EUROLEAGUE

Βατούτιν: "Του χρόνου θα φέρουμε τον ΛεΜπρόν"

Βατούτιν: "Του χρόνου θα φέρουμε τον ΛεΜπρόν"

Ο Αντρέι Βατούτιν παραχώρησε μια απολαυστική συνέντευξη στο Euroleague Greece και μιλά για... ψυχολόγους, την τεχνογνωσία του Ολυμπιακού στο να νικά καθοριστικά ματς και... το χιόνι της Ρωσίας που έκρινε το τρίτο ματς με τον Παναθηναϊκό. Διαβάστε τι λέει για τον Σφαιρόπουλο, τον Ιτούδη και τον ΛεΜπρον Τζέιμς.

Έχει ζήσει ουκ ολίγες συγκινήσεις. Αν υπάρχει όμως, μια εικόνα που κυριαρχεί όλων των υπολοίπων, είναι το βλέμμα της απόγνωσης που είχε στα δυο τελευταία Final Four. Ο Αντρέι Βατούτιν, ο άνθρωπος που "τρέχει" την ΤΣΣΚΑ, μιλά στο Euroleague Greece για τη νέα πραγματικότητα της ρωσικής ομάδας, υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Ιτούδη "που ήταν ο μόνος κόουτς με τον οποίον επικοινωνήσαμε απευθείας".

Διαβάστε τι πλεονέκτημα δίνει στον Ολυμπιακό, τι... καταγγέλει για το ματς που έχασε η "ομάδα του στρατού" στο ΟΑΚΑ -στη σειρά των playoffs-, όπως καταλήγει στο ότι "όλοι οι παίκτες μας θα αγωνιστούν στον ημιτελικό, σαν να είναι το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας τους".

Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη μετά την πρόκριση στο Final Four, για 12η φορά σε 13 χρόνια;
"Σκεφτόμουν πόσο συνηθισμένη είναι η αντίδραση μας, απέναντι σε ένα γεγονός που δεν το λέτε και το πιο απλό που υπάρχει. Βλέπεις πόσο ενθουσιώδεις ήταν οι παίκτες του Ολυμπιακού, πώς το πανηγύρισαν αυτοί της Φενέρμπαχτσε και... μετά εμάς. Οι Τούρκοι, οι οποίοι είναι δυνατοί και στα σπορ, αλλά και στην οικονομία, γιόρτασαν την πρώτη τους πρόκριση σε Final Four μόλις φέτος. Αν τα σκεφτεί κάποιος όλα αυτά, αντιλαμβάνεται πως οφείλει να θαυμάσει όσα έχει πετύχει ήδη η ομάδα μας. Και δεν εννοώ μόνο τους παίκτες και τους προπονητές, αλλά όλους όσοι μετέχουν με τον όποιον τρόπο στην καθημερινότητα του οργανισμού μας".

Και ποια η πρώτη σκέψη μόλις διαπιστώσατε πως θα συναντήσετε πάλι τον Ολυμπιακό;
"Ενδεχομένως να ακουστεί περίεργο, αλλά δεν έχουμε διάθεση γα ρεβάνς. Οι αναμνήσεις των δυο τελευταίων ηττών υπάρχουν και μας βοήθησαν να μάθουμε πολλά. Αλλά επ ουδενί οδήγησαν στο να μισήσουμε αυτήν την ομάδα ή να δημιουργήσουμε κάποιο σύνδρομο. Θα ήθελα εδώ να πω ότι ένιωσα πολύ χαρούμενος για τον πολύ καλό μας φίλο, τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, ο οποίος απέδειξε πως είναι υψηλού επιπέδου προπονητής. Επίσης, χαρήκαμε για τη διοίκηση του Ολυμπιακού, με την οποία μας δένει μια πολύ καλή φιλία. Ήμασταν χαρούμενοι και για τους παίκτες της ελληνικής ομάδας, παιδιά ταλαντούχα, δυνατά που άξιζαν να βρίσκονται στη Μαδρίτη. Για αυτό και θα καταλήξω στο ότι δεν υπάρχει φαβορί στο παιχνίδι μας. Φυσικά και η γνώση, μαζί με την εμπειρία, του πώς να νικάς ένα καθοριστικής σημασίας ματς είναι με τον Ολυμπιακό. Έχουν δυο τίτλους σε τρία χρόνια που το αποδεικνύουν".

Μόλις προέκυψε ο ημιτελικός με τον Ολυμπιακό... για κάποιο λόγο πλήθος κόσμου θυμήθηκε το 2012. Θα λέγατε πως είναι λογικό αυτή η ανάμνηση να βαραίνει ακόμα τη συνείδηση των παικτών που την έζησαν;
"Δεν ζούμε στο παρελθόν. Πίστεψε με, ουδείς θα κουβαλά φανταστικό βάρος στην πλάτη του, στη Μαδρίτη. Τα παιδιά είναι πολύ συγκεντρωμένα και έχουν τη διάθεση να εκτελέσουν το πλάνο που θα έχει ετοιμάσει ο κόουτς για αυτό το ματς, ώστε να δείξουν όλα για τα οποία είναι ικανοί. Όταν βρίσκονται δυο δυνατές ομάδες, κάθε λεπτομέρεια του παιχνιδιού είναι σημαντική. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως οι παίκτες θα παλέψουν. Όλοι οι παίκτες. Και οι δικοί μας και του Ολυμπιακού".

Βατούτιν: "Του χρόνου θα φέρουμε τον ΛεΜπρόν"

Για να βρεθείτε στη Μαδρίτη, περάσατε από τη σειρά των playoffs με τον Παναθηναϊκό που αποδείχθηκε απλή για εσάς. Ενδεχομένως και γιατί οι "πράσινοι" δουλεύουν επί ενός νέου project που αφορά και πολύ μικρότερο μπάτζετ και έμφαση σε νέους παίκτες;
"Θα ήθελα να σου θυμίσω ότι το "νέο project" τελείωσε τη φάση των ομίλων με το ίδιο ρεκόρ που είχε η περυσινή ομάδα. Επίσης, έχει βετεράνους όπως οι Διαμαντίδης, Φώτσης, Μπατίστα και Γκιστ που είχαν ηγετικούς ρόλους. Στο τέλος της ημέρας, δεν πιστεύω πως η σειρά αυτή ήταν εύκολη. Θα πω ότι νίκησε η πιο δυνατή ομάδα".

Στο τρίτο ματς έγινε η έκπληξη και ενώ όλοι περίμεναν πως η ΤΣΣΚΑ θα... βάλει "σκούπα", χάσατε. Ήταν ένα ακόμα χρήσιμο μάθημα, για τη σημασία να μένεις συγκεντρωμένος στο στόχο έως το τέλος της όποιας διαδικασίας; Να μην αισθάνεσαι άνετα πριν το τέλος;
"Ξέρεις κάτι; Την ημέρα αυτού του ματς, στη Μόσχα χιόνιζε, ενώ στην Αθήνα είχε ήλιο. Προφανώς, οι παίκτες μας δεν ήθελαν να αφήσουν αυτό το κλίμα για να επιστρέψουν στο χιόνι! Σοβαρά τώρα, στον αθλητισμό υπάρχει όντως, η έννοια της χρήσιμης ήττας. Σε εκείνη τη στιγμή, η ΤΣΣΚΑ ήταν στο 15-0 και ήταν χρήσιμο να ξεφορτωθεί κάποια από την υπερβολική αυτοπεποίθηση που διέθετε, πριν το Final Four. Το τρίτο ματς ήταν θεαματικό. Είχε μια μεγάλη μάχη, αλλά δεν χάσαμε την πίστη στον εαυτό μας. Αποδείξαμε πως είμαστε ικανοί να παλεύουμε, ακόμα και όταν όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής".

Τι έχετε να πείτε για τη δουλειά του Δημήτρη Ιτούδη, έως τώρα; Έχει προσφέρει όλα όσα θέλατε, όλα στα οποία ελπίσατε όταν τον καλέσατε κοντά σας;
"Σαφέστατα και είμαστε ικανοποιημένοι με τη δουλειά του Δημήτρη, φέτος. Όταν του κάναμε την πρόταση, ήταν πλήρως συνειδητή. Παρακολουθούσαμε τη δουλειά του για πολλά χρόνια και ξέραμε καλά την προσωπικότητα που έχει. Τώρα, βλέπουμε ότι χρειαζόταν μισό χρόνο για να "ξαναχτίσει" το παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ. Θα συμφωνείς ότι πλέον παρουσιάζουμε τελείως διαφορετικό παιχνίδι, σε σύγκριση με τις προηγούμενες σεζόν. Βρήκε εύκολα τους χώρους στο ρόστερ για τους νέους παίκτες και είμαστε ευχαριστημένοι από όλους τους παίκτες, ειδικά με τον ΝτεΚολό, ο οποίος παίζει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του. Και αυτό ενώ τραυματισμός τον κράτησε εκτός της εκκίνησης. Είμαι χαρούμενος που οι παίκτες δέχθηκαν τη φιλοσοφία του κόουτς και τον εμπιστεύτηκαν πλήρως".

Είπατε πως παρακολουθούσατε τον Ιτούδη. Τι σας είχε κάνει εντύπωση; Ισχύει ότι μιλήσατε και με άλλον Έλληνα κόουτς;
"Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι. Θα πω λοιπόν, ότι διέθετε ουκ ολίγες εμπειρίες ως πρώτος συνεργάτης του Ομπράντοβιτς, για πάνω από μια δεκαετία, ενώ ήταν φαν του σύγχρονου μπάσκετ. Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις, θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα ότι ήταν ο μόνος υποψήφιος που είχαμε στο μυαλό μας. Ζυγίσαμε τις επιλογές μας, αλλά ο Δημήτρης ήταν ο μόνος με τον οποίον επικοινωνήσαμε απευθείας".

Βατούτιν: "Του χρόνου θα φέρουμε τον ΛεΜπρόν"

Γνωρίζω ότι μιλάτε διαρκώς με τους παίκτες σας. Με τι μυαλά λοιπόν, ταξίδεψαν για τη Μαδρίτη;
"Όλοι τους ανυπομονούν να ξεκινήσει η διαδικασία. Για κάθε παίκτη στην Ευρώπη, το Final Four είναι το κερασάκι στην τούρτα. Σε ό,τι αφορά τις σκέψεις του, είμαι χαρούμενος με όσα βλέπω στα εντός της ομάδας. Βοηθούμε ο ένας τον άλλον, εντός και εκτός παρκέ. Αυτό είναι πάντα σημαντικό. Και όλοι αντιμετωπίζουν τον ημιτελικό, σαν να είναι το τελευταίο ματς της καριέρας τους".

Πώς σκέφτεστε να αποφορτίσετε τους παίκτες σας, πριν το τζάμπολ;
"Δεν πιστεύω ότι χρειάζονται αποφόρτιση. Κάθε είδους χαλάρωσης, ειδικά στο μυαλό, είναι επικίνδυνη σε αυτή τη φάση της σεζόν. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια καθημερινή ατμόσφαιρα, να αφήσουμε τους παίκτες μας να νιώσουν τη μπασκετική γιορτή, όπως κάνουν τη δουλειά τους. Εδώ θα ήθελα να πω ότι και άλλες ιδέες να έχουμε, προφανώς και δεν θα τις ανακοινώσουμε"!

Πόσο εξαρτάται το παιχνίδι σας στις μεγάλες προσωπικότητες που έχει το ρόστερ;
"Δεν μπορείς να χτίσεις ομάδα, χωρίς εκπληκτικούς ανθρώπους. Έχουμε πολλούς παίκτες που αξίζουν να λέγονται καλοί τύποι. Ένα άλλο στοιχείο που τους κάνει εκπληκτικούς, είναι πως δεν τους ενδιαφέρει να βάλουν το όνομα τους πιο μπροστά από αυτό της ομάδας. Έχουν τον ίδιο στόχο και δουλεύουν όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, ακούγοντας στο 100% ό,τι έχει να τους πει ο προπονητής τους".

Υπάρχει μια φήμη που θέλει τη Ρεάλ να διεκδικεί τον Τεόντοσιτς. Αν θυμούμαι ορθώς, τον έχετε υπογράψει για τρία χρόνια.
"Δεν σχολιάζουμε τις φήμες, αλλά ναι, ο Μίλος υπέγραψε πέρυσι για τρία χρόνια. Το μόνο που θα προσθέσω είναι πως δεν υπάρχουν opt-outs. Ούτε για εκείνον, ούτε για εμάς".

Βατούτιν: "Του χρόνου θα φέρουμε τον ΛεΜπρόν"

Επίσης γνωρίζω πως δεν θα μιλήστε με κανέναν, πριν το τέλος του Final Four, αλλά τι μπορούμε να περιμένουμε για του χρόνου; Ποια μπορεί να είναι η νέα μεγάλη έκπληξη;
"Θα υπογράψουμε τον ΛεΜπρον Τζέιμς, αμέσως μόλις τελειώσει η σεζόν στο ΝΒΑ! Επί της ουσίας, θα σου πω ότι έχουμε δημιουργήσει μια πολύ καλή ομάδα και θα ήταν κρίμα να τη χαλάσουμε. Επίσης, θα έχουμε και μια νέα πρόκληση: να παίξουμε στο νέο, μεγαλύτερο γήπεδο που φτιάξαμε, την ερχόμενη σεζόν. Αυτές είναι οι σκέψεις που με απασχολούν τώρα, σε ό,τι αφορά το μέλλον".

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ