ΑΕΚ

ΑΕΚ: Γιατί είναι πιθανό να μπει στο νέο γήπεδο τη σεζόν 2022-23

Μακέτα του νέου γηπέδου της ΑΕΚ
Μακέτα του νέου γηπέδου της ΑΕΚ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο κόσμος της ΑΕΚ αδημονεί για την ημέρα που η ομάδα θα πατήσει για πρώτη φορά το χορτάρι της OPAP Arena. Ωστόσο είναι διάφορες οι καταστάσεις που ίσως οδηγήσουν στην απόφαση για τη μεθεπόμενη σεζόν. Το Sport24.gr εξηγεί.

Τα τείχη της ''OPAP Arena - Αγιά Σοφιάς'' ορθώνονται μεγαλόπρεπα στη Νέα Φιλαδέλφεια, τα έργα κατασκευής του νέου γηπέδου προχωρούν και ο χρόνος γι αυτό που έμοιαζε ως ακατόρθωτο στις εξαγγελίες του Δημήτρη Μελισσανίδη το 2013, μετρά πλέον αντίστροφα. Η ΑΕΚ έχει φάει τον γάιδαρο και μένει η ουρά, αλλά είναι η άτιμη δύσκολο να μασηθεί και ακόμα περισσότερο, βαριά στην πέψη...

Το καλό, το πιο φιλόδοξο για την ακρίβεια, σενάριο εισόδου της ομάδας στη νέα ποδοσφαιρική έδρα της, τοποθετείται στις αρχές του επόμενου έτους, δηλαδή τον πρώτο μήνα του 2022. Αυτό θα συμβεί εφόσον όλα κυλήσουν δίχως τις πάντοτε απρόβλεπτες σε τέτοιου μεγέθους έργα καθυστερήσεις, αλλά κι εφόσον ξεπεραστούν εμπόδια τα οποία δεν σχετίζονται με τις ευθύνες που η ΑΕΚ έχει ή όσα περνούν από τις δικές της δυνάμεις. Κάθε άλλο λοιπόν παρά απίθανο είναι, να έχει ολοκληρωθεί το γήπεδο εντός κι εκτός, αλλά να μην είναι ακόμα εφικτή η πλήρης πρόσβαση σε αυτό.

Το ζήτημα της "υπογειοποίησης'', παραμένει αγκάθι, καθώς πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από όσο αρχικά είχε προβλεφθεί, δίχως αυτό να σημαίνει ότι οι προσπάθειες δεν είναι πυρετώδεις ή υπάρχει ευθύνη των συνεργείων. Κάθε άλλο! Στο έργο αυτό περιλαμβάνεται και η μικρή "υπογειοποίηση" στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης (κάθετη στην πάλαι ποτέ Σκεπαστή), η οποία πρέπει να βυθιστεί κάτω από το έργο της κεντρικής Υπογειοποίησης και στη συνέχεια να αναδυθεί, καταλήγοντας απευθείας στο υπόγειο πάρκινγκ του γηπέδου.

Ο ισχυρός πονοκέφαλος ωστόσο, αφορά στα συνοδά έργα και ειδικά το κομμάτι που σχετίζεται με το Άλσος και εντάσσεται στο σχέδιο ανάπλασής του. Εκεί, σε διαδοχικά δημοτικά συμβούλια, χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Στο τελευταίο, διάρκειας 3,5 ωρών, άκρη δεν βγήκε ακόμα και για απλά πράγματα, όπως το αν πρέπει και που να γίνει η πεζοδρόμηση, αν είναι σωστό να υπάρξουν σκαλοπάτια ή όχι, προκύπτουν διαρκώς διαφωνίες και αντεγκλήσεις που οδηγούν σε ρήξεις και αδιέξοδα. Κι όλα αυτά, για θέματα στα οποία η ΑΕΚ δεν μπορεί να έχει λόγο και να κάνει κάτι άλλο από το να περιμένει το (κάθε) επόμενο συμβούλιο και τη θέση των δημοσίων υπηρεσιών.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΣΜΟΣ

Από εκεί και πέρα, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι συντελείται το καλύτερο πιθανό σενάριο με την ολοκλήρωση του έργου στις αρχές του επόμενου έτους, είναι θέμα απόφασης η οποία καθόλου εύκολη δεν θα είναι για τον Δημήτρη Μελισσανίδη και θα σχετίζεται με την παρουσία κόσμου ή όχι στα γήπεδα κι ασφαλώς υπό ποιες προϋποθέσεις. Αν επί παραδείγματι, η σεζόν έχει ξεκινήσει με τα σημερινά δεδομένα, δίχως να επιτρέπονται φίλαθλοι σε αυτά, τότε δεν θα έχει υπάρξει και έκδοση εισιτηρίων διαρκείας.

Στην περίπτωση αυτή, η είσοδος της ομάδας στην ''OPAP Arena'', δίχως αυτή να έχει εγκαινιαστεί όπως θα πρέπει, δηλαδή με ένα σούπερ φιλικό και γεμάτο γήπεδο, δεν θα συνοδεύεται από τη μεγαλοπρέπεια που αξίζουν οι στιγμές. Το να πάρεις την ΑΕΚ από το άδειο ΟΑΚΑ για να τη βάλεις να παίξει σε ένα άλλο άδειο γήπεδο, χαλώντας τις ημέρες που όλοι περιμένουν με τόση ανυπομονησία να ζήσουν και χωρίς να προκύπτει κάποιο αγωνιστικό ή οικονομικό όφελος, δεν είναι και τόσο έξυπνη ιδέα.

Στο αντίθετο σενάριο, το οποίο βέβαια είναι και λιγότερο πιθανό, αυτό της επιστροφής στην κανονικότητα των γηπέδων, η ΑΕΚ θα έχει μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου να αντιμετωπίσει τη δυσκολία της μεταφοράς στο νέο γήπεδο. Θα πρέπει να έχει εκδώσει εισιτήρια διαρκείας έχοντας μεριμνήσει το που θα αντιστοιχεί κάθε θέση του ΟΑΚΑ, μέσα στην ''OPAP Arena''. Κι αν δεν το έχει προβλέψει εξ αρχής, τότε θα πρέπει να εκπονήσει σχέδιο στα μισά της σεζόν. Γενικότερα, θα πρόκειται για μια δύσκολη και μπερδεμένη διαδικασία, πάντοτε υπό το φόβο ενός νέου κλεισίματος ή μιας περιορισμένης προσέλευσης κόσμου στα γήπεδα.

Το πιο ασφαλές λοιπόν σχέδιο, από όλες τις απόψεις, θα είναι να εισέλθει η ομάδα στη νέα αγωνιστική έδρα της, τη σεζόν 2022-23. Με ξεκάθαρη εικόνα για τις συνθήκες στο ποδόσφαιρο και στις ζωές μας, με το σωστό τρόπο για το γήπεδο και τον κόσμο της ομάδας που θέλει να συνδυάσει την εκείνη παρουσία του με αξέχαστες στιγμές και όχι με παιχνίδια που θα παρακολουθεί από την τηλεόραση σε ένα άδειο ή μισογεμάτο γήπεδο. Με το σωστό τρόπο για την ίδια την ΑΕΚ.

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ