FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ, για να χάσεις μόνη σου, πρέπει πρώτα να παίξεις

Ο Πέτρος Μάνταλος
Ο Πέτρος Μάνταλος EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ ηττήθηκε 1-0 από τον Βόλο στο Πανθεσσαλικό και ο Ηλίας Καλλονάς αναλύει την αποκαρδιωτική επιθετική εικόνα της Ένωσης, η οποία ολοκλήρωσε το παιχνίδι με μηδέν(!) τελικές στην εστία.

Η ΑΕΚ συνέχισε τις προβληματικές εμφανίσεις του τελευταίου διαστήματος, γνωρίζοντας την ήττα με 1-0 από τον Βόλο στο Πανθεσσαλικό για την 26η και τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Super League Interwetten.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο Πέτρος Μάνταλος σχολίασε ότι η Ένωση "έχασε μόνη της" το παιχνίδι, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Διότι για να χάσεις μόνος σου ένα ματς, θα πρέπει πρώτα να προσπαθήσεις να το κερδίσεις, όπως σημείωσε κι ο Βαγγέλης Αρναούτογλου στην αρθρογραφία του μετά τον αγώνα.

ΜΗΔΕΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΜΗΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΜΗΔΕΝ ΑΠΕΙΛΗ

Κι η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ θα έπρεπε να πληρώσει κανονικά πρόστιμο για... άσκοπη μετακίνηση στον Βόλο, αφού δεν έδειξε διάθεση να κυνηγήσει τον αγώνα και να φύγει με τη νίκη.

Σε ακόμα μία αναμέτρηση ήταν φανερό πως οι "κιτρινόμαυροι" περίμεναν τα πάντα από τον Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος, όμως, δεν βρέθηκε σε καλή βραδιά. Την ίδια στιγμή, λίγες βοήθειες προσέφερε κι ο -ανεβασμένος το τελευταίο διάστημα- Ντάμιαν Σιμάνσκι που έγινε αναγκαστική αλλαγή στο ημίχρονο.

Στο γράφημα της Opta φαίνονται τα xGoals του αγώνα:

Τα Expected Goals από την Opta σας δείχνουν τη συνολική απειλή κάθε ομάδας, τα γκολ που θα "έπρεπε" να πετύχει με βάση τις τελικές της. Όσο πιο μεγάλος είναι ο κύκλος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκαιρία. Μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο επίθεσης και να δείτε ξεχωριστά τις τελικές κάθε ομάδας στην κανονική ροή, από στημένες φάσεις, κτλ.

Αποτέλεσμα, η εικόνα της Ένωσης να είναι υποτονική, νωχελική και ακίνδυνη, όπως φαίνεται και από τα μόλις 0.49 xGoals που είχε στον αγώνα. Μία επίδοση που αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη των "κιτρινόμαυρων" τη φετινή σεζόν σε εκτός έδρας αγώνα, ύστερα από τα 0.41 expected goals απέναντι στον Παναθηναϊκό την 24η αγωνιστική, ενώ είναι κι η τέταρτη χειρότερη συνολικά σε όλο το πρωτάθλημα.

Το "χάσαμε μόνοι μας" το λες όταν έχεις φτιάξει 3-4 μεγάλες ευκαιρίες και δεν τις έχεις κάνει γκολ. Όχι όταν έχεις κάνει το "κατόρθωμα" να έχεις μόλις 0.49 xGoals απέναντι σε μία ομάδα που δέχεται σε κάθε παιχνίδι φάσεις που έχουν κατά μέσο όρο "αξία" 1.24 xGoals. Συγκεκριμένα, ο Βόλος είναι η ομάδα που δέχεται τις πιο απειλητικές τελικές στο πρωτάθλημα, πίσω μόνο από τον Απόλλωνα Σμύρνης που ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος με 1.32 expected goals against ανά ματς.

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ 0/9 ΣΟΥΤ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ

Το χειρότερο, ωστόσο, για την ΑΕΚ ήταν πως ολοκλήρωσε το παιχνίδι με μηδέν(!) τελικές στην εστία για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν. Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ έδειξε πως τα δύο γκολ απέναντι στον Απόλλωνα την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μάλλον μία -καλή- παρένθεση, αφού ολοκλήρωσε το ματς με μόλις μία τελική, ένα σουτ που κατέληξε απελπιστικά άουτ.

Στο γράφημα της Opta οι τελικές της ΑΕΚ κόντρα στον Βόλο:

Με κόκκινο τα σουτ εκτός εστίας και με γαλάζιο τα μπλοκαρισμένα σουτ.

Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, έγινε κι αλλαγή, με τον Νέλσον Ολιβέιρα που πέρασε στη θέση του να είναι πιο απειλητικός, αλλά και πάλι να μην είναι αρκετό για την ομάδα του, αφού οι τελικές του δεν ήταν από καλές θέσεις, επιχειρώντας κυρίως μακρινά σουτ. Ο Πορτογάλος, παρά τα σημαντικά σκαμπανεβάσματα τη φετινή σεζόν, παραμένει ο πιο επικίνδυνος παίκτης της ΑΕΚ και είναι δεδομένο πως η ποιότητά του θα χρειαστεί στη διαδικασία των playoffs.

Το βέβαιο είναι πως η Ένωση μπαίνει από μειονεκτική θέση στο μίνι πρωτάθλημα, αφού η εικόνα που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της σεζόν, ειδικά απέναντι στις ομάδες που θα αντιμετωπίσει στα playoffs, μόνο ενθαρρυντική δεν είναι. Ο Μανόλο Χιμένεθ έχει πολλή δουλειά και αν δεν υπάρξει άμεσα βελτίωση, τότε η ΑΕΚ κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρώπης την επόμενη σεζόν. Διότι πέρα από το ξεκάθαρο ζήτημα στην άμυνα, οι "κιτρινόμαυροι" υπολείπονται και επιθετικά.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ