FITNESS

Ο λόγος που οι έλξεις πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της προπόνησης

Young muscular build athlete exercising chin-ups in a gym.
Young muscular build athlete exercising chin-ups in a gym. ISTOCK

Δεν πρέπει να παραλείπεις τις έλξεις από την προπόνησή σου. Δες τα οφέλη τους.

Οι έλξεις στο μονόζυγο είναι μια άσκηση, που αποσκοπεί στη βελτίωση της σταθερότητας της ωμικής ζώνης, της δύναμης, της αντοχής και της υπερτροφίας των μυών της πλάτης και των αρθρώσεων του αγκώνα.

Απαιτούν ελάχιστο εξοπλισμό και μπορούν να εκτελεστούν σε πολλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Οι έλξεις βελτιώνουν την μυϊκή υπερτροφία, καθώς και την δύναμη της έλξης στο πάνω μέρος του σώματος.

Οι μύες που σταθεροποιούν το σώμα και τις αρθρώσεις, όπως οι κοιλιακοί, οι ραχιαίοι και ο ελάσσων στρογγύλος, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την δραστηριότητα.

Ανάλογα με την παραλλαγή που επιλέγεται, μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται τη συμμετοχή ορισμένων από αυτούς τους μύες.

Οι παραλλαγές διακρίνονται ανάλογα με το άνοιγμα των χεριών, τον τύπο της λαβής, την αυστηρότητα της κίνησης, τη θέση των ποδιών, καθώς και τη χρήση εξοπλισμού ή βοηθημάτων.

Πρέπει να ολοκληρώνεται το πλήρες εύρος της κίνησης κατά τη διάρκεια κάθε επανάληψης με ελεγχόμενο τρόπο, έτσι ώστε να μη ταλαντεύονται, να μη κλωτσάνε και να μην χρησιμοποιούν ποδηλατική κίνηση με τα πόδια τους.

Πρέπει όποιοι κάνουν την άσκηση να εκπνέουν κατά τη διάρκεια της φάσης έλξης ή ανόδου και να εισπνέουν κατά τη διάρκεια της φάσης καθόδου ή καθόδου της άσκησης.

TAGS FITNESS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ