EUROLEAGUE

Ζοτς: "Δεν υπάρχει μυστικό"

Ζοτς: "Δεν υπάρχει μυστικό"
ομπραντοβιτς ACTION IMAGES PRESS AGENCY

"Να διατηρήσετε το συναίσθημα", είπε ο Ζ. Ομπράντοβιτς στους παίκτες του μετά τον τελικό με την ΤΣΣΚΑ

Κόουτς συγχαρητήρια, είχατε κατακτήσει άλλες πέντε φορές τον τίτλο, πριν από τον φετινό. Πως αισθανθήκατε όταν το καταφέρατε για έκτη φορά;

" Ήταν πολύ σημαντικό για μένα, γιατί πριν αρχίσει η σεζόν, είδα στην ομάδα μου πολλούς παίκτες με θέληση να φτάσουν στο Final Four και να παίξουν για αυτόν τον τίτλο μέσα στο γήπεδο και στην πόλη μας. Μόνο δύο απ' αυτούς είχαν κερδίσει Ευρωλίγκα στο παρελθόν, έτσι για την πλειοψηφία ήταν ο μεγάλος ανεκπλήρωτος στόχος στις καριέρες τους. Αυτό το έκανε τόσο σημαντικό. Περισσότερο από οτιδήποτε είμαι χαρούμενος για αυτά τα παιδιά, που έκαναν πολλή δουλειά, για να καταφέρουν κάτι το οποίο ήταν στο μυαλό μας, όλη τη χρονιά", είπε ο τεχνικός των "πρασίνων", στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας.

Τι σας κάνει πιο περήφανο για αυτή την ομάδα, τη συγκεκριμένη φορά;

" Από την αρχή μιλήσαμε για το πόσο σημαντικό θα ήταν να διατηρήσουμε τη συνέπεια στο παιχνίδι μας, ακόμα κι όταν δουλεύαμε καθημερινά για να βελτιώσουμε διάφορα στοιχεία του. Πιστεύω ότι μέσα στη χρονιά τα καταφέραμε και γίναμε πολύ καλύτεροι και φτάνοντας στο Final Four όπου παίζαμε μαζί με τους οπαδούς μας, όπως όλη τη χρονιά, η σύνδεση μεταξύ φιλάθλων και παικτών ήταν καθοριστική για να τα καταφέρουμε. Άρα είμαι ευτυχισμένος και για τον κόσμο. Υπάρχει επίσης κάτι στη δουλειά μου, που είναι σημαντικό να αναφερθεί: Έχω περάσει οκτώ χρόνια, με τους ίδιους ανθρώπους στο τεχνικό τιμ. Όλοι γνωρίζουν τη δουλειά τους και πως να την κάνουν και υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ μας, που κάνει τα πάντα ευκολότερα. Αυτό έχει επηρεαστεί και από τη σπουδαία ατμόσφαιρα που επικρατεί στον σύλλογο, η οποία μας βοηθάει να εργαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

Πολλοί εντυπωσιάστηκαν με τον τρόπο που έπαιζε ο Παναθηναϊκός, από την αρχή της σεζόν, με έξι νέους παίκτες. Πως το καταφέρατε;

" Η αλήθεια είναι ότι ήταν πολύ δύσκολο. Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με τον καθένα ξεχωριστά. Τους δώσαμε πολλά βίντεο για να παρακολουθήσουν και να καταλάβουν τη φιλοσοφία μας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στα πρώτα παιχνίδια της περιόδου, τους δώσαμε ευκαιρίες να παίξουν πολύ. Ταυτόχρονα, όμως, η σεζόν ξεκινούσε πολύ δύσκολα για μας. Το πρώτο μας επίσημο παιχνίδι, ήταν με τον Ολυμπιακό στην έδρα του, για το Κύπελλο και έπρεπε να νικήσουμε για να συνεχίσουμε. Άρα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι αμέσως και ευτυχώς κερδίσαμε εκείνο το παιχνίδι. Η επικράτηση αυτή, μας χάρισε περισσότερη ηρεμία, ώστε να δουλέψουμε μέρα με τη μέρα. Με έξι νέους παίκτες, έπρεπε να δουλέψουμε παραπάνω από το κανονικό, περισσότερο από τον πρηγούμενο χρόνο. Το άλλο στοιχείο που μας βοήθησε, ήταν ότι οι καινούριοι, ένοιωθαν καλά εδώ. Προσπαθήσαμε να σιγουρέψουμε, ότι ο κάθε νέος παίκτης δεν αισθανόταν καινούριος, αλλά μέρος της ομάδας αμέσως. Τους είπα ότι όλοι είμαστε ίσοι".

Ποια είναι η φιλοσοφία σας για το πως πρέπει να παίξεις σε ένα Final Four; Πρέπει να έχετε μία αφού έχετε κερδίσει έξι τίτλους.

" Είναι δύσκολο να πω. Πιστεύω ότι κάθε ομάδα στο Final Four, νομίζει ότι έχει πιθανότητες. Το μόνο που συζητήσαμε ήταν ότι έπρεπε να παίξουμε σε αυτά τα παιχνίδια, όπως στα υπόλοιπα της σεζόν. Το κίνητρο είναι υψηλό, αλλά πιστέυω ότι οι λεπτομέρειες κρίνουν τα αποτελέσματα. Μπορείς να τα προετοιμάσεις όλα και να τα αναλύσεις, αλλά εξαρτάται από το πως θα αντιδράσουν οι παίκτες τη συγκεκριμένη μέρα. Προσπάθησαν να προβλέψω μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, αλλά η συγκέντρωση για 40 λεπτά και η αποφυγή των λαθών, είναι κομβικής σημασίας. Πρέπει να παίξεις όπως ξέρεις, με το στυλ της ομάδας σου και έτσι έχεις πάντα μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Δεν υπάρχουν μυστικά".

Πόση ώρα προπόνηση κάνετε πριν από έναν ημιτελικό, ή έναν τελικό; Πόσο διαφορετική είναι μία εβδομάδα ή δύο πριν από το Final Four; Πόσο σημαντικό είναι να νοιώθουν οι παίκτες προετοιμασμένοι πριν από τους ημιτελικούς;

" Πρώτα απ' όλα υπάρχουν διαφορές. Πριν τον ημιτελικό, έχεις πολλές μέρες για να προετοιμαστείς, σχεδόν έναν μήνα από τη στιγμή που θα προκριθείς. Ο τελικός είναι διαφορετικός γιατί δεν ξέρεις με ποια ομάδα θα παίξεις. Δεν υπάρχουν πιθανότητες και πρέπει να είσαι έτοιμος και για τις δύο. Αυτό που κάνουμε πριν από τα δύο ματς πάντως, είναι το ίδιο με την προετοιμασία για τα ματς όλης της χρονιάς. Κάνουμε χαλαρή προπόνηση. Οι παίκτες κάνουν στρέτσινγκ και εκτός αυτού κάνουν λίγα πράγματα. Θέλουμε να νοιώθουν καλά και χαλαροί για το παιχνίδι της επόμενης μέρας".

Είπατε ότι εναντίον της Ταού, στον ημιτελικό, ανησυχήσατε λίγο, μόνο όταν ο Ερντογάν μείωσε τη διαφορά στους 6 πόντους στο τέταρτο δεκάλεπτο. Πήρατε ένα τάιμ άουτ τότε. Τι είπατε στα παιδιά;

" Κάλεσα τάιμ άουτ, για να σταματήσω τον ρυθμό τους και να ηρεμήσω την άμυνά μας. Δεν ήταν μεγάλο το πρόβλημα. Ξέραμε ότι η Ταού ήταν ποιοτική ομάδα, με καλό αιφνιδιασμό, βασισμένο στους ψηλούς της, τον Σπλίτερ, τον Σκόλα και τον Πεκέρ, που τρέχουν στο γήπεδο. Αυτό τους έδωσε τη δυνατότητα να σκοράρουν γρήγορα, εύκολα καλάθια, μόνο αν μπορούσαν να πάρουν εύκολα τις πάσες και την πρώτη φορά που τους δώσαμε αυτή την ευκαιρία, ο Ερντογάν, τους έφερε κοντά. Αυτό συνέβη και λόγω της κακής μας επίθεσης. Έτσι πήρα τάιμ άουτ, σκοράραμε και ξεφύγαμε".

Μεταξύ της Παρασκευής και της Κυριακής, ποια ήταν η κύρια ανησυχία σας ενόψει ΤΣΣΚΑ;

" Πρώτα κάθισα με τους βοηθούς μου, που τα είχαν όλα έτοιμα για την ΤΣΣΚΑ και προετοιμάσαμε το παιχνίδι. Είχαμε ήδη ιδέες για το πως θέλαμε να παίξουμε εναντίον τους. Μετά μιλήσαμε στην ομάδα, την επόμενη μέρα πριν την προπόνηση για τον τρόπο παιχνιδιού μας. Η δυσκολία ήταν ότι παίζουν τόσο καλά ως ομάδα, χάρη στον Έτορε, εκτός του γεγονότος ότι έχουν πολλούς ταλαντούχους παίκτες με προσωπικές αρετές. Ξέραμε πολλά γι' αυτούς και προσπαθήσαμε με τους παίκτες μας να καλύψουμε όλες τις λεπτομέρειες. Όταν, όμως, παίζεις με τους Πρωταθλητές, πάνω απ' όλα πρέπει να παλέψεις. Ξέρεις ότι αν θέλεις να νικήσεις, πρέπει να κάνεις το καλύτερό σου παιχνίδι".

Ξαφνιαστήκατε όταν η ΤΣΣΚΑ "εξαφάνισε" τη διαφορά 10 πόντων που είχατε στο ημίχρονο, μέσα σε λίγα λεπτά;

" Ήξερα ότι θα ήταν δύσκολο να κρατήσουμε αυτή τη διαφορά. Χειρότερο ήταν ότι το ίδιο συνέβη και στα τελευταία λεπτά, όταν και πάλι είχαμε διαφορά 10 πόντων. Χάρη στους σπουδαίους παίκτες τους και τα λάθη μας στην επίθεση, τους αφήσαμε ελεύθερα σουτ. Πρώτα ήταν ένα από τον Σμόντις, επειδή χάσαμε το ροτέισον. Στη συνέχεια, το πρώτο τρίποντο του Λάνγκτον, ήταν παρόμοιο, αλλά στο δεύτερο ήταν μαρκαρισμένος, απλά έκανε εξαιρετικό σουτ".

Μετά το παιχνίδι, προσωπικά πανηγυρίσατε όταν αναδείχθηκε MVP ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Γιατί ήσασταν τόσο χαρούμενος γι' αυτόν;

" Διότι είναι ένας εξαιρετικός παίκτης και χαρακτήρας. Γνωρίζω πόσο σκληρά δούλεψε για να καταφέρει να κατακτήσει τόσους τίτλους. Μετά από κάθε προπόνηση, δουλεύει ατομικά. Χωρίς αμφιβολία κάνει περισσότερα για την ομάδα του, απ' ότι οι υπόλοιποι παίκτες, αλλά χωρίς τους συμπαίκτες του δεν θα μπορούσε να είναι τόσο πετυχημένος. Ήμουν το ίδιο χαρούμενος γι' αυτόν, όσο και για τους υπόλοιπους παίκτες, όπως ο Ραμούνας Σισκάουσακς, που αγωνίστηκε πολύ καλά για 37 λεπτά κάτι που συμβαίνει σπάνια σε έναν τελικό. Το ίδιο και για τους Τομάσεβιτς, Βούγιανιτς και όλους τους υπόλοιπους παίκτες που προσπάθησαν και τώρα είναι Πρωταθλητές για πρώτη φορά".

Πήγατε σε κάθε παίκτη και κάτι του ψιθυρίσατε στο αυτί. Αργότερα ειπώθηκε ότι μπορούν να τα ξανακαταφέρουν και του χρόνου. Είναι αλήθεια;

" Ως ένας τρόπος για να καταλάβεις όλη αυτή τη διαδικασία, ναι. Έχουμε τα ελληνικά πλέι οφ τώρα, αλλά μετά όπως κάνουμε κάθε χρόνο, μετά από κάθε σεζόν, θα μιλήσω με τον πρόεδρο και τον αδερφό του. Ξέρω ότι αγαπούν τον Παναθηναϊκό και η ομάδα είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής τους. Γνωρίζω επίσης ότι θα κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν την επιτυχία. Άρα ναι, μίλησα γι' αυτό με πολλούς από τους παίκτες. Τους είπα να θυμούνται αυτό το συναίσθημα για το μέλλον. Αυτό πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, όταν ξεκινάει η επόμενη περίοδος".





































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ