ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Το κάρμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Το κάρμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο
2020 AP PHOTO/MORRY GASH

Μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, οι Μπακς αντιμετωπίζουν στο καπάκι τους Σίξερς και τους Νικς και ο Βασίλης Σκουντής βάζει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο μπροστά στον καθρέφτη του!

Toυ τρέχουν το δίχως άλλο, του Γιάννη Αντετοκούνμπο αυτές τις μέρες οι αντίπαλοι...

Και να οι Σιξερς απόψε, να οι Νικς αύριο, να οι Σέλτικς, να οι Χοκς, να οι Λέικερς και δεν συμμαζεύεται...

Κάθε λιμάνι και καημός, λέει το τραγούδι, κάθε αγώνας και μια πρόκληση, αλλά και μια ανάμνηση για τον μορφονιό μας που πάντως δεν έχει ούτε τον χρόνο, ούτε την όρεξη για να μπαίνει σε αυτό το τριπάκι...

Το κάνω εγώ όμως αντ’ αυτού, οπότε πατσίζουμε!

Εχοντας υποστεί πέντε ήττες στα τελευταία έξι μας, με αρνητικό ρεκόρ (4-6), καθηλωμένοι στη δέκατη θέση της Ανατολής και λειτουργώντας με προσωπικό ασφαλείας λόγω των απουσιών, οι Μπακς μοιάζουν αυτή τη στιγμή με μια ομάδα που παλεύει για ν’ αποφύγει τον υποβιβασμό!

Σύμφωνοι στο ΝΒΑ δεν υποβιβάζεται κανείς, αλλά ας μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι στα play offs προκρίνονται οι έξι και όχι οι οκτώ ομάδες κάθε περιφέρειας, ενώ άλλες τέσσερις έχουν μια δεύτερη και μια τρίτη ευκαιρία μέσω του play-in tournament.

Το λαδάκι στο καντήλι

Σε αυτή την ψυχοφθόρο διαδικασία υποβλήθηκαν τον περασμένο Μάιο και οι πρωταθλητές της προηγούμενης σεζόν, Λέικερς, που τη σκαπούλαραν κόντρα στους Γουόριορς, αλλά –όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια-δεν είχε ξεμείνει αρκετό λαδάκι στο καντήλι τους!

Αυτές τις μέρες, λοιπόν, οι Μπακς σουλατσάρουν στην Ανατολή και μετά την ήττα από τους Γουίζαρντς και την εθιμοτυπική και εξόχως κολακευτική και τιμητική επίσκεψη τους στον Λευκό Οίκο έχουν να ταξιδέψουν στη Φιλαδέλφεια, στη Νέα Υόρκη, στη Βοστώνη και στην Ατλάντα, προτού απολαύσουν ξανά τη σπιτική θαλπωρή, αρχής γενομένης από το ματς με τους Λέικερς.

Aπό την αγκαλιά του Τζο Μπάιντεν σε εκείνες του Ντοκ Ρίβερς, του Τομ Τίμποντο και πάει λέγοντας!

Η παρθενιά των Μπακς

Απόψε λοιπόν οι Μπακς δοκιμάζονται στη Φιλαδέλφεια, απέναντι στους κτυπημένους ανηλεώς από τον κορωνοϊό και αποψιλωμένους πρωτοπόρους της Ανατολής Σίξερς με τους οποίους τους συνδέουν σχέσεις ζωής, καριέρας και ιστορίας σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Πρώτα απ’ όλα η ομάδα από την πόλη της αδελφικής αγάπης υπήρξε αυτή που... ξεπαρθένεψε τους Mπακς στα play offs!

Για τα «Ελάφια» οι δείκτες του ρολογιού μένουν σταματημένοι ένα βράδυ Τετάρτης, στις 25 Μαρτίου του 1970 στο Μάντισον του Γουισκόνσιν, όπου –στον πρώτο αγώνα της ιστορίας τους στην post season- επιβλήθηκαν των Σίξερς με 125-118, χοροστατούντος του Λου Αλσιντορ (μετέπειτα Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ), ο οποίος «έγραψε» 36 πόντους, 20 ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ.

Έναν χρόνο αργότερα οι Μπακς στέφθηκαν πρωταθλητές του ΝΒΑ, ενώ το ρολόι ξανασταμάτησε στις 3 Ιουνίου του 2001 στο First Union Center της Φιλαδέλφειας, όπου ηττήθηκαν από τους Σίξερς με 108-91 στον έβδομο αγώνα της συγκλονιστικής σειράς των τελικών της Ανατολής.

Αιβερσον 46, Αλεν 41, Γιάννης 52!

Είχε προηγηθεί στο Game 6 (Μπακς-Σίξερς 110-100) το εκπληκτικό two-man show με τις δυο καπνισμένες κάννες του Αλεν Αϊβερσον που σκόραρε 46 πόντους και του Ρέι Αλεν, ο οποίος έβαλε 41!

Σιγά τα ωά, διότι μετά από οκτώ χρόνια ο Γιάννης δεν έβαλε ούτε 41, ούτε 46, αλλά 52!

Ήταν Κυριακή, 17 Μαρτίου του 2019 στο Fiserv Forum όπου σε πείσμα της ήττας των Μπακς από τους Σίξερς με 130-125, ο «Greek Freak» άστραψε και βρόντηξε σκοράροντας 52 πόντους με 12/18 δίποντα, 3/8 τρίποντα, 19/21 βολές), χώρια τα 16 ριμπάουντ, οι επτά ασίστ, τα δυο κλεψίματα και η μία τάπα, απέναντι στον Ζοέλ Εμπίιντ (40π.) και τον Τζίμι Μπάτλερ (27π.)

Παρεμπιπτόντως εκείνη τη σεζόν στα τρία ματς των Μπακς με τους Σίξερς ο Γιάννης είχε μέσο όρο 43 πόντους, 15.7 ριμπάουντ, 7.7 ασίστ, ενώ ο Εμπίιντ αντιπαρέβαλε 34.7π., 15.7ρ., 8.3ασ. και στις 4 Απριλίου πέτυχε ένα monster triple double figure με 34-13-13!

New York, New York…
…Giannis never sleeps!

Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, το βράδυ της Τετάρτης οι Μπακς θα αντιμετωπίσουν για δεύτερη φορά στην εφετινή σεζόν τους Νικς που μοιάζουν βγαλμένοι από το πεπρωμένο του Γιάννη...

Πρώτα απ’ όλα η Νέα Υόρκη έγινε η πρώτη πασαρέλα του στις 27 Ιουνίου του 2013 στη σκηνή του Barclays Center όπου άκουσε τον συχωρεμένο τον Ντέιβιντ Στερν να προσπαθεί να πει το όνομα του, όταν η διαδικασία του ντραφτ έφτασε στην επιλογή του Νο 15.

Σαν να μην έφτανε αυτό, απέναντι στην ομάδα του «Μεγάλου Μήλου» έμελλε να κάνει το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ, στις 30 Οκτωβρίου του 2013!

Εκείνο το βράδυ (Νικς-Μπακς 90-83) όντας ακόμη μικρός και... τριανταφυλλένιος και χωρίς ίσως να δείχνει πόσο πολύ θα μεγάλωνε και πού θα έφτανε ο, πρώην παίκτης του Φιλαθλητικού πάτησε το παρκέ του Madison Square Garden επί 4 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα, με τον πενιχρό απολογισμό του ενός πόντου με ½ βολές, του ενός λάθους και των δυο φάουλ.

Πίσω είχε η αχλάδα την ουρά όμως, διότι όντως ο Γιάννης έμελλε να επιστρέψει δριμύτερος και μάλιστα δυο φορές!

Πού πας ρε Καραμήτρο;

Ανήμερα τα Φώτα, στις 6 Ιανουαρίου του 2018, o «Greek Freak» κατέβασε τον γενικό και βύθισε στο σκοτάδι τη Νέα Υόρκη με το φοβερό και τρομερό κάρφωμα που έκανε στον Τιμ Χαρνταγουέι τζούνιορ, πηδώντας μάλιστα από πάνω του!

Αυτό είναι που λέμε, πού πας ρε Καραμήτρο!

Δίκην déjà vu από το επονομαζόμενο «dunk of death» του Βινς Κάρτερ στον Φρεντερίκ Βάις, το 2000 στο Σύδνεϋ ο Γιάννης έγραψε μια από τις θεαματικότερες φάσεις στα χρονικά του ΝΒΑ, προκαλώντας σοκ και δέος όχι μόνο στο θύμα του, αλλά και στο κοινό, μηδέ του Τζον Μακ Ενρο εξαιρουμένου.

Ο παλαίμαχος τενίστας παρακολουθούσε δια ζώσης το ματς από το courtside του γηπέδου και, κατά το κοινώς λεγόμενο, του έφυγε ο τάκος!

Έναν χρόνο αργότερα αποδείχθηκε με τον πιο τρανό τρόπο ότι όντως ο δολοφόνος γυρίζει πάντα στον τόπο του εγκλήματος!

Η λαχτάρα για το πρώτο buzzer beater

Το βράδυ της 4ης Ιανουαρίου του 2017 ο Γιάννης δεν επιφύλαξε κάποιο άλλο φαντασμαγορικό κάρφωμα, αλλά κάτι πολύ καλύτερο και πιο ουσιαστικό: το πρώτο και μάλιστα νικητήριο και ως εκ τούτου διθυραμβικό buzzer beater tης καριέρας του, το δικό του «βάλ’ το αγόρι μου», που το λαχτάραγε (όπως μου είχε πει, σε ανύποπτο χρόνο, το 2014 στο Καρπενήσι) απ’ όταν πρωτόπιασε στα χέρια του την πορτοκαλί μπάλα.

Με το σκορ στο 104-103 και αφού στην άμυνα είχε εξαναγκάσει σε λάθος τον Ντέρικ Ρόουζ, πήρε την μπάλα κατ’ εντολήν του Τζέισον Κιντ, πόσταρε τον Λανς Τόμας, εκτέλεσε ένα fade away σουτ και έστειλε την μπάλα συστημένη στο καλάθι, οδηγώντας τους Μπακς στη μεγάλη απόδραση!

Αυτή τη φορά δεν παραμίλαγε ο Τζον Μακ Ενρο, αλλά ο Καρμέλο Αντονι, ο οποίος διήγε την τελευταία σεζόν του στους Νικς.

Δυο ημέρες αργότερα (Νικς-Μπακς 116-111) ο Γιάννης και ο Κρίσταπς Πορζίνγκις μονομάχησαν σε μια διπλή παράσταση, η οποία χαρακτηρίσθηκε από τον Τύπο ως η μονομαχία του «Greek Freak» με τον «Unicorn» (μονόκερος)!

Το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου του 2018 έμελλε να προσθέσει άλλο ένα συναρπαστικό επεισόδιο στη σχέση του Αντετοκούνμπο με τους Νικς...

Το «step over» και ο καυγάς με τον Χεζόνια

Στον αγώνα στον οποίο οι οικοδεσπότες νίκησαν τους Μπακς με 136-134 στην παράταση, ο Γιάννης βίωσε τη δυσάρεστη εμπειρία που είχε νιώσει στο πετσί του και ο Τάιρον Λου από τον Αλεν Αιβερσον.

Κι από ποιον; Από τον Μάριο Χεζόνια!

Σε μια φάση του ματς ο Κροάτης γκαρντ σκόραρε με κάρφωμα απέναντι στον Γιάννη και στη συνέχεια όχι μόνο τον στραβοκοίταξε, αλλά πέρασε κιόλας από πάνω του!

Αυτό το «step over» προκάλεσε τη μήνη του Ελληνα σούπερ σταρ , ο οποίος μετά τη λήξη του αγώνα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση έδωσε ραντεβού στον μετέπειτα παίκτη του Παναθηναϊκού...

«Αιφνιδιάσθηκα από αυτό που έκανε, αλλά να ξέρει ότι την επόμενη φορά θα τον χτυπήσω στα αρ...α»!

Εν συνεχεία ο Γιάννης ανακάλεσε αυτό το σχόλιο, ενώ ο Χεζόνια συνέχισε το βιολί του...

«Δεν είναι μέρος για σένα»!

«Ειλικρινά, αν φοβάσαι δεν μπορείς να βρίσκεσαι εδώ. Δεν θέλω να φανώ ασεβής, αλλά αν αισθάνεσαι φόβο, αυτό δεν είναι ένα είναι μέρος για εσένα. Η Νέα Υόρκη δεν είναι μέρος για εσένα και αυτή δεν είναι ομάδα για εσένα»!

Το σίριαλ του Γιάννη με τους Νικς περιλαμβάνει επίσης έναν καυγά με τον Ενές Καντέρ (που ξεσήκωσε θύελλα στο Instagram), αλλά και μερικές φαντασμαγορικές παραστάσεις του, συμπεριλαμβανομένων και δυο στις οποίες πέτυχε triple-double figure.

Κατόπιν όλων αυτών που έχουν τύχει στους Μπακς και στον Γιάννη, κόντρα στους Σίξερς και τους Νικς, μένει να φανεί τι άλλο μπορεί να συμβεί απόψε στη Φιλαδέλφεια και αύριο στη Νέα Υόρκη...

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ NBA ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΣΙΞΕΡΣ ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ