FITNESS

Ασκήσεις που πρέπει να εντάξεις στην καθημερινότητά σου εάν έχεις διαβήτη

Young diabetic patient teenage woman exercising with fitness ball at home, she has a glucose monitor on her arm.
Young diabetic patient teenage woman exercising with fitness ball at home, she has a glucose monitor on her arm. ISTOCK

Η άσκηση είναι εξαιρετικά ωφέλιμη στα άτομα με διαβήτη. Δείτε τις ασκήσεις που μπορείτε εύκολα να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Η άσκηση είναι εξαιρετικά ωφέλιμη στα άτομα με διαβήτη. Αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και αναστέλλει την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Επιπλέον, βοηθά στην απώλεια βάρους και βελτιώνει την ισορροπία του σώματος, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, τα οποία είναι επιρρεπή στην παχυσαρκία.

Παρακάτω παραθέτονται εξαιρετικές ασκήσεις που μπορείτε εύκολα να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα. Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης, συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να ξεκινήσετε σιγά-σιγά.

Περπάτημα: Το περπάτημα είναι μια από τις πιο συνιστώμενες δραστηριότητες για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Το γρήγορο περπάτημα, δηλαδή το περπάτημα με επιτάχυνση για να αυξήσετε τον καρδιακό ρυθμό, αποτελεί αερόβια άσκηση.

Έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι η συμμετοχή σε αερόβιες δραστηριότητες τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, για συνολικά 150 λεπτά, έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία των ατόμων με διαβήτη.

Εκγύμναση με βάρη: Η εκγύμναση με αντίσταση «οικοδομεί» τη μυϊκή μάζα, προσφέροντας σημαντικά οφέλη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Η αύξηση της μυϊκής μάζας συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Σύμφωνα με ένα πρόγραμμα διαχείρισης του διαβήτη, η εκγύμναση με αντίσταση ή εκγύμναση με βάρη πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, κατά προτίμηση τρεις. Επιπλέον, η ανάπαυση αποτελεί σημαντικό μέρος του προγράμματος.

Γιόγκα: Η γιόγκα συμβάλλει στη μείωση του σωματικού λίπους, αντιμετωπίζει την αντίσταση στην ινσουλίνη και βελτιώνει τη λειτουργία των νεύρων, τα οποία είναι κρίσιμα για τον διαβήτη τύπου 2.

Κολύμβηση: Η κολύμβηση παρέχει το ιδιαίτερο πλεονέκτημα της απαλής επίδρασης στα πόδια, σε σύγκριση με το περπάτημα ή το τζόκινγκ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με διαβήτη, τα οποία πρέπει να αποφύγουν τραυματισμούς στα πόδια. Οι τραυματισμοί στα πόδια επουλώνονται αργά σε ασθενείς με διαβήτη, λόγω της στένωσης των αγγείων.

TAGS FITNESS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ