EUROBASKET

Το προφίλ της Ελλάδας

Το προφίλ της Ελλάδας
ομαδική INTIME SPORTS

Το SPORT 24 αναλύει το προφίλ της ριζικά -και αναγκαστικά- ανανεωμένης Εθνικής Ελλάδας

Ανδρέας Γλυνιαδάκης

Θέση: Σέντερ
Ύψος: 2.15
Ηλικία: 27
Ομάδα: Ολυμπιακός
Με την Εθνική... Θα αγωνιστεί για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση. Έχει περάσει από τις "μικρές" ομάδες, αλλά τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια επιλογή των ομοσπονδιακών προπονητών.
Πέρσι... Έκανε μια πολύ καλή χρονιά με το Μαρούσι κοντράροντας στα ίσα τους ψηλούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.
Η ιστορία λέει ότι ξεκίνησε το μπάσκετ στον Κύδωνα Χανίων και συνέχισε στον Παναθηναϊκό. Στους "πράσινους" δεν βρήκε χρόνο συμμετοχής. Μετά από ένα χρόνο "δανεικός" στον Πανελλήνιο, κατέληξε στο Περιστέρι κι από εκεί στην ΑΕΚ. Μετά την Ένωση δοκίμασε την τύχη του στο ΝΒΑ (Ατλάντα Χοκς, Σιάτλ Σουπερσόνικς) και στο NBDL, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα. Τα δύο τελευταία χρόνια έπαιξε στο Μαρούσι, ενώ φέτος πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό.
Τι να περιμένουμε... Αγκωνιές, σπρώξιμο στο low post, συμμετοχή σε όλες τις φάσεις και καλά τελειώματα γύρω από το καλάθι.

Νίκος Ζήσης

Θέση: Γκαρντ
Ύψος: 1.92
Ηλικία: 26
Ομάδα: Σιένα
Με την Εθνική... αγωνίζεται συνεχώς από το 1998! Από την Παίδων, την Εφήβων και την Ελπίδων στην Ανδρών (το 2001). Μόνο ο Φώτσης έχει περισσότερες συμμετοχές.
Πέρσι... έπαιξε στον τελικό της Ευρωλίγκα με την ΤΣΣΚΑ. Κατέκτησε το νταμπλ στη Ρωσία, αλλά είχε περιορισμένο χρόνο συμμετοχής.
Η ιστορία λέει ότι ξεκίνησε την καριέρα του στη ΧΑΝΘ, αλλά πήρε από μικρός μεταγραφή στην ΑΕΚ. Η Ένωση τον πούλησε με τη σειρά της στη Μπενετόν. Τα τελευταία τρία χρόνια αγωνίστηκε στην ΤΣΣΚΑ, ενώ φέτος θα επιστρέψει ξανά στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Σιένα.
Τι να περιμένουμε... Να ξεκινήσει στη θέση "2" και να δίνει "ανάσες" ως πλέι-μέικερ. Θα παίξει πικ-εν-ρολ για να δημιουργήσει, θα τελειώσει φάσεις με σουτ μετά από ντρίμπλα, θα πιέσει πολύ στην άμυνα και το κυριότερο θα αποφύγει τα λάθη.

Κώστας Καϊμακόγλου

Θέση: Φόργουορντ
Ύψος: 2.05
Ηλικία: 26
Ομάδα: Μαρούσι
Με την Εθνική... θα πάρει το βάπτισμα του πυρός στην Πολωνία, αν κι έχει κατακτήσει στο παρελθόν το χρυσό με τους Νέους στο Βίλνιους.
Πέρσι: Οδήγησε το Μαρούσι στην 3η θέση του ελληνικού πρωταθλήματος και μπήκε στη λίστα κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων.
Η ιστορία λέει... ότι ξεκίνησε την καριέρα του στους Κυριάρχους, στη συνέχεια πήγε στον Κρόνο κι από εκεί στη Νήαρ Ηστ, από όπου τον αγόρασε το Μαρούσι. Φέτος βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του.
Τι να περιμένουμε: μυαλωμένο παιχνίδι, ρόλο ως "3άρι", οξυδέρκεια, καλό περιφερειακό σουτ και την βεβαιότητα ότι θα τα δώσει όλα.

Νικ Καλάθης

Θέση: Γκαρντ
Ύψος: 1.97
Ηλικία: 20
Ομάδα: Παναθηναϊκός
Με την Εθνική ομάδα... θα ντεμπουτάρει στην Πολωνία. Το περσινό καλοκαίρι αγωνίστηκε στο Πανευρωπαϊκό των Νέων
Πέρσι: Αγωνίστηκε στο κολέγιο Φλόριντα και έγινε ντραφτ
Η ιστορία λέει ότι έπαιξε δύο χρόνια στους "Γκέιτορς", αλλά επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό κι όχι στο ΝΒΑ.
Τι να περιμένουμε... ταχύτητα, δημιουργία στο πικ-εν-ρολ, τσαμπουκά, αλλά και εύκολα λάθη

Γιάννης Καλαμπόκης

Θέση: Γκαρντ
Ύψος: 1.95
Ηλικία: 30
Ομάδα: -
Με την Εθνική... θα παίξει για πρώτη φορά φέτος, αν κι είναι ο μόνος "30άρης" της ομάδας. Παλαιότερα είχε κληθεί στην προετοιμασία, αλλά τώρα είναι η πρώτη φορά που συμπεριελήφθηκε στην τελική 12άδα.
Πέρσι: Έπαιξε στην Ευρωλίγκα με τον Πανιώνιο κάνοντας αρκετά καλές εμφανίσεις.
Η ιστορία λέει... ότι ξεκίνησε την καριέρα του στην Παλατιανή, αλλά καταξιώθηκε στο Φάληρο. Πήγε για δύο χρόνια στον Ολυμπιακό κι από εκεί και πέρα "γύρισε" στην ΑΕΚ, στον ΠΑΟΚ και στον Πανιώνιο. Τη σεζόν που μας τέλειωσε φόρεσε και τη φανέλα της Μπενετόν. Φέτος δεν έχει βρει ακόμη ομάδα.
Τι να περιμένουμε... ντράιβ προς το καλάθι που είναι και το δυνατό του σημείο, λύσεις στο σκοράρισμα, τελειώματα στους αιφνιδιασμούς και πίεση στην άμυνα.

Κώστας Κουφός

Θέση: σέντερ
Ύψος: 2.15
Ηλικία: 20
Ομάδα: Γιούτα Τζαζ
Με την Εθνική ομάδα... θα παίξει για δεύτερο καλοκαίρι. Η αρχή είχε γίνει πριν δύο χρόνια όταν κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με τους Εφήβους στην Ισπανία. Με τους "μεγάλους" αυτό θα είναι το πρώτο του μεγάλο ραντεβού.
Πέρσι: Είχε περιορισμένο χρόνο συμμετοχής στους Γιούτα Τζαζ και τέλειωσε τη χρονιά στο NBDL.
Η ιστορία λέει... ότι μετά από ένα χρόνο στο Οχάιο επιλέχτηκε από τους "Μορμόνους" στο ντραφτ
Τι να περιμένουμε... Αρκετά καρφώματα, τρέξιμο, ριμπάουντ και... φάουλ

Γιάννης Μπουρούσης

Θέση: Σέντερ
Ύψος: 2.11
Ηλικία: 26
Ομάδα: Ολυμπιακός
Με την Εθνική... θα πάρει μέρος σε τέταρτη μεγάλη διοργάνωση μετά το 2005, το 2007 και το 2008. Φέτος όμως θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Πέρσι: Έκανε την καλύτερη χρονιά από όλους τους διεθνείς αποτελώντας την "κολώνα" του Ολυμπιακού.
Η ιστορία λέει ότι... από την Καρδίτσα "μετακόμισε" στην ΑΕΚ κι από εκεί στον Ολυμπιακό. Φέτος το καλοκαίρι υπέγραψε νέο ηγεμονικό συμβόλαιο.
Τι να περιμένουμε... να πάρει τη μπάλα για να σουτάρει από μακριά, να γραπώσει ριμπάουντ, να κάνει κοψίματα και να παόιξει με τον γνωστό του τσαμπουκά.

Στράτος Περπέρογλου

Θέση: Φόργουορντ
Ύψος: 2.03
Ηλικία: 25
Ομάδα: Παναθηναϊκός
Με την Εθνική... θα παίξει στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση της καριέρας του, έχοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο ως το μοναδικό "3άρι" της ομάδας. Είχαν προηγηθεί μεγάλες στιγμές με τις "μικρές" ομάδες.
Πέρσι: Κατέκτησε το τριπλ-κράουν ως βασικό "3άρι" του Παναθηναϊκού.
Η ιστορία λέει ότι από μετά τη Ρόδο και την Καβάλα "στέριωσε" στον Ηλυσιακό. Από εκεί τον πήρε ο Πανιώνιος, που με τη σειρά του τον πούλησε στον Παναθηναϊκό
Τι να περιμένουμε: να σουτάρει κατ' εξακαλούθηση από την περιφέρεια και να καλύψει στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού τη θέση "3".

Γιώργος Πρίντεζης

Θέση: Φόργουορντ
Ύψος: 2.05
Ηλικία: 24
Ομάδα: Ουνικάχα Μάλαγα
Με την Εθνική... θα παίξει για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι σε μια μεγάλη διοργάνωση
Πέρσι: Έκανε μια πολύ καλή σεζόν με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Δεν "στέριωσε" στο λιμάνι, όμως, καθώς υπέγραψε ένα πολύ καλό συμβόλαιο με την Ουνικάχα Μάλαγα του Αΐτο Ρενέσες.
Η ιστορία λέει ότι έκανε τα πρώτα του βήματα στον Αστέρα Αγίου Δημητρίου. Από μικρός όμως πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό. Στους "ερυθρόλεκους", ωστόσο, βρήκε ρόλο αφού πρώτα πήγε δανεικός στην Ολύμπια Λάρισας. Πέρσι ήταν το βασικό "4άρι" των Πειραιωτών.
Τι να περιμένουμε: να χρησιμοποιήσει τα αθλητικά του προσόντα για να τελειώσει φάσεις στον αιφνιδιασμό και κοντά στο καλάθι.

Βασίλης Σπανούλης

Θέση: Γκαρντ
Ύψος: 1.92
Ηλικία: 27
Με την Εθνική ομάδα... πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Στην Ανδρών έπαιξε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς του 2004. Κι έκτοτε δεν έχει χάσει διοργάνωση.
Πέρσι: Κατέκτησε το τριπλ-κράουν με τον Παναθηναϊκό.
Η ιστορία λέει ότι από τον Κεραυνό Λάρισας κάλυψε βήμα-βήμα την πορεία προς την κορυφή. Πρωταγωνίστησε στην Α2 με τη φανέλα του Γυμναστικού, στη συνέχεια καθιερώθηκε στην Α1 με το Μαρούσι, πριν ακολουθήσει ο Παναθηναϊκός, το ΝΒΑ κι η επιστροφή του στο "τριφύλλι".
Τι να περιμένουμε... να έχει τη μπάλα στα χέρια του για να δημιουργήσει, να εκτελέσει αλλά και να πάρει το κρίσιμο σουτ.

Σοφοκλής Σχορτσιανίτης

Θέση: σέντερ
Ύψος: 2.05
Ηλικία: 24
Ομάδα: Ολυμπιακός
Με την Εθνική... Ανδρών έπαιξε πρώτη φορά το 2006 κι απουσίασε μόνο το 2007. Έχει βέβαια αρκετά "παράσημα" με τις Εθνικές Νέων, Εφήβων και Παίδων.
Πέρσι: Ήταν μεταξύ πάγκου και εξέδρας στο ΣΕΦ. Από το τέλος της χρονιάς, όμως, έχει χάσει αρκετά κιλά κι έχει δουλέψει πολύ ώστε τώρα να μοιάζει να βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του.
Η ιστορία λέει ότι από την Καβάλα κατέληξε στον Ηρακλή κι από εκεί στον Άρη. Ακολούθησε το σύντομο πέρασμα από την Καντού πριν "μετακομίσει" μια και καλή στον Ολυμπιακό.
Τι να περιμένουμε... να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος όταν βρίσκεται στο παρκέ. Θα "κλειδώσει" αντιπάλους μες στη ρακέτα για να τελειώσει φάσεις, θα φορτώσει με φάουλ τους αντιπάλους και θα ξεσηκώσει τον κόσμο με το δυναμικό παιχνίδι του.

Αντώνης Φώτσης

Θέση: Φόργουορντ
Ύψος: 2.09
Ηλικία: 28
Ομάδα: Παναθηναϊκός
Με την Εθνική... έχει μακρά ιστορία και συγκεκριμένα από το 1999! Είναι ο πρώτος σε συμμετοχές από αυτή την ομάδα με 102 παιχνίδια. Είναι κι ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά τον Γιάννη Καλαμπόκη. Πέρσι έχασε το Πεκίνο λόγω τραυματισμού.
Πέρσι: Κατέκτησε το τριπλ-κράουν με τη φανέλα του Παναθηναϊκού αποτελώντας ένα από τα σταθερότερα "4άρια" της Ευρώπης.
Η ιστορία λέει ότι... έκανε τα πρώτα του τρίποντα με τη φανέλα του Ηλυσιακού, αν και από μικρή ηλικία (16) εντάχθηκε στην οικογένεια του Παναθηναϊκού. Η πρώτη του αποχώρησε έγινε το 2001 για το ΝΒΑ και τους Γκρίζλις. Επέστρεψε το 2003 για να φύγει και πάλι την επόμενη σεζόν με προορισμό τη Μαδρίτη (Ρεάλ) και τη Μόσχα (Ντιναμό). Το περασμένο καλοκαίρι επέστρεψε... μια και καλή.
Τι να περιμένουμε... παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, τρίποντα και την καλή του πάσα που θα ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες.
































































































































TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ