ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα στο Πεκίνο

Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα στο Πεκίνο
Μπιν Λάντεν

Η Ιντερπόλ προειδοποίησε για φόβους τρομοκρατικού χτυπήματος από την Αλ Κάιντα στο Πεκίνο

"Η συμμαχία για να καταστεί εφικτή η ασφαλής διεξαγωγή των αγώνων θα χρειαστεί να αγκαλιάσει τον δημόσιο τομέα, την παγκόσμια κοινότητα για την επιβολή του νόμου, τον ιδιωτικό τομέα και το άγρυπνο μάτι των ανθρώπων τόσο μέσα στην χώρα όσο και στο εξωτερικό", είπε ο γενικός γραμματέας της Ιντερπολ, Ρον Νομπλ σε ομιλία του σε στελέχη των κινεζικών υπηρεσιών ασφαλείας, όπως αναφέρει σήμερα ο κινεζικός τύπος.

Ο Νομπλ είπε ότι η παρουσία χιλιάδων θεατών, αθλητών, αξιωματούχων στο Πεκίνο για το γεγονός αλλά και το τεράστιο παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό, θα μπορούσε να προσελκύσει τρομοκράτες. "Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων κάνει ένα μείζον παγκόσμιο γεγονός, κυρίαρχο θεωρητικά στόχο για την αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις", είπε ο Νομπλ σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ιντερπόλ.

Η συνεργασία της Ιντερπολ με την κινεζική αστυνομία χρονολογείται από το 2001 που το Πεκίνο ανέλαβε να φιλοξενήσει τους αγώνες, γεγονός, και ο επικεφαλής της διεθνούς αστυνομίας, έκανε λόγο "σαφές σημάδι της αποφασιστικότητας να διασφαλιστεί ότι οι αγώνες θα είναι όσο γίνεται πιο ασφαλείς".

Η Ιντερπόλ θα αναπτύξει στο Πεκίνο μία μεγάλη ομάδα υποστήριξης τουλάχιστον έξι βδομάδες πριν αρχίσουν οι αγώνες τον Αύγουστο του 2008. "Η Ιντερπόλ έχει σχεδιάσει τον πιο φιλόδοξο έλεγχο σε διαβατήρια και βίζες για να εντοπισθεί οποιοδήποτε κλεμμένο, πλαστογραφημένο, χαμένο ή πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο καθώς και οι ύποπτοι ως τρομοκράτες ή επικίνδυνοι εγκληματίες", διαβεβαίωσε ο Νομπλ..

"Το σύστημα μας θα επιτρέψει το αυτόματο κοσκίνισμα χιλιάδων ιδιωτών όταν κάνουν την αίτηση για βίζα στην Κίνα, με βάση την παγκόσμια βάση δεδομένων της Ιντερπόλ για τα εγκληματικά στοιχεία", είπε ο Νομπλ προσθέτοντας ότι "το συγκεκριμένο σύστημα θα παράσχει στην Κίνα το πιο προχωρημένο σύστημα έγκαιρου εντοπισμού πλαστών εγγράφων και εγκληματιών που είναι διαθέσιμο".



Περίπου 1 εκ. εθελοντές, αστυνομικοί και στελέχη του δημόσιου τομέα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση της τάξης στους ολυμπιακούς αγώνες. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ειδικές και αντιτρομοκρατικές δυνάμεις.

Η κινεζική κυβέρνηση αποδίδει σε τρομοκράτες περίπου 200 επεισόδια στην κεντροασιατική επαρχία της Σιντζανγκ την περίοδο 1990-2001 κατά τα οποία σκοτώθηκαν 162 άτομα, αλλά ελάχιστα περιστατικά έχουν αναφερθεί από τότε.









ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ