FOOTBALL ANALYSIS

Αμπουμπακάρ Καμαρά: Γιατί ο Μαυριτανός είναι ο κατάλληλος παρτενέρ του Ελ Αραμπί στον Ολυμπιακό

Ο Αμπουμπακάρ Καμαρά με τη φανέλα του Άρη
Ο Αμπουμπακάρ Καμαρά με τη φανέλα του Άρη EUROKINISSI SPORTS

Ο Αμπουμπακάρ Καμαρά, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στον Ολυμπιακό, είναι ο παίκτης που διαθέτει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά ώστε να γίνει ο ιδανικός παρτενέρ του Αραμπί. Οι αρετές του Μαυριτανού μέσα από την Opta.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται κοντά σε ενίσχυση στη θέση του κεντρικού επιθετικού. Η απόκτηση του Αμπουμπακάρ Καμαρά από τους ερυθρόλευκους είναι πλέον θέμα χρόνου. Ο 27χρονος επιθετικός από τη Μαυριτανία είναι προσωπική επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς.

Ο Πορτογάλος προπονητής θεωρεί πως ο Καμαρά μπορεί να συμπληρώσει το παζλ των άλλων δύο φορ, δηλαδή του Αραμπί και του Τικίνιο και παράλληλα να δώσει στοιχεία στην επίθεση του Ολυμπιακού που λείπουν. Πράγματι, ο στράικερ από τη Μαυριτανία διαθέτει διαφορετικά χαρακτηριστικά και μπορεί να προσφέρει άλλα πράγματα στους Πειραιώτες.

Ο Νο1 επιθετικός σε δημιουργία

Αυτές είναι οι ευκαιρίες που δημιούργησε ο Καμαρά τη φετινή σεζόν σύμφωνα με την Opta. Όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω γράφημα ο 27χρονος επιθετικός είναι ιδιαίτερα δημιουργικός παίκτης, γεγονός που φαίνεται και μέσα από τους αριθμούς.

Οι ευκαιρίες που δημιούργησε ο Καμαρά φέτος με τη φανέλα του Άρη στη Super League Interwetten
Οι ευκαιρίες που δημιούργησε ο Καμαρά φέτος με τη φανέλα του Άρη στη Super League Interwetten

Ο Μαυριτανός έφτιαξε 42 ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, όλες από το open play, αφού δεν εκτελούσε τα στημένα στον Άρη. Οι 42 ευκαιρίες ήταν η κορυφαία επίδοση της σεζόν για σέντερ φορ, μπροστά από τις 33 που έφτιαξε ο Ελ Αραμπί στον Ολυμπιακό.

Ο Μαροκινός επιθετικός των ερυθρόλευκων είναι ο ποδοσφαιριστής που συνήθως περιμένει από τους συμπαίκτες του να τον τροφοδοτήσουν. Από την άλλη, ο Αμπουμπακάρ Καμαρά μπορεί να λειτουργήσει και ως περιφερειακός επιθετικός και να είναι εκείνος που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την ομάδα του.

Μέτρα με την μπάλα που φέρνουν ευκαιρίες

Ο Αμπουμπακάρ μπορεί να έχει σωματοδομή που παραπέμπει σε σέντερ φορ περιοχής, αλλά το παιχνίδι του είναι πολύ διαφορετικό. Ο 27χρονος είναι παίκτης που θέλει να παίζει με πρόσωπο στην αντίπαλη εστία και να τρέχει με την μπάλα στα πόδια του.

Δείτε στο γράφημα της Opta τα κουβαλήματα μπάλας του Μαυριτανού που οδήγησαν σε τελική. Με κόκκινο χρώμα είναι οι φάσεις που εκτέλεσε ο ίδιος και με κίτρινο αυτές που κουβάλησε την μπάλα και δημιούργησε ευκαιρία.

Τα κουβαλήματα μπάλας του Καμαρά: Με κόκκινο αυτά που εκτέλεσε ο ίδιος, με κίτρινο αυτά που πάσαρε σε συμπαίκτη
Τα κουβαλήματα μπάλας του Καμαρά: Με κόκκινο αυτά που εκτέλεσε ο ίδιος, με κίτρινο αυτά που πάσαρε σε συμπαίκτη

Ο Αμπουμπακάρ είχε 17 κουβαλήματα μπάλας που τελείωσαν με δικό του σουτ. Ο Μαυριτανός είχε συνολικά 51 τελικές στο πρωτάθλημα, άρα ένα στα τρία σουτ που έκανε ήρθε μετά από δικά του μέτρα με την μπάλα.

Δεν είναι αυτός που θα περιμένει στην περιοχή για να τελειώσει φάσεις, αλλά αυτός που θέλει να πάρει την μπάλα με πρόσωπο και να κάνει μέτρα με αυτήν για να εκτελέσει ή να πασάρει. Είναι δηλαδή ο παίκτης, ο οποίος δημιουργεί για τον εαυτό του.

Στο παραπάνω γράφημα μπορεί να φανεί γι' ακόμη μία φορά ο διαφορετικός ρόλος του Μαυριτανού. Συγκεκριμένα, ο Καμαρά είχε 15 κουβαλήματα μπάλας που έφτιαξαν ευκαιρία για τους συμπαίκτες του (με το κίτρινο χρώμα). Κανένας επιθετικός δεν είχε μεγαλύτερη επίδοση, ενώ ο Λιβάι Γκαρσία είχε κι αυτός 15 κουβαλήματα που έδωσαν ευκαιρία σε άλλον παίκτη.

Κουβαλητής της μπάλας σε όλο το γήπεδο

Έχει γίνει ξεκάθαρο πως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Καμαρά είναι ότι τού αρέσει να κουβαλάει την μπάλα. Στο παρακάτω γράφημα μπορείτε να δείτε όλα τα κουβαλήματα του Μαυριτανού με τη φανέλα του Άρη στο περσινό πρωτάθλημα της Super League Interwetten.

Τα 194 κουβαλήματα μπάλας που έκανε ο Αμπουμπακάρ Καμαρά τη σεζόν 2021-22
Τα 194 κουβαλήματα μπάλας που έκανε ο Αμπουμπακάρ Καμαρά τη σεζόν 2021-22

Από χαμηλά και ψηλά, από αριστερά και δεξιά, ο Καμαρά είχε 194 κουβαλήματα μπάλας. Από τους μέσους/επιθετικούς του Ολυμπιακού, μόνο ο Αγκιμπού είχε περισσότερα με 210. Με λίγα λόγια, οι ερυθρόλευκοι προσθέτουν έναν παίκτη στη φαρέτρα τους, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει σ' αυτόν τον τομέα.

Ιδανικός για παρτενέρ του Αραμπί στο 4-4-2

Κατά τη διάρκεια πολλών παιχνιδιών τη σεζόν που ολοκληρώθηκε ο Μαρτίνς αποφάσισε να γυρίσει τον σχηματισμό του σε 4-4-2. Περνούσε είτε τον Αραμπί, είτε τον Τικίνιο στον αγωνιστικό χώρο (δεδομένου ότι ο ένας ξεκινούσε βασικός) με τον Μαροκινό και τον Βραζιλιάνο να συνθέτουν το δίδυμο στην επίθεση.

Η "συνταγή" αυτή δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και αρκετές φορές οδηγούσε στην γρήγορη εγκατάλειψή της. Η αλήθεια είναι πως οι δύο παραπάνω παίκτες είναι επιθετικοί με παρόμοια χαρακτηριστικά. Κάνουν περίπου την ίδια δουλειά και κινούνται στους ίδιους χώρους.

Αυτό έρχεται για να αλλάξει ο Καμαρά. Ο Μαυριτανός είναι πιο δημιουργικός επιθετικός και μπορεί να σταθεί δίπλα στον Αραμπί ή στον Τικίνιο κάνοντας άλλη δουλειά από αυτούς. Μπορεί να κουβαλήσει την μπάλα και να δημιουργήσει τις φάσεις για τον "καθαρό" φορ, όπως είναι για παράδειγμα ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί.

Έτσι, ο Μαρτίνς έχει στο "οπλοστάσιο" του έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους απ' ότι οι φορ που διαθέτει ήδη, αλλά και να "ανοίξει" τις επιλογές των σχηματισμών. Ιδιαίτερα εκείνους με δύο επιθετικούς, εφόσον πλέον θα έχει και τους παίκτες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τέτοια συστήματα.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΑΡΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ