LA LIGA

Η χρήση του VAR στο Μπιλμπάο - Βαλένθια ανάβει ακόμα φωτιές

Η χρήση του VAR στο Μπιλμπάο - Βαλένθια ανάβει ακόμα φωτιές

Ο τρόπος τηλεοπτικής κάλυψης του αγώνα Μπιλμπάο - Βαλένθια έχει κάνει άνω-κάτω την La Liga, με τον σταθμό να ανοίγει μέτωπο με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας βγάζοντας στη φόρα φωτογραφίες μέσα από το δωμάτιο του VAR.

Αν πιστεύει κάποιος ότι η φαγωμάρα με το VAR είναι αποκλειστικά ελληνικό προνόμιο, τότε λογικά δεν θα έχει πάρει χαμπάρι τα όσα κωμικοτραγικά έχουν λάβει χώρα τα τελευταία 24ωρα σε ένα από πιο προηγμένα (αν όχι το κορυφαίο) ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου.

Αφορμή αποτέλεσε το ματς πρωταθλήματος στο "Σαν Μαμές" μεταξύ της Μπιλμπάο και της Βαλένθια το περαμένο Σάββατο (28/9), που βρήκε νικήτριες τις νυχτερίδες χάρη στο γκολ του Τσερίσεφ. Αυτό ακριβώς το γκολ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και έφερε τρομερές γκρίνιες, μουρμούρα και πολεμική ένταση.

Αιτία οι δύο διαφορετικές "αναγνώσεις" της επίμαχης φάσης που έκρινε το αποτέλεσμα. Ναι μεν ο διαιτητής μέτρησε το γκολ καθώς η εικόνα που έστειλε το VAR έδειχνε πως ο σκόρερ καλυπτόταν, ωστόσο γραμμή που χρησιμοποίησε το τηλεοπτικό δίκτυο (Mediapro) που μετέδιδε τους αγώνες ήταν διαφορετική, με αποτέλεσμα να φαίνεται εκτεθειμένος ο ποδοσφαιριστής της Βαλένθια.

Η χρήση του VAR στο Μπιλμπάο - Βαλένθια ανάβει ακόμα φωτιές

Το συγκεκριμένο γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η οποία εξέδωσε μία ιδιαίτερα επιθετική ανακοίνωση, κατηγορώντας τη MediaPro για χειραγώγηση και παραπλάνηση του τηλεοπτικού κοινού καταπατώντας τους κώδικες ηθικής.

Η χρήση του VAR στο Μπιλμπάο - Βαλένθια ανάβει ακόμα φωτιές

Φυσικά, οι απειλές από πλευράς ομοσπονδίας έφεραν την αντίδραση του τηλεοπτικού σταθμού, που αποφάσισε αντί να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα να την επιστρέψει στο άλλο μισό του γηπέδου, εξαπολύοντας εκείνος κατηγορίες για χειραγώγηση στην ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξαν οι άνθρωποι της Mediapro, χρειάστηκε να περάσουν 40 λεπτά για να φτάσει στις οθόνες η εικόνα τοu VAR ενώ παράλληλα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες μέσα από την αίθουσα του VAR.

Η χρήση του VAR στο Μπιλμπάο - Βαλένθια ανάβει ακόμα φωτιές

Σε κάποιες από αυτές φαίνεται ο διαιτητής VAR να βγάζει φωτογραφία τις οθόνες μπροστά του για να παρακολουθεί τον αγώνα, ενώ σε άλλες εμφανίζονται διάφορα πρόσωπα στην αίθουσα του VAR χωρίς αυτό να επιτρέπεται, που -αναφέρεται πως- έμειναν και μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου.

Η χρήση του VAR στο Μπιλμπάο - Βαλένθια ανάβει ακόμα φωτιές

Σύμφωνα με όσα καταγγέλει ο σταθμός, μεταξύ των ατόμων ήταν και ο Αντόνιο Γκάτο, υπεύθυνος για το VAR από πλευράς ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας!

Η χρήση του VAR στο Μπιλμπάο - Βαλένθια ανάβει ακόμα φωτιές

Όλες αυτές οι καταγγελίες δημιούργησαν μεγάλη αίσθηση στο φίλαθλο κοινό της Ισπανίας, με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία από την πλευρά της να σπεύδει να δώσει απαντήσεις σε κάθε μία από τις κατηγορίες που της προσάπτουν.

Όσον αφορά στην καθυστέρηση να δώσει εικόνα του VAR, υποστήριξε πως δεν ήταν τόσο μεγάλο το διάστημα όπως ισχυρίστηκε η Mediapro, ενώ για τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μέσα από την αίθουσα VAR, ανέφερε πως "η χρήση του κινητού τηλεφώνου είναι δυνατή αν κριθεί αναγκαίο για να υπάρχει back up ώστε να υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τον διαιτητή στον αγωνιστικό χώρο".

Απάντησε ωστόσο και στις κατηγορίες περί εισβολής και παραμονής ατόμων στην αίθουσα VAR, λέγοντας πως βάσει πρωτοκόλλου δεν επιτρέπεται να μπει κάποιος στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια του αγώνα πλην του διαιτητή VAR, του βοηθού του και του τεχνικού, παρά μόνο κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας μεταξύ των δύο ημιχρόνων.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η κόντρα μεταξύ ομοσπονδίας και του τηλεοπτικού σταθμού, με αφορμή τη χρήση του VAR στη φάση του γκολ του Τσερίσεφ, δεν θα σβήσει τόσο εύκολα και δεν αποκλείεται να έχει και άλλα σπαρταριστά επεισόδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Χαμός στην Ισπανία με το VAR
TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ