ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Το νταλαβέρι του Σφαιρόπουλου με τον Ομπράντοβιτς

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος EUROKINISSI SPORTS

Στο ντεμπούτο του στη EuroLeague στον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα βρει απέναντι του τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Βασίλης Σκουντής ξεψαχνίζει τα νταλαβέρια τους...

Tο λες και κάρμα αυτό που συνέβη με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο έστω κι αν κατά βάθος μπορεί να νιώθει ότι υφίσταται διχασμό προσωπικότητας!

Το γράφω αυτό διότι ο 56χρονος προπονητής ανατράφηκε στον ΠΑΟΚ, που είναι συνδεδεμένος με την (ομόχρωμη του) Παρτίζαν Βελιγραδίου και εν συνεχεία θήτευσε και αναδείχθηκε έτι περαιτέρω στον Ολυμπιακό ο οποίος είναι αδελφοποιημένος με τους καινούργιους εργοδότες του!

Εκεί, στο δεύτερο σκέλος, έγκειται και αυτό που έγραψα προηγουμένως για το κάρμα το οποίο τον οδήγησε στους κόλπους του Ερυθρού Αστέρα, χώρια βεβαίως η... βαπτιστική σχέση του με αυτή την ομάδα!

Ο Μπαρτζώκας, ο Τόμιτς και τα βαφτίσια στο Βελιγράδι

Τι εννοώ ως βαπτιστική σχέση; Μα φυσικά το γεγονός ότι ο «CoachBullet» έκανε το ντεμπούτο του στη EuroLeague κόντρα στην ομάδα της οποίας τις τύχες ανέλαβε τώρα με στόχο να την οδηγήσει στο δρόμο της αρετής!

Ο Σφαιρόπουλος χρίσθηκε προπονητής του Ολυμπιακού ένα Σάββατο απόγευμα, την πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου του 2014, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μίλαν Τόμιτς, ο οποίος ανέλαβε τον ρόλο του υπηρεσιακού προπονητή μετά τη βίαιη αποχώρηση του Γιώργου Μπαρτζώκα, στις 9 Οκτωβρίου και ενώ δεν ευοδώθηκαν οι περιπτώσεις του Βενσάν Κολέ και του Σούλη Μαρκόπουλου.

Σαράντα οκτώ ώρες αργότερα, ημέρα Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο των Πειραιωτών τους οποίους οδήγησε στη νίκη με 81-62 επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για να ακολουθήσει το βάπτισμα στη διεθνή κολυμπήθρα που μάλιστα ήταν φλεγόμενη!

Οι δείκτες του ρολογιού μένουν σταματημένοι στην 7η Νοεμβρίου του 2014, όταν ο Ολυμπιακός και ο Ερυθρός Αστέρας εδέησαν να επισημοποιήσουν με... παπά και με κουμπάρο την μέχρι τότε πλατωνική σχέση τους!

"Είσαι στο μυαλό, κάτι μαγικό"

Εκείνο το βράδυ οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους και οι μέχρι τότε παράλληλοι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν σε ένα... σουαρέ που παραμένει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη για κάμποσους λόγους: για τη συγκλονιστική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν 18.000 νοματαίοι στη "Beogradska Arena", τραγουδώντας μάλιστα στα ελληνικά το "είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό", για την εκπληκτική άμυνα του Ολυμπιακού, ο οποίος ξέφυγε από τα δόντια του δεινόσαυρου Μπόμπαν Μαριάνοβιτς και βεβαίως για το ντεμπούτο του Σφαιρόπουλου!

Όντως αυτό το ματς αποτελεί σταθμό στη ζωή του «Μελαχρινού» (όπως τον βάφτισε κατ’ αντιδιαστολήν με τον "Ξανθό" Γιάννη Ιωαννίδη, ο Σταύρος Ελληνιάδης) διότι σηματοδότησε την παρθενική εμφάνιση του με την ιδιότητα του πρώτου προπονητή στη EuroLeague και ενώ είχε μυηθεί στη διοργάνωση ως assistantcoach με τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Στην αναμέτρηση με τους αδελφοποιτούς του Σέρβους, ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε με 62-57 (Σπανούλης 14, Ντάνστον 11-Μαριάνοβιτς 13π. και 14ρ., Κάλινιτς 10, Μπλάζιτς 10), ενώ η επιστροφή του στο Βελιγράδι, στις 22 Μαρτίου του 2017 εξελίχθηκε σε θρίλερ ολκής και κρίθηκε στην παράταση με ένα buzzer beater, που έφερε την υπογραφή ενός συνήθους υπόπτου...

Ο άποντος Σπανούλης και ο από μηχανής Πρίντεζης

Στο επόμενο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι Ολυμπιακός κράτησε τους Σέρβους στους 17 πόντους στο πρώτο ημίχρονο (17-30), αλλά δέχθηκε ένα σερί 18-0 και βρέθηκε πίσω με 50-42.

Με τον εμπύρετο Βασίλη Σπανούλη να μένει άποντος στα 16 λεπτά που αγωνίσθηκε (για πρώτη φορά μετά από 166 σερί ματς με σκοράρισμα στον Ολυμπιακό), εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός ο Δημήτρης Αγραβάνης ο οποίος πέτυχε έντεκα απανωτούς πόντους και κράτησε όρθια την ομάδα του.

Στα 38’’ και με το σκορ στο 64-64, έκανε βήματα ο Σπανούλης, στα είκοσι ο Ιωάννης Παπαπέτρου δεν άφησε τον Γκούντουριτς να εκτελέσει και ενώ απέμεναν τέσσερα δευτερόλεπτα ο Ερικ Γκριν έδωσε την ασίστ στον Γιώργο Πρίντεζη που πέτυχε το λυτρωτικό καλάθι, για να ακολουθήσει το άστοχο τρίποντο του μετέπειτα παίκτη του Ολυμπιακού, Τσαρλς Τζένκινς.

Η αγρανάπαυση των 20 μηνών

Ο Σφαιρόπουλος επιστρέφει στους πάγκους μετά από μια αγρανάπαυση που βάσταξε επί είκοσι μήνες, μετά την αποχώρηση του, στις 15 Φεβρουαρίου 2022, από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ η οποία υπήρξε απότοκο (και) της ήττας από τη Χάποελ Τελ Αβίβ στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ισραήλ.

Ο Θεσσαλονικιός προπονητής είχε αναλάβει αυτή τη δουλειά (που παρεμπιπτόντως θεωρείται μια από τις δυσκολότερες στον κόσμο!) στις 18 Νοεμβρίου του 2018, στη θέση του Νέβεν Σπάχια και ενώ μέχρι τότε η Μακάμπι είχε υποστεί έξι ήττες στα πρώτα επτά ματς της EuroLeague.

Oταν αποχώρησε μπορεί να μην είχε καταφέρει να οδηγήσει τους εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης στη Γη της Επαγγελίας (Final 4), ωστόσο άφησε έντονο το αποτύπωμα του και συν τοις άλλοις υπήρξε ο μακροβιότερος προπονητής στη σύγχρονη ιστορία τους.

Οι 229 αγώνες στη EuroLeague

Μετακομίζοντας από την Καλαμαριά στο Βελιγράδι ο Σφαιρόπουλος κουβάλησε στις βαλίτσες του ένα πακέτο με 229 αγώνες στη EuroLeague, με ρεκόρ 132 νίκες και 97 ήττες, που επιμερίζεται σε 75-46 με τον Ολυμπιακό τον οποίο οδήγησε σε δυο τελικούς του Final 4 (2015/Ρεάλ στη Μαδρίτη, 2017/ Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη) και 57-51 με τη Μακάμπι.

Έχοντας εκκινήσει την προπονητική καριέρα του από τις ακαδημίες του Απόλλωνα Καλαμαριάς, ο γιος του οδοντίατρου και παλαίμαχου σέντερ μπακ του Ολυμπιακού Σάββα Σφαιρόπουλου εμφανίσθηκε πρώτο τραπέζι πίστα στις 24 Φεβρουαρίου του 2001 αντικαθιστώντας στον πάγκο του ΠΑΟΚ τον προϊστάμενο του, Κώστα Φλεβαράκη και μάλιστα όχι σ’ όποιο κι όποιο ματς…

Η νίκη επί του Άρη και ο Ομπράντοβιτς

Στο ντεμπούτο του ο Σφαιρόπουλος οδήγησε την περιβόητη «DreamTeam του Μπατατούδη» που ωστόσο έφθινε δραματικά, στη νίκη επί του Αρη με 77-76 (Κορωνιός 25-4-3, Λιαδέλης 21, Σιγάλας 10-4-5-2) και μετά από 22 χρόνια, όλα τα υπόλοιπα είναι πια ιστορία!

Όταν ανέλαβε ο Σφαιρόπουλος, ο ΠΑΟΚ είχε ήδη αποκλεισθεί από τη EuroLeague στη σειρά των playoffs με την Ολίμπια Λιουμπλιάνα, που αποτέλεσε κιόλας το «κύκνειο άσμα» του Φλεβαράκη σε μια σεζόν η οποία σημαδεύθηκε από την ιστορική εκτός έδρας νίκη επί της Μπαρτσελόνα (Σεϊκέλι, Γιασικέβιτσους, Ναβάρο, Ρεντζιάς και σία) με 67-58!

Στον δεύτερο αγώνα του στην άκρη του πάγκου του ΠΑΟΚ ο Σφαιρόπουλος βρέθηκε απέναντι στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τον οποίο τυγχάνει να αντιμετωπίζει την Πέμπτη στο ντεμπούτο του με τον Ερυθρό Αστέρα!

Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Μαρτίου του 2001, όταν ο Παναθηναϊκός νίκησε τους Θεσσαλονικείς στο ΟΑΚΑ με 90-63 και όταν ολοκληρώθηκε εκείνη η σεζόν (με τον αποκλεισμό στα playoffs από το Μαρούσι) o λεγάμενος επέστρεψε στη θέση του assistantcoach, δίπλα στον Λευτέρη Σούμποτιτς, στον Βαγγέλη Αλεξανδρή και στον Μπάνε Πρέλεβιτς.

Τα 25 ντέρμπι αιωνίων

Το καλοκαίρι του 2005 ο Σφαιρόπουλος κατηφόρισε στον Πειραιά όπου παρέμεινε επί τρεις σεζόν στο πλάι του Γιόνας Καζλάουσκας, του Πίνι Γκέρσον και του Παναγιώτη Γιαννάκη: από αυτή τη θέση βρέθηκε 25 φορές απέναντι στον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς με απολογισμό 5 νίκες και 20 ήττες (5-17 στην Α1, 0-3 στο Κύπελλο).

Το 2008 εγκαινίασε τη σόλο καριέρα του, διαρκείας τριών ετών, στον Κολοσσό Ρόδου με τον οποίο αντιμετώπισε επτά φορές τον Ομπράντοβιτς (έξι αγώνες Πρωταθλήματος και ένας προημιτελικός Κυπέλλου) και γνώρισε ισάριθμες ήττες με συνολική διαφορά 204 πόντων (53-91, 66-92, 60-80, 60-92, 56-92, 53-83, 62-84), αλλά ως γνωστόν, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά!

Ο ημιτελικός του 2012

Τη σεζόν 2011-12 ο Σφαιρόπουλος ξενιτεύτηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στη Μόσχα, ακολουθώντας τον Γιόνας Καζλάουσκας και τότε ως assistantcoach, σε τρία ματς της ΤΣΣΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό απόλαυσε το νέκταρ ισάριθμων νικών: με 78-76 στις 10 Νοεμβρίου 2011 στο ΟΑΚΑ, με 91-75 στις 14 Δεκεμβρίου 2011 στη ρωσική πρωτεύουσα και με 66-64 στον πολυσυζητημένο ημιτελικό του Final 4 στις 11 Μαΐου 2012 στην Κωνσταντινούπολη.

Όταν ο Σφαιρόπουλος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Πανιωνίου (2012-14), ο Ζοτς είχε αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό και ξανάνοιξαν παρτίδες όταν βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω ο μεν με τον Ολυμπιακό και τη Μακάμπι, ο δε με τη Φενέρμπαχτσε...

Ο τελικός στην Πόλη και το 6-5

Το πρώτο αντάμωμα τους συντελέσθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 2015 στο πλαίσιο του Top 16 της EuroLeague στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε απέναντι στην τουρκική ομάδα με 74-68 (Λοτζέσκι 18-8-2-2, Σπανούλης 16-3-6).

Ασφαλώς το πιο σημαδιακό συναπάντημα τους δεν είναι άλλο από τον τελικό του Final 4 στις 21 Μαΐου του 2017 στο SinanErdemDome, όπου η Φενέρμπαχτσε επικράτησε με 80-64 και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Συνολικά οι δυο τους έχουν βρεθεί αντιμέτωποι έντεκα φορές στο πλαίσιο της EuroLeague και ο Σφαιρόπουλος μπορεί να καμαρώνει διότι μοστράρει θετικό ρεκόρ απέναντι στον εννεάκις εστεμμένο της διοργάνωσης!

Σε αυτά τα έντεκα ματς ο νυν προπονητής του Ερυθρού Αστέρα έχει να επιδείξει έξι νίκες έναντι πέντε του Σέρβου μάγιστρου, σε ένα νταλαβέρι που επιμερίζεται σε 4-3 στο ζευγάρι Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε και σε 2-2 στο ζευγάρι Μακάμπι-Φενέρμπαχτσε.

Τα δυο νταμπλ

Τη σεζόν 2017-18 ο Ολυμπιακός νίκησε δυο φορές τη Φενέρμπαχτσε (95-70, 90-83), ενώ την περίοδο 2019-20 ο Σφαιρόπουλος κατάφερε το ίδιο ως προπονητής της Μακάμπι, με 67-55 και 78-77, που «γράφτηκε» με το λέι απ του Οθέλο Χάντερ, μετά το καλάθι του Κώστα Σλούκα.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, την Πέμπτη οι δυο τους θα βρεθούν αντιμέτωποι για όγδοη φορά στη EuroLeague, για 20ή συνολικά με τον Σφαιρόπουλο σε ρόλο πρώτου προπονητή (6-13) και για πρώτη σε έναν σερβικό «εμφύλιο πόλεμο».

Ο Τόμιτς, ο Μίλος και ο Νάναλι

Ο Σφαιρόπουλος βαδίζει στα ίχνη του άλλοτε συνεργάτη του στον Ολυμπιακό Μίλαν Τόμιτς ο οποίος κάθισε στον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα τη σεζόν 2018-19 και συναντά στο Βελιγράδι τον Μίλος Τεόντοσιτς τον οποίο κουλάντριζε ως assistantcoach τόσο στον Πειραιά (2007-08), όσο και στη Μόσχα (2011-12).

Απέναντι του, στο ρόστερ της Παρτίζαν, θα βρίσκεται ο Τζέιμς Νάναλι τον οποίο είχε για πέντε μήνες πρόπερσι στη δούλεψη του στη Μακάμπι...

Μάλιστα ο άλλοτε παίκτης της Καβάλας, ο Τζέιλεν Ρέινολντς και ο (μετέπειτα του Παναθηναϊκού) Ντέρικ Γουίλιαμς εθεάθησαν να διασκεδάζουν σε μπαρ το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου του 2022 μετά την ήττα της Μακάμπι από τη Χάποελ Τελ Αβίβ και ενώ είχαν απειληθεί με λιντσάρισμα στο γήπεδο...

Λίγες ώρες αργότερα ο Σφαιρόπουλος έχασε τη δουλειά του, αλλά ως γνωστόν, κανείς καλός δεν χάνεται!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ