ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία-Ελλάδα: 81-66

Ισπανία-Ελλάδα: 81-66
Παπαλουκάς

Η Εθνική Ελλάδος δεν κατάφερε να ξορκίσει τον κακό της δαίμονα κι έτσι ξεκίνησε με ήττα (81-66 από την Ισπανία) το Ολυμπιακό τουρνουά

Η Ισπανία από τα μέσα της δεύτερης περιόδου επέβαλλε τον ρυθμό της και παίζοντας όπως μας έχει συνηθίσει δεν έδωσε το δικαίωμα στην Ελλάδα να αντιδράσει. Από την πλευρά της Εθνικής μας η νευρικότητα, η αστοχία στις βολές και οι λανθασμένες επιλογές στην επίθεση της στοίχησαν στην πρεμιέρα του Ολυμπιακού τουρνουά. Αυτή ήταν η τέταρτη ήττα από την Ισπανία μέσα σε δύο χρόνια που έχει γίνει ο... κακός δαίμονας για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
Το κρίσιμο πεντάλεπτο


Η Ελλάδα έδειξε αποφασισμένη να παλέψει από το ξεκίνημα της αναμέτρησης και είχε αποτέλεσμα αρχικά, καθώς συμβάδιζε στο σκορ με την Ισπανία. Στη συνέχεια το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότητα παρουσίαζε ένα σημαντικό πρόβλημα καθώς οι διεθνείς ήταν άστοχοι από τη γραμμή των ελεύθερων βολών έχοντας 1/8 στην πρώτη περίοδο.

Οι Ισπανοί το εκμεταλλεύτηκαν και έχοντας πολυφωνία στην επίθεση με τον Ρούντι Φερνάντεθ να δίνει το σύνθημα διατηρούσαν ένα μικρό προβάδισμα, ωστόσο η ελληνική ομάδα είχε συνεχώς την απάντηση. Με δίποντο του Αντώνη Φώτση περίπου πέντε λεπτά από την ολκλήρωση της δεύτερης περιόδου η Ελλάδα ισοφάρισε σε 26-26, όμως ο Έλληνας φόργουορντ δέχθηκε τεχνική ποινή για διαμαρτυρία.

Από εκείνο το σημείο και για ακόμα τέσσερα λεπτά η Εθνική μας ομάδα υπέστη έπαθε μπλακ άουτ και είχε ως συνέπεια οι παίκτες του Άιτο Ρενέσες να τρέξουν ένα σερί 9-0 και να κάνουν το σκορ 35-26 έπει΄τα από μία ελεύθερη βολή του Μαρκ Γκασόλ.

Η νευρικότητα επηρέασε τους παίκτες της ελληνικής ομάδας και έχασαν την αυτοσυγκέντρωση τους, πηγαίνοντας σε κακές επιλογές στην επίθεση και κάνοντας αρκετά λάθη. Με αυτή την εικόνα η Ισπανία πήγε στα αποδυτήρια έχοντας το προβάδισμα με 35-29.

Χωρίς γυρισμό


Στην επανάληψη οι Ισπανοί δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στην Ελλάδα, παίζοντας πολύ καλή άμυνα και με τον Κάρλος Ναβάρο και τον Μανούελ Καλντερόν να εκτελεί από την περιφέρεια οι Ίβηρες έκαναν επί μέρους σκορ 13-2 και ανέβασαν τη διαφορά στους 17 πόντους (48-31) και λίγο αρότερα στους 19 (50-31).

Οι παίκτες του Γιαννάκη επιδίωκαν την αντεπίθεση και βρίσκοντας λύσεις απέναντι στην άμυνα των Ισπανών μείωναν τη διαφορά χωρίς όμως να γίνονται απειλητικοί. Προς το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου η Ελλάδα έκανε πιο πιεστική την άμυνα της και παίζοντας με παγίδες προσπαθούσε να κάνει τη... ζωή δύσκολη των Ισπανών.

Όσο περνούσε η ώρα η αποστολή της Ελλάδας γινόταν όλο και πιο δύσκολη καθώς οι "φούριας ρόχας" έβρισκαν λύσεις επιθετικά συντηρώντας τη διαφορά σε υψηλά επίπεδα παρά την προσπάθεια της ελληνικής ομάδας να μειώσει. Στο υπόλοιπο του αγώνα δεν άλλαξε κάτι και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα... ξεκίνησε να σκέφτεται την αναμέτρηση με τη Γερμανία.

Τα δεκάλεπτα: 20-16, 35-29, 62-46, 81-66

Ισπανία (Ρενέσες): Γκασόλ 11, Φερνάντεθ 16(2), Ρούμπιο 7(1), Ναβάρο 7(1), Καλντερόν 13 (2), Ρέγες 4, Χιμένεθ 6, Λόπεζ, Ροντρίγκεζ 3, Γκασόλ Μ. 7, Μούμπρου 5(1).

Ελλάδα (Γιαννάκης): Παπαλουκάς, Μπουρούσης 3, Ζήσης 10 (1), Σπανούλης 15(1), Βασιλόπουλος 9(2), Φώτσης 7(1), Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης 14(2), Σχορτσιανίτης 2, Πελεκάνος.

Παπαλουκάς: "Κοιτάμε το παιχνίδι που έρχεται"


Ο Θοδωρής Παπαλουκάς μετά το τέλος του αγώνα σχολίασε: " Ξεκινήσαμε καλά το παιχνίδι. Παρόλα αυτά δεν παίξαμε όπως θα θέλαμε στη συνέχεια, κάναμε λάθη, δώσαμε επιθετικά ριμπάουντ, ήμασταν άστοχοι στις βολές και δεν ξεκινήσαμε καλά στο δεύτερο μέρος. Οι βολές είναι θέμα συγκέντρωσης, ήταν πρεμιέρα παίζαμε με την Ισπανία. Πρέπει να συγκεντρωθούμε στο επόμενο παιχνίδι".

Αναφορικά με την τέταρτη συνεχόμενη ήττα από την Ισπανία ο αργηγός της Εθνικής ανέφερε: " Μια ομάδα που σε έχει κερδίσει τέσσερις φορές είναι καλύτερη από σένα. Επιβάλλουν το ρυθμό τους και κερδίζουν το παιχνίδι. Δεν πρέπει να τους αφήσεις να τρέξουν. Δεν πρέπει να τους 10 ριμπάουντ, να είσαι άστοχος στις βολές και να μην κάνεις τόσα λάθη".

Για την αναμέτρηση με τη Γερμανία τόνισε: " Πρέπει να καταλάβουμε ότι το σημαντικό είναι το παιχνίδι που έρχεται απέναντι στη Γερμανία. Πρέπει να τους πιέσουμε από την αρχή. Ο Κέιμαν και ο Νοβίτσκι είναι υψηλού επιπέδου και στόχος μας θα είναι να μην πάρουν την μπάλα και αν γίνει αυτό να έχει γίνει έπειτα από μεγάλη ταλαιπωρία.

Πρέπει να μείνουμε ήρεμοι μετά από μεγάλες ήττες αλλά και μετά από μεγάλες νίκες. Να διορθώσουμε τα λάθη μας και να μεγαλώσουμε το διάστημα που θα παίζουμε καλό μπάσκετ

".

Γιαννάκης: "Πρέπει να νικήσουμε τη Γερμανία"

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης στη συνέντευξη Τύπου σχολίασε: " Στην αρχή του αγώνα καταφέραμε και ελέγξαμε το παιχνίδι, αλλά είμαστε νευρικοί, κάτι που φάνηκε περισσότερο στη συνέχεια. Και φάνηκε και από το άσχημο ποσοστό που είχαμε στις βολές (11/24), αλλά και από τα λάθη που έδωσαν την ευκαιρία στον αντίπαλό μας να φτάσει σε εύκολα καλάθια.

Την ίδια εικόνα παρουσιάσαμε και στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, όταν η Ισπανία πήρε μια διαφορά που την έκανε να νιώσει πιο άνετα. Με τέτοιο ποσοστό στις βολές πάντως, δύσκολα κερδίζεις την Ισπανία.

Το τουρνουά όμως έχει δρόμο ακόμη και αυτό που πρέπει να δούμε είναι το επόμενο παιχνίδι. Η νίκη είναι τόσο απαραίτητη, όσο θα ήταν και αν είχαμε νικήσει στην πρεμιέρα. Πρέπει να νικήσουμε στην αναμέτρηση με τη Γερμανία. Θα δούμε τι λάθη κάναμε, θα συγκεντρωθούμε, θα κοιτάξουμε να ηρεμήσουμε και να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο παιχνίδι".

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης υποστήριξε: " Στο πρώτο ημίχρονο καταφέραμε να ελέγξουμε το ρυθμό. Είμαστε αποτελεσματικοί στην άμυνα και δημιουργήσαμε προβλήματα στην επίθεση των Ισπανών. Δεν τους επιτρέψαμε να τρέξουν. Ήταν όμως κάτι που δεν καταφέραμε να επαναλάβουμε στο δεύτερο ημίχρονο. Στην άμυνα προσπαθήσαμε, αλλά δεν βρήκαμε λύσεις στην επίθεση. Και μας στοίχησαν και τα λάθη που κάναμε.

Η Ισπανία είναι μια ομάδα που σεβόμαστε και όταν παίζει καλύτερα κερδίζει. Είναι απλά τα πράγματα. Θα ηρεμήσουμε και θα προχωρήσουμε για τον επόμενο αγώνα. Δεν μας επηρεάζει η ήττα, το τουρνουά είναι μεγάλο".

Ο Νίκος Ζήσης ανέφερε: " Μπήκαμε καλά στο παιχνίδι, δυνατά, αλλά ένα νεκρό διάστημα που είχαμε στη συνέχεια μας στοίχισε. Η Ισπανία έκανε το δικό της σερί και βρέθηκε να έχει τον πρώτο λόγο. Θα πρέπει να μάθουμε από αυτή την ήττα και να προχωρήσουμε... Υπάρχει συνέχεια".

Ρενέσες: "Μας βοήθησαν οι άστοχες βολές"

Ο Άιτο Ρενέσες από την πλευρά του τόνισε: " Είναι δύσκολο να παίζεις εναντίον της Ελλάδας, ειδικά όταν μιλάμε για την πρεμιέρα μιας διοργάνωσης. Είμαι ευτυχισμένος για νίκη και για το γεγονός ότι παίξαμε καλά. Από τη στιγμή που πήραμε τον έλεγχο του ρυθμού, πήραμε και το πλεονέκτημα στον αγώνα.

Δεν ξέρω γιατί η Ελλάδα έχασε τόσες βολές, αυτό που ξέρω είναι ότι ήταν ένα στοιχείο που μας βοήθησε στο να πάρουμε διαφορά. Αν δεν τις έχαναν οι Έλληνες τις βολές η εικόνα του παιχνιδιού ίσως να ήταν διαφορετική. Αυτό που θέλουμε για τη συνέχεια είναι να παίξουμε ακόμη καλύτερα".
















































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ