FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Αραούχο vs Μπερνάρ, η λάτιν μονομαχία των δύο x-factor

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Αραούχο vs Μπερνάρ, η λάτιν μονομαχία των δύο x-factor
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Το αθηναϊκό ντέρμπι μετά από πολλά χρόνια έχει την αίγλη ενός ντέρμπι τίτλου. Σέρχιο Αραούχο και Μπερνάρ δίνουν ένα λάτιν χρώμα στη μονομαχία και μια εξαιρετική εμφάνιση στην OPAP Arena μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού (8/1, 19:30, COSMOTE SPORT 1HD, LIVE SPORT24 και με ηχητική περιγραφή).

Μια μάχη κομβικής σημασίας για τον τίτλο θα δώσουν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός (8/1, 19:30, COSMOTE SPORT 1HD, LIVE SPORT24 και με ηχητική περιγραφή) το βράδυ της Κυριακής στην OPAP Arena. Το τριφύλλι προπορεύεται επτά βαθμών της δεύτερης Ένωσης και θέλει τουλάχιστον να διατηρήσει τη διαφορά μετά το πρώτο πέρασμά του στη Νέα Φιλαδέλφεια και φυσικά να γίνει η πρώτη ομάδα που φεύγει τουλάχιστον με την ισοπαλία από το νεότευκτο σπίτι της ΑΕΚ.

Σε περίπτωση δε που φύγει με το διπλό θα είναι το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο, παρότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι το φινάλε. Αν όμως κερδίσει η ΑΕΚ τότε θα υπάρχει νέο ενδιαφέρον στη μάχη του τίτλου, ενώ θα παραμείνουν ζωντανοί ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός που ακολουθούν.

Στη μάχη της Νέας Φιλαδέλφειας, Αλμέιδα και Γιοβάνοβιτς θα παρατάξουν στον αγωνιστικό χώρο τα καλύτερα όπλα τους και κάποιες μονάδες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά έστω και με μια ενέργεια. Δύο εξ αυτών είναι ο κάπτεν Σέρχιο Αραούχο και ο Μπερνάρ.

Και οι δύο ποδοσφαιριστές αγωνίζονται στην αιχμή του δόρατος και οι προπονητές τους, τούς αφήνουν να κινούνται ελεύθερα στο γήπεδο για να μπορέσουν να υπηρετήσουν το πλάνο της ομάδας τους.

Ο Αραούχο καλύτερος εκτελεστής, ο Μπερνάρ πιο δραστήριος

Ας δούμε τα πεπραγμένα τους στο παρακάτω γράφημα με τη βοήθεια της Opta/Stats Perform.

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Αραούχο vs Μπερνάρ, η λάτιν μονομαχία των δύο x-factor
Η απόλυτη σύγκριση Αραούχο και Μπερνάρ SPORT24

Ο Αραούχο είναι πιο "παραγωγικός" από τον Μπερνάρ τόσο σε δημιουργία όσο και σε σκοράρισμα, έχοντας όμως αρκετά μεγαλύτερο χρόνο μέχρι στιγμής έως τώρα με 1.332 λεπτά κόντρα στα 1.019. Ο αρχηγός της ΑΕΚ έχει τις περισσότερες τελικές προσπάθειες από κάθε άλλον στο πρωτάθλημα (60) και σκόραρε τέσσερα γκολ αντί του Βραζιλιάνου βιρτουόζου που πέτυχε ένα γκολ. Ο Αργεντινός έχει μοιράσει τρεις ασίστ και ξεπερνάει και εδώ τον Μπερνάρ που έχει μια ασίστ.

Οι τελικές προσπάθειες του Αραούχο έχουν "αξία" 0.32 xGoals ανα 90', έναντι 0.1xGoals του Βραζιλιάνου μεσοεπιθετικού, Η απειλή δηλαδή του φορ της ΑΕΚ είναι τρεις φορές μεγαλύτερη γιατί περίπου τρεις φορές περισσότερο εκτελεί από τον Μπερνάρ ανά ματς. Συνολικά απειλεί με 4.1 τελικές ανά 90' αντί 1.2 του Μπερνάρ.

Ο Μπερνάρ υπερτερεί ελαφρώς στη δημιουργία ευκαιριών από τον "Τσίνο" έχοντας 1.9 key passes έναντι 1.8. Οι στατικές φάσεις είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά, καθώς σε ανοικτό "παιχνίδι" ο Αραούχο υπερτερεί με 1.7 έναντι 1.3.

Ο εξτρέμ του Παναθηναϊκού έχει περισσότερες ενέργειες με την μπάλα ανά ματς, έχοντας συνολικά 59.9 έναντι 50.1. Όμως ο Αραούχο πατάει πολύ περισσότερο στην αντίπαλη περιοχή από τον Βραζιλιάνο με 5.2 ενέργειες έναντι 1.2. Ο Μπερνάρ κουβαλάει περισσότερο την μπάλα με 8.5 κουβαλήματα ανά αγώνα έναντι 7.3.

Η τεράστια συμβολή και οι καθοριστικοί ρόλοι στο παιχνίδι των ομάδων τους

Οι δύο ποδοσφαιριστές αγωνίζονται στην επιθετική γραμμή της ομάδας τους, όμως υπηρετούν διαφορετικούς ρόλους στο πλάνο της κάθε ομάδας τους. Ο αρχηγός της ΑΕΚ μαζί με τον Γκαρσία είναι η πρώτη γραμμή άμυνας της ΑΕΚ, πιέζοντας ψηλά και σε υψηλή ένταση στην αντίπαλη άμυνα στην προσπάθεια για γρήγορη ανάκτηση της κατοχής.

Η θέση του είναι στην κορυφή, όμως κινείται κυρίως προς το αριστερά και ο χώρος δράσης του ταυτίζεται πολλές φορές με τον αριστερό μεσοεπιθετικό της ΑΕΚ (στο αθηναϊκό ντέρμπι αναμένεται να είναι ο Πινέδα αυτός), αλλά δεν σταματάει μόνο εκεί, καθώς τρέχει

Ο Μπερνάρ το τελευταίο διάστημα έχει καθιερωθεί στη μεσοεπιθετική γραμμή του Παναθηναϊκού, παίζοντας και στις τρεις θέσεις πριν από τον φορ που συνήθως ήταν ο Σπόραρ. Ο Γιοβάνοβιτς τον έχει αφήσει να κινείται ελεύθερα και αυτός έχει πάρει την μπαγκέτα της δημιουργίας στο τελευταίο κομμάτι της επίθεσης. Στα πρώτα παιχνίδια του με το τριφύλλι έπαιζε στην τριάδα του άξονα σε σχηματισμό 4-3-3.

Οι ρόλοι των δύο ποδοσφαιριστών είναι μια "ερμηνεία" για τις κατηγορίες που υπερτερούν. Ο Αραούχο παίζοντας πιο ψηλά στο γήπεδο και πιο κοντά στην περιοχή και γι' αυτό υπερτερεί στο σκοράρισμα και στις τελικές προσπάθειες (και κατ΄επέκταση την απειλή) από τον Μπερνάρ.

Στον αντίποδα ο Βραζιλιάνος επειδή στέκεται πιο χαμηλά στον αγωνιστικό χώρο για να πάρει μπάλα, έχει περισσότερες ενέργειες και κουβαλήματα της μπάλας. Όμως ο Αραούχο παίζοντας πιο κοντά στο "κουτί" τον "βοηθά" να είναι πιο ενεργητικός μέσα σε αυτό.

Δίχως αμφιβολία (και) αυτοί οι ποδοσφαιριστές των δύο μονομάχων στην καλή τους μέρα μπορούν να προσφέρουν μια ραψωδία για τις ομάδες τους. Επομένως, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε τις απαντήσεις για αυτήν αλλά και κάθε άλλη σύγκριση στο χορτάρι της OPAP Arena το βράδυ της Κυριακής (08/01).

Μη χάσετε την Game Night στις 21:30

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ