ΑΓΓΛΙΑ

Το ακριβότερο παιχνίδι στην ιστορία

Το ακριβότερο παιχνίδι στην ιστορία

Ντέρμπι και ΚΠΡ θα αναμετρηθούν στο "Γουέμπλεϊ" για μία θέση στην Premier League της επόμενης σεζόν. Περισσότερα από 160 εκατομμύρια ευρώ παίρνει ο νικητής!

Ποιο είναι το σαββατιάτικο παιχνίδι που περιμένει ο φίλαθλος κόσμος του ποδοσφαίρου; Η πλειοψηφία σε αυτή την ερώτηση θα σκεφτόταν αμέσως τον τελικό του Champions League. Υπάρχει, όμως, άλλος ένας τελικός, που ακόμα κι αν δε συγκεντρώνει τόσα βλέμματα πάνω του, είναι δεδομένα πιο ακριβός.

Ο λόγος για τον τελικό των play-off της Championship. Είναι γνωστό πως το έπαθλο για τον νικητή κάθε φορά είναι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο μεμονωμένο παιχνίδι. Ωστόσο, φέτος ξεπερνάει κάθε προηγούμενο με τη "Daily Mail" να αναφέρει πως αγγίζει τα 134 εκατομμύρια λίρες, ήτοι περισσότερα από 160 εκατομμύρια ευρώ!

Αυτό προκύπτει από τις τελευταίες συμφωνίες που έχουν γίνει και θα ισχύει για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο χαμένος δεν παίρνει τίποτα! Μοναδική εξαίρεση τα έσοδα από τα εισιτήρια τα οποία έχει συμφωνηθεί να πηγαίνουν στην ομάδα που παραμένει στην Championship.

Έτσι βγαίνουν τα έσοδα

Από πού προκύπτουν τα 134 εκατομμύρια λίρες για τον νικητή; Η απάντηση είναι σύνθετη, αφού όπως και να έχει η ομάδα που θα πάρει την άνοδο δεν εισπράττει τα πάντα αμέσως. Αρχικά τα 62 εκατομμύρια λίρες έρχονται από τα τηλεοπτικά. Δεδομένου, δηλαδή, ότι ο νικητής θα παίζει τη νέα σεζόν στην Premier League, θα έχει αυτομάτως και 62 εκατομμύρια λίρες λόγω της εξαιρετικής συμφωνίας που έχει κάνει η Premier League.

Από εκεί και πέρα, αν η ομάδα την αμέσως επόμενη σεζόν υποβιβαστεί, τότε θα λάβει ως "αποζημίωση" 72 εκατομμύρια λίρες ή όπως το λένε οι Άγγλοι parachute payments. Το συγκεκριμένο ποσό δίνεται σε κάθε ομάδα που υποβιβάζεται σε τέσσερις δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση η κάθε ομάδα που θα υποβιβαστεί στο τέλος της επόμενης σεζόν θα πάρει 26.4 εκ. λίρες το 2015/16, 21.6 εκ. λίρες την επόμενη χρονιά και 12 εκ. λίρες τις τελευταίες δύο.

Τα έσοδα μπορεί να είναι και περισσότερα

Γίνεται, επομένως, αντιληπτό πως το άθροισμα των 134 εκ. λιρών είναι το ποσό που θα πάρει μία εκ των Ντέρμπι ή ΚΠΡ στη χειρότερη περίπτωση! Και αυτό γιατί αν καταφέρει να μείνει και την επόμενη σεζόν στην Premier League θα έχει το τηλεοπτικό συμβόλαιο και για τη σεζόν 2015/16.

Τέλος, σε όλα αυτά μπορεί ο καθένας να προσθέσει τις εμπορικές συμφωνίες που μπορεί να κλείσει μία ομάδα όταν έχει ανεβεί στην Premier League, έσοδα που δεν υπολογίζονται στα παραπάνω! Όλα αυτά τη στιγμή που ο νικητής του Champions League σε σχέση με τον φινλίστ θα πάρει μόλις 4.5 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα...

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ