ΑΕΚ

ΑΕΚ μεταγραφές: Η κίνηση-ματ και το upgrade στην επίθεση με στόχο το back-to-back πρωτάθλημα

ΑΕΚ μεταγραφές: Η κίνηση-ματ και το upgrade στην επίθεση με στόχο το back-to-back πρωτάθλημα
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώθηκε και το SPORT24 αναλύει τις κινήσεις της ΑΕΚ. Η κίνηση-ματ, η ενίσχυση στην άμυνα και το upgrade στην επίθεση με στόχο το back-to-back πρωτάθλημα.

Το παράθυρο των μεταγραφών σε ό,τι αφορά στους "δεσμευμένους" ποδοσφαιριστές έκλεισε το βράδυ της Δευτέρας (11/09) στην Ελλάδα. Πλέον, οι ελληνικές ομάδες έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν μόνο για ελεύθερους παίκτες έως τις 30 Σεπτεμβρίου, όταν και λήγει η διορία από την ΕΠΟ.

Όπως όλα δείχνουν, η ΑΕΚ δεν πρόκειται να κάνει χρήση του έξτρα παραθύρου, ολοκληρώνοντας τις μεταγραφές της για τη νέα σεζόν. Η πρωταθλήτρια και Κυπελλούχος Ελλάδας κινήθηκε με συγκεκριμένη στρατηγική στις μεταγραφές, αφού το ρόστερ δεν χρειαζόταν βαθιές τομές. Οι κιτρινόμαυροι προχώρησαν σε λίγες, αλλά δυνατές προσθήκες, οι οποίες και την ενισχύουν σημαντικά στη μάχη που θα δώσει για διατήρηση των σκήπτρων στην Ελλάδα.

Το SPORT24 αναλύει μία προς μία τις μεταγραφικές κινήσεις των κιτρινόμαυρων, παρουσιάζοντας το αγωνιστικό προφίλ κάθε ποδοσφαιριστή, καθώς και όσα αναμένεται να προσφέρει στην ομάδα του Ματίας Αλμέιδα.

Αλεξάντερ Κάλενς (31 ετών, στόπερ)

Οι υψηλές απαιτήσεις ενόψει της νέας σεζόν, σε συνδυασμό με την αποχώρηση του έμπειρου Γιώργου Τζαβέλλα, είχαν κάνει επιτακτική την ανάγκη απόκτησης ενός έξτρα στόπερ για την ΑΕΚ. Ενός ποδοσφαιριστή που θα έβαζε... ανταγωνισμό στο βασικό δίδυμο των Ντομαγκόι Βίντα - Αρόλντ Μουκουντί, ανεβάζοντας επίπεδο την αμυντική γραμμή της Ένωσης. Η συγκεκριμένη λύση βρέθηκε στο πρόσωπο του Περουβιανού στόπερ, Αλεξάντερ Κάλενς, ο οποίος αποκτήθηκε λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η μεταγραφική περίοδος με τη μορφή δανεισμού από τη Ζιρόνα.

Ο Ματίας Αλμέιδα γνωρίζει καλά τον 31χρονο αμυντικό (ύψος 1.86μ) από το κοινό πέρασμά τους από το MLS, ενώ επιλέχτηκε επειδή διαθέτει διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τους υπάρχοντες στόπερ. Συγκεκριμένα, ο Κάλενς είναι ένας σκληροτράχηλος αμυντικός, με καλό διάβασμα των φάσεων και ταχύτητα στο παιχνίδι του.

Αγωνίζεται ως αριστερός στόπερ (είναι και αριστεροπόδαρος), ενώ έχει τη δυνατότητα και παίξει και ως μπακ. Είναι καλός στο ψηλό παιχνίδι και προτιμά τα χτίζει τις επιθέσεις από πίσω και όχι να παίζει με βαθιές μπαλιές. Ο δυναμισμός του είναι δεδομένο πως θα ταιριάζει με την αγωνιστική φιλοσοφία του Αλμέιδα, ο οποίος θέλει υψηλή πίεση και σωστές αλληλοκαλύψεις.

Κωνσταντίνος Χρυσόπουλος (20 ετών, στόπερ)

Ο Κωνσταντίνος Χρυσόπουλος αποτελεί μία επένδυση της ΑΕΚ με ορίζοντα το μέλλον. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, οι κιτρινόμαυροι δαπάνησαν 800.000 ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του από τον Άρη. Ο Ματίας Αλμέιδα τον πιστεύει πολύ και το έδειξε έμπρακτα, χρησιμοποιώντας τον για ένα ημίχρονο στην αναμέτρηση με τον Πανσερραϊκό. Μπορεί το ντεμπούτο στην Stoiximan Super League να μην ήταν ιδανικό, αφού υπέπεσε σε μία σειρά λαθών, απόρροια και της απειρίας, αλλά αυτό δεν αναιρεί πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρότζεκτ.

Ο Κωνσταντίνος Χρυσόπουλος
Ο Κωνσταντίνος Χρυσόπουλος INTIME SPORTS


Ο υψηλόσωμος στόπερ (ύψος 1.93μ) είναι βασικός στέλεχος της Εθνικής Ελπίδων, ενώ ξεχωρίζει για την ικανότητά του στο ψηλό παιχνίδι. Είναι αριστεροπόδαρος και αρέσκεται να χτίζει το παιχνίδι από πίσω. Είναι βέβαιο πως, λόγω ηλικίας, χρειάζεται να δουλέψει αρκετά στο κομμάτι της συγκέντρωσης. Παρ' όλα αυτά, στην Ένωση θεωρούν πως ο Χρυσόπουλος είναι ικανός όχι μόνο να αποτελέσει μία έξτρα λύση στα στόπερ, αλλά κάποια στιγμή και βασική επιλογή στα μετόπισθεν.

Σταύρος Πήλιος (22 ετών, αριστερός μπακ)

Το εξαιρετικό δεύτερο μισό με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα την περσινή σεζόν (24 συμμετοχές, 2 ασίστ) αποτέλεσε για τον Σταύρο Πήλιο το "διαβατήριο" για τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ. Ο 22χρονος αριστερός μπακ ήρθε να πλαισιώσει τους Εχσάν Χατζισαφί και Μίλαντ Μοχαμάντι, με στόχο να "χωθεί" ανάμεσά τους, κερδίζοντας χρόνο και συμμετοχές από τον Ματίας Αλμέιδα. Ο νεαρός αμυντικός έχει δύο γεμάτες σεζόν πίσω του, ενώ υπάρχει ως "δικλίδα ασφαλείας" και η ΑΕΚ Β', στην οποία δεν αποκλείεται να κάνει συμμετοχές προκειμένου να διατηρεί ρυθμό.

Ο Σταύρος Πήλιος
Ο Σταύρος Πήλιος INTIME SPORTS

Ο Πήλιος είναι ένα επιθετικογενές μπακ με καλή σέντρα και πολλά ανεβάσματα κατά τη διάρκεια των αγώνων. Στην ΑΕΚ που παίρνει πολλά στο παιχνίδι της από τους ακραίους αμυντικούς είναι δεδομένο πως μπορεί να βοηθήσει και να συμβάλει στο κομμάτι της ανάπτυξης, αλλά και της δημιουργίας. Θα πρέπει, ωστόσο, να βρει μία ισορροπία και στον αμυντικό τομέα προκειμένου να γίνει ένα σύγχρονο μπακ.

Ορμπελίν Πινέδα (27 ετών, μέσος)

Ο Ορμπελίν Πινέδα αποτέλεσε, δίχως αμφιβολία, την κίνηση-ματ της ΑΕΚ τη φετινή μεταγραφική περίοδο. Ο Μεξικανός μέσος ήταν, κατά πολλούς, ο MVP των κιτρινόμαυρων στην περσινή πορεία προς την κατάκτηση του νταμπλ για πρώτη φορά ύστερα από 45 χρόνια. Γι' αυτό το λόγο, οι ιθύνοντες της ομάδας, προερξάρχοντος του Δημήτρη Μελισσανίδη έκαναν τα πάντα για να τον κρατήσουν στην ομάδα, μετατρέποντάς τον στην ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου με 6.500.000 ευρώ.

Ο 27χρονος χαφ δεν είναι απλά το "ποδοσφαιρικό παιδί" του Αλμέιδα, αλλά ο ποδοσφαιριστής πάνω στον οποίο στηρίζεται πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι της γενικότερης αγωνιστικής φιλοσοφίας του Αργεντινού. Ο Πινέδα έχει την ικανότητα να παίζει σε πάνω από μία θέσεις, να κινείται ανάμεσα στις γραμμές, να πιέζει, να δημιουργεί και να εκτελεί. Στοιχεία που σπάνια συναντάς σε έναν (και μόνο) ποδοσφαιριστή.

Ροδόλφο Πισάρο (29 ετών, μεσοεπιθετικός)

Νόρντιν Άμραμπατ, Νίκλας Ελίασον, Πάολο Φερνάντες στα δεξιά, Μίγιατ Γκατσίνοβιτς και -κατά συνθήκη- ο Ορμπελίν Πινέδα στα αριστερά. Ήταν φανερό, βάσει αριθμών, πως η ΑΕΚ χρειαζόταν μία έξτρα λύση στο αριστερό άκρο της επίθεσης ενόψει της φετινής σεζόν, το οποίο και βρήκε στο πρόσωπο του Ροδόλφο Πισάρο. Ο Μεξικανός μεσοεπιθετικός ήταν παλιός γνώριμος του Ματίας Αλμέιδα, καθώς τον γνώριζε καλά τόσο από τη Σίβας Γουαδαλαχάρα όσο κι από την κοινή πορεία τους στο MLS, έστω και σε διαφορετικές ομάδες.

Ο Πισάρο έκανε για πρώτη φορά το υπερατλαντικό ταξίδι σε ηλικία 29 ετών, έχοντας ως στόχο να προσφέρει κάτι διαφορετικό σε σχέση με τους υπόλοιπους περιφερειακούς επιθετικούς της ΑΕΚ. Κι η αλήθεια είναι διαθέτει στοιχεία που είναι ικανά να δώσουν έξτρα βοήθειες και λύσεις στον Αλμέιδα. Ο Μεξικανός έχει την ικανότητα να παίζει σε μικρούς χώρους, του αρέσει το κάθετο παιχνίδι, ενώ πατάει περιοχή και βρίσκεται σε σημεία εκτέλεσης, παρά το γεγονός πως δεν πρόκειται για ποδοσφαιριστή με πολλά γκολ στην καριέρα του. Ειδικά σε ματς που οι αντίπαλοι θα παίξουν κλειστά, ο Πισάρο φαντάζει ιδανική επιλογή.

Εκι Πόνσε (26 ετών, επιθετικός)

Η απόφαση του Ματίας Αλμέιδα να καθιερώσει τον Λιβάι Γκαρσία στη θέση του φορ άλλαξε την καριέρα του παίκτη, αλλά και τη γενικότερη πορεία της ΑΕΚ στον δρόμο προς τον τίτλο. Ωστόσο, εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο και οι άνθρωποι της ΑΕΚ αποφάσισαν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την επιθετική γραμμή με έναν παίκτη που γνωρίζει καλά τα κατατόπια, έχοντας κάνει με την κιτρινόμαυρη φανέλα την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του (21 γκολ σε 43 ματς).

Ο Έκι Πόνσε
Ο Έκι Πόνσε INTIME

Ο λόγος, φυσικά, για τον Έκι Πονσέ, ο οποίος αποκτήθηκε αντί 3.500.000 ευρώ από την Έλτσε με σκοπό να ανεβάσει επίπεδο την "κιτρινόμαυρη" επίθεση, αλλά την ίδια στιγμή να δημιουργήσει έναν ισχυρό συναγωνισμό στον Γκαρσία. Ο 26χρονος Αργεντινός είναι κλασική περίπτωση φορ που κινείται μέσα στο κουτί, βρίσκει καλά σημεία εκτέλεσης και αν τροφοδοτηθεί σωστά μπορεί να μετατραπεί σε μία... μηχανή των γκολ. Το στυλ παιχνιδιού της ΑΕΚ βοηθάει παίκτες με τέτοιο αγωνιστικό στυλ να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, με τον Πόνσε να είναι ιδιαίτερα ικανός και στο ψηλό παιχνίδι.

Προς το παρόν δεν έχει κάνει σεφτέ στα γκολ, αφού χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής για να ταιριάξει στα αγωνιστικά "θέλω" του Αλμέιδα, αλλά είναι θέμα χρόνου να αρχίσει την απόσβεση. Ο Πόνσε μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στο υψηλό πρέσινγκ της ΑΕΚ, αλλά παράλληλα να κάνει τη διαφορά στην εκτέλεση, προσφέροντας λύσεις στον Αλμέιδα, ειδικά από την στιγμή που ο Γκαρσία έχει αρχίσει με μικροπροβλήματα τραυματισμών τη σεζόν.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ