FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ vs Παναθηναϊκός: Η κιτρινόμαυρη απειλή απέναντι στην πράσινη ανθεκτικότητα

ΑΕΚ vs Παναθηναϊκός: Η κιτρινόμαυρη απειλή απέναντι στην πράσινη ανθεκτικότητα

Ο Θέμης Καίσαρης ξεψαχνίζει τα στοιχεία της Opta και αναλύει το μεγάλο ντέρμπι στο ΟΑΚΑ μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού. Πού υπερτερούν οι κιτρινόμαυροι και πού ποντάρουν οι πράσινοι για να πάρουν αποτέλεσμα.

Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο "Σπύρος Λούης" (05/12, 19:30, COSMOTE Sport 1 και Live SPORT24 με ηχητική περιγραφή από το ΟΑΚΑ) στο κλασικό ντέρμπι της Αθήνας, μία αγωνιστική πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος της Super League Interwetten.

Οι δύο ομάδες έχουν μάλλον απογοητευτική εικόνα στα ντέρμπι μέχρι στιγμής. Η Ένωση έχει νικήσει μόνο τον Άρη με το οριακό 2-1 και έχει χάσει από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα κι από τον Ολυμπιακό στην έδρα της. Οι πράσινοι πήραν το 0-0 στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" από τους ερυθρόλευκους, αλλά έχασαν στη Λεωφόρο από τον ΠΑΟΚ και στη Θεσσαλονίκη από τον Άρη.

Πάμε να δούμε το πως πάνε οι δύο ομάδες στη μάχη. Δείτε στο infographic τις επιδόσεις των δύο ομάδων στις 11 πρώτες αγωνιστικές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Opta/Stats Perform. Με το κόκκινο πλαίσιο είναι η ομάδα με την καλύτερη επίδοση σε κάθε κατηγορία.

Οι επιδόσεις ΑΕΚ και Παναθηναϊκού μετά από 11 αγωνιστικές
Οι επιδόσεις ΑΕΚ και Παναθηναϊκού μετά από 11 αγωνιστικές


Το πρότυπο είναι ξεκάθαρο. Η ΑΕΚ έχει καλύτερη εικόνα στους επιθετικούς δείκτες, ο Παναθηναϊκός υπερτερεί στους αμυντικούς. Η ΑΕΚ απειλεί περισσότερο (1.32 - 0.99 xGoals Υπέρ) και εκτελεί περισσότερο (14.4 - 9.5 τελικές Υπέρ).

Την ίδια ώρα, ο Παναθηναϊκός έχει καλή επίδοση στην άμυνα, αφού δέχεται μόλις 0.70 xGoals Κατά, πολύ πιο κάτω από το 1.04 της Ένωσης, ενώ οι αντίπαλοι της ομάδας του Γιοβάνοβιτς κάνουν μόνο 9.4 τελικές ανά παιχνίδι.

Η ΑΕΚ κερδίζει τη μάχη στις μεγάλες μονομαχίες, ενώ αξιοσημείωτη είναι η εικόνα στην κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση. Ο Παναθηναϊκός έχει περισσότερες μεταβιβάσεις στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και μεγαλύτερη ευστοχία σε αυτές, όμως η ΑΕΚ έχει περισσότερες ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή και απειλεί περισσότερο όπως είδαμε ήδη.

Εκεί "καθρεφτίζεται" και η διαφορά στο αγωνιστικό στιλ των ομάδων. Η ΑΕΚ του Γιαννίκη θέλει γρήγορες μεταβάσεις και εκτέλεση μετά από κλέψιμο. Ο Παναθηναϊκός του Γιουβάνοβιτς προσπαθεί στα τελευταία ματς να βάλει κι αυτός στο παιχνίδι του την πίεση ψηλά, αλλά γενικά είναι ομάδα με μεγαλύτερη υπομονή στην επιθετική ανάπτυξη.

Λογικά πάμε για ένα ακόμα ντέρμπι που θα κριθεί στις φάσεις που θα προκύψουν από κλέψιμο, ενώ η Ένωση έχει καλύτερο ποσοστό στις εναέριες μονομαχίες που μπορούν να τις δώσουν πράγματα στις στημένες φάσεις.

Στην Game Night της Κυριακής, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Θέμη Καίσαρη και Τσάρλυ σχολιάζουν το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ. Σέντρα στις 21:30.

Θα έχει προηγηθεί η ηχητική περιγραφή του μεγάλο αγώνα.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ