PREMIER LEAGUE

Έβερτον - Λίβερπουλ: Το "φιλικό ντέρμπι" που κρίνει μισό τίτλο για τους "κόκκινους"

Έβερτον - Λίβερπουλ: Το "φιλικό ντέρμπι" που κρίνει μισό τίτλο για τους "κόκκινους"
AP PHOTO/JON SUPER

Η Μάντσεστερ Σίτι πέρασε νικηφόρα από το Μπόρνμουθ και πέταξε το μπαλάκι στην Λίβερπουλ που θέλει μόνο νίκη στη... φιλόξενη έδρα της Έβερτον για να επιστρέψει στην κορυφή. Σε ένα ντέρμπι που συνιστά την απόλυτη πρόκληση για τους "κόκκινους" για πολλούς λόγους. Διαβάστε το story.

Το ματς που -όσο να και θέλουν- δεν θα ξεχάσουν ποτέ οι φίλοι της Λίβερπουλ όσον αφορά στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας του Μέρσεϊσαϊντ είναι αυτό της 27ης Απριλίου του 2014. Σε ένα απόγευμα που μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες το όνειρο του τίτλου της πρωταθλήτριας (θα ήταν ο πρώτος μετά από ένα τέταρτο αιώνα) όχι μόνο ξεθώριασε αλλά μετατράπηκε σε εφιάλτης.

Ήταν το ματς με την Τσέλσι με το περίφημο γλίστρημα του Στίβεν Τζέραρντ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Το ματς που οι "κόκκινοι" του Μπρένταν Ρότζερς έπρεπε να ΜΗΝ χάσουν για να κρατήσουν την πρωτοπορία στη μάχη της κούπας αλλά στο φινάλε βρέθηκαν πεσμένοι στο καναβάτσο στη μάχη τους με την Τσέλσι του Ζοζέ Μουρίνιο με τα τέρματα των Μπα και Ουίλιαν (εκείνη μάλιστα τη σεζόν οι "μπλε" τερμάτισαν τρίτοι έχοντας να επιδείξουν μόνο νίκες απέναντι σε Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι).

Εκείνο το παιχνίδι το θυμούνται όλοι οι λάτρεις του αγγλικού ποδοσφαίρου καθώς έβαλε ταφόπλακα στις ελπίδες των "κόκκινων" για τον τίτλο, ωστόσοι (πολύ) λίγοι έχουν φυλάξει ακόμα στη μνήμη τους ένα ματς που έγινε μερικά 24ωρα αργότερα, στις 3 Μαΐου 2014, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το "Άνφιλντ, και το οποίο θα μπορούσε να ανατρέψει το σκηνικό.

Επρόκειτο για το Έβερτον-Μάντσεστερ Σίτι στο "Γκούντισον Παρκ", με τα "ζαχαρωτά" του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ να είναι αρκετά δυνατά εκείνη την περίοδο και τους φίλους της Λίβερπουλ να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στους συμπολίτες για να ρίξουν τους "πολίτες" από την κορυφή, με δεδομένο πως η Σίτι παραδοσιακά δυσκολευόταν αρκετά στη συγκεκριμένη έδρα.

Φευ. Σε ένα παιχνίδι που οι φίλοι της Έβερτον που βρίσκονταν στις κερκίδες δεν ήθελαν -στην πλειονότητα- να νικήσει η ομάδα τους για να μη χαρίσουν το πρωτάθλημα στον "μεγάλο αντίπαλο" μετά από 25 χρόνια, οι παίκτες του Μαρτίνεθ εμφανίστηκαν επηρεασμένοι από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το γεγονός αυτό βοήθησε αφάνταστα την ομάδα του Μανουέλ Πελεγκρίνι να κάνει τη δουλειά της και να φύγει με το τρίποντο.

Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον (νυν μέσο της Τσέλσι) Ρος Μπάρκλεϊ στο 11', όμως ακολούθησε τριπλή "απάντηση" από τους Αγκουέρο (22') και Τζέκο (43', 48'), με το τέρμα του (νυν στράικερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) Ρομελού Λουκακού στο 65' να κάνει ξανά θρίλερ το ματς αλλά αυτό να πηγαίνει "σβηστά" ως το φινάλε, όπου ως τελευταία "εικόνα" έμειναν οι οπαδοί της Έβερτον να λοιδωρούν με τραγούδια και συνθήματα των κάπτεν της Λίβερπουλ Στίβεν Τζέραρντ για το προ ημερών γλίστρημα...

Ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν λόγω ανωτερότητας της Σίτι; Μπορούσαν αλλά δεν "καίγονταν" λόγω της έχθρας με την Λίβερπουλ; Ό,τι και αν συνέβη, η Λίβερπουλ εμφάνισε αυτοκτονικές τάσεις κόντρα στην Τσέλσι εκείνη τη σεζόν και από τη στιγμή που δεν είχε πλέον την τύχη στα χέρια της, δεν μπορούσε να τα βάζει με κανέναν παρά μόνο με τον εαυτό της.

Τώρα, πέντε χρόνια μετά, η Λίβερπουλ δεν μπορεί να σβήσει το μελανό παρελθόν (ότι γράφει, δεν ξεγράφει άλλωστε), έχει όμως την ευκαιρία σε ένα ματς-πρόκληση για αυτήν ή μισός-τίτλος αν προτιμάτε (έτσι έχει χαρακτηριστεί από πάρα πολλούς υποστηρικτές της στο Νησί) να φτιάξει το παρόν και το μέλλον της.

Liverpool coach Juergen Klopp celebrates after Liverpool forward Divock Origi scored his side's first goal during the English Premier League soccer match between Liverpool and Everton at Anfield Stadium in Liverpool, England, Sunday, Dec. 2, 2018. (AP Photo/Jon Super)
Liverpool coach Juergen Klopp celebrates after Liverpool forward Divock Origi scored his side's first goal during the English Premier League soccer match between Liverpool and Everton at Anfield Stadium in Liverpool, England, Sunday, Dec. 2, 2018. (AP Photo/Jon Super) AP PHOTO/JON SUPER

Το παιχνίδι που θα τεστάρει τις δυνάμεις της η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ είναι προγραμματισμένο για το απόγευμα της Κυριακής (3/3, 18:15, Live από το Sport24.gr) και σε αυτό θα βρει απέναντί της την Έβερτον στο "Γκούντισον Παρκ", στο τελευταίο χρονικά ματς της 29ης αγωνιστικής.

Όπως και τη σεζόν 2013-14 που διεκδίκησαν μέχρι τέλους τον τίτλο οι "κόκκινοι", έτσι και φέτος οι "μπλε" της πόλης δεν τους έκαναν το χατίρι απέναντι στην Σίτι. Πριν από μία πενταετία ηττήθηκαν 3-2, τον περασμένο Φεβρουάριο έχασαν 2-0 (με τα γκολ των Λαπόρτ και Γκαμπριέλ Ζεζούς στις καθυστερήσεις των δύο ημιχρόνων), με τον Μάρκο Σίλβα να φροντίζει μάλιστα να ρίχνει λάδι στη φωτιά πριν το μεγάλο ντέρμπι της πόλης.

Πώς; Κάνοντας αναφορά στο πρώτο φετινό ντέρμπι των δύο ομάδων στο "Άνφιλντ", τότε που η Λίβερπουλ είχε επικρατήσει 1-0 με γκολ στο 96', με τον πρώην τεχνικό του Ολυμπιακού να στέκεται στο τυχερό πανθομολογουμένως γκολ του Οριγκί και στου πανηγυρισμούς των "κόκκινων" που παρέπεμπαν σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Αν σε αυτή τη δήλωση του Πορτογάλου, προσθέσετε το γεγονός πως οι παίκτες της Έβερτον θέλουν να δείξουν σε όλους πως είναι άδικο το -33 στη βαθμολογία από τη συμπολίτισσα (69-36) αλλά και οι οπαδοί να κάνουν καζούρα στους ομολόγους τους της Λίβερπουλ για 29η σερί σεζόν χωρίς πρωτάθλημα, τότε το μείγμα είναι εκρηκτικό.

Everton's players reacts after Liverpool forward Divock Origi, scored his side's first goal at the end of the English Premier League soccer match between Liverpool and Everton at Anfield Stadium in Liverpool, England, Sunday, Dec. 2, 2018. (AP Photo/Jon Super)
Everton's players reacts after Liverpool forward Divock Origi, scored his side's first goal at the end of the English Premier League soccer match between Liverpool and Everton at Anfield Stadium in Liverpool, England, Sunday, Dec. 2, 2018. (AP Photo/Jon Super) AP PHOTO/JON SUPER

Την ίδια ώρα φυσικά, η Λίβερπουλ μόνο άοπλη δεν θα κατέβει στο "φιλικό ντέρμπι" (έτσι το αποκαλούν οι Άγγλοι λόγω κάποιων γεγονότων που οι δύο σύλλογοι έχουν δείξει αλληλεγγύη ο ένας στον άλλον), αφού έχει αρκετά βέλη στη φαρέτρα της.

Δεν είναι μόνο το πολύ ποιοτικό υλικό της που της επιτρέπει να ονειρεύεται για πρώτη φορά βάσιμα στον τίτλο αλλά η εξαιρετική παράδοση που έχει απέναντι στη συμπολίτισσα είτε εντός είτε εκτός έδρας! Σημειώστε τα εξής:

● Η Έβερτον δεν έχει κερδίσει ντέρμπι κόντρα στην Λίβερπουλ εδώ και εννέα χρόνια (η τελευταία της επικράτηση ήταν το 2-0 εντός έδρας τον Οκτώβριο του 2010) έχοντας 9 ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες αυτό το διάστημα ενώ στο "Άνφιλντ" έχει να νικήσει από τον περασμένο αιώνα (1-0 τον Σεπτέμβριο του 1999)!

● Με το γκολ του Οριγκί στον πρώτο γύρο, η Λίβερπουλ έφτασε τα 5 γκολ στην Premier League κόντρα στην Έβερτον στις καθυστερήσεις, νούμερο που δεν έχει να επιδείξει απέναντι σε κάποιον άλλο αντίπαλο.

● Στα επτά τελευταία ντέρμπι που έχουν γίνει στο "Γκούντισον Παρκ", η Έβερτον κατάφερε να είναι μπροστά στο σκορ μόλις για επτά λεπτά παιχνιδιού, σε ένα χορταστικό 3-3 τον Νοέμβριο του 2013.

● Ο Γιούργκεν Κλοπ είναι αήττητος σε επτά συναντήσεις με την Έβερτον σε όλες τις διοργανώσεις, με ρεκόρ 5 νίκες και 2 ισοπαλίες. Μόνο οι Μπομπ Πέισλι (10) και Ντέιβιντ Άσγουορθ (8) είχαν μεγαλύτερο αήττητο σερί απέναντι στα "ζαχαρωτά".

Liverpool coach Juergen Klopp, right, celebrates after Liverpool forward Divock Origi, third from left, scored his side's first goal at the end of the English Premier League soccer match between Liverpool and Everton at Anfield Stadium in Liverpool, England, Sunday, Dec. 2, 2018. (AP Photo/Jon Super)
Liverpool coach Juergen Klopp, right, celebrates after Liverpool forward Divock Origi, third from left, scored his side's first goal at the end of the English Premier League soccer match between Liverpool and Everton at Anfield Stadium in Liverpool, England, Sunday, Dec. 2, 2018. (AP Photo/Jon Super) AP PHOTO/JON SUPER

Κοντολογίς, το αποψινό ντέρμπ μπορεί να χαρακτηριστεί δικαίως ως το σημαντικότερο για την Λίβερπουλ από τον Απρίλιο του 2001 και μετά. Τότε είχαν αποδράσει με το υπέρ τους 3-2 από το "Γκούντισον" με γκολ του Γκάρι ΜακΆλιστερ στο φινάλε και εκτοξεύτηκαν ψυχολογικά για να κατακτήσουν στο φινάλε εκείνης της σεζόν τρεις τίτλους: Κύπελλο UEFA, Κύπελλο Αγγλίας και Λιγκ Καπ.

Τώρα θέλουν να αποδράσουν για να κανουν το πρώτο από τα 10 βήματα που τους απομένουν ώστε να σηκώσουν τον τίτλο της πρωταθλήτριας. Το αν θα τα καταφέρουν, θα φανεί σε 90 αγωνιστικά λεπτά.

Το πρόγραμμα της Λίβερπουλ ως το φινάλε:

03/03: Έβερτον - Λίβερπουλ

10/03: Λίβερπουλ - Μπέρνλι

17/03: Φούλαμ - Λίβερπουλ

31/03: Λίβερπουλ - Τότεναμ

05/04: Σαουθάμπτον - Λίβερπουλ

14/04: Λίβερπουλ - Τσέλσι

21/04: Κάρντιφ - Λίβερπουλ

26/04: Λίβερπουλ - Χάντερσφιλντ

04/05: Νιούκαστλ - Λίβερπουλ

12/05: Λίβερπουλ - Γουλβς

Το πρόγραμμα της Μάντσεστερ Σίτι ως το φινάλε (έχει δώσει ένα ματς περισσότερο):

09/03: Μάντσεστερ Σίτι - Γουότφορντ

30/03: Φούλαμ - Μάντσεστερ Σίτι

06/04: Μάντσεστερ Σίτι - Κάρντιφ

14/04: Κρίσταλ Πάλας - Μάντσεστερ Σίτι

20/04: Μάντσεστερ Σίτι - Τότεναμ

34/04: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μάντσεστερ Σίτι

28/04: Μπέρνλι - Μάντσεστερ Σίτι

04/05: Μάντσεστερ Σίτι - Λέστερ

12/05: Μπράιτον - Μάντσεστερ Σίτι

Photo Credits: AP Photo/Jon Super

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ