BASKETBALL ANALYSIS

ΤΣΣΚΑ – Αναντολού Εφές: Πιάστε τους κοντούς

Ο Σέιν Λάρκιν υπό την πίεση του Χάκετ σε αγώνα Αναντολού Εφές - ΤΣΣΚΑ
Ο Σέιν Λάρκιν υπό την πίεση του Χάκετ σε αγώνα Αναντολού Εφές - ΤΣΣΚΑ ABACA PRESS/VISUALHELLAS.GR

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout τον 1ο ημιτελικό του Final Four ανάμεσα σε ΤΣΣΚΑ και Αναντολού Εφές (19:00, NS1 και LIVE από το SPORT24). Ο ρόλος του Κλάιμπερν μετά την απομάκρυνση του Τζέιμς και το δίδυμο των Μίτσιτς-Λάρκιν,

Η μεγάλη ώρα έφτασε. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αντιμετωπίζει την Αναντολού Εφές (19:00, NS 1 και LIVE από το SPORT24) στον πρώτο ημιτελικό του Final Four της EuroLeague, σε μία πραγματική τιτανομαχία.

Από την μία πλευρά βρίσκεται το σύνολο του Δημήτρη Ιτούδη. Μία ΤΣΣΚΑ που – δεδομένου ότι ακυρώθηκε η περσινή σεζόν – είναι η τελευταία εν ενεργεία κάτοχος του τροπαίου της διοργάνωσης.

Από την άλλη πλευρά είναι το σύνολο του Εργκίν Αταμάν. Μία Αναντολού Εφές που πέρυσι θεωρείτο το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το τρόπαιο μέχρι να την σταματήσει ο... κορονοϊός.

Με τους δύο μονομάχους να ετοιμάζονται λοιπόν για την μονομαχία τους, το SPORT24 σας παρουσιάζει με την βοήθεια του InStat Scout την ανάλυση του παιχνιδιού τους.

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά φέτος στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής στην Μόσχα, σε μία αναμέτρηση που περίμεναν όλοι με κομμένη την ανάσα. Αποδείχθηκε ότι άδικα το έκαναν αυτό, αφού η ΤΣΣΚΑ δεν άφησε κανένα περιθώριο στην Αναντολού Εφές.

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη – με τους Μάικ Τζέιμς και Νίκολα Μιλουτίνοβ ακόμα στο ρόστερ της – έκανε πάρτι κόντρα στην πλήρη Αναντολού Εφές που περνούσε άσχημο φεγγάρι, διαλύοντάς την με 100-65 (!), έχοντας για πρώτους σκόρερ τους Γουίλ Κλάιμπερν (22 πόντοι) και Νταρούν Χϊλιαρντ, με την τουρκική ομάδα να εχει για πρώτο σκόρερ τον Βασίλιε Μίτσιτς με 14 πόντους.

Σχεδόν 3 μήνες αργότερα, οι δύο αντίπαλοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους ξανά στην Τουρκία στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής. Και το αποτέλεσμα ήταν αντιστρόφως ανάλογο σε σχέση με τρεις μήνες νωρίτερα.

Παίζοντας διαστημικό μπάσκετ, η Εφές διέλυσε με 100-70 την ΤΣΣΚΑ, επιβεβαιώνοντας τότε ότι βρισκόταν σε τρομερή κατάσταση, έχοντας για πρώτους σκόρερ τους Βασίλιε Μίτσιτς (21 πόντοι) και Κρις Σίνγκλετον (12 πόντοι). Για την ΤΣΣΚΑ, ο Τορνίκε Σενγκέλια είχε 14 πόντους.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ FINAL FOUR

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

Το ρεκόρ στην κανονική περίοδο: 24-10 (2η θέση)

Πώς έφτασε μέχρι την Κολωνία: Οι προσθήκες των Νίκολα Μιλουτίνοβ και Τορνίκε Σενγκέλια, σε συνδυασμό με την παραμονή του Μάικ Τζέιμς και την επιστροφή του Γουίλ Κλάιμπερν από τον σοβαρό τραυματισμό του έκαναν πολλούς να χαρακτηρίσουν την ΤΣΣΚΑ ως το φαβορί της διοργάνωσης. Και η αλήθεια είναι ότι παρά τα – αναμενόμενα σκαμπανεβάσματα μέχρι να βρεθεί χημεία – η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη ξεκίνησε καταπληκτικά, μετρώντας 14 νίκες σε 17 παιχνίδια στον πρώτο γύρο. Στον δεύτερο γύρο όμως ήταν που ξεκίνησαν τα προβλήματα.

Η ΤΣΣΚΑ συνέχισε να νικάει, αλλά παράλληλα άρχισε να χάνει παίκτες με τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να έρθουν οι προσθήκες των Ίφε Λούντμπεργκ και Έρικ Μάικλ. Αποκορύφωμα της ατυχίας της ρωσικής ομάδας ήταν ο τραυματισμός του Νίκολα Μιλτουτίνοβ στον ώμο στον αγώνα με την Μπάγερν στις 29 Ιανουαρίου, που τον έθεσε εκτός για σεζόν.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η κόντρα του Δημήτρη Ιτούδη με τον Μάικ Τζέιμς είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί λίγο πριν το τέλος της κανονικής περιόδου ο (υποψήφιος MVP της EuroLeague μέχρι τότε) Μάικ Τζέιμς από την ομάδα. Ακόμα κι έτσι ωστόσο, η ΤΣΣΚΑ κατέκτησε την 2η θέση στην κανονική περίοδο έχοντας ίδιο ρεκόρ με την 1η Μπαρτσελόνα (υστερούσε στην ισοβαθμία).

Στα playoffs, η ΤΣΣΚΑ έβγαλε νύχια. Έχοντας απέναντί της μία Φενέρμπαχτσε που παρατάχθηκε χωρίς τον Γιαν Βέσελι στους δύο πρώτους αγώνες και ήταν ανέτοιμος στον τρίτο, “σκούπισε” με 3-0 την ομάδα του Ιγκόρ Κοκόσκοβ, βλέποντας τον Γουίλ Κλάιμπερν να ξαναπαίζει σαν... Κλάιμπερν και τον Ντάνιελ Χάκετ να κάνει όλα τα υπόλοιπα.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ

Ρεκόρ στην κανονική περίοδο: 22-12

Πώς έφτασε μέχρι την Κολωνία: Προερχόμενη από μία μυθική σεζόν – όπου ήταν το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο πριν την διακοπή εξαιτίας του κορονοϊού – η Αναντολού Εφές ξεκίνησε την χρονιά με τον Σέιν Λάρκιν στις ΗΠΑ και με εμφανή προβλήματα. Κάπως έτσι, ήρθαν 3 ήττες στους πρώτους 4 αγώνες, πριν κλείσει τον πρώτο γύρο με ρεκόρ 8-9 και εκτός 8αδας. Και μετά ήρθε η... έκρηξη.

Όσο περνούσαν οι αγώνες, η Εφές έδειχνε όλο και καλύτερη. Από ένα σημείο και μετά βασικά ήταν ισοπεδωτική, με αποτέλεσμα να έχει ρεκόρ 14-3 στον δεύτερο γύρο και να τερματίσει στην τρίτη θέση στην κανονική περίοδο, μοιάζοντας έτοιμη να πάρει αυτό που της στέρησε πέρυσι ο κορονοϊός. Η πρόκριση στο Final Four ωστόσο δεν θα ήταν απλή υπόθεση.

Στα playoffs η Εφές βρήκε μία Ρεάλ που βρισκόταν (θεωρητικά) στα χειρότερά της. Αφού όμως διέλυσε τους Μαδριλένους στα δύο πρώτα παιχνίδια, στην συνέχεια “ψήλωσε” απότομα και μετά αγχώθηκε, με την “Βασίλισσα” να ισοφαρίζει σε 2-2. Στον πέμπτο αγώνα στην Κωνσταντινούπολη μάλιστα έφτασε κοντά στο να καταστρέψει την Εφές, αλλά μία εμφάνιση καριέρας από τον Κρις Σίγνκλετον (26 πόντοι) βοήθησε την Εφές να σώσει την παρτίδα και να προκριθεί στο Final Four.

ΤΟ ΡΟΤΕΪΣΟΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ

ΤΣΣΚΑ: Χάκετ, Στρέλνιεκς, Κουρμπάνοφ, Σενγκέλια, Μάικλ – Λούντμπεργκ, Χίλιαρντ, Κλάιμπερν, Φόγκτμαν, Μπολόμποϊ, Αντόνοβ, Ούκοφ

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ: Μίτσιτς, Λάρκιν, Άντερσον, Σίνγκλετον, Ντάνστον – Σιμόν, Μπομπουά, Μερμάν, Σανλί, Πλάις, Μπαλμπάι, Τουντσέρ

Ο ΗΓΕΤΗΣ

ΤΣΣΚΑ

Ο Γουίλ Κλάιμπερν ήρθε από τον πάγκο στα 27 από τα 29 παιχνίδια που αγωνίστηκε (26 στην κανονική περίοδο και 3 στα playoffs), σε μία προσπάθεια να μην πιεστεί επειδή προερχόταν από τραυματισμό. Αυτό αποδείχθηκε και το σωστό, με τον MVP του Final Four του 2019 να βρίσκει σταδιακά τον εαυτό του, έχοντας 14.1 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ μέσο όρο με 38% στα τρίποντα σε 26 λεπτά συμμετοχής, όντας πλέον σε εξαιρετική κατάσταση.

Ο Κλάιμπερν ήταν από τους παίκτες που – όπως ήταν λογικό – είδαν να αυξάνονται οι αρμοδιότητές του μετά την απομάκρυνση του Τζέιμς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους 7 αγωνες (4 κανονική περίοδος και 3 playoffs) χωρίς τον Τζέιμς, ο Κλάιμπερν ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και ήταν είναι πιο αποδοτικός, σημειώνοντας 1.31 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Catch and Shoot (όταν σημείωνε 0.98 ανά κατοχή με τον Τζέιμς στη ομάδα), 1.18 πόντους ανά κατοχή ποστάροντας (από 0.93 πόντους πόντο ανά κατοχή στους αγώνες που συνυπήρξε με τον Τζέιμς) και 1.23 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός (0.8 ανά κατοχή όταν συνυπήρξε με τον Τζέιμς).

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ

Ο Βασίλιε Μίτσιτς είχε την σεζόν της απόλυτης έκρηξης φέτος, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί MVP της κανονικής περιόδου. Για τρίτη σερί σεζόν δημιούργησε το καλύτερο δίδυμο γκαρντ στην EuroLeague με τον Σέιν Λάρκιν, με τον Σέρβο ωστόσο να είναι πιο σταθερός όλη την σεζόν, κατά την διάρκεια της οποίας είχε 16.3 πόντους, 2.6 ριμπάουντ, 4.8 ασίστ και 1.2 κλεψίματα μέσο όρο με 38.5% στα τρίποντα σε 34 λεπτά συμμετοχής.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Μίτσιτς ενεπλάκη φέτος σε 2.236 κατοχές της Αναντολού Εφές, τις περισσότερες από κάθε άλλο παίκτη την φετινή σεζόν στην EuroLeague. Παράλληλα σημείωσε 268 πόντους σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ, επίσης περισσότερους από κάθε άλλον παίκτη την φετινή σεζόν στην EuroLeaue.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ

ΤΣΣΚΑ

Η ΤΣΣΚΑ συνηθίζει να παίζει στου αγώνες της στις 82.35 κατοχές φέτος (5ο υψηλότερο τέμπο στην EuroLeague), σημειώνοντας 1 πόντο ανά κατοχή. Στους 7 αγώνες που έδωσε όμως από τότε που απομακρύνθηκε ο Μάικ Τζέιμς (4 κανονικής περιόδου και 3 playoffs), άλλαξε – όπως είναι λογικό – και φιλοσοφία και μείωσε τις κατοχές της (79 ανά αγώνα). Παράλληλα, στηρίχθηκε λιγότερο στο ατομικό παιχνίδι, εστιάζοντας στην καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας, σουτάροντας περισσότερα τρίποντα και ποστάροντας πιο συχνά με τους Σενγκέλια και Κλάιμπερν, ανεβάζοντας σε αυτό το διάστημα την αποδοτικότητα της στους 1.12 πόντους ανά κατοχή.

Σύμφωνα με το InStat Scout, σε αυτούς τους 7 αγώνες η ΤΣΣΚΑ εκτέλεσε το 24.1% των επιθέσεών της σε καταστάσεις Catch and Shoot (από 19.4% με τον Τζέιμς), σημειώνοντας 1.34 πόντους ανά κατοχή και έχει ως δεύτερη επιλογή τις καταστάσεις Post Up με 13.6% των κατοχών της να τις εκδηλώνει έτσι (όταν πριν εκδήλωνε το 11.1% και το είχε ως 4η επιλογή πίσω από Catch and Shoot, Πικ εν Ρολ και Isolation), σημειώνοντας 1 πόντο ανά κατοχή όταν πριν σημείωνε 0.8 πόντους ανά κατοχή σε τέτοια κατάσταση.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ

Η Αναντολού Εφές παίζει σταθερά τους αγώνες της φέτος στις 80 κατοχές (15η σε σύνολο 18 ομάδων), δείγμα ότι προτιμά το σετ παιχνιδι. Και η αλήθεια είναι ότι έχει την πολυτέλεια να το κάνει αυτό, αφού φέτος σημειώνει 1.06 πόντους ανά κατοχή, με διαφορά το καλύτερο νούμερο στην διοργάνωση (δεύτερη η Αρμάνι με 1.04 πόντους ανά κατοχή). Στον δεύτερο γύρο μάλιστα και στα playoffs έμεινε στον ίδιο αριθμό κατοχών (80), ωστόσο εκτόξευσε τους πόντους ανά κατοχή στους 1.12.

Το σύνολο του Έργκιν Αταμάν έπαιξε Πικ εν Ρολ περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα της EuroLeague την φετινή σεζόν, με το 20.3% των κατοχών της να ολοκληρώνεται με σουτ του περιφερειακού που στήνει το Πικ εν Ρολ και το 7.3% από τον ψηλό που ρολάρει. Το 43.2% των Πικ εν Ρολ της ομάδας τα έχει τρέξει ο Βασίλιε Μίτσιτς και το 26.1% ο Σέιν Λάρκιν, δείγμα της εξάρτησης της ομάδας από τους δύο σταρ της.

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ

Ο τρόπος που θα αμυνθεί η ΤΣΣΚΑ στο Πικ εν Ρολ της Αναντολού Εφές θα κρίνει πάρα πολλά σε αυτή την μονομαχία.

Η Εφές είναι η ομάδα που έστησε τα περισσότερα Πικ εν Ρολ από κάθε άλλη στην διοργάνωση, σκοράροντας 1.05 πόντους ανά κατοχή όταν σούταραν οι χειριστές της μπάλας. Ο λόγος, σαφής, αφού έχει τέσσερις παίκτες που μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους σουτ (Μίτσιτς, Λάρκιν, Σιμόν, Μπομπουά), με όλους να σημειώνουν φέτος παραπάνω από 1 πόντο ανά κατοχή σε τέτοια κατάσταση (Μίτσιτς – 1.1, Λάρκιν – 1.1, Σιμόν – 1.09, Μπομπουά – 1.06).

Η ΤΣΣΚΑ όμως ίσως έχει το αντίδοτο, αφού φέτος δεχόταν μόλις 0.93 πόντους ανά κατοχή όταν αμυνόταν σε κατάσταση Πικ εν Ρολ όταν σούταρε ο αντίπαλος περιφερειακός. Αυτό δε που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι πόσο καλή άμυνα έχουν παίξει οι ψηλοί της όταν μαρκάρουν περιφερειακούς σε κατάσταση ένας εναντίον ενός (αν έχει γίνει αλλαγή δηλαδή): Ο Γιόχαν Φόγκτμαν δέχεται μόλις 0.35 πόντους ανά κατοχή, ο Τορνίκε Σενγκέλια 0.48 πόντους, ο Νικίτα Κουρμπάνοφ 0.7 πόντους και ο Τζόελ Μπολόμποι 0.87 πόντους. Αν αυτοί οι αριθμοί της ΤΣΣΚΑ επιβεβαιωθούν κόντρα στα... πυρηνικά όπλα της Εφές στην περιφέρεια, τότε θα γίνει ένα σπουδαίο παιχνίδι.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ