ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μάικλ Φελπς ο "λευκός καρχαρίας"

Tο SPORT 24 παρουσιάζει τα 24 πράγματα που πρέπει να κέρετε για τον "λευκό καρχαρία" Μάικλ Φελπς

* Ο Μάικλ Φρεντ Φελπς γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη στις 30 Ιουνίου 1985. Ο Φρεντ, ο πατέρας του, δούλευε στην αστυνομία του Μέριλαντ και η μητέρα του, η Ντέμπι υπήρξε λυκειάρχης. Το ζευγάρι χώρισε το 1994. Ο Φρεντ Φελπς εγκατέλειψε την οικογένεια του, για αυτό και οι σχέσεις με τον γιο του δεν είναι καλές.
* Ακριβώς όπως ο σπρίντερ Τζάστιν Γκάτλιν, έτσι και ο Φελπς έπασχε μικρός από το σύνδρομο της υπερκινητικότητας. Η μητέρα του τον έστειλε στην πισίνα μαζί με τις μεγαλύτερες αδερφές του, Γουίτνεϊ και Χίλαρι. Οι δύο αδερφές του έκαναν σπουδαία καριέρα στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα. Η Γουίτνεϊ διεκδίκησε τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, αλλά δεν τα κατάφερε. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο 15χρονος αδερφός της έγινε το μικρότερο σε ηλικία μέλος της αμερικάνικης ολυμπιακής ομάδας.

* Δεν θα βρισκόταν πουθενά χωρίς τον προπονητή Μπομπ Μπάουμαν. Εντόπισε τον Φελπς στα δέκα του χρόνια και υποσχέθηκε στη μητέρα του, ότι ο κανακάρης της θα διεκδικούσε σε οκτώ χρόνια ολυμπιακά μετάλλια. Ο Μπάουμαν έχει αρκετά άλογα που τρέχουν στον ιππόδρομο και στα οποία έχει δώσει ονόματα των κολυμβητών του! Το καλύτερο είναι ο Βάντερκαϊ, που πήρε το όνομα του από τον χρυσό Ολυμπιονίκη στα 4χ200μ. ελεύθερο Πίτερ Βάντερκαϊ.

* Η ολυμπιακή συλλογή του αποτελείται από 16 ολυμπιακά μετάλλια (δεύτερος πίσω από την πρώην Σοβιετική γυμνάστρια Λαρίσα Λατίνινα με 18). Δεκατέσσερα χρυσά (τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία) και δύο χάλκινα μετάλλια.

* Εκτιμάται ότι έχει τον ιδανικό σωματότυπο για έναν κολυμβητή. Μεγάλο κορμό (1.93μ.), κοντά πόδια και τεράστιο άνοιγμα στα χέρια (2.01μ.). Αποτελεί το τελειότερο παράδειγμα κολυμβητή που εκτελεί το dolphin kick (δηλ. την πεταλούδα). Είδος υπό εξαφάνιση είναι στο ίντερνετ το DVD που έχει δημιουργήσει από κοινού με τον προπονητή του και στο οποίο συστήνει τον μαγικό κόσμο της πεταλούδας στον κόσμο.

* Στα 15 του χρόνια έγινε ο νεότερος κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ. Στις 30 Μαρτίου 2001 κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 200 μέτρα πεταλούδα, κολυμπώντας σε αγώνες στο Όστιν (τη γενέτειρα του Λανς Άρμστρονγκ) του Τέξας.

* Εγινε επαγγελματίας στα 16 του χρόνια. Πολλές εταιρείες μάνατζμεντ τον διεκδίκησαν, για να τον κάνει τελικά δικό της η Octagon προς μεγάλη λύπη της IMG.

* Η Speedo, μία εκ των τεσσάρων χορηγών του (οι άλλοι είναι η Visa, η Omega και η Matsunichi», του είχε υποσχεθεί ότι θα τον αντάμειβε με ένα εκατομμύριο δολάρια αν ισοφάριζε το ρεκόρ του Μαρκ Σπιτς (με επτά χρυσά) στην Αθήνα. Δεν τα κατάφερε! Η προσφορά παρέμεινε για το Πεκίνο και ο Φελπς θα εισπράξει το εκατομμύριο του άμα την επιστροφή στη Βαλτιμόρη.

* Εχει συνολικά καταρρίψει 32 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ (26 φορές σε ατομικά αγωνίσματα, έξι σε σκυταλοδρομίες) σε πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων (50μ.). Ένα περισσότερο, 33, έχει ο Μαρκ Σπιτς.

* Σχεδιάζει να εγκαταλείψει ορισμένα από τα αγωνίσματα στα οποία διακρίνεται. Όπως είναι τα 400 μέτρα μικτή ατομική. Θα στρέψει το ενδιαφέρον του στα σπριντ, αν και δεν συμφωνεί απόλυτα ο προπονητής του, όπως είναι στα 100μ. ελεύθερο. Για αυτό ζήτησε τη συμβουλή (και τις οδηγίες) του κορυφαίου-τεχνικά- σπρίντερ όλων των εποχών, του Ρώσου Αλεξάντερ Ποπόφ.

* Πριν από τέσσερα χρόνια μετακόμισε στο Μίσιγκαν για να βρίσκεται κοντά στον προπονητή του (ανέλαβε την πανεπιστημιακή ομάδα). Μετά το καλοκαίρι οι δύο άνδρες θα επιστρέψουν στη βάση τους, στη Βαλτιμόρη, αφού ολοκληρώθηκε η συνεργασία του Μπάουμαν με το πανεπιστήμιο.

* Δύο φορές τον μήνα δέχεται επίσκεψη από τους «ιπτάμενους» γιατρούς της WADA που τον υποβάλλουν σε έλεγχο απαγορευμένων ουσιών. Επαναλαμβάνει ότι οι επιδόσεις και τα ρεκόρ του είναι αποτέλεσμα σκληρής προπόνησης και λεπτομερούς ανάλυσης του τρόπου που κολυμπάει.

* Πρωταγωνίστησε μαζί με τον καλύτερο του φίλο και μεγάλο του αντίπαλο, Ίαν Κρόκερ στο ντοκιμαντέρ «Unfiltered». Το ντοκιμαντέρ αναλύει την καθημερινή ζωή, τον τρόπο προπόνησης και την αντιπαλότητα των δύο ανδρών.

* Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη (μαζί με τον Κρόκερ και τον Λένι Κράιζελμπεργκ) του «Swim with the Stars», ένας περιοδεύον σύλλογος που δίνει συμβουλές και διοργανώνει προπονητικά καμπ για κολυμβητές.

* Ενας από τους κεντρικούς δρόμους της γενέτειρας του, της Βαλτιμόρης φέρει το όνομα του: «Michael Phelps Way». Οι συμπολίτες του τον τίμησαν μετά τα κατορθώματα του στο κολυμβητήριο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα το 2004.

* Δεν μιλάει για την προσωπική του ζωή. Ο αμερικάνικος Τύπος ανέφερε για ένα ειδύλλιο με μία αθλήτρια (όχι κολυμβήτρια) του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ενώ παρεξήγησε και την «αδερφική» σχέση του με την Κέιτι Χοφ. Ο ίδιος προσπαθεί να μένει μακριά από τις κολυμβήτριες.

* Παλιότερα είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για την προβληματική ηθοποιό Λίντσεϊ Λόχαν. Τώρα του αρέσει η Σοφία Μπους, πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς «One Tree Hill», σειρά την οποία παρακολουθεί.

* Τις τελευταίες μέρες τον θαυμασμό τους για αυτόν έχουν εκδηλώσει μεταξύ άλλων ο Κόμπε Μπράιαντ, ο Λεμπρόν Τζέιμς (έβγαλε και φωτογραφία με τη Ντέμπι Φελπς), ο Βαλεντίνο Ρόσι, η Τζέσικα Άλμπα και η Σίντι Κρόφορντ. Καθόλου άσχημα!

* Εβδομήντα χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν στο «Μ&Τ Bank Stadium», την έδρα των Baltimore Ravens τη σκυταλοδρομία 4χ100 μέτρα μικτή ομαδική (το όγδοο χρυσό). Μεταξύ σοβαρού και αστείου ο άσος των Ravens, Τσαντ Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι μπορεί να νικήσει τον Φελπς, καθώς όταν ήταν μικρός υπήρξε εξαιρετικός κολυμβητής.

* Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι καθημερινά καταναλώνει 12.000 θερμίδες! Το πρωινό του αρχίζει με μία ομελέτα με (πέντε) αβγά. Τρία σάντουιτς με τηγανητά αβγά, κρεμμύδια, τυρί τσένταρ και μαγιονέζα, τρεις φέτες γαλλικό ψωμί (ψημένο με βούτυρο, σιρόπι από σφένδαμνο και άχνη ζάχαρη), τρεις κρέπες με σοκολάτα, κουάκερ και δύο κούπες καφέ! Το μεσημέρι τρώει ελαφρά! Μακαρόνια, δύο σάντουιτς με χοιρινό, τυρί και μαγιονέζα και δύο λίτρα ενεργειακό ποτό. Το βράδυ τελειώνει τα μακαρόνια που έμειναν από το μεσημέρι, τρώει μία πίτσα και καταναλώνει δύο επιπλέον λίτρα ενεργειακό ποτό.

* Ο Γκάρι Χολ Τζούνιορ πρωτοεμφανίστηκε με ακουστικά στα αυτιά στη Ρώμη το 1994. Δημιούργησε μόδα. Ο Φελπς ακούει χιπ χοπ πριν πέσει στο νερό. Στο iPod του έχει κατεβάσει κομμάτια των Jay-Z, Young Jeezy, Lil’ Wayne, Eminem, Outcast. Το τραγούδι που τον συνόδευσε στην Αθήνα πριν από τέσσερα χρόνια ήταν τον «Til i collapse» του Εminem. Οι αντίπαλοι του κατέρρευσαν, όχι ο ίδιος.

* Στις 4 Νοεμβρίου 2004 συνελλήφθη να οδηγεί υπό κατάσταση μέθης. Οδηγούσε το Land Rover του στην περιοχή του πανεπιστημίου του Σάλισμπερι. Τιμωρήθηκε με χρηματικό πρόστιμο 250 δολαρίων και πλήρωσε και τα δικαστικά έξοδα (55 δολάρια). Ο δικαστής τον υποχρέωσε να δώσει ομιλίες σε τρία σχολεία της περιοχής για να συμβουλέψει τα νέα παιδιά να μείνουν μακριά από το αλκοόλ!

* Πραγματοποίησε γκεστ εμφάνιση στο φινάλε του ριάλιτι του Ντόναλντ Τραμπ «Apprentice 3». Ηταν μέλος της κριτικής επιτροπής στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις ΗΠΑ» το 2005 και το 2007 εκτέλεσε χρέη παρουσιαστή στα βραβεία ESPY’s.

* Προγραμματίστε ένα ταξίδι στη Ρώμη το επόμενο καλοκαίρι (19/7-2/8). Ο Φελπς θα αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Φόρο Ιτάλικο, γιατί όπως είπε «η μητέρα μου, μου είπε ότι πρέπει να βρίσκομαι στην αμερικάνικη ομάδα. Θέλει να επισκεφθεί τη Ρώμη και εγώ είμαι το εισιτήριο της».












































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ