ΙΣΠΑΝΙΑ

Μπαρτσελόνα - Ρεάλ: To φιλί και το πιο επικίνδυνο clasico

Μπαρτσελόνα - Ρεάλ: To φιλί και το πιο επικίνδυνο clasico

Δύο ρεπόρτερ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ του Cadena Ser εξηγούν στο Sport24.gr γιατί έχει χαρακτηριστεί ως το πιο επικίνδυνο clasico της ιστορίας και ο Tvboy μιλά για το viral γκράφιτι των τελευταίων ωρών με το φιλί Πικέ - Ράμος.

Ώρα clasico. Η Μπαρτσελόνα υποδέχεται τη Ρεάλ στο Camp Nou - live η εξέλιξη λεπτό προς λεπτό από το Sport24.gr - στο μεγαλύτερο ματς του ισπανικού ποδοσφαίρου, το οποίο αρχικά ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 26 Οκτωβρίου.

Μπορεί η απόφαση για μετάθεση της ημερομηνίας τέλεσης να κατέστη επιβεβλημένη για λόγους ανησυχίας εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων στη Βαρκελώνη τον περασμένο Οκτώβρη, αλλά η ανησυχία δεν έχει διασκεδαστεί.

Ο φόβος ότι κάτι απρόοπτο - εκτός σχεδίου και προγράμματος - μπορεί να συμβεί σε ένα από τα ντέρμπι με τη μεγαλύτερη θέαση και τηλεθέαση παγκοσμίως ελλοχεύει και προκαλεί εγρήγορση.

Μπλαουγκράνα και μερένγκες θα μπουν στον αγωνιστικό χώρο του Camp Nou (18/12, 19:00) στο πιο αστυνομευμένο clasico της ιστορίας.

Η ανησυχία που δημιουργούν οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις του "Δημοκρατικού Τσουνάμι" στη Βαρκελώνη οδήγησαν στη λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας για τις δυο ομάδες.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής τους μπλαουγκράνα και μερένγκες θα διαμείνουν για πρώτη φορά στο ίδιο ξενοδοχείο της Βαρκελώνης. Μάλιστα οι δυο ομάδες θα ξεκινήσουν και θα φθάσουν ταυτόχρονα - το ένα πούλμαν πίσω από το άλλο - στο Camp Nou για το σπουδαίο ματς της Τετάρτης στο πλαίσιο των σχεδίων ασφαλείας που έχουν καταστρωθεί.

Αυτό σημαίνει ότι οι Λιονέλ Μέσι, Λουίς Σουάρες, Ζεράρ Πικέ, Σέρχιο Ράμος, Καρίμ Μπενζεμά, Τιμπό Κουρτουά και οι άλλοι παίκτες των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ θα μοιραστούν τον ίδιο χώρο τις ώρες πριν από την έναρξη της σπουδαίας αναμέτρησης.

Το clasico έχει χαρακτηριστεί από την ισπανική ομοσπονδία και την αστυνομία της χώρας της Ιβηρικής ως το πιο επικίνδυνο της ιστορίας των ματς των δυο ομάδων.

Το Sport24.gr απευθύνθηκε σε δυο ρεπόρτερ των δυο ομάδων από το μεγαλύτερο ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας, Cadena Ser. Ο Αντριά Αλμπέρτς είναι γέννημα-θρέμμα Καταλανός. Πώς μπορούν οι διαδηλώσεις να επηρεάσουν ένα ποδοσφαιρικό ματς, ακόμη κι αν αυτό είναι το λαμπρότερο στη χώρα; Πόσοι άνδρες έχουν επιστρατευτεί; Τι φοβάται περισσότερο η αστυνομία και ποια μηνύματα θα διαδοθούν από τους οργανωμένους οπαδούς της Μπάρτσα;

"Είναι λίγο παράξενο αυτό που συμβαίνει στην Καταλονία τους τελευταίους μήνες. Δεν είναι κάτι ποδοσφαιρικό, είναι περισσότερο κάτι κοινωνικό. Το μεγάλο στοίχημα των διαδηλωτών ήταν ν' αναβληθεί το clasico της 26ης Οκτωβρίου, κάτι που έγινε τελικά. Πιστεύω ότι οι διαδηλώσεις γύρω από το Camp Nou δεν θα εμπεριέχουν βία.

People hold up their phones with the torches switched on during a Catalan pro-independence protest in Barcelona, Spain, Sunday, Oct. 20, 2019. Barcelona and the rest of the restive Spanish region of Catalonia are reeling from several days of violent protests for the sentencing of 12 separatist leaders to lengthy prison sentences.Riots have broken out at nightfall following huge peaceful protests each day since Monday's Supreme Court verdict. (AP Photo/Ben Curtis)
People hold up their phones with the torches switched on during a Catalan pro-independence protest in Barcelona, Spain, Sunday, Oct. 20, 2019. Barcelona and the rest of the restive Spanish region of Catalonia are reeling from several days of violent protests for the sentencing of 12 separatist leaders to lengthy prison sentences.Riots have broken out at nightfall following huge peaceful protests each day since Monday's Supreme Court verdict. (AP Photo/Ben Curtis) AP

AP Photo/Ben Curtis

Τα μέτρα είναι έκτακτα σε κάθε περίπτωση. Έχουν επιστραρευτεί 1.000 αστυνομικοί και 2.000 σεκιούριτι επιπλέον για το συγκεκριμένο ματς. Οι έλεγχοι θα είναι εξαντλητικοί. Κυρίως για να μη μπουν αντικείμενα μέσα. Ο βαθμός επικινδυνότητας είναι 4/5,τουλάχιστον έτσι έχει χαρακτηριστεί από την πολιτική προστασία. Θα υπάρχει μήνυμα ωστόσο από τους οργανωμένους οπαδούς. Δεν ξέρω ποια μορφή θα έχει.

Δύο ώρες πριν το ματς θα μπουν στα πούλμαν και τα δυο οχήματα θα ξεκινήσουν μαζί. Δεν ελήφθη μόνο για λόγους ασφαλείας αυτό το μέτρο, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι θα φθάσει η αποστολή της Ρεάλ στην ώρα της και δεν θα υπάρξει καθυστέρηση.

Η αστυνομία προφανώς και φοβάται κάποια εισβολή. Εκεί έχει επικεντρωθεί ο κύριος όγκος της πρόληψης. Πιστεύω ότι σίγουρα θα υπάρχουν πανό, κάρτες με μηνύματα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η Μπάρτσα έχει τραβήξει στ' άκρα το θέμα με τη διαιτησία μετά το πέναλτι που ζήτησε στο Σαν Σεμπαστιάν και μία ενδεχόμενη λανθασμένη απόφαση στο clasico θα κάνει πιο εύθραυστη την κατάσταση".

Ο Χοσέ Παλάθιο έχει την έδρα του στη Μαδρίτη. Ασφαλώς κι αυτός, όπως και σύσσωμος ο ισπανικός Τύπος, εξεπλάγη από την απόφαση της αστυνομίας να βάλει τις δυο ομάδες στο ίδιο ξενοδοχείο. Ποιος ο λόγος αυτής της κίνησης; Τι μπορεί να σκέφτονται οι αστέρες των δυο ομάδων μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο γι' αυτούς τεταμένο κλίμα;

"Δεν πιστεύω ότι θα είναι το πιο επικίνδυνο της ιστορίας, αλλά σίγουρα αυτό με τη μεγαλύτερη αστυνόμευση. Νομίζω ότι η μετάθεση από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα εκτόνωσε κάπως την κατάσταση. Θα ήταν αδύνατο το ματς να διεξαχθεί την ημερομηνία που ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Τις Αρχές δεν ενδιαφέρει τόσο τι θα συμβεί εκτός γηπέδου, αλλά εντός. Γι' αυτό και διπλασίασαν τις δυνάμεις εντός του Camp Nou.

An armed police officer watches as fans walk towards the stadium before a La Liga soccer match between Barcelona and Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona , Spain, Sunday, Aug. 20, 2017. Security was stepped up for the match after a terror attack that killed 14 people and wounded over 120 in Barcelona and police put up scores of roadblocks across northeast Spain on Sunday in hopes of capturing a fugitive suspect at large following the vehicle attack.(AP Photo/Santi Palacios)
An armed police officer watches as fans walk towards the stadium before a La Liga soccer match between Barcelona and Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona , Spain, Sunday, Aug. 20, 2017. Security was stepped up for the match after a terror attack that killed 14 people and wounded over 120 in Barcelona and police put up scores of roadblocks across northeast Spain on Sunday in hopes of capturing a fugitive suspect at large following the vehicle attack.(AP Photo/Santi Palacios) AP

AP Photo/Santi Palacios

Είναι κάτι πρωτόγνωρο. Δεν είναι μόνον οι παίκτες που μένουν στο ίδιο ξενοδοχείο, αλλά και οι διαιτητές. Μπορούν να μιλήσουν, να συναντηθουν, αρκετοί εξ αυτών είναι συμπατριώτες. Το ξενοδοχείο Σοφία επιλέχθηκε γιατί βρίσκεται μέσα στη ζώνη ασφαλείας.

Είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστεί ένα μήνυμα πολιτικό. Είμαι 100% σίγουρος. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι σκέφτεται ο Πικέ και ο Ράμος. Ειδικά αυτοί οι δυο".

Η Βαρκελώνη ξύπνησε την Τρίτη (17/12) με ένα παράξενο γκράφιτι στο Πασέο ντε Γκράσια. Σε αυτό απεικονίζεται ένα φιλί ανάμεσα στον Σέρχιο Ράμος και τον Ζεράρ Πικέ.

Δράστης ο Tvboy! Ο ανατρεπτικός Ιταλός καλλιτέχνης, Σαλβατόρε Μπενιτέντε, ο οποίος είχε εξηγήσει παλαιότερα την ανατρεπτική του ιδέα να βάλει τους Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο να φιλιούνται, μιλά στο Sport24.gr για το μήνυμα που θα ήθελε να περάσει, αλλά και το χρονικό σημείο που επέλεξε να κάνει το γκράφιτι.

"Είναι το τρίτο γκράφιτι που κάνω προκαλεί θόρυβο στην Ισπανία. Το πρώτο ήταν το φιλί του Πουτζδεμόντ (πρώην πρόεδρος Καταλονίας) με τον Μαριάνο Ραχόι. Το δεύτερο ήταν ανάμεσα στον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Λιονέλ Μέσι, τους αστέρες των δυο ομάδων.

Τώρα επέλεξα τον Ζεράρ Πικέ με τον Σέρχιο Ράμος γιατί είναι οι δυο πιο έντονες προσωπικότητες. Μεταφορικά για μένα συμβολίζουν την Καταλονία και την Ισπανία. Θέλω να δείξω ότι υπάρχει μια αντίθεση ανάμεσα στα δυο, αλλά υπάρχει χώρος για λύση στο πρόβλημα".

TAGS ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ