ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πανελλήνιες: Τα επτά αθλητικά γεγονότα και πρόσωπα που δεν πρόλαβαν τα παιδιά που έδωσαν φέτος

Ο Χαριστέας σηκώνει την κούπα του Euro 2004
Ο Χαριστέας σηκώνει την κούπα του Euro 2004 INTIME

Την ώρα που οι μαθητές περιμένουν τα αποτελέσματά τους στις Πανελλήνιες το SPORT24 σάς παρουσιάζει επτά αθλητικά γεγονότα και πρόσωπα που δεν πρόλαβαν να ζήσουν αυτά τα παιδιά.

Οι εξετάσεις των μαθημάτων των Πανελληνίων έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο η διαδικασία τώρα φτάνει στην κορύφωσή της. Η Τρίτη (27/6) είναι σημαντική μέρα για χιλιάδες μαθητές, καθώς μαθαίνουν μέσω SMS κυρίως (πάνε οι εποχές που αγωνιούσες να βρεις το όνομά σου στις "αφίσες") τις βαθμολογίες τους.

Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στις Πανελλήνιες, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πότε γεννήθηκαν αυτά τα παιδιά. Οι γεννηθέντες τουλάχιστον έως τα μέσα των 90s κρατήστε την ανάσα σας... Οι μαθητές αυτοί βγήκαν από την κοιλιά της μητέρας τους το 2004. Ναι, επαναλαμβάνουμε, το 2004.

Όπως είναι φυσικό, πολλά από αυτά τα παιδιά δεν έχουν προλάβει κορυφαία ή καλτ αθλητικά γεγονότα, πρόσωπα και διοργανώσεις. Μάλιστα, σε αρκετούς τα παρακάτω θα τους φανούν τόσο κοντινά που δεν θα πιστέψουν πως έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια.

Τι δεν έχουν προλάβει, λοιπόν, οι μαθητές των Πανελληνίων του 2022:

1. Την κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική

Η πιο εμβληματική στιγμή στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, αν όχι του ευρωπαϊκού, είναι η κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική μας ομάδα. Στις 4 Ιουλίου του 2004 ολοκληρωνόταν με τον καλύτερο τρόπο το ταξίδι του Πειρατικού με τη νίκη 1-0 απέναντι στην Πορτογαλία στο Ντα Λουζ.

Ο Καραγκούνης και ο Ζαγοράκης με το τρόπαιο του Euro το 2004
Ο Καραγκούνης και ο Ζαγοράκης με το τρόπαιο του Euro το 2004 2004 AP PHOTO/DUSAN VRANIC, FILE

Ο Ζαγοράκης σήκωνε το τρόπαιο μέσα... στο σπίτι των Πορτογάλων και χιλιάδες Έλληνες πίσω στην πατρίδα έστηναν μεγάλα πάρτι στους δρόμους. Αποκορύφωμα η άφιξη των ηρώων και η μεγαλειώδης γιορτή στο Καλλιμάρμαρο. Σε πολλούς όλα τα παραπάνω μοιάζουν σαν χθες. Τα παιδιά των Πανελληνίων όμως, είτε δεν είχαν γεννηθεί, είτε ήταν μόλις λίγο μηνών.

Στην ίδια κατηγορία με το Euro 2004 ανήκουν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες που διοργανώθηκαν την ίδια χρονιά στην Αθήνα. Οι μαθητές του σήμερα, μπορούν να δουν μόνο ό,τι απέμεινε από αυτούς (π.χ. ΟΑΚΑ).

2. Την Βραζιλία να σηκώνει Παγκόσμιο Κύπελλο

Στις 30 Ιουνίου του 2002 η Βραζιλία επικρατούσε 2-0 της Γερμανίας και κατακτούσε το 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της. Βλέπεις την ενδεκάδα της τότε σελεσάο και σε πιάνουν τα... κλάματα. Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Ρομπέρτο Κάρλος, Καφού, Λούσιο, Εντμίλσον μεταξύ άλλων.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2004 προφανώς και δεν θυμούνται τίποτα απ' όλα αυτά. Απεναντίας θυμούνται τρεις αποκλεισμούς στα προημιτελικά (2006, 2010, 2018) και ένα κάζο ολκής με 7άρα από τη Γερμανία στο Εστάνιο Μινεϊράο. Ποιος ξέρει, ίσως φέτος στο Κατάρ δουν την Βραζιλία να σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο.

3. Το Κύπελλο Σαπόρτα

Εάν ρωτήσεις ένα παιδί που γεννήθηκε το 2004 τι είναι το Κύπελλο Σαπόρτα, δύσκολα θα σου απαντήσει εκτός αν είναι μπασκετόφιλο. Η άγνοια αυτή έχει λογική, καθώς μιλάμε για μία διοργάνωση που έκανε πρεμιέρα το 1966 και έριξε... αυλαία το 2002. Σε αυτή συμμετείχαν οι κυπελλούχες ομάδες ή οι φιναλίστ του κυπέλλου από όλη την Ευρώπη, ενώ είχε αλλάξει τέσσερις φορές όνομα.

Το Μαρούσι πανηγυρίζει την κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα
Το Μαρούσι πανηγυρίζει την κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα ΙΝΤΙΜΕ

Η Ελλάδα ήταν πετυχημένη στο Κύπελλο Σαπόρτα, καθώς μετρούσε πέντε κατακτήσεις. Με την ΑΕΚ το 1968 και το 2000, τον ΠΑΟΚ το 1991, τον Άρη το 1993 και το Μαρούσι το 2001.

4. Την Προοδευτική στην Α' Εθνική

Η Προοδευτική κατάφερε φέτος να πανηγυρίσει την άνοδό της στη Super League 2. Οι γεννηθέντες το 2004 δεν θα θυμούνται πως η ομάδα του Κορυδαλλού, είχε αγωνιστεί για τελευταία φορά στην Α' Εθνική πριν από 18 ολόκληρα χρόνια.

Τη σεζόν 2003/2004 ήταν η σεζόν που η Προοδευτική αποχαιρέτησε τη μεγάλη κατηγορία. Είχε συνολικά τέσσερις νίκες, όλες εντός έδρας, οκτώ ισοπαλίας και 14 ισοπαλίες και έτσι υποβιβάσθηκε ως τελευταία με 20 βαθμούς.

5. Τον Ζιοβάνι να μαγεύει με τον Ολυμπιακό

Πολλοί είναι που έχουν συνδέσει το όνομα του Ζιοβάνι με τον Ολυμπιακό. Αγωνίστηκε για έξι χρόνια στους ερυθρόλευκους και απλά μάγευε τους πάντες. Σκόραρε 97 γκολ και μοίρασε 32 ασίστ στις 208 συμμετοχές του με τον Ολυμπιακό, ενώ άλλες τόσες ήταν οι εξωπραγματικές του ενέργειες στο παιχνίδι.

Ωστόσο, υπάρχουν παιδιά και ιδιαίτερα φίλοι του Ολυμπιακού που δεν τον έχουν προλάβει να παίζει. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι μαθητές που έδωσαν φέτος Πανελλήνιες. Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο. Άπαντες έχουν πληκτρολογήσει το όνομά του στο Youtube και έχουν δει τα μαγικά του.

6. Τους Μπουλς του Τζόρνταν

Το απόλυτο franchise στο NBA των 90s ήταν οι Σικάγο Μπουλς. Με μπροστάρη των Μάικλ Τζόρνταν, στρατηγό τον Φιλ Τζάκσον και άλλους μεγάλους αστέρες οι ταύροι έφτασαν σε έξι κατακτήσεις (1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998) παίζοντας μπάσκετ, το οποίο άφηνε τα στόματα ανοιχτά.

Ο Μάικλ Τζόρνταν πανηγυρίζει τη νίκη των Μπουλς απέναντι στους Σανς τη σεζόν 1998/99
Ο Μάικλ Τζόρνταν πανηγυρίζει τη νίκη των Μπουλς απέναντι στους Σανς τη σεζόν 1998/99 1993 AP PHOTO/JOHN SWART, FILE

Όμως, όσοι γεννήθηκαν το 2004 δεν έχουν προλάβει σε καμία περίπτωση αυτό το... θαύμα του μπάσκετ. Ούτε καν μάλιστα τον Mάικλ Τζόρνταν, ο οποίος κρέμασε τα παπούτσια του το 2003 παίζοντας για τους Γουίζαρντς. Πάντως, η τεχνολογία είναι ακόμη μία φορά αρωγός και όλοι μέσα στην καραντίνα είδαν το Last Dance και πήραν μία ιδέα.

7. Την Πόρτο να σηκώνει το Champions League απέναντι στον Ζήκο

Πριν από τον Κώστα Τσιμίκα, ο μοναδικός Έλληνας που είχε αγωνιστεί σε τελικό Champions League ήταν ο Άκης Ζήκος. Ως τότε παίκτης της Μονακό είχε αντιμετωπίσει την Πόρτο στο Γκέλζενκιρχεν το 2004. Με προπονητή τον Ζοσέ Μουρίνιο και παικταράδες, όπως ο Ντέκο, ο Μανίς, ο Κοστίνια, ο Ρικάρντο Καρβάλιο και άλλοι οι δράκοι σήκωσαν την κούπα με τα μεγάλα αυτιά επικρατώντας 3-0.

Ο Ζήκος παρέλαβε το μετάλλιο του τυλιγμένος με την ελληνική σημαία, ενώ στην AufSchalke Arena είχε και την υποστήριξη των συμπατριωτών του. Φυσικά, όπως ακριβώς, και στο Euro του 2004, μόνο λίγα από τα παιδιά που έδωσαν Πανελλήνιες θα είχαν γεννηθεί τότε και κανείς δεν θα το θυμάται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ