BASKETBALL ANALYSIS

Βαλένθια - Ολυμπιακός: Το instant scoring του Κάναν, η σκιά του Φαλ και η άμυνα στον Τζόουνς

Ο Κάναν
Ο Κάναν INTIME

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του Ολυμπιακού επί της Βαλένθια. Η αξία του Instant Scoring του Κάναν, η σκιά του Φαλ στην άμυνα στην 3η περίοδο, ο καθοριστικός ΜακΚίσικ και η άμυνα στον Τζόουνς. 

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει μία σημαντική νίκη στην Ισπανία επί της Βαλένθια και πλέον κοιτάζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.

Οι “ερυθρόλευκοι” έδειξαν χαρακτήρα, έβγαλαν πράγματα σε άμυνα και επίθεση και πήραν την νίκη που χρειαζόντουσαν για να ανέβουν στην βαθμολογία της EuroLeague.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του Ολυμπιακού.

Η άμυνα στον Τζόουνς και η σκιά του Φαλ

Σύμφωνα με το Hudl Instat, η Βαλένθια είναι η ομάδα με την καλύτερη άμυνα στην EuroLeague βάσει defensive rating (πόντοι που δέχεται ανά 100 κατοχές), αλλά και αυτή με την 2η χειρότερη επίθεση βάσει πόντων ανά κατοχή. Οι Ισπανοί έχουν φτιάξει ένα συμπαγές σύνολο που έχει όμως περιορισμούς στην επίθεση, όπου όλα κινούνται γύρω από τον Κρις Τζόουνς. Αν μία ομάδα κλείσει τον Τζόουνς, τότε αποκτά πλεονέκτημα. Και αυτό έκανε ο Ολυμπιακός.

Έχοντας ως κύριο αμυντικό τον Τόμας Γουόκαπ (που συχνά τον έστελνε αριστερά), αλλά και αρκετές βοήθειες από τους υπόλοιπους, οι “ερυθρόλευκοι” κράτησαν τον Αμερικανό στους 2 πόντους με 1/8 σουτ, τις 6 ασίστ και τα 3 λάθη. Ο Ολυμπιακός ήθελε είτε να υποχρεώσει τον σταρ της Βαλένθια σε δύσκολασουτ, είτε να πάρει την μπάλα από τα χέρια του και να τον υποχρεώσει να πασάρει, αφού δεν αισθανόταν απειλή από άλλο παίκτη. Ο δε Τζόουνς δεν σημείωσε κανένα καλάθι με προσωπική ενέργεια, αφού οι μοναδικοί πόντοι του ήρθαν από ένα κόψιμο μακριά από την μπάλα.

Πέρα από τον Γουόκαπ ωστόσο, κομβικό ρόλο στον τρόπο που αμύνθηκε ο Ολυμπιακός στον Τζόουνς έπαιξε και η παρουσία του Μουσταφά Φαλ. Στην επιστροφή του στην δράση ο Γάλλος έδειξε πόσο σημαντικός είναι στην άμυνα απλώς επειδή… υπάρχει. Ο πανήψυλος σέντερ των “ερυθρόλευκων” είχε ως εντολή να μένει γενικά κοντά στο καλάθι, αφού ο Ντάμιεν Ίνκλις δεν αποτελούσε απειλή από την περιφέρεια. Οι χώροι έκλειναν στην… σκιά του Φαλ και οι γκαρντ του Ολυμπιακού μπορούσαν να παίξουν πιο πιεστική άμυνα. Αυτό άλλαζε τα δεδομένα και φαίνεται σε ένα ενδιαφέρον νούμερο. Ιδού ένα παράδειγμα:

Ο Τζόουνς στήνει Pick and Roll με τον Ίνγκλις, με τους Γουόκαπ και Φαλ να παρακολουθούν.

Βαλένθια - Ολυμπιακός: Το instant scoring του Κάναν, η σκιά του Φαλ και η άμυνα στον Τζόουνς
PRINTSCREEN


Ο Τζόουνς πάει προς τα μέσα και ο Φαλ ακολουθεί και αυτός, με τον Ολυμπιακό να του κάνει παγίδα. Ο Τζόουνς πασάρει στον Ίνγκλις που έχει κάνει Pop Out

Βαλένθια - Ολυμπιακός: Το instant scoring του Κάναν, η σκιά του Φαλ και η άμυνα στον Τζόουνς
PRINTSCREEN


Ο Ίνγκλις είναι ελεύθερος, αλλά διστάζει να πάρει το σουτ (έχει ήδη αστοχήσει σε δύο) και πασάρει πάλι στον Τζόουνς.

Βαλένθια - Ολυμπιακός: Το instant scoring του Κάναν, η σκιά του Φαλ και η άμυνα στον Τζόουνς
PRINTSCREEN


Ο Τζόουνς στήνει νέο Pick and Roll. Ο Ολυμπιακός στήνει τείχος τριών παικτών, με τον Γουόκαπ στον γοφό του, τον Φαλ να μένει κοντά και τον Κάναν έτοιμο να δώσει βοήθεια.

Βαλένθια - Ολυμπιακός: Το instant scoring του Κάναν, η σκιά του Φαλ και η άμυνα στον Τζόουνς
PRINTSCREEN


Ο Τζόουνς επιχειρεί ένα δύσκολο σουτ και αστοχεί.

Βαλένθια - Ολυμπιακός: Το instant scoring του Κάναν, η σκιά του Φαλ και η άμυνα στον Τζόουνς
PRINTSCREEN

Σύμφωνα με το Hudl Instat, στα 16 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα που βρέθηκε ο Φαλ στο παρκέ (συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της 3ης περιόδου), ο Ολυμπιακός δεχόταν μόλις 0.61 πόντους ανά κατοχή σε ένα απίστευτο νούμερο. Συγκεκριμένα, η Βαλένθια είχε μόλις 7/22 σουτ, 6 λάθη και 5 ασίστ όσο ήταν ο Γάλλος στην πεντάδα του Ολυμπιακού. Αν μάλιστα αφαιρέσει κάποιος τα 3/3 σουτ (7 πόντοι) που σημείωσαν σε αυτό το διάστημα οι Ισπανοί στο transition, το νούμερο πέφτει στα 4/19 σουτ! Ιδού στο Shot Chart της Βαλένθια με τον Φαλ στο παρκέ:

Βαλένθια - Ολυμπιακός: Το instant scoring του Κάναν, η σκιά του Φαλ και η άμυνα στον Τζόουνς
EUROKINISSI SPORTS

*Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με "x" τα άστοχα

Η κλάση του Κάναν, ο "αφανής" ΜακΚίσικ και ο Ράιτ

Σε ένα ματς που έπεφταν κορμιά και κάθε πόντος έμπαινε με αίμα για τις δύο ομάδες, ήταν κομβικό κάποιος να έβγαινε μπροστά. Να σημείωνε μαζεμένους πόντους και να ξεκολλούσε μία από τις δύο ομάδες. Αυτός ο παίκτης έμελλε να είναι ο Αϊζέια Κάναν (16 πόντοι με 6/10 σουτ). Ο Αμερικανός γκαρντ έδωσε λύσεις όταν τις χρειαζόταν ο Ολυμπιακός, σημειώνοντας δύσκολους πόντους με σουτ μετά από ντρίμπλα, κόντρα στην ομάδα που - σύμφωνα με το Hudl Instat - είναι η καλύτερη στην άμυνα στο Pick and Roll στην EuroLeague.

Το Shot Chart και οι τρόποι που σκόραρε ο Κάναν κόντρα στην Βαλένθια
Το Shot Chart και οι τρόποι που σκόραρε ο Κάναν κόντρα στην Βαλένθια EUROKINISSI SPORTS

*Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με "x" τα άστοχα

Το Instant Scoring του Κάναν (η ικανότητά του δηλαδή να σημειώνει μαζεμένους πόντους) ήταν κομβικό στην νίκη των “ερυθρόλευκων”. Αυτός που έκανε όμως εξαιρετική δουλειά και δεν φάνηκε τόσο ήταν ο Σακίλ ΜακΚίσικ (10 πόντοι). Ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ έδωσε στον Ολυμπιακό αυτό που χρειαζόταν: Έναν παίκτη με κάθετο παιχνίδι, που θα διασπάσει την άμυνα της Βαλένθια, θα την φέρει σε ανισορροπία, θα τραβήξει έναν έξτρα αμυντικό για να δημιουργήσει καταστάσεις. Δεν ήταν ανάγκη να σκοράρει, απλώς να φέρει ανισορροπία, να τον νιώσει η αντίπαλη άμυνα.

Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Ολυμπιακός σημείωνε 1.02 πόντους ανά κατοχή όταν βρισκόταν ο ΜακΚίσικ στο παρκέ (50 πόντοι σε 49 κατοχές). Η παρουσία και μόνο του Αμερικανού αρκούσε για να απασχοληθεί η συμπαγής άμυνα των Ισπανών και να δημιουργηθούν καταστάσεις για τους υπόλοιπους, αφού οι Ισπανοί είχαν στο μυαλό τους στον Αμερικανό.

Παράλληλα, δεν γίνεται να μην γίνει μία αναφορά και στον ρόλο του Μόουζες Ράιτ (10 πόντοι, 5 ριμπάουντ). Ο δυναμικός σέντερ έδωσε ανάσες στον Ολυμπιακό σε κρίσιμα σημεία, δημιούργησε φθορά (6 κερδισμένα φάουλ), έκανε ένα ενδιαφέρον δίδυμο με τον Πετρούσεβ, έβγαλε κάποιες άμυνες στην 4η περίοδο. Συμπλήρωσε δηλαδή ιδανικά τον Φαλ στην θέση του σέντερ.

Μία ακόμα σημαντική νίκη

Ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη από μία ακόμα εκτός έδρας νίκη μετά το διπλό στο Μόναχο κόντρα στην Μπάγερν, τόσο για βαθμολογικούς, όσο και για ψυχολογικούς λόγους. Την πήρε και πλέον μπορεί να κοιτάζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση το μέλλον, ξέροντας ότι έχει μπροστά του και άλλες μάχες. Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι είχε κέρδη από το παιχνίδι.

Η εντυπωσιακά γρήγορη προσαρμογή του Ράιτ, η επιστροφή του Φαλ, η διαρκής άνοδος του ΜακΚίσικ είναι πράγματα που έχουν σημασία. Παράλληλα οι “ερυθρόλευκοι” είδαν περισσότερο σχήματα με ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Γουίλιαμς-Γκος και Γουόκαπ, μπόρεσαν να ξεκουράσουν τον Παπανικολάου (έπαιξε μόλις 13 λεπτά), βλέπουν τον Πετρούσεβ να συμπληρώνει πλέον ιδανικά τον Πίτερς.

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του πλέον το Final Eight του Κυπέλλου Ελλάδας ΟΠΑΠ, πηγαίνοντας με φόρα στην διοργάνωση της Κρήτης. Κυρίως όμως δείχνουν να βρίσκουν ξανά την ταυτότητά τους, βγάζοντας στο παρκέ πράγματα που περίμεναν όλη την σεζόν.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΒΑΛΕΝΘΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ