ΑΕΚ

ΑΕΚ: Οι μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές στη Νέα Φιλαδέλφεια

Οι παίκτες της ΑΕΚ πανηγυρίζουν ένα από τα γκολ που σημείωσαν κόντρα στη Ρεάλ
Οι παίκτες της ΑΕΚ πανηγυρίζουν ένα από τα γκολ που σημείωσαν κόντρα στη Ρεάλ INTIME SPORTS

Η ΑΕΚ έζησε σπουδαίες στιγμές στη Νέα Φιλαδέλφεια και θέλει να ζήσει καινούργιες στην OPAP Arena. Το SPORT24 σάς παρουσιάζει κάποια από τα πιο σπουδαία αποτελέσματα που πέτυχε στο Νίκος Γκούμας.

Η αναμονή των φίλων της ΑΕΚ για την επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια τελείωσε. Η Ένωση μπαίνει στην OPAP Arena, καθώς σήμερα δίνει το πρώτο της παιχνίδι στο σπίτι της με τον Ιωνικό στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η ΑΕΚ επιδιώκει μαζί με την επιστροφή στο σπίτι της να επιστρέψουν και οι μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές που έζησε στο Νίκος Γκούμας, αλλά τον πανηγυρισμό 11 εκ των 12 πρωταθλημάτων της ιστορίας της. Από τη Ρεάλ της οποίας η ΑΕΚ έγινε το φόβητρο (όπως λέει ο ύμνος της ομάδας) μέχρι και την πρόκριση στους "4" του Κυπέλλου UEFA κόντρα στην ΚΠΡ.

Το SPORT24 συγκέντρωσε κάποιες εκ των κορυφαίων στιγμών της ευρωπαϊκής ιστορίας της ΑΕΚ που έζησε στο Νίκος Γκούμας.

ΑΕΚ - Ίντερ 3-2 (1971-72, Κύπελλο Πρωταθλητριών 1ος γύρος)

Η πρώτη μεγάλη νίκη της ΑΕΚ ήταν απέναντι στην Ίντερ των σπουδαίων Φακέτι και Ματσόλα. Μπορεί να μη συνδυάστηκε με πρόκριση, μιας και στο Μιλάνο ηττήθηκε με 4-1, όμως ήταν απέναντι στη μετέπειτα φιναλίστ του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών που έπαιζε εξαιρετικό ποδόσφαιρο εκείνη την περίοδο. Τα γκολ της Ένωσης είχαν πετύχει οι Βεντούρης, Παπαϊωάννου και Νικολαΐδης.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Κωνσταντινίδης, Κεφαλίδης, Θεοδωρίδης, Τριανταφύλλου (26' Νικολαΐδης), Καραφέσκος (56' Νικολάου), Λαβαρίδης, Βεντούρης, Ψυμόγιαννος, Παπαεμμανουήλ, Παπαϊωάννου, Πομώνης.

ΑΕΚ - ΚΠΡ 3-0 (1976-77, Προημιτελικά Κυπέλλου UEFA)

Πρόκειται δίχως αμφιβολία για την κορυφαία ευρωπαϊκή στιγμή στην ιστορία της ΑΕΚ. Το 3-0 υπέρ της ΚΠΡ του πρώτου αγώνα δεν άφηνε περιθώρια για όνειρα για πρόκριση, όμως η ΑΕΚ το πέτυχε.

Η εκπληκτική εκείνη ομάδα του Φάντρονκ (που είχε τη στήριξη του προέδρου Λουκά Μπάρλου) έφερε τη σειρά στα ίσια χάρη σε δύο γκολ με όμορφα σουτ του Μαύρου και μια εξίσου όμορφη κεφαλιά του Μίμη Παπαϊωάννου.

Το παιχνίδι είχε οδηγηθεί στη διαδικασία των πέναλτι και για την ΑΕΚ κάτω από τα δοκάρια είχε καθίσει ο Χρηστίδης που ήταν σπεσιαλίστας στα πέναλτι. Κατάφερε να πιάσει δύο και η ΑΕΚ να κερδίσει με 7-6 και να προκριθεί στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, τη μοναδική φορά που έπαιξε σε ημιτελική φάση διοργάνωσης. Πολύ σημαντική νίκη αυτής της πορείας ήταν επί της Ντέρμπι με 2-0, η οποία "επισκιάστηκε" από το σπουδαίο διπλό στο Νησί με 3-2.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας (116’ Χρηστίδης), Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (115’ Ζαρζόπουλος), Τσάμης, Τάσος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.

ΑΕΚ-Πόρτο 6-1 (1978-79, Κύπελλο Πρωταθλητριών 1ος γύρος)

Μια πολύ σπουδαία νίκη σημείωσε η σπουδαία ΑΕΚ του Φέρεντς Πούσκας απέναντι στην Πόρτο, καθώς έσκισε τα δίχτυα των "δράκων" στο Νίκος Γκούμας με εξάρα. Δύο γκολ σημείωσε ο Μπάγεβιτς και ένα οι Αρδίζογλου, Τάσος, Νικολάου και Μαύρος.

Στη ρεβάνς υπέστη βαριά ήττα με 4-1, όμως αυτή δεν της στέρησε την πρόκριση. Στον επόμενο γύρο κληρώθηκε με τη σπουδαία Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ (μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης) και αποκλείστηκε με δύο ήττες.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Χρηστίδης, Μουσούρης, Μπ. Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Αρδίζογλου, Τάσος (53' Λάζ. Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Βιέρα, Μαύρος.

ΑΕΚ - Ρέιντζερς 2-0 (1994-95, προκριματικά Champions League

Η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ομάδα το 1994 που έπαιξε στους ομίλους του Champions League. Για να το πετύχει αυτό έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ρέιντζερς. Η αρχή έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου η ΑΕΚ νίκησε με 2-0, χάρη στα γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου.

Στη ρεβάνς της Σκωτίας, η ΑΕΚ κέρδισε και εκεί, αυτή τη φορά 1-0, χάρη στο γκολ που σημείωσε ο Τόνι Σαβέβσκι. Στους ομίλους αγωνίστηκε απέναντι στις Μίλαν, Άγιαξ και Σάλτσμπουργκ με τις δύο πρώτες να είναι και οι φιναλίστ του τότε τελικού.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ατματσίδης, Παπαδόπουλος, Κασάπης, Μανωλάς, Σαμπανάρζοβιτς, Βλάχος, Σαραβάκος, Σαβέβσκι, Κετσπάγια (10' Δημητριάδης - 84' Αγορογιάννης), Τσιάρτας, Κωστής.

ΑΕΚ - Μίλαν 0-0 (1994-95, Φάσης ομίλων Champions League)

Η ΑΕΚ, ούσα η πρώτη ελληνική ομάδα που παίζει σε ομίλους Champions League, υποδέχθηκε τη σπουδαία Μίλαν εκείνης της εποχής και έκανε μια εκπληκτική εμφάνιση, αλλά η αστοχία και κάποιες εις βάρος της διαιτητικές αποφάσεις δεν της άφησαν να πάρει κάτι παραπάνω από το 0-0.

Η Ένωση πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση και στην Ιταλία. Ο Σαβέβσκι της έδωσε το προβάδισμα στο σκορ στο πρώτο μέρος, όμως στο δεύτερο ημίχρονο ο Πανούτσι με δύο τέρματα, διαμόρφωσε το τελικό σκορ υπέρ των ροσονέρι (2-1).

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ατματσίδης, Κοπιτσής (78' Αγορογιάννης), Παπαδόπουλος, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχος, Σαραβάκος, Σαβέβσκι, Κωστής (62' Κετσπάγια), Τσιάρτας, Κασάπης.

ΑΕΚ - Μπάγερ Λεβερκούζεν 2-0 (1999-00, Κύπελλο UEFA 3ος γύρος)

Μετά το συναρπαστικό 4-4 στη Γερμανία, η ΑΕΚ έψαχνε το τρίποντο κόντρα στη Μπάγερ Λεβερκούζεν για να μπορέσει να προκριθεί στους "16" του Κυπέλλου UEFA.

Αυτή ήρθε και με το σκορ στο 2-0. Ο Φερνάντο Νάβας νωρίς στο παιχνίδι άνοιξε το σκορ και ο Βασίλης Τσιάρτας με απευθείας εκτέλεση φάουλ διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Ακολούθησε η μονομαχία με την Μπαρτσελόνα του μετέπειτα τεχνικού της, Φερέρ, από την οποία αποκλείστηκε.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ατματσίδης, Λάκης, Φερούζεμ, Καψής, Κωστένλογλου, Κασάπης, Ζήκος, Ζαγοράκης (71' Πέτκοφ), Νάβας (90' Καραγιάννης), Νικολαΐδης, Τσιάρτας (87' Μαλαδένης).

ΑΕΚ - Ρεάλ Μαδρίτης 3-3 (2002-03, Champions League)

Ίσως πρόκειται για την πιο γλυκιά ισοπαλία ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη. Η ΑΕΚ αντιμετώπιζε στην τελευταία (όπως αποδείχθηκε) σεζόν του Νίκος Γκούμας τη Ρεάλ Μαδρίτης των galacticos και κατάφερε να την κοιτάξει στα μάτια.

Η Ένωση πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενη στο σκορ με 3-2, χάρη στην απευθείας εκτέλεση φάουλ του Τσιάρτα και τις κεφαλιές των Μαλαδένη και Νικολαΐδη. Στο δεύτερο μέρος η Ρεάλ ισοφάρισε και το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 3-3.

Μάλιστα στην επόμενη αγωνιστική οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο Σαντιάγο Μπερναμπέου και αναδείχθηκαν και εκεί ισόπαλες. Εκείνη τη σεζόν η ΑΕΚ τερμάτισε στην τρίτη θέση με έξι ισοπαλίες (στον όμιλο έπαιξε κόντρα στις Ρόμα και Γκενκ) και η πορεία τελείωσε στους "16" του Κυπέλλου UEFA απέναντι στη Μάλαγα. Σε αυτό τον γύρο έφτασε και το 2002, όταν αποκλείστηκε από την Ίντερ στην ίδια φάση της διοργάνωσης.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Χιώτης, Κωστένογλου, Ράιτ, Καψής, Ζαγοράκης (84' Σεντένο), Λάκης, Κατσουράνης, Πέτκοφ (15' Μαλαδένης), Κασάπης, Τσιάρτας (84' Ίβιτς, Νικολαΐδης.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ OPAP ARENA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ