ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

Επεισόδια Νέα Φιλαδέλφεια: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Κροάτη πρωθυπουργό - "Συνεχής επικοινωνία για τους χούλιγκαν"

Επεισόδια Νέα Φιλαδέλφεια: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Κροάτη πρωθυπουργό - "Συνεχής επικοινωνία για τους χούλιγκαν"
EUROKINISSI

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε δεκτό τον Κροάτη ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου, στη σκιά των γεγονότων της Νέας Φιλαδέλφειας και της κρίσης Αθήνας - Ζάγκρεμπ. ΡΕΠΟΡΤΑΖ: NEWS247

Συνάντηση με τον Κροάτη ομόλογό του, Andrej Plenkovic, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σκιά της επίθεσης χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο τα Δυτικά Βαλκάνια. Συζητήθηκαν ακόμη θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας εξέφρασε στον πρωθυπουργό τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του φιλάθλου και την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Σχετικά με το ζήτημα της προσωρινής κράτησης Κροατών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επικοινωνία για σχετική ενημέρωση.

Σημειώνεται πως στην Αθήνα βρίσκονται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντελ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όπου θα δώσουν το "παρών" σε άτυπο δείπνο κατόπιν πρόσκλησης του έλληνα πρωθυπουργού.

Σε αυτό θα είναι παρόντες οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής όπου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Πολιτικός "εμφύλιος" στην Κροατία για τους χούλιγκαν

Αξίζει να σημειωθεί πως, σε ό,τι αφορά την επίθεση στον έλληνα οπαδό της ΑΕΚ, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μία διαφορετική στάση μεταξύ των πολιτικών ηγετών της χώρας.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Κροάτη προέδρου, Ζόραν Μιλανοβιτς σχετικά με τους 101 Κροάτες που κρίθηκαν προφυλακιστέοι, κάνοντας λόγο για "αιχμαλώτους πολέμου":

"Δεν τηρείται ο νόμος. Συμπεριφέρονται σε αυτούς τους ανθρώπους σαν αιχμαλώτους πολέμου. Αν ήμουν ο πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω. Δεν είναι απλό. Είναι στο όριο του νόμου του πολέμου. Τους συμπεριφέρονται σαν σε αιχμαλώτους" τόνισε ο κ. Μιλάνοβιτς.

"Μπορώ να αναφέρω τους λόγους, γιατί έγινε και γιατί συγκεκριμένα στην Ελλάδα και τι θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από την UEFA και γιατί είναι σημαντικό γι’ αυτούς να μεταφέρουν την ευθύνη στους 100 Κροάτες. Πόσοι Έλληνες έχουν συλληφθεί;" είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε:

"Έχεις πέντε μέρες να βρεις τα παράσιτα μέσα από μια ομάδα ανθρώπων, και τους προφυλακίζεις όλους, τους σκορπάς σε όλη την Ελλάδα, ώστε να χτυπηθούν και να βιαστούν. Τέλεια, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Δεν μπορείς να κρατάς φυλακισμένους 100 ανθρώπους για πέντε μέρες. Αυτές οι πέντε μέρες δίνουν τη δυνατότητα να βρεις τι έγινε και εξάλλου είναι άνθρωποι και οι πολίτες μας έχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως οι Κροάτες οπαδοί αντιμετωπίζονται σαν παράσιτα στην Ελλάδα. Δεν έχει να κάνει με τη δημοκρατία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, καλύτερα να μην την έχουμε", συμπλήρωσε στο τέλος.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, ήρθε το "άδειασμα" από τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος, σε μία σαφώς πιο ήπια τοποθέτηση, θέλησε με κάθε τρόπο να καταστήσει σαφές πως αποτάσσεται κάθε βίαιη ενέργεια και πως ο ίδιος τάσσεται ενάντια στον χουλιγκανισμό.

"Λέμε όχι στον χουλιγκανισμό. Λυπούμαστε που συνέβη. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης, όχι της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν πρέπει να την προσβάλουμε", είπε αρχικά για να προσθέσει: "Δεν πήγαν εκδρομή, δεν πήγαν διακοπές, δεν πήγαν για τουρισμό στην Ελλάδα, πήγαν ενώ ήξεραν ότι δεν μπορούν να πάνε στον αγώνα. Και έγινε αυτό που έγινε".

TAGS ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ