ΙΣΠΑΝΙΑ

La Liga: H "επανάσταση" των μικρών για Champions League

La Liga: H "επανάσταση" των μικρών για Champions League

Η La Liga μπαίνει στην τελική της ευθεία και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα δεδομένα για την έξοδο σε Champions League, Europa League, αλλά και την παραμονή. Ποιες ομάδες επιστρέφουν στην πρώτη κατηγορία.

Δέκα αγωνιστικές έμειναν για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της τρέχουσας σεζόν στην ισπανική Liga. Η πρώτη κατηγορία στην Ισπανία μπαίνει στην τελική της ευθεία με την Μπαρτσελόνα να έχει "κλειδώσει" τον τίτλο.

Οι Ρεάλ και Ατλέτικο έχουν "κλειδώσει" την παρουσία τους στο Champions League, Χετάφε και Αλαβές είναι έτοιμες να κάνουν την έκπληξη και να βρεθούν (μία εκ των δύο) στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Δύσκολα τα πράγματα για τους τρεις τελευταίους και προσεχώς υποβιβασμένους, ποιοι διεκδικούν την επιστροφή στην Primera.

1. Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ "ΠΑΣΙΓΙΟ"

Η Μπαρτσελόνα δεν έχει να κάνει κάτι άλλο, από το να περιμένει τη φιέστα για την απονομή του τίτλου και το ενδεχόμενο "πασίγιο" από τους αντιπάλους της. Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε βρίσκεται στην πρώτη θέση με 66 βαθμούς, σε απόσταση δέκα από τη δεύτερη Ατλέτικο.

Barcelona's Lionel Messi, right, celebrates after scoring his side's third goal during the Champions League round of 16, 2nd leg, soccer match between FC Barcelona and Olympique Lyon at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, March 13, 2019. (AP Photo/Emilio Morenatti)
Barcelona's Lionel Messi, right, celebrates after scoring his side's third goal during the Champions League round of 16, 2nd leg, soccer match between FC Barcelona and Olympique Lyon at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, March 13, 2019. (AP Photo/Emilio Morenatti) AP PHOTO/EMILIO MORENATTI

Οι "μπλαουγκράνα" πήραν τα ματς που έπρεπε να πάρουν είτε στη Βαρκελώνη, είτε εκτός αυτής (όπως κόντρα στη Ρεάλ) κι ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν τον τέταρτο διαδοχικό τους τίτλο πρωταθλήματος στην Ισπανία.

2. ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ CHAMPIONS LEAGUE ΟΙ ΜΑΔΡΙΛΕΝΟΙ, Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΛΗΞΗ

Η Ατλέτικο και η Ρεάλ δεν μπόρεσαν να συναγωνιστούν την Μπαρτσελόνα στην τρέχουσα σεζόν. Στα κρίσιμα σημεία της σεζόν οι "κολτσονέρος" ήταν απόντες, οι "μερένγκες" δε πλήρωσαν το τίμημα του μπάχαλου που έφερε ο Σαντιάγκο Σολάρι. Τον διαδέχθηκε ο Ζινεντίν Ζιντάν, αλλά πλέον ήταν αργά.

Atletico Madrid's Antoine Griezmann, centre and Real Madrid's Lucas Vazquez challenge for the ball during a Spanish La Liga soccer match between Atletico Madrid and Real Madrid at the Metropolitano stadium in Madrid, Spain, Saturday, Feb. 9, 2019. (AP Photo/Manu Fernandez)
Atletico Madrid's Antoine Griezmann, centre and Real Madrid's Lucas Vazquez challenge for the ball during a Spanish La Liga soccer match between Atletico Madrid and Real Madrid at the Metropolitano stadium in Madrid, Spain, Saturday, Feb. 9, 2019. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Οι δύο ομάδες της Μαδρίτης θα είναι απευθείας τους ομίλους του Champions League, όπως κι ο τέταρτος. Εκεί πιθανότατα θα δούμε μια έκπληξη, μια... πρωτάρα. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Χετάφε με 46 βαθμούς, σε απόσταση αναπνοής η Αλαβές (44 βαθμοί) και η Σεβίλλη (43 βαθμοί). Στο προάστιο της Μαδρίτης και τη Βιτόρια ονειρεύονται, ένας όμως θα χαμογελάσει όταν ξυπνήσει από το όνειρο.

3. ΑΝΟΙΧΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ EUROPA LEAGUE

Οι ομάδες που βρίσκονται στην πέμπτη κι έκτη θέση θα ξεκινήσουν την επόμενη σεζόν από τους ομίλους του Europa League και το δεύτερο προκριματικό της διοργάνωσης αντίστοιχα. Εκεί βρίσκονται αυτή τη στιγμή η Αλαβές με τη Σεβίλλη. Από κοντά και η Βαλένθια (σε απόσταση μίας νίκης, αλλά μπορεί να βγει Champions League εάν κατακτήσει το Europa League της τρέχουσας σεζόν) και η Μπέτις (σε απόσταση τεσσάρων βαθμών).

Deportivo Alaves' Manu Garcia, second left, celebrates after scoring during the Spanish La Liga soccer match between Real Madrid and Deportivo Alaves at Mendizorroza stadium, in Vitoria, northern Spain, Saturday, Oct. 6, 2018. (AP Photo/Alvaro Barrientos)
Deportivo Alaves' Manu Garcia, second left, celebrates after scoring during the Spanish La Liga soccer match between Real Madrid and Deportivo Alaves at Mendizorroza stadium, in Vitoria, northern Spain, Saturday, Oct. 6, 2018. (AP Photo/Alvaro Barrientos) AP

Προφανώς και η μάχη για την έξοδο στο Europa League είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αντίστοιχη για την έξοδο στο Champions League.

4. ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΡΑΓΙΟ-ΟΥΕΣΚΑ ΚΑΙ... ΘΕΛΤΑ

Ράγιο και Ουέσκα απογοήτευσαν κι ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Segunda Division μετά από μία σεζόν στην Primera. Φαβορί για να τις ακολουθήσει - οι τρεις τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας υποβιβάζονται απευθείας - είναι η Θέλτα.

RC Celta's Iago Aspas reacts during a Spanish La Liga soccer match between RC Celta and Real Madrid at the Balaidos stadium in Vigo, Spain, Sunday, Nov. 11, 2018. (AP Photo/Lalo R. Villar)
RC Celta's Iago Aspas reacts during a Spanish La Liga soccer match between RC Celta and Real Madrid at the Balaidos stadium in Vigo, Spain, Sunday, Nov. 11, 2018. (AP Photo/Lalo R. Villar) AP

Οι Γαλιθιάνοι είδαν τη σεζόν να μην εξελίσσεται όπως τη σχεδίασαν το καλοκαίρι, άλλαξαν προπονητή, αλλά τίποτα. Εκτός ζώνης υποβιβασμού - σε απόσταση τεσσάρων από αυτή - βρίσκονται οι Βαγιαδολίδ και Βιγιαρεάλ (μπορεί να βγει Champions League εάν κατακτήσει το Europa League της τρέχουσας σεζόν). Δεν έχουν ξεμπλέξει εντελώς, αλλά η ομάδα από το Βίγκο μοιάζει σε χειρότερη αγωνιστική κατάσταση.

5. ΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ

Η Οσασούνα οδηγεί την κούρσα στη δεύτερη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος με 60 βαθμούς, αλλά δεν έχει εξασφαλίσει και την άνοδο. Απέχει από την τρίτη θέση και τα playoffs - στη δεύτερη είναι η Γρανάδα με 58 - μόλις τέσσερις βαθμούς.

Αυτή τη στιγμή σε θέση playoffs (από τρίτη έως έκτη θέση) βρίσκονται οι Αλμπαθέτε, Μάλαγα, Ντεπορτίβο και Μαγιόρκα. Φυσικά όσο ζουν... ελπίζουν, και οι Κάντιθ, Οβιέδο που βρίσκονται στην έβδομη κι όγδοη θέση.

Άλλωστε στη δεύτερη κατηγορία έχουμε ακόμη υπόλοιπο 11 αγωνιστικών!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (ΣΕ 28 ΜΑΤΣ)

1. Μπαρτσελόνα 66

2. Ατλέτικο 56

3. Ρεάλ 54

4. Χετάφε 46

5. Αλαβές 44

6. Σεβίλλη 43

7. Βαλένθια 40

8. Μπέτις 39

9. Μπιλμπάο 37

10. Σοθιεδάδ 36

11. Έιμπαρ 35

12. Ζιρόνα 34

13. Εσπανιόλ 34

14. Λεγανές 33

15. Λεβάντε 31

16. Βαγιαδολίδ 29

17. Βιγιαρεάλ 29

18. Θέλτα 25

19. Ράγιο 23

20. Ουέσκα 22

*Οι τέσσερις πρώτοι απευθείας στους ομίλους του Champions League

**O πέμπτος απευθείας στους ομίλους του Europa League

***O έκτος στο δεύτερο προκριματικό του Europa League

****Οι τρεις τελευταίοι υποβιβάζονται στη δεύτερη κατηγορία

ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ

29 γκολ

Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα)

18 γκολ

Λουίς Σουάρες (Μπαρτσελόνα)

16 γκολ

Ουισάμ Μπεν Γεντέ (Σεβίλλη)

Κριστιάν Στουάνι (Ζιρόνα)

TAGS ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ