NFL

Πρώτη ήττα για τα Γεράκια

Πρώτη ήττα για τα Γεράκια

Και καθώς πέφτει και η τελευταία αήττητη ομάδα του πρωταθλήματος, είναι ώρα να κάνουμε μια σοβαρή εκτίμηση της εικόνας των φετινών πλέι-οφ.

Το ρεπό της περασμένης βδομάδας σημαίνει πως έχουμε πολύ υλικό να καλύψουμε, οπότε αναγκαστικά θα είμαστε επιγραμματικοί στην αναφορά των αποτελεσμάτων. Εν συντομία όμως ας συγκρατήσουμε αυτά: Οι Falcons δεν είναι πια αήττητοι, οι Giants κάνουν την απαραίτητη κοιλιά τους, οι Texans μοιάζουν ξανά ασταμάτητοι, και οι Saints μοιάζουν να ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι.

Τι από αυτά ισχύει; Πάμε να δούμε τα τελευταία αποτελέσματα.

9η αγωνιστική

Colts-Dolphins 23-20, Giants-Steelers 20-24, Falcons-Cowboys 19-13, Saints-Eagles 28-13, Chargers-Chiefs 31-13, Packers-Cardinals 31-17, Jaguars-Lions 14-31, Titans-Bears 20-51, Bengals-Broncos 23-31, Redskins-Panthers 13-21, Browns-Ravens 15-25, Texans-Bills 21-9, Seahawks-Vikings 30-20, Raiders-Buccaneers 32-42

10η αγωνιστική

Jaguars-Colts 10-27, Buccaneers-Chargers 34-24, Dolphins-Titans 3-37, Patriots-Bills 37-31, Ravens-Raiders 55-20, Panthers-Broncos 14-36, Bengals-Giants 31-13, Vikings-Lions 34-24, Saints-Falcons 31-27, Seahawks-Jets 28-7, Eagles-Cowboys 23-38, 49ers-Rams 24-24, Bears-Texans 6-13, Steelers-Chiefs 16-13

Σημειώσεις από τις 2 αγωνιστικές

Πρώτη ήττα για τα Γεράκια

Το Colts-Dolphins της 9ης ίσως και να είναι το πιο σημαντικό από όλα. Αν πλέον σε αυτό το σημείο θεωρήσουμε πως οι Steelers (ή οι Ravens) θα πάρουν το πρώτο wild card της AFC, τότε βάσει ρεκόρ και εικόνας ομάδων (σε μια χαοτικά κακή φέτος περιφέρεια) το 6ο seed παιζόταν ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες. Με τη νίκη των Colts, θα πρέπει να έρθουν πολλά πράγματα τούμπα για να αλλάξει η εικόνα των πλέι-οφ στην AFC.

Πρώτη ήττα για τα Γεράκια

Στο 49ers-Rams της 10ης αγωνιστικής δεν είναι απλά ότι είχαμε την πρώτη ισοπαλία σε παιχνίδι τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά και το ίδιο το παιχνίδι ήταν πάρα πολύ παράξενο. Οι Rams πήρταν μεγάλο προβάδισμα νωρίς, ο Amendola που επέστρεψε πιο νωρίς και πιο δυνατός από όσο κανείς υπολόγιζε συνεισέφερε τα μέγιστα, οι 49ers έμειναν με αναπληρωματικό quarterback αλλά γύρισαν το παιχνίδι, κι ύστερα οι Rams το ξαναγύρισαν εκκινώντας μια σειρά από λάθη: Ο Jeff Fisher πήρε τάιμ άουτ στο ένα λεπτό πριν τη λήξη χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, έτσι όταν οι Rams πέρασαν μπροστά στο σκορ με 3 πόντους, οι 49ers είχαν μπόλικο χρόνο στο ρολόι για να προλάβουν το field goal της ισοφάρισης (όπως κι έγινε).

Στη δε παράταση, ένα νικητήριο catch ενός γηπέδου από τον Amendola σβήστηκε χάρη σε ένα λάθος στο σχηματισμό της ομάδας, ενώ λίγο αργότερα όταν οι 49ers έφτασαν σε field goal range για τη νίκη, ο Akers έχασε έυκολο σουτ. Αφήνοντας τις δύο ομάδες βασικά να κοιτάζονται για τα εναπομείναντα λεπτά, με κάποιους παίχτες μάλιστα να πιστεύουν πως θα ακολουθούσε και δεύτερη παράταση.

Πρώτη ήττα για τα Γεράκια

Το αναφέραμε στα απέξω, αλλά αυτό με τις διασείσεις δεν είναι ελαφρύ θέμα. Ειδικά από τη στιγμή που εικάζεται πως από το snap που έπαθε τη διάσειση ο Smith, έπαιξε ακόμα για αρκετά λεπτά προτού αποσυρθεί. Η ίδια αγωνιστική είδε να αποχωρούν τραυματισμένοι αρκετοί ακόμα quarterbacks. O Michael Vick επιτέλους υπέκυψε στους συνεχείς τραυματισμούς του και έφυγε από το γήπεδο αφήνοντας τον Foles να ηττηθεί από τους Cowboys, o Jay Cutler χτύπησε πάλι στέλνοντας τις καρδιές των φανς των Bears στην κούλουρη (περσινοί εφιάλτες) με το Σικάγο να ηττάται καθοδηγούμενο από τον Jason Campbell στο β’ ημίχρονο, ενώ ο Big Ben χτύπησε κι εκείνος στα πλευρά αφήνοντας τον περιορισμένο Leftwich να σώσει την παρτίδα απέναντι στους Kansas City Chiefs.

Πρώτη ήττα για τα Γεράκια

Μιλώντας για το Κάνσας. Περνώντας μπροστά 10-0 έναντι των Steelers τη Δευτέρα το βράδυ, οι Chiefs πήραν το πρώτο τους προβάδισμα για όλη τη χρονιά!

Πρώτη ήττα για τα Γεράκια

Οι Giants έκαναν 2 ήττες, ο Eli Manning έχει πτωτική πορεία σε 6 συνεχή παιχνίδια για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο Victor Cruz χάνει υποδοχές μέσα από τα χέρια του, ακολουθεί δύσκολο πρόγραμμα για την ομάδα, θα έλεγε κανείς πως οι Giants πάνε να βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο. Α, περίμενε, κάτι μου θυμίζει αυτό.

Πρώτη ήττα για τα Γεράκια

Πρώτη ήττα για τους Falcons, στο Southern Showdown που έτσι κι αλλιώς συνήθως πάει προς Saints, τουλάχιστον επί εποχής Payton/Brees. Αναρωτιέμαι: Έχει συμβεί ποτέ ξανά στα χρονικά μια ομάδα του 8-0 να παίζει με μια ομάδα του 3-5, και η γενική βεβαιότητα να βλέπει ως πιθανότερο αποτέλεσμα τη νίκη της “3-5”; Γιατί αυτό συνέβη εδώ. Κάτι λέει ως προς το ότι οι Saints μετά την επιστροφή του υποηρεσιακού Joe Vitt έχουν βρει ρυθμό (την ώρα που η άμυνα του Steve Spagnuolo αρχίζει να κάνει επιτέλους σωτήρια σταματήματα), αλλά κάτι λέει κυρίως ως προς το ότι παρά το 8-0, κανείς δε θα έβαζε πράγματι το χέρι του στη φωτιά για αυτούς τους Falcons.

Chicago Bears quarterback Jay Cutler (6) is helped up by teammates after he threw an illegal forward pass and was hit by Houston Texans linebacker Tim Dobbins during the first half of an NFL football game, Sunday, Nov. 11, 2012, in Chicago. Dobbins was penalized for unnecessary roughness on the play. Cutler did not return in the second half after suffering a concussion. (AP Photo/Nam Y. Huh)
Chicago Bears quarterback Jay Cutler (6) is helped up by teammates after he threw an illegal forward pass and was hit by Houston Texans linebacker Tim Dobbins during the first half of an NFL football game, Sunday, Nov. 11, 2012, in Chicago. Dobbins was penalized for unnecessary roughness on the play. Cutler did not return in the second half after suffering a concussion. (AP Photo/Nam Y. Huh) AP

Το ‘Super Bowl Preview’ Bears-Texans δεν μας οδηγεί σε πολύ ασφαλή συμπεράσματα, κυρίως λόγω της αποχώρησης του Cutler από το παιχνίδι. Κι οι δύο ομάδες μοιάζουν πάρα πολύ κυρίαρχες αυτή τη στιγμή, με την αιχμή να πηγαίνει σαφώς προς Χιούστον: Σε ένα παιχνίδι που δεδομένα θα κρινόταν από τις αλλαγές κατοχής που θα επιτύγχαναν οι άμυνες, οι Texans έδωσαν μόνο 2 κατοχές ενώ οι Bears, 4.

Πρώτη ήττα για τα Γεράκια

Να θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι: Green Bay Packers.

Πρώτη ήττα για τα Γεράκια

Το ότι συνεχίζουν οι Jets και στηρίζουν τον Sanchez μου φαίνεται εξωπραγματικό. Η σεζόν είναι καμμένη πλέον, ο Sanchez έχει το χαμηλό ποσοστό ευστοχίας πασών σε ολόκληρη τη λίγκα, κάθε βδομάδα διαρρέει κι ένα νέο ρεπορτάζ όπου κάποιο ανώνυμο μέλος της ομάδας κράζει κάποιο άλλο (στο πιο πρόσφατο, το θύμα ήταν ο Tebow που δεν έχει φταίξει και σε τίποτα ο άνθρωπος) και γενικά μια μεγαλοπρεπής αθλητική καραμπόλα. Προσωπικά δεν βλέπω κανένα απολύτως αρνητικό στο να μπει ο Tebow ως starter στην υπόλοιπη σεζόν, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές πως ό,τι ήταν αυτό που μπορεί να σκεφτόταν ο Rex Ryan όταν τον έφερνε στη Νέα Υόρκη, δεν του έχει βγει. Ας πάει επιτέλους στο Τζάξονβιλ να εκπληρώσει το πεπρωμένο του.

Πρώτη ήττα για τα Γεράκια

Ενώ η άλλη μεγάλη κουβέντα περί αλλαγής βασικών γίνεται στη Φιλαδέλφεια. Ο Vick κάνει τραγική σεζόν, αλλά δεν υπάρχει λόγος να πιστέψει κάποιος πως ο Foles θα τα πάει καλύτερα. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Από την άλλη, η εποχή Andy Reid μοιάζει να τελειώνει. Όλοι απλώς περιμένουν το αναπόφευκτο για την απόλυση του κόουτς που έγραψε ιστορία με τους Eagles.

Πρώτη ήττα για τα Γεράκια
AP2012

Συνεχίζοντας την προπονητολογία: O Sean Payton των Saints πρόεκυψε πως (χάρη σε μια τεχνικότητα στη γλώσσα του συμβολαίου του) θα είναι ελεύθερος το καλοκαίρι, οπότε η φημολογία έχει φουντώσει για μετακίνησή του στο Ντάλλας. Εκτίμησή μας είναι πως δεν έχει να πάει πουθενά, όχι όσο ο Brees είναι στη Νέα Ορλεάνη. Οι δυο τους έχουν μια λαμπρή τριετία ακόμα.

Πρώτη ήττα για τα Γεράκια

Το άλλο όνομα που θα παίξει πολύ την άνοιξη, είναι εκείνο του Chip Kelly. Ο προπονητής του Όρεγκον στο Κολεγιακό Φούτμπολ οδηγεί την ομάδα του με σταθερότητα και σιγουριά προς τον φετινό τίτλο και μπορούμε ήδη να δούμε σάλια να τρέχουν σε Φιλαδέλφεια και Σαν Ντιέγκο. (Αν δεήσει ο κύριος και απομακρυνθεί ο Norv Turner.)

Πρώτη ήττα για τα Γεράκια

MVP Watch: Ο Matt Ryan δέχθηκε ένα μικρό πλήγμα (αλλά όχι τρομερό, γιατί και πάλι, κανείς δεν εξεπλάγη ιδιαίτερα), ο Peyton Manning συνεχίζει να καλπάζει, o JJ Watt συνεχίζει να μένει μες στη συζήτηση, ο Adrian Peterson εφορμά μαινόμενος, o Big Ben δεν είναι τόσο εξωφρενική πρόταση, ο Rodgers κάνει αντεπίθεση όσο αθόρυβη κάνουν κι οι Packers. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως οι Broncos θα τελειώσουν το πρωτάθλημα με 11 σερί νίκες, ρεκόρ 13-3, #2 seed της AFC, με Manning πρώτο σε passer rating και καλύτερο κάθε μήνα που περνάει. Αν συμβούν όλα αυτά, δεν ξέρω πώς δεν παίρνει για 5η φορά το MVP.

Πρώτη ήττα για τα Γεράκια

Η ομάδα με τις περισσότερες γυάρδες ανά προσπάθεια; Οι Tampa Bay Buccaneers. Απλά είπαμε να το αναφέρουμε.

Η κατάταξη

Έχουμε περάσει για τα καλά τη μέση, με 5-6 αγώνες ακόμα πολλά divisions έχουν ήδη ξεκαθαρίσει.

NFC East

1. New York Giants (6-4), 2. Dallas Cowboys (4-5), 3. Philadelphia Eagles (3-6), 4. Washington Redskins (3-6)

Πώς τα έκαναν, πώς τα έφεραν οι Giants, πάλι ντέρμπι έγινε αυτό το division. Η μόνη σταθερά είναι ότι φυσικά και δεν δίνει 2η ομάδα στα πλέι-οφ.

NFC North

1. Chicago Bears (7-2), 2. Green Bay Packers (6-3), 3. Μinnesota Vikings (6-4), 4. Detroit Lions (4-5)

Όλα ορθάνοιχτα, μπορεί να γίνει οτιδήποτε εδώ. Οι διαφορές είναι ένα παιχνίδι (θέσεις 1-2), μισό παιχνίδι (θέσεις 2-3) και ενάμιση παιχνίδι (θέσεις 3-4) αλλά με Lions να έχουν να παίξουν με όλους, οπότε τα πάντα γυρνάνε.

NFC West

1. San Francisco 49ers (6-2-1), 2. Seattle Seahawks (6-4), 3. Arizona Cardinals (4-5), 4. St. Louis Rams (3-5-1)

Κοίτα τώρα τι πάει να γίνει εδώ. Οι 49ers έφτασαν να είναι μόλις μισό παιχνίδι μπροστά από τους Seahawks. Οι Seahawks έχουν ακόμα 6 παιχνίδια, εκ των οποίων τα 3 με τις ομάδες αυτού του division, όλα εντός έδρας. Και οι 49ers έχουν να παίξουν σερί με Bears και με Saints. Κοίτα τώρα τι πάει να γίνει.

NFC South

1. Atlanta Falcons (8-1), 2. Tampa Bay Buccaneers (5-4), 3. New Orleans Saints (4-5), 4. Carolina Panthers (2-7)

Πριν 2 βδομάδες γράφαμε: “Αυτό απέχει μια ήττα των Bucs και των Saints από το να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να μην το αναφέρουμε καν, πλέον.” Στα 4 παιχνίδια που μεσολάβησαν αυτών των δύο ομάδων, είχαμε ισάριθμες νίκες τους. Οπότε ναι.

AFC East

1. New England Patriots (6-3), 2. Miami Dolphins (4-5), 3. New York Jets (3-6), 4. Buffalo Bills (3-6)

Αυτό από την άλλη,...

AFC North

1. Baltimore Ravens (7-2), 2. Pittsburgh Steelers (6-3), 3. Cincinnati Bengals (4-5), 4. Cleveland Browns (2-7)

Έρχεται η πρώτη μάχη ανάμεσα στις δύο ομάδες, αλλά δίχως τον Roethlisberger δύσκολα τα πράγματα για τους Steelers, που λογικά θα πρέπει να κάνουν sweep τους Ravens αν θέλουν να κερδίσουν το division.

AFC West

1. Denver Broncos (6-3), 2. San Diego Chargers (4-5), 3. Oakland Raiders (3-6), 4. Kansas City Chiefs (1-8)

Με νίκη στο Ντένβερ επί των Chargers, οι Broncos κλειδώνουν το division πριν καν ετοιμαστούν οι γαλοπούλες.

AFC South

1. Houston Texans (8-1), 2. Indianapolis Colts (6-3), 3. Tennessee Titans (4-6), 4. Jacksonville Jaguars (1-8)

Εδώ λογικά μόνο νίκες-ήττες θα αλλάζουμε ως το τέλος της σεζόν, η κατάταξη δεν αλλάζει με την καμία.

Η εικόνα των πλέι-οφ

Και έφτασε επιτέλους η στιγμή που έχει νόημα να αρχίσουμε να κοιτάμε την κατάσταση όσο αφορά στην πρόκριση στα πλέι-οφ. Πάμε πρώτα να δούμε την AFC όπου είναι πιο απλά τα πράγματα.

AFC

Πρώτη ήττα για τα Γεράκια

Μόνο 6 ομάδες έχουν θετικό ρεκόρ, αυτές οι 6 θα πάνε και πλέι-οφ πλην κάποιας συνταρακτικής ανατροπής.

1. Texans 8-1, 2. Ravens 7-2, 3. Patriots 6-3, 4. Broncos 6-3, 5. Colts 6-3, 6. Steelers 6-3

Αυτό που μπορεί να αλλάξει εδώ είναι βασικά η θέση των Ravens, οι οποίοι είναι ερωτηματικό βάσει απόδοσης και τραυματισμών. Η υπάρχουσα κατάταξη είναι βέβαια ένα πολύ ρεαλιστικό σενάριο, αλλά οι θέσεις 2-4 μπορούν να μεταβληθούν με ποικίλλους τρόπους.

Στο κυνήγι

Chargers 4-5, Dolphins 4-5, Bengals 4-5

Πολύ θεωρητικό είναι αυτό, αλλά έστω ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κάποιες ομάδες που απειλούν τις 6 παραπάνω, είναι μόνο ετούτες. Δηλαδή ούτε καν ετούτες, αλλά λέμε τώρα. Στο επόμενο εντός division παιχνίδι που χάσουν, είναι τελειωμένοι.

NFC

Πρώτη ήττα για τα Γεράκια

Εδώ γίνεται μακελειό. Οι δύο θέσεις που δίνουν bye στον πρώτο γύρο των πλέι-οφ μοιάζουν να έχουν τα φαβορί τους, αλλά από εκεί και έπειτα γίνεται χαλασμός. Τόσο για τα divisions, όσο και για τα wild cards.

1. Falcons 8-1, 2. Bears 7-2, 3. 49ers 6-2-1, 4. Giants 6-4, 5. Packers 6-3, 6. Seahawks 6-4

O χάρτης της NFC είναι πολύ περίπλοκος, αλλά για διάφορους λόγους πιστεύουμε πως εκτός από τους 1-2, όλοι οι άλλοι κινδυνεύουν λιγότερο ή περισσότερο. (Αν και, περιέργως, πιστεύουμε πως ούτε εδώ θα αλλάξει η 6άδα της πρόκρισης.) Οι θέσεις 2 και 5 είναι ανταλλάξιμες, όπως με τη σειρά τους και οι 1 και 2, όπως και οι 2 και 3, όπως και οι 3 και 6. Κοινώς, δε βγάζει άκρη. Καλά που υπάρχουν κι οι Giants που δύο σεζόν τώρα είναι κολλημένοι στο #4.

Στο κυνήγι

Vikings 6-4, Buccaneers 5-4, Saints 4-5, Cowboys 4-5, Lions 4-5

Οι Vikings έχουν ένα λόγο παραπάνω σε σχέση με τους άλλους 4 επειδή μπορούν ακόμα να κερδίσουν το division τους. Είναι εντελώς στο χέρι τους δηλαδή ακόμα. Κι επειδή το division αυτό είναι τόσο κοντινό κι έχει τόσα ακόμα εσωτερικά παιχνίδι να γίνουν, δε γίνεται να αποκλείσουμε ούτε καν τους 4ους Lions από το κυνήγι.

Οι Buccaneers συνυπολογίζονται επειδή είναι η μόνη άλλη ομάδα με θετικό ρεκόρ (κι επειδή η επίθεσή τους έχει πάρει φωτιά), οι Saints επειδή έχουν κερδίσει 4 από τα 5 τελευταία παιχνίδια τους, η άμυνά τους έχει κάνει σημαντικά stops και απέχουν ενάμιση παιχνίδι από το όριο των πλέι-οφ (κι επειδή η επίθεσή τους έχει πάντα φωτιά), και τέλος οι Cowboys επειδή... ε, επειδή είναι στο NFC East. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται εκεί. Το #4 seed θα είναι πάντα ανοιχτό.

Επόμενη αγωνιστική

Τελευταία bye week πριν έρθουν όλοι στα ίσα με τα παιχνίδια τους. Ξεχωρίζουν: Lions-Packers, ένα παιχνίδι που είτε θα απλοποιήσει το αμέσως παραπάνω κομμάτι του κειμένου ή θα το περιπλέξει ακόμα πιο πολύ, Broncos-Chargers, που με άσο λήγει το division, Patriots-Colts, επειδή είναι το Patriots-Colts, Steelers-Ravens επειδή είναι κλασικό ντέρμπι κι επειδή ίσως κρίνει το division, και τέλος α ναι, ένα μικρό ντέρμπι, το 49ers-Bears που μπορεί να φέρει τούμπα όλη την κατάταξη της NFC.

TAGS NFL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ