ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεγάλη Παρασκευή στον ελληνικό αθλητισμό

Μεγάλη Παρασκευή στον ελληνικό αθλητισμό
Κοντονής INTIME SPORTS

Μειωμένο κατά 15,09 εκατομμύρια ευρώ ευρώ είναι το ύψος της τακτικής ετήσιας επιχορήγησης της Πολιτείας για τον αθλητισμό και ενώ διανύουμε προολυμπιακή χρονιά.

Οι αθλητικές ομοσπονδίες περίμεναν το... κρύο ντους από την Πολιτεία. Με αρκετή καθυστέρηση από πλευράς του ελληνικού κράτους ήρθε η "παγωμάρα" μετά την ανακοίνωση της ετήσιας επιχορήγησης στον αθλητισμό.

Ο προϋπολογισμός για τον αθλητισμό είναι μειωμένος κατά 15,09 εκατομμύρια ευρώ συγκριτικά με τα όσα πήραν οι ομοσπονδίες και οι άλλοι φορείς το 2014.

Συνολικά φέτος οι αθλητικές ομοσπονδίες,οι διοικήσεις των σταδίων και οι υπόλοιποι φορείς θα μοιραστούν 46.952.000 ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 12,35 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2014.

Το ύφος της ανακοίνωσης της γενικής γραμματείας αθλητισμού έχει ύφος μεταμέλειας: "... Δυστυχώς, η αθλητική ηγεσία ήταν αναγκασμένη να κινηθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που ήδη είχε διαμορφωθεί και ψηφισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση...".

Το 2014 η Πολιτεία διέθεσε 11.080.800 ευρώ στις ομοσπονδίες και αργότερα ανακοινώθηκε πρόσθετη επιχορήγηση, με το συνολικό ποσό που διατέθηκε στις ομοσπονδίες να είναι 19.934.000 ευρώ. Το 2013 το κράτος είχε διαθέσει 21.294.770 ευρώ στον αθλητισμό. Φέτος το ύψος της επιχορήγησης προς τις ομοσπονδίες σε μια προολυμπιακή χρονιά είναι 17.104.000!

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υφυπουργού αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, ανακοινώθηκε οικονομική ενίσχυση ύψους 200.000 ευρώ του εθνικού συμβουλίου καταπολέμησης του ντόπινγκ, ενώ θα δοθούν επιπλέον χρήματα για τη λειτουργία του εργαστηρίου ντόπινγκ στο ΟΑΚΑ και του κέντρου αθλητικών ερευνών.

Επιπλέον, όλα τα εθνικά αθλητικά κέντρα (ΕΑΚ) δεν θα έχουν δικαιολογία να μην είναι τα ιατρεία τους εξοπλισμένα με απλά ιατρικά προϊόντα όπως είναι οι γάζες, αφού στον προϋπολογισμό έχει γίνει πρόβλεψη για βοήθεια ύψους 3.000 ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

" Ανακοινώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ότι όλοι οι εποπτευόμενοι και επιχορηγούμενοι φορείς, Εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες, διοικήσεις Εθνικών Σταδίων κλπ έχουν ενημερωθεί επίσημα από την 27η Μαρτίου για το ύψος της τακτικής ετήσιας επιχορήγησης του 2015, οι οποίες έχουν υπογραφεί από τον Υφυπουργό Αθλητισμού από την 17η Μαρτίου 2015.

Δυστυχώς, η αθλητική ηγεσία ήταν αναγκασμένη να κινηθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που ήδη είχε διαμορφωθεί και ψηφισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Συνολικά ο προϋπολογισμός για τον αθλητισμό που κληρονόμησε η νέα αθλητική ηγεσία είναι κατά 15,09 εκατ. ευρώ μειωμένος σε σχέση με το 2014.

Ειδικότερα όσον αφορά στον κωδικό των Μεταβιβαστικών Πληρωμών, από τον οποίο χρηματοδοτούνται Ομοσπονδίες και Στάδια, υποχρεωθήκαμε να περιορισθούμε στο συνολικό ποσό των 46.952.000 ευρώ, το οποίο είναι μειωμένο κατά 12,35 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2014.

Παρόλα αυτά, με αντικειμενικά και αναπτυξιακά κριτήρια κατανείμαμε την ετήσια επιχορήγηση στις Εθνικές ομοσπονδίες αυξάνοντάς την, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων, σε σχέση με την πρώτη διαμόρφωση του 2014, με την υπόδειξη προς τους αποδέκτες ότι κατά προτεραιότητα θα εξοφλούνται οι μισθοδοσίες και οι ασφαλιστικές εισφορές. Από αυτήν η πρώτη δόση αφορά το 40% του συνόλου.

Αυξημένη επίσης είναι η χρηματοδότηση των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων λόγω των ιδιαίτερα εκρηκτικών αναγκών συντήρησης κι επισκευών, που συνοδεύτηκε με την δέσμευση ποσού της τάξης των 3000 ευρώ για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για τα ιατρεία των γηπέδων. Ειδικότερα το ΟΑΚΑ επιχορηγείται με επιπλέον ποσά τα οποία δεσμεύονται για το Εργαστήριο Ντόπινγκ και το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών.

Επιπλέον, επανήλθε η πίστωση των 2,6 εκατ. ευρώ για τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους, τα οποία παραλάβαμε περικομμένα κατά 50%.

Για δε το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ ζητήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η επιπλέον ενίσχυσή του λόγω της προολυμπιακής περιόδου και η διαμόρφωση του ετήσιου προϋπολογισμού του από 50 σε 200 χιλ ευρώ.

Η Γενική γραμματεία Αθλητισμού ήδη, με βάση τη δυνατότητα που παρέχουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει και δεύτερη αυξητική αναμόρφωση του προϋπολογισμού για τον αθλητισμό, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις επείγουσες ανάγκες των φορέων του και να κυμανθεί τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα.

Παράλληλα γίνεται αναμόρφωση και εξορθολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για αθλητικά έργα, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις περιφερειακές ανάγκες της χώρας συνολικά".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEWSFEED

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ