ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

22 νεκροί στην Ακτή Ελεφαντοστού

22 νεκροί στην Ακτή Ελεφαντοστού
ακτή αλεφαντοστού

Τραγωδία με 22 νεκρούς φιλάθλους στην αναμέτρηση της Ακτής Ελεφαντοστού με το Μαλάουϊ (vds)

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πριν ξεκινήσει το ματς οι φίλαθλοι βιαζόντουσαν να μπουν στο γήπεδο, οι τελευταίοι στις ουρές άρχισαν να σπρώχνουν και η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα.
Τα σπρωξίματα έγιναν εντονότερα με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ένας τοίχος και να προκληθεί πανικός, ενώ φυσικά οι φίλαθλοι ήταν περισσότεροι από όσοι χορούσαν στις εξέδρες του σταδίου "Felix Houphouet-Boigny".

Αρχικά οι νεκροί ήταν 19, εν συνεχεία έγιναν 22 και πιθανότατα αυτός αριθμός θα μεγαλώσει περισσότερο, καθώς οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 132, αρκετοί από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση.

Το παιχνίδι πάντως έγινε κανονικά, οι παίκτες πανηγύριζαν χορεύοντας το κάθε γκολ σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ενώ εορταστικό φαίνεται τουλάχιστον μέσω του video και το κλίμα στις εξέδρες. Λογικά δεν είχαν καλή ενημέρωση της τραγωδίας που είχε προηγηθεί.

Σε δεύτερη μοίρα τα αγωνιστικά

Αγωνιστικά, η Ακτή Ελεφαντοστού ξεκίνησε εντυπωσιακά την τελική φάση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ζώνη της Αφρικής, καθώς επικράτησε με 5-0 του Μαλάουΐ.

Στις υπόλοιπες αναμετρήσεις της ημέρας η Νιγηρία "κόλλησε" στην Μοζαμβίκη (0-0), η Ζάμπια πήρε βαθμό μέσα στην Αίγυπτο (1-1), ενώ την νίκη πήρε η Γκάνα επί του Μπενίν (1-0).

Ακτή Ελεφαντοστού - Μαλάουϊ 5-0

Οι "ελέφαντες" προηγήθηκαν μόλις στο 1' με τον Ρομαρίκ, ο Ντιντιέρ Ντρογκμπά είχε πετύχει δύο γκολ πριν την συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα, ενώ Σάλομον Καλού και Μπακαρί Κονέ σκόραραν στο δεύτερο μέρος για το τελικό 5-0 της Ακτής Ελεφαντοστού επί του Μαλάουΐ.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ: Μπαρί, Κόλο Τουρέ, Ζοκορά, Έμπουε, Μεϊτέ (86' Σαμπά), Τιενέ, Εμανουέλ Κονέ, Μπακαρί Κονέ (77' Καντέρ Κεϊτά), Ρομαρίκ, Σάλομον Καλού, Ντρογκμπά (78' Σανόγκο).
ΜΑΛΑΟΥΪ: Σανούντι, Βαντάμπβα, Καβούλα, Μσοβουόα, Καμάνγκα, Μπόντα, Καμβέντο, Νγκάμπι, Καφοτέκα, Μβακασουνγκούλα (79' Μπάντα), Ζακαζάκα.

Αίγυπτος - Ζάμπια 1-1

Ο Αμρ Ζακί άνοιξε το σκορ για τους Αιγύπτιους στο 26', όμως ο Ντένις Μπάντα ισοφάρισε στο 56' για την Ζάμπια, η οποία έφυγε με πολύτιμη ισοπαλία από το Κάιρο.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Αλ Χαντάρι, Αλ Μουχαμάντι, Σαΐντ, Φλάβιο, Μπακαράτ, Αχμέντ Χασάν, Γκομαά, Μετεάμπ (69' Μίντο), Σόκι, Μοχάμεντ Ζιντάν (58' Αμπουτρίκι), Αμρ Ζακί.
ΖΑΜΠΙΑ: Μβέενε, Νιάμπε, Λούνγκου (55' Μουσόνγκα), Μουλένγκα, Μπάντα, Μπόλα, Κασόντε, Τσιβούτα, Καλάμπα, Φέλιξ Κατόνγκο, Κρίστοφερ Κατόνγκο (87' Τσίβτου).

Μοζαμβίκη - Νιγηρία 0-0

Με τον Σιμάο του Παναθηναϊκού στην ενδεκάδα η Μοζαμβίκη αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα στο Μαπούτο με την Νιγηρία, αποτελέσμα θετικό, άλλα όχι αν θέλει την πρωτιά και την πρόκριση στα τελικά.

ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ: Καπάνγκο, Πάιτο (90' Καπάνια Σάμουελ), Ντάριο Καν, Μάνο, Φάνουελ, Πελέμπε, Τζενίτο (50' Λουΐς), Σιμάο, Χάτζι, Μίρο (84' Καρλίτος), Μοντέιρο.
ΝΙΓΗΡΙΑ: Ενιεάμα, Οντιά (87' Απάμ), Ταϊβό, Σίτου, Νβανέρι, Όμπι Μίκελ, Κάιτα, Μάρτινς, Ίκε Ούτσε, Νσοφόρ (74' Ατζιλόρ), Οντεμβίγκιε.

Γκάνα - Μπενίν 1-0

Η Γκάνα είναι η μόνη ομάδα του 3ου ομίλου που πήρε την νίκη στη πρεμιέρα, καθώς επικράτησε με 1-0 ΤΟΥ Μπενίν στο Κουμάσι χάρη στο τέρμα του Πρινς Ταγκόε από το πρώτο λεπτό.

ΓΚΑΝΑ: Κίνγκστον, Ανάν, Έρικ Άντο, Πάντσιλ, Κουάρτεϊ, Αμόα, Εσιέν, Ταγκόε, Ίνκουμ, Απιά, Μουντάρι.
ΜΠΕΝΙΝ: Τζιντόνου, Μαΐγκα, Ατζαμόσι, Κρισοστόμ, Κούκου, Αχουέγια, Αντένον, Αγκνίντε, Ομοτογιόσι, Μπόκο, Σεσενιό.

Μεγάλες νίκες για Τόνγκο, Τυνησία και Γκαμπόν

Όσον αφορά στις αναμετρήσεις του Σαββάτου, ξεχώρισε η σπουδαία επικράτηση του Τόνγκο στην Άκρα με 1-0 επί του Καμερούν, χάρη στο τέρμα του Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ.

Στο Ναϊρόμπι η Κένυα ηττήθηκε από την Τυνησία με 1-2, ενώ το Μαρόκο έχασε μέσα στην Καζαμπλάνκα από την Γκαμπόν με το ίδιο σκορ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής:

Σάββατο



Κένυα - Τυνησία 1-2 (70' Όλιεκ / 5' Τζεμάλ, 72' Τζομάα)
Ρουάντα - Αλγερία 0-0
Τόνγκο - Καμερούν 1-0 (11' Αντεμπαγιόρ)
Σουδάν - Μάλι 1-1 (24' Ελ Ταχίρ / 20' Κανουτέ)
Μπουρκίνα Φάσο - Γουϊνέα 4-2 (23' Κερέ, 29' Αλέν Τραορέ, 53' πέν. και 66' Νταγκανό / 61' πέν. Φεϊντουνό, 86' Ζαγιάτ)
Μαρόκο - Γκαμπόν 1-2 (84' Ελ Χαμνταουΐ / 34' Αουμπαμεγιάνγκ, 45' Μεγέ)

Κυριακή
Μοζαμβίκη - Νιγηρία 0-0
Ακτή Ελεφαντοστού - Μαλάουϊ 5-0 (1' Ρομαρίκ, 7' πέν. και 28' Ντρογκμπά, 59' Σάλομον Καλού, 71' Μπακαρί Κονέ)
Γκάνα - Μπενίν 1-0 (1' Ταγκόε)
Αίγυπτος - Ζάμπια 1-1 (26' Ζακί / 56' Μπάντα)

Οι βαθμολογίες

Group A



1. Γκαμπόν 3
2. Τόνγκο 3
3. Καμερούν 0
4. Μαρόκο 0

Group B
1. Τυνησία 3
2. Νιγηρία 1
3. Μοζαμβίκη 1
4. Κένυα 0

Group C
1. Ζάμπια 1
2. Αίγυπτος 1
3. Αλγερία 1
4. Ρουάντα 1

Group D
1. Γκάνα 3
2. Μάλι 1
3.Σουδάν 1
4. Μπενίν 0

Group E
1. Ακτή Ελεφαντοστού 3
2. Μπουρκίνα Φάσο 3
3. Γουϊνέα 0
4. Μαλάουϊ 0

*Ο πρώτος κάθε ομίλου προκρίνεται στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ακτή Ελεφαντοστού - Μαλάουϊ 5-0



Αίγυπτος - Ζάμπια 1-1



Τόνγκο - Καμερούν 1-0



Κένυα - Τυνησία 1-2



Μαρόκο - Γκαμπόν 1-2














































































































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ