EUROLEAGUE

Το μόνο σίγουρο είναι ότι φεύγει ο Τζόρντι Μπερτομέου

Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα
Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα EUROKINISSI

Οι μέτοχοι της EuroLeague δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για τον διάδοχο, ή το μοντέλο διοίκησης που θα ακολουθήσουν μετά τον Τζόρντι Μπερτομέου. Είναι σίγουρο, πάντως, ότι ο Καταλανός αποχωρεί οριστικά. Τι ισχύει για Μποντιρόγκα και Τζέζους Μπουένο, που πρόσφατα μίλησε για το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Τα πραγματικά έσοδα από το Βελιγράδι και έρχεται τεράστιο τηλεοπτικό συμβόλαιο μετά το 2023.

Καθώς η σεζόν στην EuroLeague ολοκληρώθηκε στο Βελιγράδι με τον δεύτερο σερί θρίαμβο της Εφές του Εργκίν Αταμάν και του MVP Βασίλιε Μίτσιτς, η παρφιλολογία για την επόμενη μέρα της διοργάνωσης συνεχίζεται. Η δεδομένη αποχώρηση του Τζόρντι Μπερτομέου από την θέση του προέδρου και CEO της εταιρείας των 11 κλαμπ-μετόχων, ανάβει την κουβέντα για την αντικατάστασή του.

Από τα πρώτα ονόματα (Μάρκο Πέσιτς, Παούλιους Μοτεϊγιούνας) που ακούστηκαν, μετά την απόφαση του ΔΣ των μετόχων για την οριστική παύση του Τζόρντι, μέχρι τα δυο καινούργια που έπεσαν στο τραπέζι (Ντέγιαν Μποντιρόγκα και ο αντιπρόεδρος του ΝΒΑ Europe Τζέζους Μπουένο) το μόνο σίγουρο είναι ότι... φεύγει ο Μπερτομέου.

Γιατί το λέμε αυτό; Στο Βελιγράδι, ο Τζόρντι είπε ότι θα ό,τι του ζητήσουν οι ομάδες, άφησε κάποια υπονοούμενα για την εύθραυστη πλειοψηφία καθώς 5 κλαμπ, (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Εφές, Φενέρ) ψήφισαν υπέρ του στην σχετική ψηφοφορία του Δ.Σ

Μόνο, που η απόφαση, έστω και με αυτή την οριακή πλειοψηφία, δεν αλλάζει ούτε τροποποιείται. Στις 30 Ιουνίου, η θητεία του Τζόρντι Μπερτομέου στην Ευρωλίγκα μετά από 22 χρόνια ολοκληρώνεται και ανοίγει μια νέα σελίδα στη διοργάνωση. Εδώ και καιρό οι διεργασίες είναι συνεχόμενες, όπως και οι επαφές ή τα ταξίδια. Ελάχιστα πράγματα έχουν διαρρεύσει και βγει προς τα έξω, για το πως πραγματικά θα λειτουργήσει από δω και πέρα η EuroLeague.

Δεν είναι καν βέβαιο ότι θα υπάρξει νέος CEO, αφού το μοντέλο με την ενός ανδρός αρχή αποδείχθηκε ότι από κάποια στιγμή και μετά οδήγησε τη διοργάνωση στην πλήρη στασιμότητα. Με το συνολικό τζίρο των 75 εκατομμυρίων ευρώ να είναι πολύ μικρός σε σχέση με τα 450 εκατομμύρια, που υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει η πραγματική δυναμική της EuroLeague, οι μέτοχοι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μην ξανακοιτάξουν προς τα πίσω.

Όσα ανακάλυψαν από τους εντατικούς ελέγχους των πεπραγμένων των τελευταίων ετών ενισχύει την πεποίθησή τους ότι έπρεπε να κάνουν τη συγκεκριμένη παρέμβαση, πρώτα για να μην υπάρχουν κενά αέρος και ομίχλη σε πολλές από τις οικονομικές συμφωνίες και δεύτερο για να εκτοξεύσουν τη διοργάνωση προς τα μπροστά. Και σε αυτό, μάλιστα, όπως σημειώνουν δεν πάνε ως ... 6 εναντίον 5, αλλά και οι 11 μαζί. Σύντομα, μάλιστα, θα γίνουν 13 καθώς στο ΔΣ των μετόχων αναμένεται να μπουν τόσο η Βιλερμπάν, όσο και η Μπάγερν Μονάχου.

Υπάρχει, λοιπόν, πιθανότητα στη μετά Μπερτομέου εποχή είναι να μην υπάρχει ένας που θα αποφασίζει για όλα, αλλά να ακολουθηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης και δικαίωσης, με ειδικευμένους ανθρώπους σε κάθε τομέα και το ΔΣ να αποφασίζει για το τι πρέπει να γίνει. Είναι ένα μοντέλο που ακολουθούν αρκετές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα (λέγεται ότι έχει προωθηθεί από την Μακάμπι) είναι προφανώς ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να προσφέρει υπηρεσίες σε μια άλλη Ευρωλίγκα (όπως και ο Θοδωρής Παπαλουκάς, βεβαίως). Για τον Τζέζους Μπουένο δεν υπήρξε κάποια επιβεβαίωση. Πρόσφατα ο Ισπανός αντιπρόεδρος του ΝΒΑ Europe είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην ιστοσελίδα Basketnews τονίζοντας ότι οι Αμερικανοί παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επαφές EuroLeague και FIBA.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, τα οικονομικά δεδομένα του ευρωπαϊκού μπάσκετ υπογράμμισε: "Αν δούμε συνολικά την ευρωπαϊκά αγορά των σπορ στην Ευρώπη, θα καταλήξουμε σε ένα ποσό 17-18 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μπάσκετ δεν έχει περισσότερα από 250 εκατομμύρια, ενώ το ποδόσφαιρο κερδίζει περίπου 14.5 εκατ. Σε σύγκριση με τη δημοτικότητα του σπορ και πόσοι παρακολουθούν μπάσκετ στην Ευρώπη υπάρχει μια χαώδης διαφορά. Υπολογίζεται ότι ένα 30% των Ευρωπαίων φιλάθλων βλέπουν μπάσκετ. Στο θέμα των εσόδων αυτό το ποσοστό δεν πλησιάζεται καν"

Ο Μπουένο είχε μιλήσει για την απαραίτητη προϋπόθεση ειλικρινών διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε τα εξής: "Το μόνο που μπορώ να πω μέχρι στιγμής είναι η δική μας συμφωνία για τις συζητήσεις. Πριν από δυο μήνες η FIBA επικοινώνησε με τον κομισάριο του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, προτείνοντας μια συνολική διαπραγμάτευση με την EuroLeague. Αποδεχθήκαμε την πρόσκληση και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της συζήτησης. Είναι νωρίς να δώσουμε λεπτομέρειες, όταν όμως ο ρόλος μας στις διαπραγματεύσεις ξεκαθαρίσει, είμαστε έτοιμοι να εμβαθύνουμε. Ίσως να έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε στο τέλος της χρονιάς"

Οι προτεραιότητες της EuroLeague

Η διοργάνωση, βέβαια, πρέπει να συνεχίσει (και να εξελιχθεί σε άλλο επίπεδο). Η αποχώρηση Μπερτομέου δεν σημαίνει κάτι σε σχέση με τις βασικές προτεραιότητες που παραμένουν στην ατζέντα των μετόχων. Ποιες είναι αυτές;

  • Οι σχέσεις με την FIBA και το ΝΒΑ, σε πραγματικές διαπραγματεύσεις, όχι μόνο για το καλεντάρι αλλά και για το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
  • Η πιο άμεση απόφαση σε σχέση με τις ρωσικές ομάδες και τη συμμετοχή τους στην επόμενη Ευρωλίγκα. Δύσκολα θα υπάρξει κάτι διαφορετικό σε σχέση με ό,τι έκαναν FIFA, UEFA και FIBA. Η ΤΣΣΚΑ, πάντως, ακόμη κι αν δεν παίξει στη νέα σεζόν θα παραμείνει στο γκρουπ των 11 μετόχων. Προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν έχει εκδηλώσει κάποια άλλη πρόθεση.
  • Το φάιναλ-φορ της νέας σεζόν είναι επίσης μια απόφαση που αναμένουμε με ενδιαφέρον. Οι Τούρκοι έχουν ζητήσει τη διοργάνωση σε ανεπίσημο επίπεδο (ή στο ... αυτί του Μπερτομέου) για να γιορτάσουν τα 100 χρόνια της "τουρκικής δημοκρατίας", αλλά και εδώ υπάρχει η ένσταση για το τι γινόταν μέχρι τώρα. Όταν δηλαδή εμφανιζόταν ο Τζόρντι, έλεγε ότι το φάιναλ-φορ θα γίνει εκεί, χωρίς να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις-υποψηφιότητες.

Να κλείσουμε με τα πραγματικά έσοδα των τεσσάρων φιναλίστ του Final4 στο Βελιγράδι, γιατί τα ποσά που γράφτηκαν δεν αντιστοιχούν επακριβώς στην πραγματικότητα. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές, έβαλε στο ταμείο της 1.5 εκατομμύριο ευρώ. Η Ρεάλ πήρε 800 χιλιάδες, η Μπαρτσελόνα 750.000 και ο Ολυμπιακός 650.000

ΥΓ: Στο τέλος του έτους θα αρχίσει η νέα διαπραγμάτευση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της EuroLeague μετά το 2023. Λέγεται ότι θα υπάρξει μεγάλη κονταρομαχία μεταξύ των συνδρομητικών καναλιών και ενδέχεται το ποσό που θα διατεθεί για την επόμενη τριετία να είναι πολύ περισσότερα από τα περίπου 12 εκ. που στοιχίζει το τελευταίο συμβόλαιο με τη Nova. Αυτό σημαίνει και αύξηση των εσόδων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού...

TAGS EUROLEAGUE ΤΖΟΡΝΤΙ ΜΠΕΡΤΟΜΕΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ NBA FIBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ