HANDBALL PREMIER

Η επιστολή που έστειλαν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρης στον Αυγενάκη για τα χρήματα από το στοίχημα

Ο Λευτέρης Αυγενάκης
Ο Λευτέρης Αυγενάκης PHOTO CREDITS: INTIME SPORTS

Διαβάστε το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλαν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρης στον Λευτέρη Αυγενάκη ζητώντας του να τους δώσει άμεσα λεπτομέρειες για την καταβολή της επιχορήγησης από τα έσοδα του στοιχήματος.

Κοινή επιστολή έστειλαν στον Λευτέρη Αυγενάκη οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρης με την οποία του θέτουν το ζήτημα της επιχορήγησης από τα έσοδα του στοιχήματος.

Σε αυτή του τονίζουν τη ζωτική σημασία των χρημάτων αυτών αφού μέχρι σήμερα κάθε ομάδα έχει λάβει μόνο 1.000 ευρώ, πέρα από τα ανδρικά τμήματα βόλεϊ και περιμένουν να μάθουν λεπτομέρειες για το πότε θα δοθούν τα υπόλοιπα.

Του ζητούν να λάβουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου το 50% των χρημάτων που τους αντιστοιχούν και επιπρόσθετα να τους δώσει χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή του υπόλοιπου ποσού.

Αναλυτικά η σχετική επιστολή: "Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή, για ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα ως πολυαθλητικά Σωματεία, την επιχορήγηση μας από τα έσοδα του Στοιχήματος.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κατάσταση, ο Ερασιτεχνικός αθλητισμός με τα ήδη πενιχρά έσοδα, είχε ως τώρα την ελάχιστη οικονομική βοήθεια, σχετικά με τον Πολιτισμό ή τον Επαγγελματικό Αθλητισμό.

Τα 1.000€ για κάθε ομάδα, όπως εσείς μάλιστα αντιληφθήκατε και διορθώσατε, ήταν ένα πολύ μικρό ποσό για τις ομάδες μας, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, πόσο μάλιστα για να εκπροσωπήσουν την Πατρίδα μας στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Για να μπορέσουν όμως αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο, θα πρέπει να έρθουν έγκαιρα.

Αφενός η άγνοια για το συνολικό ποσό που θα εισπράξουμε, αφετέρου η πιθανή μεταχρονολογημένη καταβολή τους, τον Φεβρουάριο του 2022, λόγω της εκκαθάρισης του Ιανουαρίου, μας δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια και εξαιρετικά προβληματική ρευστότητα για την εύρυθμη λειτουργία μας,

Σας ζητούμε λοιπόν να επανεξετάσετε το θέμα της προκαταβολής, του 50% του πιθανού ποσού που έχετε υπολογίσει, καταβλητέας το αργότερο ως 31/10/2021. Αντίστοιχη διαδικασία να προβλεφθεί και για την επόμενη εκκαθάριση.

Επίσης σας ζητούμε άμεσα, να μας δώσετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής και κριτηρίων διανομής των χρημάτων, που αφορούν τις ομάδες που συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και οι οποίες δηλώθηκαν φέτος, στηριζόμενες στις δικές σας εξαγγελίες.

Η δική σας πρωτοπόρα ιδέα χρηματοδότησης, από τα έσοδα του Στοιχήματος, ήταν μάλιστα η αιτία που ενώ πέρυσι συμμετείχαν μόνο 5 ομάδες, φέτος είναι περίπου εξαπλάσιες οι ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ομάδες Επαγγελματικού Αθλητισμού, με σωρεία εσόδων από χορηγίες και τηλεοπτικά δικαιώματα, εισέπραξαν ήδη τη δική τους επιδότηση, που αποτελεί και τη μερίδα του λέοντος, σε αντίθεση με τα Ερασιτεχνικά Σωματεία, που βιοπορίζονται μόνο με τις δικές τους προσπάθειες δημιουργίας εσόδων, ενώ δεν έχουν την παραμικρή στήριξη από την Πολιτεία, την τελευταία δεκαπενταετία περίπου.

Ο Ερασιτεχνικός Αθλητισμός κινδυνεύει και πρέπει να τον βοηθήσετε με το θεσμικό σας υπεύθυνο ρόλο".

Οι λόγοι για τους οποίους ζητούν τώρα τα χρήματα τα Ερασιτεχνικά σωματεία

Η επιστολή που έστειλαν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρης στον Λευτέρη Αυγενάκη ήταν μόνο ένα από τα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για τα χρήματα της επιχορήγησης από τα έσοδα του στοιχήματος.

Το ίδιο έπραξαν και οι σύλλογοι της Α1 μπάσκετ των γυναικών, η Ομοσπονδία του χάντμπολ, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με άλλα πρωταθλήματα.

Είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις στον ελληνικό αθλητισμό που βλέπουμε ενότητα ανάμεσα στις ομάδες και αυτό δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Για την ακρίβεια τα πράγματα έχουν φτάσει ένα βήμα πριν το τέλμα αφού οι ομάδες όχι μόνο χρειάζονται τα χρήματα, αλλά πρέπει να ξέρουν και πόσα θα λάβουν συνολικά ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Άλλωστε, πέρα από τα χρήματα που δόθηκαν πέρσι στις ομάδες της Volley League των ανδρών, όλες οι υπόλοιπες έχουν λάβει 1000 ευρώ. Ποσό εξαιρετικά μικρό για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά και τις ζημιές που υπέστησαν από τα λοκ νταουν που έφερε ο κορονοϊός.

Το SPORT24 εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι ομάδες έστειλαν επιστολή στον Λευτέρη Αυγενάκη για να του ζητήσουν τώρα τα χρήματα από την επιχορήγηση των εσόδων του στοιχήματος.

  1. Οι επιπτώσεις των λοκ ντάουν: Αυτή τη στιγμή τα ταμεία των συλλόγων έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από τις επιπτώσεις του κορονοϊού και των λοκ ντάουν. Έχασαν σημαντικό κομμάτι των εσόδων τους από τις ακαδημίες και τα εισιτήρια και αυτό τους έχει δημιουργήσει σημαντικά ζητήματα ρευστότητας.
  2. Ο οικονομικός προγραμματισμός της χρονιάς: Οι ομάδες υπολόγιζαν στα χρήματα που θα λάβουν από το στοίχημα, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο και για αυτό περιμένουν να μάθουν πότε θα πάρουν αυτά τα χρήματα για να δουν τι θα κάνουν μέσα στη χρονιά σε επίπεδο πληρωμών.
  3. Προγραμματισμός ταξιδιών και προκαταβολές: Την ίδια ώρα στην αρχή της χρονιάς κάθε ομάδα κανονίζει τα ταξίδια της. Κάνει τον προγραμματισμό της και φυσικά για αυτό απαιτείται ένα σημαντικό ποσό, το οποίο χρειάζεται για να κλείσουν στις καλύτερες δυνατές τιμές τα ταξίδια τους. Παράλληλα, όμως, χρειάζονται αυτή την περίοδο και χρήματα για να πληρώσουν προκαταβολές και σε άλλους τομείς όπως σε συμβόλαια αθλητών, μάνατζερ κλπ, κλπ.
  4. Διακανονισμός και πληρωμές οφειλών: Επιπρόσθετα υπάρχουν σωματεία τα οποία βρίσκονται σε διακανονισμούς για χρέη προς αθλητές τα οποία πρέπει να πληρωθούν για να μην έχουν προβλήματα συμμετοχής στα πρωταθλήματά τους. Με τα ταμεία άδεια είναι φυσιολογικό τα χρήματα από το στοίχημα να είναι άκρως απαραίτητα.
  5. Συμμετοχές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις: Μπορεί να πανηγυρίζουμε για το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια πολλές ομάδες από τα ερασιτεχνικά αθλήματα δήλωσαν συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ωστόσο αυτό έγινε και λόγω των χρημάτων που θα λάμβαναν από το στοίχημα. Βλέπετε στα ερασιτεχνικά σπορ οι ομάδες για να αγωνιστούν στα ευρωπαϊκά κύπελλα χρειάζεται μέχρι και να πληρώσουν παράβολα τα οποία μόνο μικρά δεν είναι. Αν σε αυτό προσθέσουμε το κόστος των ταξιδιών και όλα τα σχετικά έξοδα που υπάρχουν καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι η συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι για το μπάτζετ των τμημάτων. Ειδικά για τα σωματεία που έχουν πολλά τμήματα που θα αγωνιστούν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τι προβλέπεται από την ΚΥΑ και ο σημαντικός αστερίσκος

Το συνολικό ποσό που θα μοιραστούν οι σύλλογοι είναι ακόμα άγνωστο και για αυτό ζητούν να το μάθουν μέσα από τις επιστολές τους.

Ωστόσο, η ΚΥΑ που είχε βγει πέρσι τον Μάρτιο και οι διευκρινήσεις που ακολούθησαν δίνουν ένα στίγμα για το τί μπορούν να περιμένουν οι σύλλογοι. Σύμφωνα με αυτή το 60% των εσόδων του κράτους από τη φορολογία επί των κερδών στα τυχερά παίγνια θα πηγαίνει στην ΓΓΑ.

Από αυτά το 50% θα διανέμεται στον επαγγελματικό αθλητισμό και το υπόλοιπο 50% στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ειδικά για τα ερασιτεχνικά σωματεία πρόκειται για ένα σημαντικό έσοδο.

Υπάρχει όμως και ένας σημαντικός αστερίσκος αφού τα χρήματα αυτά δε θα δίνονται χωρίς προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα στην παράγραφο 5 του άρθρου 4 ξεκαθαρίζεται ότι τα ποσά της χρηματοδότησης θα πρέπει να ισόποσα με τα έσοδα που δηλώνουν τα σωματεία από χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, συνδρομές μελών και εισιτήρια.

TAGS HANDBALL PREMIER
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ