ΑΕΚ

ΑΕΚ: Τα δυο "κλειδιά" για τον τελικό

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η τετράδα που αποτελούν οι Μάνταλος, Μπακασέτας, Πόνσε και Λιβάγια, παράγει γκολ σε φουλ ρυθμούς, ωστόσο από δύο άλλους κιτρινόμαυρους" εξαρτώνται πολλά για τον τελικό.

Τον δικό τους αγώνα δίνουν εδώ και κάμποσους μήνες ο Νέναντ Κρστίτσιτς και ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι. Με τις ίδιες αγωνίες για εκείνους και για την ομάδα, καθώς η στιβαρή παρουσία τους, είναι κομβική για το σύνολο. Άλλωστε στη γραμμή που ο καθένας αγωνίζεται, επελέγη όχι για να συμπληρώνει, αλλά για να κάνει τη διαφορά και εκείνους που κινούνται γύρω τους, ακόμα πιο αποδοτικούς.

Από την παρουσία των δύο, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η αποτελεσματικότητα της ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου. Ο Σέρβος μέσος, αφίχθη στην Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο, ως η μεταγραφή που θα έπρεπε να είχε γίνει, αλλά δεν τελεσφόρησε το καλοκαίρι του 2018. Ωστόσο εμφανίστηκε καταπονημένος, με έλλειμμα προπόνησης και προβληματάκια τραυματισμών.

Η δική του προσπάθεια να κερδίσει το χαμένο έδαφος, περιελάμβανε ματς χωρίς διάρκεια στο παιχνίδι του, σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του και αρκετό... πάγκο! Δεν του χαρίστηκαν ούτε ο Ουζουνίδης αρχικά, ούτε και ο Χιμένεθ στη συνέχεια, μόνο και μόνο επειδή ήταν η καλή χειμερινή προσθήκη. Στην πορεία όμως, ο Σέρβος κέρδισε τη θέση στην ενδεκάδα με το σπαθί του.

Η καλή παρουσία του στη μεσαία γραμμή, είναι κομβικής σημασίας για δύο λόγους: Αφενός επειδή συμπληρώνει ιδανικά τον Σιμόες ως ο παίκτης του κέντρου που γνωρίζει καλύτερα από παιχνίδι με τη μπάλα και είναι ικανός να αλλάξει το ρυθμό του αγώνα και να αιφνιδιάσει με απρόβλεπτες πάσες και αλλαγές παιχνιδιού.

Αφετέρου διότι απαιτεί ένα έξτρα μαρκάρισμα όταν η μπάλα πηγαίνει στα πόδια του, εν αντιθέσει με αυτό που ίσχυε στα δίδυμα Σιμόες - Γαλανόπουλου (ή Αλεφ), στα οποία οι αντίπαλοι επέτρεπαν να την κουβαλούν ασκόπως, στέλνοντας παίκτες σε άλλα ντουμπλαρίσματα. Με τον Κρστίτσιστς στην 11αδα της, η ΑΕΚ είναι πολύ πιο λειτουργική στη σύνδεση των γραμμών της, αρκεί ο Σέρβος να βρίσκεται στο σωστό βράδυ.

Ο ΒΡΑΧΟΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΔΥΝΑΤΟΣ

Για τον Τσιγκρίνσκι, η επιστροφή στην αγωνιστική δράση, έπρεπε επίσης να επιτευχθεί μέσα από ένα δύσκολο μονοπάτι. Ο πολύπαθος Ουκρανός, συνειδητοποίησε αμέσως, στις 9 του περασμένου Μάρτη κατά τη διάρκεια του ντέρμπι με τον ΠΑΟ, ότι το πρόβλημα στους κοιλιακούς προσαγωγούς δεν ήταν απλό. Θα έπρεπε να πάρει ρίσκα και να φορτσάρει περισσότερο για να προλάβει τον τελικό, κάτι που δεν συνηθίζει, λόγω του ιστορικού του σε μυϊκά ζητήματα.

Με πολλή δουλειά, ακόμα και πιέζοντας τον εαυτό του μέσα στη βροχή, παρέα με τον Μανόλο Χιμένεθ για να τον σιγοντάρει πνευματικά, απέφυγε (προσωρινά γιατί μάλλον θα την κάνει την επέμβαση μετά τον τελικό) το νυστέρι και "σημάδεψε" τον αγώνα με τον Λεβαδειακό. 'Ενα πολύ σημαντικό τεστ, το οποίο πέρασε με επιτυχία, προκαλώντας ανακούφιση στον προπονητή του.

Ο Τσιγκρίνσκι δεν είναι απλά ένας καλός αμυντικός για την ΑΕΚ. Δεν είναι απλά ο καλύτερος που διαθέτει η ομάδα, όταν είναι υγιής. Είναι επίσης ένας αυθεντικός ηγέτης των αποδυτηρίων αλλά και των αγωνιστικών χώρων όταν βρίσκεται σε αυτούς. Δεν χρειάζεται να πει πολλά στα Σπάτα, αποτελεί έμπνευση και μόνο με τις 2-3 ατάκες που θα εκστομίσει ή τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψει σε καθημερινή βάση.

Η προσπάθειά του να ξεπεράσει το πρόβλημα ώστε να δώσει το παρών στον τελικό, αποτέλεσε φάρο έμπνευσης για τους υπόλοιπους. Το ένιωσαν ότι θέλει πολύ να είναι μαζί τους. Κι όταν ο Τσιγκρίνσκι παίζει, τότε όλοι αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς. Άλλωστε όπως εξελίσσονται τα πράγματα με τον Τσόσιτς και με εναλλακτική λύση για δίδυμο στο κέντρο της άμυνας τον Σβάρνα, η παρουσία του Ουκρανού στον τελικό είναι παραπάνω από απαραίτητη.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ