ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Άντρεα Κάφα: Η Κύπρια "Σάρα Καρμπονέρο" αποκαλύπτεται στο SPORT24

H Άντρεα Κάφα, Κύπρια δημοσιογράφος
H Άντρεα Κάφα, Κύπρια δημοσιογράφος INSTAGRAM/ANDREA.KAFAS

Η γνωστή Κύπρια αθλητικογράφος, Άντρεα Κάφα, η οποία κοσμεί με την παρουσία της τα γήπεδα στην Κύπρο, μίλησε στο SPORT24 για την καριέρα της στο χώρο της δημοσιογραφίας, αλλά και για το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Η Άντρεα Κάφα κοσμεί με την όμορφη παρουσία της τα κυπριακά γήπεδα κάνοντας ρεπορτάζ, κάτι που την κάνει να νιώθει μέρος του παιχνιδιού. Από μικρή ασχολούνταν με τον αθλητισμό, ενώ ήταν τακτική επισκέπτρια των γηπέδων είτε με την "ιδιότητα" της αθλήτριας είτε με αυτή του θεατή.

Συχνά την αποκαλούν "Σάρα Καρμπονέρο" του νησιού της Αφροδίτης, έναν χαρακτηρισμό που βρίσκει αρκετά κολακευτικό, ενώ της αρέσει να μαθαίνει και να εξελίσσεται για όλα είτε στο ποδόσφαιρο είτε στον αθλητισμό. Η Άντρεα Καφά μίλησε στο SPORT24 για την καριέρα της στον χώρο της δημοσιογραφίας, το ποδόσφαιρο στην Κύπρο, αλλά και τις δικές της ποδοσφαιρικές "αδυναμίες".

Πώς και αποφάσισες να ασχοληθείς με την αθλητική δημοσιογραφία;

"Το να ασχοληθώ με αυτό το κομμάτι νομίζω ήταν και η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων! Από μικρή ηλικία θυμάμαι τον εαυτό μου να δοκιμάζω και να ασχολούμαι με διάφορα σπορ. Πάντα μου άρεσε να βρίσκομαι μέσα σε γήπεδα είτε ως αθλήτρια, είτε και ως θεατής. Υπήρχε αυτή η ανάγκη να σχολιάζω και να εκφέρω άποψη γι' αυτά που έβλεπα αλλά και να μαθαίνω από αυτά που διάβαζα και άκουγα από άτομα στο περιβάλλον μου. Ήταν και είναι αυτό που με γεμίζει ως άνθρωπο και με ενθουσιάζει περισσότερο".

Θεωρείς ότι ο κλάδος της αθλητικής δημοσιογραφίας είναι ανδροκρατούμενος ή έχει κάνει βήματα προόδου υπέρ των γυναικών;

"Σίγουρα πλέον δεν προκαλεί εντύπωση μια γυναικεία παρουσία στον δικό μας χώρο. Μάλιστα υπάρχουν επαγγελματίες οι οποίες έχουν σπάσει τα στερεότυπα και ουσιαστικά ενθαρρύνουν νεαρότερες να δοκιμάσουν να ασχοληθούν με αυτό το επάγγελμα. Το κεφάλαιο ισότητα, η θέση της γυναίκας στην δουλειά αλλά και στην κοινωνία έχει αλλάξει αρκετά, μετά τα γεγονότα που είχαμε τα τελευταία δύο χρόνια, στη γενικότερη εικόνα της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου και σίγουρα έχουν επηρεαστεί θετικά και κλάδοι οι οποίοι υποσυνείδητα θεωρούνται ακόμη και σήμερα "ανδροκρατούμενοι".

Προφανώς υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μεταξύ των φύλων αλλά με την έννοια ισότητα, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες να κυνηγήσουν το πάθος τους και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Άλλωστε η διαφορετικότητά μας είναι και αυτή η οποία μας, εξελίσσει πολιτισμικά αλλά και κοινωνικά".

Σε έχουν κάνει ποτέ να νιώσεις μειονεκτικά ως γυναίκα στην δουλειά σου; Για παράδειγμα με το να σε φλερτάρουν ή να σε απαξιώνουν στην συνεργασία σας.

"Στο ξεκίνημα βεβαίως και έχει συμβεί. Τέτοια περιστατικά, τα οποία είναι περιστατικά bullying, γίνονται από άτομα τα οποία νιώθουν πιο δυνατά από το "θύμα", επομένως μια νεαρή επαγγελματίας αποτελεί εύκολο στόχο. Αυτές όμως οι εμπειρίες είναι που κάνουν τις γυναίκες πιο δυνατές μέσα στον χώρο γιατί αν μπορέσεις να διαχειριστείς τέτοια περιστατικά και να προχωρήσεις τότε δύσκολα τα ξανά συναντάς.

Σε έναν ιδεατό κόσμο αυτά δεν θα υπήρχαν και θα μαθαίναμε μόνο από την εκπαίδευση, τη μόρφωση και την γνώση αλλά επειδή η πραγματικότητα είναι διαφορετική, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μαθαίνουμε από αυτά που βιώνουμε, θετικά ή αρνητικά".

Σε αρκετά δημοσιεύματα σε χαρακτηρίζουν ως τη "Σάρα Καρμπονέρο" της Κύπρου. Είναι κάτι που στο λένε συχνά και πως σου φαίνεται ως χαρακτηρισμός;

"Είναι αρκετά κολακευτικό να σε παρομοιάζουν με μία πετυχημένη και όμορφη γυναίκα. Βέβαια γνωρίζουμε ότι τα media δίνουν έμφαση και προβολή σε ένα νέο πρόσωπο χρησιμοποιώντας ένα όνομα το οποίο είναι ευρέως γνωστό και αγαπητό στον χώρο".

Βλέπουμε ότι εκτός από τη δημοσιογραφία ασχολείσαι αρκετά και με την προσωπική άθληση. Πώς καταφέρνεις να τα συνδυάσεις αυτά και αν σου μένει καθόλου ελεύθερος χρόνος;

"Η αλήθεια είναι πως όλοι μας πλέον, δύσκολα βρίσκουμε ελεύθερο χρόνο για να κάνουμε όλα αυτά που μας αρέσουν και μας γεμίζουν, πέρα από το κομμάτι της δουλειάς! Συνήθως πιέζομαι λίγο περισσότερο για να μπορέσω να τα προλάβω όλα, όπως και τη γυμναστική. Γενικότερα μου αρέσει να κάνω πολλά και διαφορετικά πράγματα και στα επαγγελματικά και στα προσωπικά μου".

Τι προτιμάς περισσότερο από αυτή τη δουλειά. Τις συνεντεύξεις, το ρεπορτάζ ή το σχολιασμό;

"Το ρεπορτάζ αγωνιστικού χώρου την ώρα του παιχνιδιού σίγουρα είναι το πιο ενδιαφέρον γιατί πολλές φορές νιώθουμε κι εμείς με έναν ιδιαίτερο τρόπο part of the team. Βλέπεις και ακούς πράγματα που μόνο η θέση του ρεπόρτερ σού δίνει τη δυνατότητα να τα ζήσεις. Έχεις όλο το vibe του γηπέδου και του παιχνιδιού είναι πάντα απίστευτη εμπειρία και απρόβλεπτη, όπως και το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Μοναδική εμπειρία για μένα είναι και η συμμετοχή μου στην σατιρική εκπομπή Louis Night Show, με αθλητικό ένθετο. Είναι πολύ cool και πρωτότυπο το γεγονός ότι μιλάμε με τον Λούη για το αντικείμενο μου και την ίδια ώρα περνάμε ωραία και γελάμε. Κάτι εντελώς διαφορετικό από την ενημέρωση".

Μετά την τρομερή πορεία του ΑΠΟΕΛ το κυπριακό ποδόσφαιρο έδειξε να κάνει βήματα προόδου. Σήμερα συνεχίζει την ίδια πορεία ή είναι σε στασιμότητα; Πολλοί έχουν εκφράσει την άποψη ότι έχει ξεπεράσει σε επίπεδο αυτό της Ελλάδας. Είναι κάτι που σε βρίσκει σύμφωνη;

"Σίγουρα το κυπριακό ποδόσφαιρο έχει περάσει σε νέα εποχή. Πολύ πιο ανταγωνιστικό με ομάδες οι οποίες ήταν παραδοσιακά αδύναμες, πλέον πρωταγωνιστούν και αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τα μεγάλα ονόματα, όχι μόνο στα μεταξύ τους παιχνίδια αλλά και για την κατάκτηση των προνομιούχων θέσεων. Σε αυτό το κομμάτι, δηλαδή το πόσο έχουν ανέβει αυτές οι ομάδες, το κυπριακό πρωτάθλημα έχει περισσότερο ενδιαφέρον και είναι όλα ανοιχτά και ως προς τα αποτελέσματα κάθε παιχνιδιού αλλά και ως προς την κατάκτηση του τίτλου. Δηλαδή δεν υπάρχει πλέον αυτό που λέμε μόνιμος πρωταθλητής. Έχουν αλλάξει οι ισορροπίες και αυτό έχει φέρει μια ανανέωση στο άθλημα.

Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, όσον αφορά στο πρωτάθλημα, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ανώτερο επίπεδο από το ελληνικό. Ομάδες της Super League όπως ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ, με τα μπάτζετ που έχουν και τις προοπτικές τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν υπάρχουν αντίστοιχές τους στην Κύπρο, ακόμη.

Επίσης, οι αγορές είναι εντελώς διαφορετικές, καθώς μιλάμε για μικρότερο σε πληθυσμό κοινό. Τα οικονομικά μεγέθη είναι πολύ διαφορετικά και το φίλαθλο κοινό που απευθύνονται. Βλέπουμε την ΑΕΚ που μπαίνει σε νέο γήπεδο, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό να ετοιμάζονται και αυτοί για κάτι αντίστοιχο που κατευθείαν μπορεί να εκτοξεύσει την οικονομική και εμπορική δυναμική τους".

Οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές βλέπουν ακόμα την Ελλάδα ως άλμα στην καριέρα τους. Γιατί από το 2010 και έπειτα έχουν μειωθεί οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα;

"Πλέον έχουν ανοίξει αρκετές πόρτες σε ομάδες του εξωτερικού, πέρα από την Ελλάδα. Για παράδειγμα όταν ένας νεαρός ποδοσφαιριστής έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει εμπειρίες από το MLS ή το ιταλικό πρωτάθλημα τότε θα προτιμήσει να πάει εκεί. Όπως ο Μαρίνος Τζιωνής στην Κάνσας Σίτι, ο Πιέρος Σωτηρίου στη Λουντογκόρετς, ο Γρηγόρης Κάστανος, ο οποίος ανήκει στη Γιουβέντους. Η κουλτούρα ανάμεσα σε ελληνικό και κυπριακό ποδόσφαιρο είναι σχεδόν η ίδια, επομένως εάν κάποιος θέλει να έχει παραστάσεις από κάτι εντελώς διαφορετικό τότε θα ακολουθήσει την 3η επιλογή που έχει στα χέρια του.

Γενικότερα θεωρώ ότι η κυπριακή ποδοσφαιρική αγορά, τα τελευταία 10 χρόνια έχει μπει και αυτή στην διαδικασία να δοκιμάσει νέες εμπειρίες και να πάρει εικόνες από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο".

Πώς προβάλλεται το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Κύπρο;

"Ιδιαίτερη αναφορά και φουλ ενημέρωση γίνεται σίγουρα στα ντέρμπι, αλλά προβάλλονται όλα τα παιχνίδια της Super League στην Κύπρο. Είναι κάτι που τραβάει τα βλέμματα του κοινού".

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ποδοσφαιριστής, προπονητής, αλλά και το γήπεδο που σού άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις;

"Ως ποδοσφαιριστής ο αγαπημένος μου ήταν δίχως αμφιβολία ο Ζιντάν, ένας εξαιρετικός μέσος. Σαν προπονητή προτιμάω τον Γκουαρδιόλα καθώς οι ομάδες του παίζουν ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο που σε γοητεύει. Ως προς το γήπεδο, μου άρεσε πολύ το Καμπ Νου. Είναι ένα τεράστιο γήπεδο και ο κόσμος δίνει τεράστια ώθηση στην Μπαρτσελόνα σε κάθε παιχνίδι που παίζει εκεί".

Τι συμβουλή θα έδινες σε μια νεαρή κοπέλα που θα ήθελε να ασχοληθεί με την αθλητική δημοσιογραφία;

"Ό,τι θα έλεγα και σε ένα αγόρι. Αν το αγαπάει πραγματικά, να το κυνηγήσει".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ