FITNESS

Η αποτελεσματικότητα της άσκησης στη διακοπή του καπνίσματος

Girl kicking a cigarette butt isolated against white background
Girl kicking a cigarette butt isolated against white background ISTOCK

Θέλεις να κόψεις το κάπνισμα και δεν μπορείς μόνος; Βάλε την άσκηση στη ζωή σου και θα δεις ότι μπορεί να σε βοηθήσει.

Υπάρχουν ισχυρά ιατρικά δεδομένα που δείχνουν ότι το κάπνισμα συνδέεται με περισσότερες από δωδεκάδες ασθένειες.

Το κάπνισμα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε σχεδόν όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος και επηρεάζει αρνητικά τη συνολική υγεία.

Είναι γνωστό ότι αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου και επηρεάζει αρνητικά την υγεία ανθρώπων όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων αγέννητων μωρών, βρεφών, παιδιών και ενηλίκων.

Ο αθλητισμός και η άσκηση έχουν αναγνωριστεί ως αποτελεσματικά εργαλεία για την πρόληψη του καπνίσματος, καθώς και για την επιτυχή διακοπή του.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι κατά τη διακοπή του καπνίσματος είναι οι δύσκολες και αγχωτικές καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Το άγχος που αισθάνονται, η ηδονή που απολαμβάνουν από το κάπνισμα και δεν επιθυμούν να την αποχωριστούν, η έλλειψη αποφασιστικότητας και θέλησης για τη διακοπή του καπνίσματος, οι παράγοντες του περιβάλλοντος και η έλλειψη υποστήριξης από σημαντικά άτομα και την οικογένεια, ο εθισμός, η αίσθηση μοναξιάς και η έλλειψη υποστήριξης είναι τα θηρία με τα οποία έχουν να παλέψουν κατά τη διακοπή του καπνίσματος.

Η άσκηση, μέσω της έκκρισης διαφόρων ορμονών από το σώμα, συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες.

Αμέσως μετά την άσκηση, ο αθλούμενος βιώνει μια αίσθηση ηρεμίας, που είναι κάτι που ορισμένοι αναζητούν μέσω του καπνίσματος.

Η άσκηση προκαλεί την απελευθέρωση ουσιών, όπως ενδορφίνες, σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη, οι οποίες προκαλούν αίσθημα ευεξίας. Αυτό μπορεί, κατά κάποιον τρόπο, να ικανοποιήσει τους ανθρώπους που καπνίζουν επειδή νιώθουν χαρά και ευχαρίστηση.

Επιπλέον, η άσκηση μειώνει τα επίπεδα κατάθλιψης, οπότε μπορεί να ικανοποιήσει τα άτομα που βιώνουν τέτοιου είδους συναισθήματα.

Τέλος, η άσκηση βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και την κοινωνική αλληλεπίδραση, καλύπτοντας πολλά από τα κίνητρα των ανθρώπων που υποστηρίζουν ότι καπνίζουν για αυτούς τους λόγους.

Στρατηγικές αυτορρύθμισης για τη διακοπή του καπνίσματος:

  • Θέσπιση προσωπικών στόχων για την άσκηση
  • Θέσπιση προσωπικού στόχου για τον ημερήσιο αριθμό τσιγάρων
  • Εστίαση στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της άσκησης
  • Εστίαση στη θετική αυτο-ομιλία
  • Εστίαση σε συγκεκριμένες στρατηγικές αντιμετώπισης για τη διακοπή του καπνίσματος (να πίνουν νερό, να επικεντρώνονται στην αναπνοή)
TAGS FITNESS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ