ΑΕΚ

ΑΕΚ: Αυτά αλλάζει για τον Τσούμπερ η νέα version της Ένωσης

Ο Στίβεν Τσούμπερ
Ο Στίβεν Τσούμπερ INTIME SPORTS

Ο Ελβετός μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ, Στίβεν Τσούμπερ, έχει πλέον μια πολύ δύσκολη αποστολή μπροστά του ώστε να υπερκεράσει συμπαίκτες του και να επιστρέψει στην ενδεκάδα.

Όσο ο Στίβεν Τσούμπερ καθόταν -λόγω του τραυματισμού του- η τύχη του δεν δούλευε για εκείνον. Στο διάστημα της αποχής του, το οποίο δεν ήταν μεγάλο αλλά αρκετό και ικανό για να διαμορφωθούν νέα δεδομένα στις σκέψεις του Ματίας Αλμέιδα, η ΑΕΚ βρήκε διάταξη που της ταιριάζει, ρυθμό και πρόσωπα που διαρκώς εξελίσσονται.

Στο διάστημα που ο Ελβετός ήταν διαθέσιμος, ο τεχνικός της Ένωσης βρισκόταν σε διαρκή αναζήτηση της ιδανικής διάταξης διαπιστώνοντας ότι το 3-5-2 (ή 3-6-1) δεν εμφάνιζε στο γήπεδο τη λειτουργικότητα που εκείνος προσδοκούσε.

Στο προαναφερθέν σύστημα (και στις όποιες παραλλαγές του), ο Τσούμπερ λογιζόταν ως ο παίκτης όλης της αριστερής πτέρυγας, μπροστά στην ιεραρχία από Χατζισαφί και Μοχαμάντι.

Όταν ο Αλμέιδα αποφάσισε να παρατάξει την ΑΕΚ με τέσσερις στην άμυνα, ο Τσούμπερ ήταν ακόμα ενεργός. Συνέβη στο παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής στη Ριζούπολη, κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα. Χρησιμοποιήθηκε ως αριστερός εξτρέμ, η παρουσία του ήταν πολύ ενεργή, όμως και η τελευταία πριν από τον τραυματισμό του. Έκτοτε, άλλαξαν πολλά...

Η τετράδα στην άμυνα παγιώθηκε, όμως υπήρξε επιπλέον μία σημαντική διαφοροποίηση. Αυτή της μονιμοποίησης, πλέον, του Λιβάι Γκαρσία στην κορυφή της επίθεσης.

Επιπροσθέτως, ο Γκατσίνοβιτς πήρε το ρόλο του αριστερού χαφ -που όμως συγκλίνει πολύ στον άξονα και παίζει αρκετά ως εσωτερικός- και ο Ελίασον έγινε ο βασικός εξτρέμ της δεξιάς πτέρυγας. Επιλογές που βγήκαν στο γήπεδο και μεταμόρφωσαν την ΑΕΚ προς το καλύτερο στα τελευταία δύο παιχνίδια.

Κανένας λόγος για εκ νέου αναπροσαρμογή

Περίπτωση να επιστρέψει πλέον ο Αλμέιδα σε σχήμα με τρεις στόπερ στην άμυνα, αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται, εκτός αν υπάρχει κάποιος πολύ σοβαρός λόγος, τακτικής προσέγγισης, για τις ανάγκες συγκεκριμένου αγώνα.

Διαφορετικά, θα ήταν και κάπως αυτοκτονικό να ρισκάρει ο προπονητής τη μετάβαση σε κάτι που δεν λειτούργησε καλά, τώρα που η ομάδα ρολάρει. Άρα, τη θέση του αριστερού μπακ-χαφ-εξτρέμ, ο Τσούμπερ πρέπει να την ξεχάσει.

Τι θα μπορούσε, για παράδειγμα, να συμβεί ώστε να είναι βασικός στο ματς της Κυριακής (9/10, Novasports Prime και LIVE στο Matchcenter του SPORT24) με τον Άρη;

Να θυσιάσει ο προπονητής τον έναν εκ των δύο επιθετικών για να φέρει τον Γκατσίνοβιτς πιο κεντρικά -πιο κοντά στον αμυντικό μέσο, ώστε να ανέβει ο Πινέδα κοντά στον Αραούχο ή στον Γκαρσία- ώστε ο Τσούμπερ να παίξει αριστερά, στη θέση που τον βλέπαμε πέρυσι.

Ή να φύγει από την ενδεκάδα ο Ελίασον, για να πάει ο 'Γκάτσι' δεξιά και να χωρέσει ο Ελβετός στην απέναντι πλευρά. Υπάρχει ασφαλώς και το τραβηγμένο σενάριο, να χρησιμοποιηθεί ως αριστερός μπακ.

Σίγουρα υπάρχουν τρόποι, όμως αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει σοβαρός λόγος για ανακάτεμα της τράπουλας. Τέτοιες δραστικές αποφάσεις, οι προπονητές συνήθως τις λαμβάνουν όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά και σε τούτη τη φάση, η ΑΕΚ έχει βρει έναν τρόπο παιχνιδιού που υπηρετείται πολύ σωστά από τα προαναφερθέντα πρόσωπα.

Δεν έχει να κάνει με το ''ενδεκάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει'' διότι αυτό μπορεί να συμβαίνει και συγκυριακά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με αποδοτικό και θελκτικό τρόπο λειτουργίας.

Το καλό νέο της ιστορίας, σχετίζεται με τη δυναμική του πάγκου και τις ποιοτικές αλλαγές σε αυτόν: Άμραμπατ, Τσούμπερ, Μάνταλος, αναμένεται ο Φαν Βέερτ και το Γενάρη θα προστεθεί ο Φερνάντες.

Πληθώρα καλών μεσοεπιθετικών και ο πρώτος σκόρερ του περυσινού πρωταθλήματος. Ασφαλώς κι ένας εκ των Σιμάνσκι ή Γιόνσον όταν η ΑΕΚ θα παίζει με ένα '6αρι', όπως τώρα συμβαίνει. Αυτή, ναι, τη λες ποιοτική αναβάθμιση.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ