FITNESS

Η συμβολή της άσκησης στην μείωση του άγχους και του στρες

Young woman having headache after working out in a health club
Young woman having headache after working out in a health club ISTOCK

Η άσκηση αποτελεί έναν εξαιρετικό σύμμαχο στην ψυχική υγεία και ευεξία. Η συμβολή της στην καταπολέμηση του στρες και του άγχους είναι καθοριστική.

Το στρες και το άγχος συχνά συνδέονται με μια σειρά από άλλα ψυχοσωματικά ζητήματα. Για παράδειγμα, πολλοί που βιώνουν έντονα στρεσογόνα γεγονότα αντιμετωπίζουν καταθλιπτικά και αρνητικά συναισθήματα, διαταραχές ύπνου και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η σωματική άσκηση και η φυσική δραστηριότητα μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικές στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, διάφορες μετα-αναλύσεις έχουν καταδείξει ότι η άσκηση συμβάλλει στη μείωση των καταθλιπτικών και αρνητικών συναισθημάτων, στη βελτίωση της διάθεσης και της ποιότητας του ύπνου.

Η άσκηση μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων του άγχους και του στρες με διάφορους τρόπους:

Η σωματική δραστηριότητα διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες είναι φυσικές ορμόνες που προάγουν την ευεξία και μειώνουν την αίσθηση του πόνου. Οι ενδορφίνες συνδέονται με αισθήματα χαράς και ηρεμίας, μειώνοντας έτσι το άγχος και το στρες.

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης που συχνά συνοδεύει το στρες. Με την ενίσχυση και τη διάταση των μυών, το σώμα αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία και μειώνει τη συσσώρευση έντασης.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να λειτουργήσει ως τρόπος αποσυμφόρησης του μυαλού από καθημερινές ανησυχίες. Η εστίαση στην άσκηση επιτρέπει στον εγκέφαλο να απομακρυνθεί από το στρες και να επικεντρωθεί στην κίνηση και στην αναπνοή.

Η τακτική άσκηση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, κάτι που με τη σειρά του μειώνει το στρες και το άγχος. Ο καλύτερος ύπνος συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και καλύτερη διαχείριση του στρες.

Με την προπόνηση και την επίτευξη των στόχων, οι άνθρωποι συχνά βιώνουν αύξηση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης, γεγονός που μειώνει το στρες και το άγχος.

Η άσκηση σε ομάδες ή με φίλους μπορεί να παρέχει κοινωνική υποστήριξη και ένα αίσθημα κοινότητας, το οποίο μπορεί να μειώσει το στρες και να προωθήσει την αίσθηση της συντροφικότητας.

Η άσκηση μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως η καλύτερη διατροφή και η αποφυγή κακών συνηθειών, που μπορούν να μειώσουν το στρες.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην επίδραση της άσκησης στη μείωση του στρες και του άγχους, καθιστώντας την έναν εξαιρετικό σύμμαχο για την ψυχική υγεία και ευεξία.

TAGS FITNESS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ