STOIXIMAN SUPER LEAGUE

ΑΕΚ και Άρης "πληρώνουν" αν πέσουν

ΑΕΚ και Άρης "πληρώνουν" αν πέσουν
Πετρόπουλος Τάτος Ουντότζι Ράγιος Περόνε

Αστέρας Τρίπολης και Ατρόμητος μόνο αδιάφοροι δεν είναι μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος, αφού σε περίπτωση υποβιβασμού ενός εκ των Άρη, ΑΕΚ, μπορούν να κερδίσουν αρκετά χρήματα βάσει του τηλεοπτικού συμβολαίου.

Μπορεί ο τίτλος του πρωταθλητή να έχει κριθεί από την... περσινή χρονιά (2012), αυτό δεν σημαίνει όμως πως το ενδιαφέρον των ομάδων έχει χαθεί.

Βλέποντας τον βαθμολογικό πίνακα της Superleague και βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην NOVA και την διοργανώτρια Αρχή, παρατηρούμε πως σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν κίνητρο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της 30ης αγωνιστικής.

Θα αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να καταλάβετε πως λειτουργεί το σύστημα και γιατί Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης δεν θα... χαρισθούν σε κανέναν ή ακόμα επιθυμούν τον υποβιβασμό είτε του Άρη, είτε της ΑΕΚ.

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Το 30% μοιράζεται ισομερώς, το άλλο 30% πάει βάσει των βαθμών που έχουν συγκεντρώσει οι ομάδες και το υπόλοιπο 40% δίνεται βάσει εμπορικότητας.

Η τελευταία λέξη είναι το κλειδί στο θέμα μας. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρης συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας σε αυτό το 40%, οπότε σε περίπτωση που υποβιβαστεί μία ομάδα της "εμπορικής" πεντάδας, δημιουργείται ένα κενό.

Ποιος θα το καλύψει; Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση τα τελευταία 2-3 χρόνια, Αστέρας Τρίπολης και Ατρόμητος μοιάζουν τα φαβορί. Σίγουρα δεν θα πάρουν τα χρήματα είτε του Άρη, είτε της ΑΕΚ (αν υποβιβαστεί μία από τις δυο ομάδες), όμως το κέρδος θα είναι μεγάλο.

Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, και για να τα λέμε όλα, πρέπει να συγχαρούμε τους ανθρώπους της Superleague για τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, που δίνει κίνητρο σε όλες τις ομάδες.

Βαθμοί=Χρήματα

Συνεχίζοντας την ανάλυση θα αναφέρουμε ένα ακόμα παράδειγμα. Ο κάθε βαθμός που παίρνει μία ομάδα ισοδυναμεί με 17.500 ευρώ. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως ένα "τρίποντο" γεμίζει τα ταμεία ενός συλλόγου με 46.500 ευρώ.

Σε όσους φαίνονται λίγα τα χρήματα να πούμε πως έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με τα οικονομικά, αυτό το ποσό μπορεί να καλύψει ένα συμβόλαιο ποδοσφαιριστή.

Τέλος να λύσουμε μία απορία όσον αφορά το νέο πρωτάθλημα που αντί για 16 ομάδες θα έχει 18. Η NOVA δεν θα αυξήσει το ποσό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων (το οποίο μειώθηκε κατά 10% το καλοκαίρι που μας πέρασε), παρότι τα ματς θα είναι περισσότερα.

Η Superleague, ωστόσο, αναμένεται να υπογράψει (ίσως και την άλλη βδομάδα) νέα σύμβαση με τον ΟΠΑΠ που θα επιφέρει στα ταμεία το ποσό των 13 εκ. ευρώ, 5 περισσότερα σε σχέση με το φετινό (8 εκ. ευρώ).

Έτσι όχι απλά θα καλυφθεί το κενό των δυο ομάδων που θα ανέβουν, αλλά είναι πιθανό να υπάρξει ένα ελάχιστο μπόνους σε όσους πάρουν μέρος στο νέο πρωτάθλημα.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ