ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τι θέλει ο Ολυμπιακός για πρόκριση και αβαντάζ έδρας στα playoffs της Euroleague

Ο Τάιλερ ΝτόρσεΪ
Ο Τάιλερ ΝτόρσεΪ EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός έχει ρεκόρ 12-7, κύκλωσε πρώτα απ'όλα το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα την ώρα που το όριο για την πρόκριση στα πλέι-οφ αγγίζει τις 18 νίκες. Άλλες τρεις τέσσερις απαιτούνται για το πλέονκτημα έδρας

Οι εξ αναβολής αγώνες της Euroleague αρχίζουν να διαμορφώνουν και το τοπίο προς την τελική συγκρότηση της οκτάδας των playoffs. Με... 22 ματς να βρίσκονται σε εκκρεμότητα βέβαια, η βαθμολογία δεν είναι ακριβώς ο καθρέφτης της πραγματικής θέσης των ομάδων, παρόλα αυτά μπορούμε με σχετική ασφάλεια να πούμε ότι το όριο πρόκρισης στους οκτώ θα είναι πιθανότατα οι 18 νίκες, ενώ πλεονέκτημα έδρας θα δώσουν οι 21-22 νίκες. Αν θεωρήσουμε ότι η Ρεάλ με 17-3 και η Μπαρτσελόνα με 16-5 έχουν σχεδόν σιγουρέψει και τα δυο, υπάρχουν 12-13 ομάδες που θα παλέψουν πρώτα για την συμπλήρωση των playoffs και εν συνεχεία το αβαντάζ έδρας.

Ο υπολογισμός γίνεται με βάση τις εκτός έδρας νίκες που πετυχαίνουν συνολικά οι ομάδες, φέτος. Το μέχρι τώρα ποσοστό είναι γύρω στο 35%, πολύ μικρότερο σε σχέση με πέρσι, όπου ελέω και της απουσίας του κόσμου από τις εξέδρες, ξεπέρασε το 60%. Εξ ου η αύξηση του ορίου πρόκρισης στα playoffs.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται, βέβαια, σε τροχιά πρόκρισης. Μπορεί να έχασε δυο σερί εκτός έδρας ματς (Φενέρ και Μακάμπι) παραμένει όμως μέσα στους "8" και περιμένει τον Ερυθρό Αστέρα σε ματς "κυκλωμένο" οπωσδήποτε για τη νίκη. Θα ρωτήσετε, υπάρχει αγώνας που μια ομάδα δεν θέλει (και δεν πρέπει) να κερδίσει;

Στη θεωρία οι "ερυθρόλευκοι" θέλουν τουλάχιστον έξι νίκες για να περάσουν στην οκτάδα και οκτώ-εννιά για να διεκδικήσουν το πλεονέκτημα στα playoffs. Τους μένουν δεκαπέντε ματς, για το τέλος της κανονικής περιόδου, οκτώ στο Ειρήνης και Φιλίας (όπου δεν έχουν χάσει από κανέναν) και εφτά μακριά απ' αυτό.

Πόσο εύκολα είναι όλα αυτά; Υπάρχουν αρκετά πράγματα που θα πρέπει να έχουμε υπόψη:

✒ Πέρσι ο Ολυμπιακός σε 19 αγώνες είχε ρεκόρ 11-8, μια δηλαδή νίκη λιγότερη σε σχέση με φέτος. Πάλευε για οκτώ-εννιά νίκες μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, αλλά έκανε μόλις 5 και δεν κατάφερε καν να πλησιάσει την οκτάδα. Πολλά πράγματα αλλάζουν μέσα στη σεζόν, ειδικά όταν υπεισέρχονται παράγοντες όπως ο κορονοϊός ή οι τραυματισμοί, που μπορούν να αποδιοργανώσουν τον καθένα.

✒ Ένα ζήτημα της φετινής περιόδου είναι πως θα συμπεριφερθούν τα μεγάλα ονόματα της διοργάνωσης που έχουν χάσει έδαφος και θα πιέσουν όσο μπορούν για να το καλύψουν. Η ΤΣΣΚΑ έχει αυτή τη στιγμή 12 νίκες σε 20 αγώνες (έναν περισσότερο δηλαδή από τον Ολυμπιακό), δύσκολα θα μείνει εκτός οκτάδας, είναι όμως σε θέση να φτάσει τις 21-22 νίκες και να πάρει πλεονέκτημα; Και πόσο αλλάζουν τα playoffs με την ρωσική υπερδύναμη χωρίς αβαντάζ έδρας; Η Εφές επίσης είναι στο 10-10, γλίτωσε στο τσακ το έμφραγμα από τον Παναθηναϊκό και δύσκολα μπορεί να επαναλάβει το περσινό θαύμα όταν έκανε 14 νίκες στα τελευταία 17 ματς, πήρε την 3η θέση, έφτασε στο φάιναλ-φορ και κατέκτησε τον τίτλο. Ανάλογο ρεκόρ έκανε και η Φενέρ, που μπήκε στα playoffs. Μοιάζει δύσκολο αυτή τη σεζόν να ξαναδούμε τέτοια σερί, αφού εκτός έδρας τα πράγματα φέτος δεν είναι το ίδιο εύκολα με πέρσι.

Η τωρινή βαθμολογία της EuroLeague

✒ Μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός έχει ισοβαθμίες κλειδιά με ομάδες που βρίσκονται κοντά του (Μιλάνο, Καζάν) κάτι που δεν είχε πέρσι, άσχετα αν δεν το χρειάστηκε αφού δεν μπόρεσε να πλησιάσει με αξιώσεις την τελική οκτάδα...

✒ Το πρόγραμμα μετά τις αναβολές των αγώνων είναι ιδιαίτερα φορτωμένο, ειδικά τον Μάρτιο όπου έχουν προγραμματιστεί οκτώ αγώνες Euroleague, με τους "ερυθρόλευκους" να παίζουν διπλά και τριπλά ματς μέσα στην ίδια εβδομάδα. Εκεί θα μετρήσει η δύναμη της ομάδας, οι λιγότερες απώλειες σε θέματα τραυματισμών-κορονοϊού και η πνευματική προετοιμασία να αντέξει το κλαμπ τον μίνι μαραθώνιο. Ο Ολυμπιακός χτυπήθηκε ήδη από τον κορονοϊό που συνεχίζει (σε μικρότερο βαθμό) να ταλαιπωρεί την "ερυθρόλευκη" ομάδα

✒ Έχει σημασία, προφανώς, τι θα κυνηγάει κάθε ομάδα μέχρι το τέλος και πόσο ανταγωνιστική θα είναι μέχρι το φινάλε της κανονικής περιόδου.

Νίκες-κλειδιά μέχρι το Κύπελλο

Πριν φτάσει στον "Μάρτη-γδάρτη", όμως, ο Ολυμπιακός θέλει κάποιες νίκες κλειδιά, που θα του βελτιώσουν το ρεκόρ. Μέχρι να γίνει η διακοπή, εν όψει των Κυπέλλων σε όλη την Ευρώπη, οι "ερυθρόλευκοι" υποδέχονται τον Ερυθρό Αστέρα την Πέμπτη (27/1), πάνε στην Ισπανία την ερχόμενη εβδομάδα για τα ματς με Ρεάλ στη Μαδρίτη (2/2) και Μπασκόνια στη Βιτόρια (4/2) και κλείνουν υποδεχόμενοι την Εφές στο ΣΕΦ.

Αν πάρει τα ματς στο γήπεδό του, όπως κάνει με απόλυτη συνέπεια από την αρχή της χρονιάς, θα΄ναι σίγουρα ευχαριστημένος, αν και ένα διπλό στη Βιτόρια θα μπορούσε να σβήσει τις ανορθογραφίες (κυρίως λόγω της απόδοσης του) σε Κωνσταντινούπολη με Φενέρ και Τελ Αβίβ εναντίον Μακάμπι.

Κάπως έτσι θα αφιερωθεί και χωρίς παρενέργειες στην προσπάθεια να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, στο φάιναλ-φορ του Κυπέλλου μπάσκετ, που επανέρχεται μετά από χρόνια σαν θεσμός και φιλοξενείται στα δυο Αοράκια (18-20/2)

Ο μαραθώνιος του Μάρτη

Αφού παίξει με την Αρμάνι Μιλάνου στο ΣΕΦ στις 24 Φλεβάρη, ο Ολυμπιακός θα μπει σε ένα μαραθώνιο από αγώνες, τους περισσότερους απ' όσους απομένουν μέχρι το τελείωμα και του β΄γύρου. Οι Πειραιώτες θα παίξουν διαδοχικά με:

  • Μπάγερν (εκτός, 4/3)
  • Ζενίτ (ΣΕΦ, 8/3)
  • Άλμπα (εκτός , 10/3)
  • Ζαλγκίρις (εκτός 15/3)
  • Παναθηναϊκό (ΣΕΦ, 17/3)
  • ΤΣΣΚΑ Μόσχας (ΣΕΦ, 20/3)
  • Μονακό (εκτός, 23/3)
  • Βιλερμπάν (εκτός, 25/3)

Οκτώ ματς (τα πέντε μάλιστα μακριά από το Ειρήνης και Φιλίας) στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και εκείνα με Προμηθέα στην Πάτρα και Ηρακλή-Περιστέρι (εντός έδρας) για το ελληνικό πρωτάθλημα. Αν καταφέρει και αντέξει ο Ολυμπιακός θα έχει κάνει τα πιο αποφασιστικά βήματα για να φτάσει πρώτα στον στόχο της πρόκρισης στα playoffs και εν συνεχεία στο αβαντάζ έδρας, έχοντας και άλλα δυο παιχνίδια να δώσει στο γήπεδό του (Μπαρτσελόνα 1/4 και Καζάν 7/4) πριν ξεκινήσουν τα playoffs.

Θυμίζουμε ότι μετά τα ματς της Τρίτης, η Ρεάλ πήρε κεφάλι στη βαθμολογία με 17-3, η Μπαρτσελόνα ακολουθεί με 16-5 και στη συνέχεια Μιλάνο (13-7), Ολυμπιακός (12-7), Ζενίτ (12-7), Καζάν (12-8), ΤΣΣΚΑ (12-8) και Εφές (10-10) να συμπληρώνουν αυτή τη στιγμή των οκτάδα. Ακολουθούν Μονακό (10-11), Μπάγερν (10-11), Φενέρ (9-10), Μακάμπι (9-11) και Βιλερμπάν (9-12) που θα παλέψουν για τους "8". Πιο πίσω Ερ.Αστέρας και Μπασκόνια με το ίδιο ρεκόρ (7-13), η Άλμπα (6-14) και οι δυο τελευταίοι Παναθηναϊκός (4-15) και Ζαλγκίρις (3-15).

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ