ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ζοτς: "Ψάχνουν δικαιολογίες"

Ζοτς: "Ψάχνουν δικαιολογίες"
ομπραντοβιτς

Μία μέρα μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος o Oμπράντοβιτς έκανε τον απολογισμό της χρονιάς κι όχι μόνο

Ο τεχνικός των "πράσινων" μίλησε για τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, τους τίτλους που ήρθαν αλλά και τις δικαιολογίες που έψαξαν οι αντίπαλοι για να δικαιολογήσουν τις ήττες τους.
" Κάθε χρονιά είναι δύσκολη. Φέτος έγιναν πολλά, είχαμε προβλήματα, δυσκολίες και αυτές είναι οι πιο σημαντικές στιγμές για να αντιδράσουμε και τελικά να κατακτήσουμε ένα τρόπαιο. Πιστεύω ότι σε μία σεζόν που κερδίζεις έναν τίτλο είναι επιτυχία. Άρα το να κατακτάς τρία είναι κάτι ξεχωριστό και γι' αυτό πρέπει να είμαστε χαρούμενοι", είπε αρχικά ο "Ζοτς" στον "SentraFM".

Στη συνέχεια μίλησε για το γεγονός ότι σε κάθε διοργάνωση αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό: " Χωρίς αμφιβολία, είναι ο μεγαλύτερός μας αντίπαλος και τον σεβόμαστε. Έπρεπε να τους αντιμετωπίσουμε για να κερδίσουμε τους τίτλους. Αυτή τη χρονιά ήμασταν καλύτεροι, αλλά θέλω να επαναλάβω ότι τους σεβόμαστε και με αυτή τη νοοτροπία καταφέραμε να τους κερδίσουμε".

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Ιτούδης, προσέθεσε: " Η συνεργασία των παικτών ήταν σε υψηλό επίπεδο. Διαθέτουμε αθλητές με υψηλή αντίληψη και είναι σημαντικό να συμμετέχουν στα μίτινγκ. Εμείς έχουμε μία στρατηγική αλλά οι παίκτες την κάνουν πράξη. Φύγαμε πολλές φορές μαζί τα μεσάνυχτα από το ΟΑΚΑ, πήγαμε για φαγητό πολλές φορές με τους παίκτες κι έτσι χτίσαμε την καλή ατμόσφαιρα".

Απαντώντας σε ερώτημα φιλάθλου για την υγεία του και το πως παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ο "Ζοτς" εξήγησε: " Eίναι φυσιολογικό μέσα στο παιχνίδι να κοκκινίζω. Προσέχω την υγεία μου. Αν δεν είχα αυτή την ένταση δεν θα υπήρχε λόγος να είμαι προπονητής".

" Είναι σημαντικό ότι χιλιάδες Παναθηναϊκοί ενώνουν τη φωνή τους για μας. Αντλούμε δύναμη από τον κόσμο, είναι σημαντική η σχέση που έχει δομηθεί μαζί του και τον θέλουμε στο γήπεδο".

" Κάθε χρόνο υπάρχει περίοδος με σκαμπανεβάσματα. Το σκορ ήταν 50-10 στα παιχνίδια μας. Το σημαντικό είναι να παίρνεις τις νίκες όταν πρέπει κι εμείς το κάναμε κατακτώντας τρεις τίτλους".

Αναφερόμενος στα παράπονα του Ολυμπιακού για τη διαιτησία, τόνισε: " Όλοι έχουν δικαίωμα να πουν μετά το παιχνίδι και τη σεζόν τη γνώμη τους. Να προσπαθήσουν να δικαιλογήσουν κάποιες καταστάσεις. Όσοι ξέρουν απλά πράγματα του μπάσκετ, αναγνωρίζουν ότι ο Παναθηναϊκός ήταν φέτος η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη".

Στη συνέχεια, του ζητήθηκε να κάνει μία σύγκριση του μπασκετικού Παναθηναϊκού με την ποδοσφαιρική Μπαρτσελόνα: " Μιλώντας για ποδόσφαιρο απλά ως οπαδός, πρέπει να πω ότι κάθε παιχνίδι της Μπαρτσελόνα ήταν ξεχωριστό. Έδειξε ότι ήταν η καλύτερη ομάδα. Νομίζω ότι έχουν ρεκόρ γκολ στο ισπανικό Πρωτάθλημα. Εμείς από την πλευρά μας, προσπαθούμε να έχουμε ως κύριο στόχο την υψηλή προσέλευση του κόσμου. Χθες πριν την έναρξη του ματς, είπα στους παίκτες ότι γι' αυτό παίζουμε, αυτή είναι η ζωή μας. Να έχουμε την ευκαιρία να αγωνιστούμε μπροστά σε 20.000 κόσμο και να το απολαύσουμε στο παρκέ".

Ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε στη συνέχεια για τα μίτινγκ μεταξύ παικτών και προπονητών: " Γίνεται μία πολύ ώριμη συζήτηση μεταξύ ανδρών όπου αναλύουμε τα καλώς και τα κακώς κείμενα. Λέει ο κόουτς και οι συνεργάτες τη γνώμη τους. Το καλό είναι ότι οι παίκτες ενστερνίζονται το σύστημα. Κάθε παίκτης που έρχεται παίρνει βοήθεια ώστε να προσαρμοστεί. Υπάρχουν πολλές φορές φωνές αλλά και γέλια αλλά είναι πάντα μία ουσιαστική συζήτηση για τη φιλοσοφία μας".

Όσο για το τι θα γίνει όταν έρθουν οι αποτυχίες, είπε: " Ξέρουμε πως είναι η ζωή, είμαστε έτοιμοι για τα πάντα".

Ερωτηθείς για το αν θα ήθελε να χτιστεί ιδιόκτητο κλειστό στον Παναθηναϊκό, φάνηκε μάλλον... αρνητικός: " Το μόνο που θέλω είναι να συνεχίσουμε στο ΟΑΚΑ. Όλα είναι τέλεια όσο παίζουμε εκεί".

Στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι είναι έξτρα κίνητρο για την ομάδα να παίρνει τίτλους το γεγονός ότι διασκεδάζει πάντα στον Αντώνη Ρέμο.

Ιτούδης: " Είμαι έτοιμος"
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δημήτρης Ιτούδης που ξεκαθάρισε ότι το πιο σημαντικό στοιχείο στο σταφ του Παναθηναϊκού είναι η καλή συνεργασία.

" Εννοείται ότι νιώθω έτοιμος να αναλάβω κι επίσης ότι κάθε μέρα μαθαίνω από τον Ζοτς. Πρέπει όμως να θίξουμε το θέμα συνεργασία. Κάποιος βάζει το κεφάλι μπροστά και αυτός είναι ο Ζέλικο, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που στέκονται πίσω του και τον βοηθούν να πετύχει, γνωρίζοντας το ρόλο τους. Υπάρχουν φιλοδοξίες και δυνατότητες από όλους".

Στη συνέχεια μπήκε στη συζήτηση ο Γιώργος Ρεγγίνας (στον οποίο ο Ζοτς είπε: Που σαι ρε Ρεγγίνα) που ρώτησε από που αντλεί δύναμη ο Ομπραντοβιτς: " Η δύναμη είναι από τους φίλους μας αλλά ξέρω ότι θέλεις να ρωτήσεις για τον φίλο μας τον δικηγόρο".

" Ως προπονητής πάντα προσπαθώ να κάνω τους ανθρώπους να καταλάβουν τι θέλουμε ως ομάδα. Ξέρω ότι ο κόσμος με αγαπάει".

"Ακούστε, γνωρίζω ότι χωρίς αμφιβολία ο Δημήτρης είναι έτοιμος για πρώτος προπονητής. Τα ξέρει όλα. Ένα πράγμα που πιστεύω ότι θα χαροποιήσει πολύ κόσμο, είναι να γίνουμε αντίπαλοι. Αλλά θα πρέπει να περιμένουν".

Αστειευόμενος ο "Ζοτς" μίλησε και για τις πολλές... γραβάτες που διαθέτει: " Η ιστορία με τις πράσινες γραβάτες είναι η εξής: Έχω πολλές λόγω του ότι είμαι προπονητής του Παναθηναϊκού. Έχω έναν σπουδαίο φίλο που είναι οπαδός του Ολυμπιακού και μου κάνει συνέχεια δώρο γραβάτες. Όπως του είπα όμως χθες, είναι τυχερός γιατί παρότι έχασε η ομάδα του είχε τη δυνατότητα να πανηγυρίσει γιατί είναι φίλος μου. Στο στέκι μας μιλάμε για όλα τα θέματα. Με αυτή την παρέα συζητάμε για άλλα πράγματα, όποτε θέλω να ηρεμήσω πάω εκεί".

Ακολούθησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ολυμπιακό φίλο του που του φέρνει τις γραβάτες, ο οποίος τον προέτρεψε να φύγει για να πάρουν Πρωτάθλημα οι "ερυθρόλευκοι": " Τα όνειρα δεν είναι ακριβά, συνέχισε να ονειρεύεσαι", όσο για τις γραβάτες που του αγόρασε "Τρία στα τρία. Θα έχεις και του χρόνου την ευκαιρία".

Όσο για το γεγονός ότι δεν μιλάει ελληνικά, παραδέχθηκε: " Είναι ντροπή που δεν μιλάω ελληνικά. Προσπαθώ με φίλους αλλά όχι σε επίπεδο κανονικής συζήτησης. Ίσως συμβαίνει γιατί στην ομάδα μιλάμε αγγλικά και ο Δημήτρης Ιτούδης μιλάει σέρβικα", ο Ιτούδης προσέθεσε: " Χρειάζεται και κίνητρο".

" Eυχαριστούμε τους Γιαννακόπουλους"
Ο "Ζοτς" σχολίασε και τα προβλήματα τραυματισμού αλλά και την αξία του Παπαλουκά: " Είναι μεγάλος παίκτης. Είχα πει μετά τον ημιτελικό στο Βερολίνο ότι ήμουν λυπημένος για το γεγονός ότι δεν έπαιξε ο Βασιλόπουλος. Ο Παπαλουκάς προσπάθησε χθες να βοηθήσει ακόμα και τραυματίας".

"Αυτό που πρέπει να προσθέσω όμως ότι μετά το Final Four οι Σπανούλης, Σάρας, Διαμαντίδης ήταν τραυματίες. Πρέπει να τους πω μπράβο γιατί πάλεψαν. Ο Σπανούλης χτύπησε στη διάρκεια του αγώνα με τον Άρη και συνέχισε να παίζει. Οι παίκτες μας έχουν χαρακτήρα, είναι καλοί και τους αρέσει το μπάσκετ

".

Στη συνέχεια θέλησε να ευχαριστήσει και τους Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο: " Στη δουλειά μας το πιο σημαντικό είναι τα αποτελέσματα. Αναλογιζόμενος τι έγινε τα τελευταία 10 χρόνια, τους τίτλους που κατακτήσαμε, όλα φαίνονται εύκολα. Αλλά δεν είναι έτσι. Από αυτή την εβδομάδα θα χτίσουμε την ομάδα της επόμενης περιόδου. Πρέπει όμως να ευχαριστήσουμε τους αδερφούς Γιαννακόπουλους που αγαπούν την ομάδα και χωρίς αυτούς δεν θα ήταν εφικτά αυτά που έχουν γίνει".

Για την επόμενη περίοδο είπε, αποφεύγοντας να μιλήσει για τους Καλάθη-Τέπιτς: " Η ομάδα που έχει πάρει τα πάντα είναι δύσκολο να αλλάξει. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά για να βρούμε την καλύτερη λύση. Πρέπει να ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά όλους τους παίκτες. 15 παίκτες που βοήθησαν σε κάθε διοργάνωση ακόμα και οι Βεργίνης-Σερμαντίνι".

" Στην Ευρώπη όποιος λέει Παναθηναϊκός εννοεί Αλβέρτης"
" Tι να πω για τον Αλβερτη. Είναι πραγματικός αρχηγός κι ελπίζω να συνεχίσουμε μαζί. Είναι μοναδικό παράδειγμα για το γεγονός ότι μόνο μία ομάδα κατέκτησε τόσους τίτλους. Είναι εύκολο να καταλάβεις την αγάπη του κόσμου όποτε μπαίνει στο γήπεδο. Στην Ευρώπη όταν λες Παναθηναϊκός σκέφτονται Αλβέρτης. Ξέρει και να κάνει τα πάντα κι εκτός παρκέ".

" Η ομάδα στηρίχθηκε πολύ στο αμυντικό κομμάτι τόσο στους τελικούς όσο και στα πλέι οφ με τη Σιένα. Χρειάζεται όμως ισορροπία. Ξεκινάμε από την άμυνα για να δώσουμε τον τόνο κι από εκεί και πέρα όταν ελέγξουμε τα αμυντικά ριμπάουντ, να παίξουμε επίθεση με το ταλέντο των αθλητών. Στην άμυνα υπάρχουν παίκτες που έρχονται κι αλλάζουν νοοτροπία. Το ατού του Αλβέρτη π.χ ήταν να καταλάβει τις αδυναμίες του. Δηλαδή να παίξει με πρόσωπο γιατί διαθέτει το σουτ. Ο Ντρου ειδικά αλλά και ο Πέκοβιτς έπρεπε να καταλάβουν ότι η ομάδα δουλεύει για όλους. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβαιναν θα γινόταν αυτό που θέλαμε. Ο Ντρου το αφομοίωσε αμέσως".

Aπαντώντας σε ερώτημα από ακροατή που τον κάλεσε να αναλάβει την Εθνική, ξεκαθάρισε: " Είμαι απλά προπονητής του Παναθηναϊκού, είμαι χαρούμενος που συνεχίζω και τελειώνουμε εκεί".

Πως θα χαρακτήριζε τον εαυτό του ως παίκτη: " Ήμουν ένας παίκτης που πάντα ήθελα να ακολουθήσω τις οδηγίες του προπονητή και να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου. Στην Εθνική ομάδα ερχόντουσαν οι υπόλοιποι παίκτες και με ρώταγαν τι είπαμε στα ταιμ άουτ και τι θέλει ο προπονητής, απο μικρός λοιπόν είχα στο μυαλό μου το προπονητικό πλάνο.

Την πρώτη χρονιά που κατέκτησα το τριπλ κράουν με την Παρτιζάν είχα πολλές προτάσεις απο ομάδες για να τις προπονήσω, εγώ όμως ήθελα να μείνω λίγο ακόμα κοντά στον Νίκολιτς".

Για τον Γιάννη Μπουρούση: " Είναι καλός παίκτης, είναι όμως παίκτης του Ολυμπιακού. Αυτή την εβδομάδα έχουμε ραντεβού για να σχεδιάσουμε την επόμενη σεζόν".

Αν θα πήγαινε στο ΝΒΑ: " Δεν με ενδιαφέρει το ΝΒΑ, όμως τα φετινά πλέι οφ είναι εκπληκτικά, έχω ξενυχτήσει αρκετές φορές. Είναι πολύ καλά τα πλέι-οφ, έχουμε στον τελικό τους Λέικερς και το Ορλάντο που δεν το περίμενε κανείς, είναι εκπληκτική σειρά".

Για τον Γκρεγκ Πόποβιτς: " Έχουμε αλληλοεκτίμηση, είναι πολύ καλός προπονητής και μας έδειξε κάποια πράγματα όσον αφορά την λειτουργία του ΝΒΑ".

Τι πρέπει να αλλάξει στους κανονισμούς για να βελτιωθεί το θέαμα: " Κάθε χρόνο γίνονται αλλαγές, ωστόσο ένας απο τους κανονισμούς που θα έπρεπε να αλλάξει είναι το πρώτο βήμα στον παίκτη, στην Ευρώπη είναι βήματα ενώ στο ΝΒΑ δεν είναι παράβαση. Πρέπει να μετατρέψουμε αυτό τον κανονισμό για να γίνει πιο γρήγορο το παιχνίδι. Αντίθετα, θα ήταν λάθος να μεταφέρουμε απο το ΝΒΑ στην Ευρώπη τον κανονισμό για τα τρία δεύτερα στην άμυνα".

Για την καλύτερη πεντάδα στην ιστορία του Παναθηναϊκού: " Δεν προπόνησα τους Γουΐλκινς και Γκάλη που είναι πολύ μεγάλοι αθλητές. Για μένα στην πεντάδα πρέπει να είναι ο Αλβέρτης αλλά δεν θα μπω στην διαδικασία να πω ονόματα γιατί έχουν περάσει πολλοί καλοί παίκτες".

Για τον ΜακΙντάιρ: " Είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά στην θέση του έχουμε Διαμαντίδη, Σπανούλη και Γιασικεβίτσιους, οπότε είναι δύσκολο να χωρέσει αυτός στην ομάδα, γιατί ήδη διαθέτουμε μεγάλη ποιότητα στον συγκεκριμένο τομέα".

Για την αντίδραση του μετά τον αγώνα με την Πρόκομ: " Δεν θέλω να κοροϊδεύω κανέναν, όταν έχω πρόβλημα με τους παίκτες το λέω ευθέως. Πρώτα απ' όλα τους δείχνω το βίντεο για να καταλάβουν τι έχουν κάνει λάθος. Όπως έγινε για παράδειγμα μετά τον αγώνα με την Πρόκομ".

Τι έχει να πει για το παρατσούκλι Γκαστόνε: " Μιλάμε για 22 τελικούς όπου έχω κατακτήσει 19 τίτλους. Αν κάποιοι θεωρούν οτι αυτό είναι τύχη τότε τι να πω. Το ενδιαφέρον είναι ποιος ξεκίνησε αυτή την ιστορία με το "Γκαστόνε", εγώ δεν θυμάμαι... Χωρίς αμφιβολία φέτος αποδείξαμε οτι ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης".

Τι είπε στον Μεσίνα μετά τον τελικό στο Βερολίνο: " Του είπα οτι είναι απίστευτο να βρίσκεται 4 συνεχόμενα χρόνια στους τελικούς της Ευρωλίγκα. Τον σέβομαι πολύ σαν προπονητή και σαν άνθρωπο".

Για τον Περπέρογλου: " Πριν την έναρξη της σεζόν αποφασίσαμε οτι είναι παίκτης που έχει την ποιότητα να βοηθήσει και να γίνει βασικός. Ίσως στους τελικούς να μην είχε καλή απόδοση, όμως έχει μπροστά του όλο το καλοκαίρι να δουλέψει, του έχουμε εμπιστοσύνη και τον πιστεύουμε πολύ".

Για το μέλλον του: " Έχω ένα χρόνο ακόμη συμβόλαιο, όλα μέχρι τώρα είναι τέλεια. Μετά απο 10 χρόνια στην Ελλάδα τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η χώρα, οι φίλοι και οι συνθήκες ζωής σημαίνουν πολλά για μένα. Δεν μελετάω τι θα κάνω τα επόμενα πέντε χρόνια, δεν ξέρεις τι θα φέρει η επόμενη μέρα".

Τι τον κρατάει στην Ελλάδα: " Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μένω στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Έχουμε έναν πρόεδρο που αγαπάει την ομάδα, το επιτελείο είναι σαν οικογένεια, μου αρέσει η Αθήνα και η Ελλάδα, ενώ είναι σημαντικό οτι υπάρχει απευθείας πτήση για το Βελιγράδι, όπου μένει μόνη της η μητέρα μου".

Για τα υπόλοιπα τμήματα του Παναθηναϊκού: " Αγαπώ και στηρίζω όλα τα τμήματα, μου αρέσει το ποδόσφαιρο ως φίλαθλος και καταλαβαίνω κάποια πράγματα. Φέτος παρακολουθούσα και αγώνες της ομάδας πόλο, αλλά ως εκεί".

Για τις φωνές που βάζει στον Ιτούδη κατά την διάρκεια του αγώνα: " Είναι χαρακτηριστικό οτι κατά την διάρκεια ενός αγώνα στην Ευρωλίγκα ήρθε ένας διαιτητής και με ρώτησε αν έχω κάποιο σοβαρό πρόβλημα με τον Ιτούδη (γέλια). Του έχω πει οτι έτσι είναι ο χαρακτήρας μου, αλλά εκείνος να κάνει την δουλειά του. Πολλές φορές έχει δίκιο αλλά δεν θέλω να του το πω ευθέως".

Για τον Λαβρίνοβιτς: " Υπάρχουν δυο, ένας στην Ούνικς και ένας στην Σιένα που έχει συμβόλαιο. Στην ομάδα έχουμε πολλοί σημαντικούς παίκτες στην συγκεκριμένη θέση. Ο Φώτσης είναι πολύ ώριμος και με τον Πέκοβιτς μας έχει βοηθήσει να αλλάξουμε το σύστημα μας, ενώ βεβαίως μην ξεχνάμε και τους Μπατίστ, Τσαρτσαρή που προσφέρουν πάρα πολλά. Για τον Φώτση θέλω πω οτι είναι ένας παίκτης που ξεκίνησε απο την θέση δυο, όμως δούλεψε σκληρά και πλέον μας προσφέρει πολλά μέσα στην ρακέτα".

Για την κόρη του: " Είμαι πολύ υπερήφανος για την κόρη μου για οτι πετυχαίνει γιατί δεν χρησιμοποίησα το όνομα μου για να την βοηθήσω, κάνει την ζωή της και τώρα είναι στο Λονδίνο για το μεταπτυχιακό. Όσο για την ομορφιά της Άνια, αυτό οφείλεται στην όμορφη γυναίκα μου".

Για τον γιο του: " Ο Τζόρτζε είναι στο Βελιγράδι και κάθε φορά που μιλάμε με ρωτάει ποιοι ξεκινούν το παιχνίδι, όταν του λέω πέντε διαφορετικούς απο τον προηγούμενο αγώνα, αμέσως με ρωτάει γιατί δεν ξεκινάει η πεντάδα του προηγούμενο αγώνα".

Για τον Ολυμπιακό: " Τον σέβομαι πάρα πολύ. Στην Ελλάδα πρέπει να είναι όλοι χαρούμενοι γιατί υπάρχουν δυο σύλλογοι όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Έχω πει οτι σε δυο ομάδες δεν θα μπορούσα να είμαι προπονητής στον Ολυμπιακό και τον Ερυθρό Αστέρα".

Για την διαφήμιση της ομάδας: " Είναι πολύ σημαντική η προσφορά του τμήματος marketing του Παναθηναϊκού, κάθε μικρό παιδί θέλει να φοράει την φανέλα της ομάδας, θέλουμε τα παιδιά να έρχονται κοντά στην ομάδα, όμως σημαντικό ρόλο παίζουν και τα αποτελέσματα".

Για τον Θανάση Γιαννακόπουλο: " Δουλεύει 24 ώρες την ημέρα για την ομάδα, κάθε μέρα είναι στο προπονητήριο. Είναι ξεχωριστός για τις αντιδράσεις του αλλά και για τις γραβάτες όπου με... νικάει".

































































































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ