FITNESS

Πόσο καιρό χρειάζεσαι για να επανέλθεις μετά το διάλειμμα από την άσκηση

Athletic woman taking brake after running on rural road.
Athletic woman taking brake after running on rural road. ISTOCK

Το να σταματήσεις για κάποιο διάστημα την γυμναστική είναι φυσιολογικό, ωστόσο δημιουργείται το άγχος για το διάστημα που χρειάζεται μετά το σώμα για να επανέλθει σε φόρμα.

Όταν επανέρχεσαι στη γυμναστική μετά από μεγάλο διάστημα αδράνειας, είναι σημαντικό να το κάνεις με προσοχή και να επιτρέψεις στο σώμα σου να προσαρμοστεί σταδιακά.

Μην απελπίζεσαι, θα επανέλθεις και σε αυτό σε βοηθάει το ίδιο σου το σώμα, καθώς έχει μνήμη, ακόμα και αν απέχεις από τη γυμναστική για μήνες.

Σύμφωνα με τον Dr. Coyle, "μπορείς να φτάσεις στο μέσο της φυσικής κατάστασης που είχες πριν σταματήσεις σε περίπου 10-14 ημέρες, με ασκήσεις μέτριας προς υψηλής δυσκολίας".

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θέτεις στόχους για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όταν καταφέρεις να περπατάς ή να τρέχεις για μισή ώρα ανά ημέρα, για δύο ή τρεις εβδομάδες, τότε είσαι έτοιμος να αυξήσεις τον ρυθμό σου.

Τι να κάνεις;

Δημιούργησε ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει ποικιλία ασκήσεων. Συνδύασε αερόβιες ασκήσεις, ασκήσεις με βάρη και ευελιξία. Μην κάνεις το ίδιο πρόγραμμα κάθε μέρα για να αποφύγεις την υπερβολική χρήση συγκεκριμένων μυών.

Πριν την προπόνηση, κάνε μια καλή προθέρμανση για να προετοιμάσεις το σώμα σου για την άσκηση. Μετά την προπόνηση, κάνε διατάσεις για να βοηθήσεις στην αποκατάσταση των μυών και την ευελιξία.

Βεβαιώσου ότι δίνεις στο σώμα σου αρκετό χρόνο για ξεκούραση. Η αποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη τραυματισμών και την ανάπτυξη των μυών.

Φρόντισε να πίνεις αρκετό νερό και να τρέφεσαι με ισορροπημένο τρόπο. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ενέργεια και την αποκατάσταση των μυών.

Αν νιώσεις πόνο ή δυσφορία, μην πιέζεσαι υπερβολικά. Είναι σημαντικό να δίνεις προσοχή στα σημάδια που σου δείχνει το σώμα σου.

"Θα αρχίσεις να αποκτάς φυσική κατάσταση μετά τις 16 εβδομάδες. Η μυϊκή σου δύναμη θα αρχίσει να βελτιώνεται σε 4-6 εβδομάδες και τα πρώτα αποτελέσματα θα τα δεις στις 12 εβδομάδες", σύμφωνα με την φυσιοθεραπεύτρια Heather Milton.

TAGS FITNESS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ