EUROPA LEAGUE

Οι αντίπαλοι της ΑΕΚ

Ðîññèéñêèé ôóòáîëüíûé êëóá èç Ñàíêò-Ïåòåðáóðãà "Çåíèò" ñòàë îáëàäàòåëåì Êóáêà ÓÅÔÀ, âûèãðàâ â ôèíàëüíîì ìàò÷å ó ôóòáîëüíîãî êëóáà "Ãëàçãî Ðåéíäæåðñ" (Ãëàçãî, Øîòëàíäèÿ) ñî ñ÷åòîì 2:0.
Ðîññèéñêèé ôóòáîëüíûé êëóá èç Ñàíêò-Ïåòåðáóðãà "Çåíèò" ñòàë îáëàäàòåëåì Êóáêà ÓÅÔÀ, âûèãðàâ â ôèíàëüíîì ìàò÷å ó ôóòáîëüíîãî êëóáà "Ãëàçãî Ðåéíäæåðñ" (Ãëàçãî, Øîòëàíäèÿ) ñî ñ÷åòîì 2:0. ΠΘΙ ΝΞΒΞΡΣΘ

Η Άντερλέχτ, η Ζενίτ και η Χάιντουκ είναι οι αντίπαλοι της ΑΕΚ στο Europa League Η κλήρωση κρίνεται ευνοϊκή για την "Ένωση" αφού πρόκειται για αντιπάλους στα μέτρα της.

Η Ζενίτ εμφανίζεται ως η πιο δυνατή αντίπαλος ωστόσο καμία δεν αποτελεί φόβητρο για την ΑΕΚ. Οι ιθύνοντες της Ένωσης υποδέχτηκαν με αισιοδοξία την κλήρωση.

Η Ένωση βρισκόταν στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας. Πολλά εξαρτώνται από την ΑΕΚ που θα έχει ως κύριο αντίπαλο για την πρόκριση και την πρωτιά την ισχυρή Ζενίτ.

Άντερλέχτ


H Άντερλεχτ αποκλείστηκε από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μετά τον δραματικό επαναληπτικό στο "Κονστάντ Βαν Ντε Στοκ" από την Παρτιζάν στα πέναλτι. Η ΑΕΚ είχε αντιμετωπίσει ξανά την Άντερλέχτ στο Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 2006-07 και είχε αποκλειστεί όταν είχαν περάσει Λιλ και Μίλαν από τον όμιλο των "κιτρινόμαυρων".

Πρόκειται για τον ιστορικότερο σύλλογο του Βελγίου και μία από τις ιστορικότερες της Ευρώπης με δύο κατακτήσεις κυπέλλου κυπελλούχων, ένα κύπελλο ΟΥΕΦΑ και δύο Σούπερ Καπ Ευρώπης. Πέρσι κατέκτησε το πρωτάθλημα ενώ φέτος βρίσκεται στην 4η θέση του πρωταθλήματος.

Προπονητής της ομάδας από το 2007 είναι ο 57χρονος Άριελ Γιάκομπ με πολυετή θητεία σε πολλές ομάδες του Βελγίου. Αστέρι της ομάδας και μεταγραφικός στόχος μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων είναι ο 17χρονος Ρομελού Λουκάκου. Την περασμένη σεζόν είχε σε 37 συμμετοχές 15 γκολ.


Ζενίτ

Η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης είναι ο σύλλογος της Ρωσίας που έχει εντυπωσιακή παρουσία τα τελευταία χρόνια στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Το 2008 υπό τις οδηγίες του Ντικ Άντβοκατ είχε κατακτήσει το ΟΥΕΦΑ κόντρα στην Ρέιντζερ και φέτος υπό τις οδηγίες του ακριβοπληρωμένου Ιταλού τεχνικού Λουτσιάνο Σπαλέτι, ευελπιστεί για μία αξιόλογη πορεία στην Ευρώπη.

Η ΑΕΚ έχει άσχημες αναμνήσεις από την Ζενίτ αφού την σεζόν 2004-05 είχε ηττηθεί με 5-1 στους ομίλους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και την επόμενη σεζόν η ΑΕΚ είχε αποκλειστεί στα προκριματικά 0-0, 0-1 στο ΟΑΚΑ με γκολ του Αρσάβιν.

Η Ζενίτ αποκλείστηκε από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ από την Οσέρ, παρότι είχε κερδίσει στην Ρωσία 1-0 έχασε στην Γαλλία 2-0. Η οικονομική ευρωστία της Ζενίτ είναι μεγάλη καθώς ανήκει στην εταιρεία φυσικού αερίου Γκαζπρόμ. Η συμμετοχή της Γκαζπρόμ την βοήθησαν να ξεφύγει από τις εγχώριες διοργανώσεις και να διακριθεί στην Ευρώπη.

Στις εγχώριες διοργανώσεις η Ρούμπιν Καζάν αποδείχτηκε πιο δυνατή από αυτήν πέρσι και πήρε τα πρωτεία. Μοναδικός τίτλος πρωταθλήματος στην Ρωσία είναι το 2007 ενώ έχει και 2 κύπελλα.

Η Ζενίτ ξόδεψε πολλά λεφτά το φετινό καλοκαίρι για να ενισχυθεί. Απέκτησε έναντι 24 εκατομμυρίων ευρώ τον πρώην παίκτη της ΑΕΚ Μπρούνο Άλβες από την Πόρτο και τον σέντερ φορ Μπουχάροφ από την Ρούμπιν Καζάν ξοδεύοντας ανάλογο ποσό.

Παίκτες εγνωσμένης αξίας αποτελούν οι Πορτογάλοι Φεράντο Μέιρα και Ντάνι. Ο δεύτερος αγωνίζεται ως μέσος και η Ζενίτ είχε ξοδέψει 30 εκατομμύρια ευρώ το 2008 για να τον αποκτήσει από την Ντιναμό Μόσχας. Επίσης οι Ρώσοι Κερζάκοφ, Σέμακ Ντενίσοφ και Σιρόκοφ απότελούν σημαντικά στελέχη της εθνικής Ρωσίας τα τελευταία χρόνια.

Σε 16 αγωνιστικές προπορεύεται στο ρωσικό πρωτάθλημα και έδρα της είναι το Πετρόφσκι χωρητικότητας 22.000 θεατών.



Χάιντουκ

Η Χάιντουκ που θα βρεθεί στον δρόμο της ΑΕΚ αποτελεί μία από τις ενδοξότερες ομάδες στην Κροατία. Έχει κατακτήσει έξι πρωταθλήματος Κροατίας και πέντε κύπελλα.

Για να προκριθεί στους ομίλους του Europa League απέκλεισε την Ουνιρέα επικρατώντας 4-1 στο Σπλίτ και φέρνοντας 1-1 στον επαναληπτικό.

Η Χάιντουκ είναι η μισητή αντίπαλος της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Κροατία. Η αντιπαλότητα των δύο ομάδων είναι μεγάλη τόσο αγωνιστικά όσο και μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων.

Από την Χάιντουκ αναδείχθηκαν στο παρελθόν παίκτες όπως ο Μπόκσιτς, ο Γιάρνι και ο Μπίλιτς που μετέπειτα εξελίχθηκαν σε ευρωπαϊκούς αστέρες του ποδοσφαίρου.

Αποτελεί βασικό αιμοδότη της εθνικής Κροατίας και μάλιστα στο Μουντιάλ του 1998 όταν κατέκτησε την 3η θέση είχε πέντε βασικούς παίκτες στην 11αδα.

Το γήπεδο της Χάιντουκ είναι το Πολιούντ χωρητικότητας 35.000 θέσεων. Κορυφαία ευρωπαϊκή πορεία ήταν το 1983-84 μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και στον ίδιο θεσμό μέχρι τα προημιτελικά την σεζόν 1994-95. Προπονητής της ομάδας είναι ο Στάνκο Ποκλέποβιτς. Αρχηγός της είναι ο Σρνταν Άντριτς, ο οποίος την περίοδο 2004-07 αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό.

Μόλις δύο παίκτες της Χάιντουκ δεν είναι από την Κροατία και πρόκειται για τον Βόσνιο μέσο Σενιάντ Ιμπρισιτς και τον Αλβανό μέσο Ερβίν Μπουλκού.



TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ