ΕΛΛΑΔΑ

Πιτίνο: "Αν η νέα ηγεσία της ΕΟΚ επιλέξει άλλον προπονητή, θα είμαι εντάξει με αυτό"

Πιτίνο: "Αν η νέα ηγεσία της ΕΟΚ επιλέξει άλλον προπονητή, θα είμαι εντάξει με αυτό"

Στο χέρι της νέας ηγεσίας της ΕΟΚ βρίσκεται το μέλλον του Ρικ Πιτίνο στην Εθνική Ελλάδας, όπως ο ίδιος δήλωσε στο συνέδριο Front Runners in Sports Management 3.0.

Ομιλητής στο Front Runners in Sports Management 3.0 που διοργανώνει η πολυβραβευμένη ActiveMedia Group μαζί με το Sports Management Society του Deree - Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας ήταν το απόγευμα της Πέμπτης (21/1) ο Ρικ Πιτίνο.

Ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Αϊόνα μοιράστηκε τις σκέψεις του για την εποχή της πανδημίας, για το ελληνικό μπάσκετ και τους αθλητές του, για τα γήπεδα της χώρας και για πολλά ακόμη ζητήματα που αφορούν τον αθλητισμό και τις επιχειρήσεις.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ρικ Πιτίνο:

"Όταν κοιτάζω νεαρούς Έλληνες παίκτες και αναρωτιέμαι γιατί δεν υπάρχει νέος Σπανούλης, νέος Διαμαντίδης, νέος Αλβέρτης, αναρωτιέμαι αν είναι θέμα πάθους ή αν το μπάσκετ δεν είναι δημοφιλές. Τελικά είναι τα βασικά του αθλήματος. Αν τα διδάξεις, θα έχεις σπουδαίους σουτέρ, σπουδαίους πασέρ. Τα βασικά είναι πολύ σημαντικά στον αθλητισμό, αλλά και στις επιχειρήσεις.

Αν το 2021 φοβάσαι, θα αποτύχεις. Δεν είναι κακό να αποτυγχάνεις, πάντα έλεγα ότι η αποτυχία είναι κάτι καλό. Σε διδάσκει πως να γίνεις επιτυχημένος και κάποιες φορές όντως μπορεί να είναι σπουδαίο. Στους Σέλτικς η ομάδα μου δεν πέτυχε τους στόχους της, δεν φτάσαμε εκεί που θέλαμε. Ήταν η πρώτη φορά που απέτυχα. Έψαξα τις αιτίες και είδα ότι δεν είχαμε αρκετό ταλέντο, αρκετά χρήματα, ήταν όμως όλα δικαιολογίες και οι δικαιολογίες είναι αδυναμία. Ήμουν και πρόεδρος, προσπαθούσα να σώσω χρήματα ενώ έπρεπε να ξοδεύω για να κερδίζουμε αγώνες. Σημασία έχει μόνο η νίκη. Έμαθα από την αποτυχία και βελτιώθηκα.

Βλέπουμε με την περίπτωση του Αντετοκούνμπο ότι ο χειρισμός του είναι καλύτερος, το σουτ του είναι καλύτερο και σε δύο χρόνια πιθανότατα δεν θα έχει κάποια αδυναμία επειδή συνεχώς δουλεύει. Αν είσαι επιτυχημένος, προσπάθησε να είσαι δημιουργικός για να γίνεις ακόμη καλύτερος.

ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ

Οι Έλληνες έχουν σπουδαία συμπεριφορά, ο Παπαπέτρου, ο Παπαγιάννης, ο Καλάθης, ο Μήτογλου, είναι υπέροχοι άνθρωποι. Γνώρισα τους γονείς τους, είναι ταπεινοί άνθρωποι. Ανησυχώ για τις επόμενες γενιές, γιατί δεν βλέπω πολλά ταλέντα. Η αδυναμία του ελληνικού μπάσκετ είναι ότι πολλοί ατζέντηδες λένε στους παίκτες τους ότι είναι καλύτεροι απ' όσο νομίζουν. Οι νεαροί νομίζουν ότι είναι κάτι που δεν είναι. Σπανούλης και Διαμαντίδης δεν είχαν αυτό το πρόβλημα, τα κατάφεραν με τον παραδοσιακό τρόπο, το κέρδισαν με την δουλειά τους.

Μου αρέσει το ελληνικό μπάσκετ, αλλά χρειάζεται αναβάθμιση μόλις η οικονομία ανακάμψει. Πρέπει οι εγκαταστάσεις να βελτιωθούν. Ο Παρθενώνας θα υπάρχει, θα στέκεται για πάντα, όμως τα γήπεδα πρέπει να γίνουν μοντέρνα, όταν ο κορονοϊός περάσει στην ιστορία. Εντυπωσιάστηκα πολύ από τους ανθρώπους του Προμηθέα, είχαν εγκαταστάσεις για να ζουν οι αθλητές και σπουδαίο προπονητήριο. Έχουν όραμα, πρέπει να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις.

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ

Προσπαθήσαμε να αγοράσουμε μια ελληνική ομάδα, όμως δεν υπήρχε κάποια αυτή τη στιγμή διαθέσιμη! Κοιτάξαμε στη Γαλλία, υπήρχε μια ιστορική ομάδα με παράδοση και βρισκόμαστε σε διαδικασία αυτή τη στιγμή. Εγώ θα είμαι ο άνθρωπος που θα δίνει μπασκετικές συμβουλές, υπάρχουν σπουδαίες ιδέες αλλά εγώ θα δω πως θα βελτιώσουμε το ταλέντο του συλλόγου. Εγώ θα δίνω συμβουλές, θέλαμε να βρούμε έναν σύλλογο με παράδοση, κοιτάξαμε στη EuroLeague και στο Λονδίνο, όμως η EuroLeague χρειάζεται μάλλον ακόμα μία ομάδα στη Γαλλία. Κοιτάξαμε πολλούς παράγοντες.

Είχαμε συζητήσεις με τους προπονητές και με τους ανθρώπους της ομοσπονδίας, 3-4 ή συζητήσεις. Ξέρω ότι θα υπάρξουν εκλογές σε λίγους μήνες. Από την πρώτη μέρα είπα ότι θα είμαι χαρούμενος να βοηθήσω την ελληνική ομάδα να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το έκανα για την αγάπη μου για την χώρα. Αν όμως η νέα ηγεσία δεν με θέλει, θα είμαι οκ με αυτό. Εχω πολλά πράγματα να κάνω και αν υπάρξει αλλαγή, αν θέλουν κάποιον άλλον προπονητή, θα είμαι εντάξει.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Εχω πολλούς ανθρώπους γύρω μου, κάθε ηγέτης πρέπει να έχει γύρω του ανθρώπους που είναι πιο έξυπνοι από εκείνον. Ακόμα και στο μπάσκετ, δεν θέλω ανθρώπους να μου λένε "ναι, έχεις δίκιο". Θέλω να έχω άτομα που θα κάνουν τη δουλειά. Το πλάνο μου είναι να έρθω στα μέσα Απριλίου στην Ελλάδα, να παρακολουθήσω τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τους παίκτες που θα μπορούν να παίξουν στην Εθνική Ελλάδας, να δω τον Ντόρσι της Μακάμπι. Δεν θα έχω πολύ χρόνο, μόλις δύο εβδομάδες προετοιμασίας. Ο Ολυμπιακός θα έχει τελειώσει νωρίτερα επειδή δεν παίζει στην Α1. Πρέπει να βρω παίκτες που θα ταιριάξουν, το καλό με τους Έλληνες είναι ότι έχουν τρομερή εμπειρία από το FIBA basketball και προφανώς θα είναι πολύ ανταγωνιστικοί στο προολυμπιακό τουρνουά.

Η μόνη πρόταση που είχα ήταν από τον Παναθηναϊκό. Ήταν ένα μάθημα για εμένα, μάζεψα τις βαλίτσες μου, πήγα σε μια χώρα που δεν ήξερα και την αγάπησα. Επισκέφθηκα τόσα μέρη στα οποία δεν είχα πάει, ήταν διασκεδαστικό να μαθαίνω νέα πράγματα. Όταν σταματάς να μαθαίνεις, πρέπει να αποσυρθείς. Θα υπάρχουν σκοτεινές στιγμές, στις οποίες δεν θα είσαι στην κορυφή. Το θέμα αν πέσεις είναι να σηκωθείς και να παλέψεις, όχι να λυπάσαι τον εαυτό σου, αυτό δεν το κάνουν οι ηγέτες. Αυτοί σηκώνονται και πηγαίνουν για να νικήσουν.

Στο παλιό Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν όλοι είχαν ένα καπέλο και μια γραβάτα και όλοι κάπνιζαν. Στην Ελλάδα κάθε φορά ο λαιμός μου έκλεινε γιατί όλοι κάπνιζαν στην Ελλάδα, λες και ήμασταν στο 1950. Ελπίζω ότι δεν θα καπνίζει πια ο κόσμος. Ήταν κάτι διαφορετικό για εμένα. Δεν ήξερα ότι έλεγαν συνθήματα στη διάρκεια των αγώνων, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο μου έλεγε ότι δεν θέλω να μάθω τι έλεγαν, διότι μιλούσαν για μητέρες και αδελφές".

TAGS ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ