EUROLEAGUE

ΤΣΣΚΑ-OΣΦΠ: 74-76

ΤΣΣΚΑ-OΣΦΠ: 74-76
ΟΣΦΠ

Ο ΟΣΦΠ έδειξε τα δόντια του στην ''αρκούδα'' κέρδισε 76-74 στη Μόσχα την ΤΣΣΚΑ και βλέπει Μαδρίτη(vid)

Σοβαρός, συγκεντρωμένος, με εξαιρετική άμυνα για 35 λεπτά και ψυχραιμία στα τελευταία πέντε, που η ΤΣΣΚΑ έκανε τη μεγάλη αντεπίθεση και με επιμέρους σκορ 14-2 πήγε να κλέψει τη νίκη από τον Ολυμπιακό, η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη κατόρθωσε όσα δεν πίστευαν πολλοί. Και λέμε να... κλέψει, γιατί η ελληνική ομάδα ήταν καλύτερη σε όλο το παιχνίδι και έμεινε πίσω στο σκορ μόνο στο 2-0 της πρώτης φάσης!
Από εκεί κι έπειτα πήρε τα ηνία, τον έλεγχο και μαζί τη νίκη. Μια νίκη που τη φέρνει μόλις ένα βήμα από τη Μαδρίτη και το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα. Τι μένει; Ακόμη μία νίκη επί της ΤΣΣΚΑ μέσα στο ΣΕΦ, που ήδη έχει αρχίσει... να γεμίζει από κόσμο.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην έδρα της κι αυτό είναι είδηση, καθώς η ρωσική ομάδα είχε να ηττηθεί στο σπίτι της εδώ και 28 αγώνες! Και μιας που το θυμηθήκαμε, την 1 Απριλίου του 1997, ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει τον Παναθηναϊκό με 65-57 και είχε προκριθεί στο Φάιναλ Φορ της Ρώμης...

Ο αγώνας

Αν υπήρχε ιδανικό σενάριο για να ξεκινήσει ο Ολυμπιακός το παιχνίδι, τότε αυτό ήταν που είδαμε να εξελίσσεται στην πρώτη περίοδο του αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι ερυθρόλευκοι με τον Ιάκωβο Τσακαλίδη (που ήταν θετικός) στη βασική πεντάδα, κατάφερα να επιβάλουν το ρυθμό του σε όλο το δεκάλεπτο και με όπλο την άμυνά τους, αποσυντόνισαν τους Ρώσους.

Μοναδικό... λάθος του Παναγιώτη Γιαννάκη ήταν η ανάθεση του μαρκαρίσματος του Ντέιβιντ Άντερσεν στον Κιντέλ Γουντς. Ο Αμερικανός έκανε δύο γρήγορα φάουλ, την ώρα που ο παίκτης της ΤΣΣΚΑ ήταν η μοναδική απειλή για το καλάθι του Ολυμπιακού. Μόνο ο Σισκάουσκας και ο Λάνγκτον κατάφεραν με ένα τρίποντο έκαστος να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Στην επίθεση ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος ξεκίνησε πάρα πολύ καλά και με 8 πόντους έδωσε μεγάλες βοήθειες στην ομάδα, ενώ η υπομονή που έβγαζαν οι παίκτες του Γιαννάκη, ήταν το κλειδί για το 17-24 (μαζί με την πολύ καλή παρουσία του Μπουρούση και στις δύο ρακέτες), με το οποίο προηγήθηκε ο Ολυμπιακός, πριν δεχθεί ένα τρίποντο από τον Βίκτορ Κριάπα στη λήξη της περιόδου. Να σημειωθεί, ότι οι ερυθρόλευκοι είχαν 9/9 δίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε την πολύ καλή του άμυνα και στο δεύτερο δεκάλεπτο, ενώ στην επίθεση ο Λιν Γκρι διασπούσε εύκολα τη ρωσική άμυνα, προκαλώντας ρήγματα και μοιράζοντας σωστά την μπάλα, όταν ο ίδιος δεν είχε τη δυναότητα να εκτελέσει. Όμως, με δικό του τρίποντο οι ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν με 22-28.

Στη συνέχεια ο Ετόρε Μεσίνα με τον Θοδωρή Παπαλουκά και τον Νίκο Ζήση στην πεντάδα, έδωσε εντολή να περάσει η μπάλα και πάλι μέσα στη ρακέτα. Σμόντις και Άντερσεν έκαναν καλή δουλειά και το σκορ έγινε 30-32. Όμως, ο Ολυμπιακός είχε την απαιτούμενη ψυχραιμία, για να κρατήσει την πρωτοπορία στο σκορ και με τον Γουντς να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, προηγήθηκε με 30-37 (με τρίποντο) και με 32-39 (με θεαματικό κάρφωμα).

Ήταν φανερό πως η ΤΣΣΚΑ είχε πρόβλημα, τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα. Χαμηλά ποσοστά, έλλειψη ρυθμού και αδυναμία να πιέσει τον Ολυμπιακό στην άμυνα, ώστε να τον βγάλει από το προσεγμένο και διαβασμένο πλάνο του. Οι ερυθρόλευκοι πήγαν στα αποδυτήρια με το σκορ 32-39, έχοντας χάσει το προβάδισμα από τα χέρια του μόνο στην... πρώτη άμυνα (2-0).

Η εξαιρετική απόδοση του Ολυμπιακού συνεχίστηκε και στο τρίτο δεκάλεπτο. Με τον Γκριρ να κάνει αυτά που πρέπει τη στιγμή που πρέπει, με τον Γουντς να είναι σε μεγάλη βραδιά και τους υπόλοιπους ερυθρόλευκους να παίζουν με αυτοπεποίθηση, η ελληνική ομάδα κράτησε το προβάδισμα και μάλιστα ανέβασε τη διαφορά στους 15 (!) πόντους με ένα άλεϊ ουπ κάρφωμα του Γουντς (το τρίτο της βραδιάς, μετά από άλλο ένα του Αμερικανού κι άλλο ένα του Μπουρούση).

Η ΤΣΣΚΑ μείωσε και από το 42-57 έφτασε στο 46-57, αλλά ο Ολυμπιακός απάντησε και πάλι με τρίποντο του Μπλάκνεϊ (46-60), το οποίο ακολούθησε ένα τρίποντο του Σμόντις. Εν τέλει, οι ερυθρόλευκοι έκλεισαν το δεκάλεπτο με το σκορ 52-62 και χρειάζονταν δέκα λεπτά υπομονής και συγκέντρωσης για να φύγει με το διπλό από τη Μόσχα.

Η ΤΣΣΚΑ έκανε την αντεπίθεσή με την έναρξη της τελευταίας περιόδου και κατάφερε να μειώσει σε 60-64. Όμως, ο μαγικός Κιντέλ Γουντς πέτυχε το 4ο τρίποντό του και έδωσε αέρα επτά πόντων στον Ολυμπιακό, για να ακολουθήσει ακόμη ένα από τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο, κάνοντας το σκορ 60-70. Ένα δίποντο του Γκριρ (ο οποίος είχε περιοριστεί από τον Ζήση) ανέβασε τη διαφορά στους 12 πόντους και ο Μεσίνα κάλεσε και το τελευταίο τάιμ άουτ που είχε στη διάθεσή του.

Ένα έμμεσο τρίποντο του Σισκάουσκας κι ένα... κανονικό του Λάνγκτον έκαναν το σκορ 66-72 και ο Γιαννάκης κάλεσε κι εκείνος τάιμ άουτ για να ηρεμήσει τους παίκτες του, που ήταν κοντά στη νίκη, αλλά έπρεπε να προσέξουν πολύ στα τρία λεπτά που απέμεναν. Η διαφορά έπεσε και στους πέντε πόντους, για να έρθει ένα καλάθι από τον Μπλάκνεϊ και να κάνει το σκορ 67-74.

Όμως, ο Νίκος Ζήσης με καλάθι και μια βολή από το φάουλ που κέρδισε, μείωσε στους τέσσερις πόντους. Στην επόμενη επίθεση ο Ματσιγιάουσκας αστόχησε σε τρίποντο και με δύο βολές του Σμόντις, που πήγε στη γραμμή το σκορ έγινε 72-74 με 2.15 να μένουν στο χρονόμετρο. Ο Ολυμπιακός είχε κολλήσει. Δεν πέτυχε καλάθι σε διπλή επίθεση και η μπάλα πέρασε στα χέρια των Ρώσων με 71 δευτερόλεπτα να απομένουν.

Η ΤΣΣΚΑ δεν κατάφερε να σκοράρει και ο Ολυμπιακός έκανε επίθεση, αλλά ήταν και πάλι άστοχος, αυτή τη φορά με τον Γουντς και ενώ απέμεναν 25'' για το τέλος. Η ρωσική ομάδα επέλεξε τον Σμόντις για την επίθεσή της κι αυτός συνέχισε την εξαιρετική του απόδοση στο τελευταίο δεκάλεπτο, ισοφαρίζοντας 74-74 (14-2 σερί για την ΤΣΣΚΑ).

Έμεναν 15'' και ο Ολυμπιακός κρατούσε την τύχη στα χέρια του. Οι ερυθρόλευκοι δέχθηκαν φάουλ, αλλά δεν είχαν δικαίωμα για βολές με το χρονόμετρο να δείχνει 7''. Η μπάλα πήγε στα χέρια του Γκριρ, που είχε μπροστά του τον Ζήση. Κράτησε την μπάλα, πήρε το πικ και με μία προσποίηση έκανε δύσκολο σουτ και έστειλε την μπάλα μέσα! Ο Ολυμπιακός έκανε το 0-1 και τώρα περιμένει στο ΣΕΦ την ΤΣΣΚΑ για να πάρει την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ!

Τα δεκάλεπτα: 20-24, 32-39, 52-62, 74-76

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ετόρε Μεσίνα): Παπαλουκάς 6, Ζήσης 7, Σμόντις 21 (2), Σισκάουσκας 12 (1), Χόλντεν, Άντερσεν 15 (1), Λάνγκτον 10 (2), Γκορί, Κριάπα 3 (1).

Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 10 (2), Γουντς 20 (4), Ματσιγιάουσκας, Μπουρούσης 9, Τσακαλίδης 2, Γκριρ 19 (2), Μαυροκεφαλίδης, Βασιλόπουλος 14 (2), Βασιλειάδης, Πρίντεζης, Τεόντοσιτς 2.

Γιαννάκης: "Τελείωσε το πρώτο ημίχρονο"


Ο Παναγιώτης Γιαννάκης μετά το τέλος του αγώνα σχολίασε: " Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι απέναντι σε μία ομάδα που αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Είχαμε υπομονή και δείξαμε ψυχραιμία στα κρίσιμα σημεία. Τα παιδιά κάνουν μεγάλη προσπάθεια τον καιρό που είμαστε μαζί και συνεχίζουμε.

Ήταν το πρώτο ημίχρονο και τώρα κοιτάμε το επόμενο. Κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό. Η ΤΣΣΚΑ έχει έμπειρους παίκτες ενώ εμείς είμαστε καινούργιοι σε αυτές τις καταστάσεις. Πρέπει να έχουμε υπομονή

".

Στη συνέχεια ο τεχνικός του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στην τελευταία φάση. " Η εντολή ήταν να πάρει την τελευταία επίθεση ο Γκριρ και μας δικαίωσε. Το τέλος έδειξε ότι ο κόσμος πρέπει να έχει εμπιστοσύνη σε αυτή την ομάδα".

Γκριρ: "Να μην επιστρέψουμε στη Μόσχα"

Ο Λιν Γκριρ που σημείωσε το νικητήριο καλάθι, τόνισε: " Είναι πολύ όμορφα όταν νικάς με τέτοιο σουτ και κόντρα σε μια τέτοια ομάδα, όπως είναι η ΤΣΣΚΑ. Το σουτ έγινε γρήγορα, είδα τον Ζήση στον αέρα, προσποιήθηκα και πέρασα από κάτω του. Την Πέμπτη όλα θα είναι διαφορετικά. Δεν είμαστε ακόμη στο Φάιναλ Φορ και πρέπει να νικήσουμε στο ΣΕΦ, για να μην επιστρέψουμε εδώ".

Αγγελόπουλος: "Ακόμη ένα ματς..."

Δηλώσεις έκανε και ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Παναγιώτης Αγγελόπουλος: " Ήταν μια μεγάλη νίκη, αλλά έχουμε ακόμη ένα δύσκολο ματς για να πάμε στο Φάιναλ Φορ. Ξέρω, ότι τα εισιτήρια για το ματς της Πέμπτης έχουν εξαντληθεί, αλλά το μεγάλο πρόβλημα θα το έχουμε με τα εισιτήρια της Μαδρίτης".

Μεσίνα: "Βελτίωση μέσα σε δύο ημέρες"

Από την πλευρά του ο Ετόρε Μεσίνα, είπε: " Ο Ολυμπιακός πήρε δίκαια τη νίκη και του αξίζουν συγχαρητήρια. Είχε το προβάδισμα και τον έλεγχο του ρυθμού στο μεταλύτερο διάστημα του παιχνιδιού. Επιτρέψαμε στον αντίπαλο να βάλει το 70% των διπόντων στο πρώτο ημίχρονο και αυτό είναι απαράδεκτο. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε στην Ευρωλίγκα, πρέπει να βελτιωθούμε μέσα σε δύο ημέρες".

Παρακολουθήστε το βίντεο με τα highlights από την επική νίκη του Ολυμπιακού επί της ΤΣΣΚΑ



























































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ