NBA

NBA: Τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά, ο Ντόντσιτς μπροστά στον καθρέφτη

Ο Λούκα Ντόντσιτς των Μάβερικς
Ο Λούκα Ντόντσιτς των Μάβερικς Ⓒ 2021 LM OTERO/ASSOCIATED PRESS

Ο Ντόντσιτς που παραδέχθηκε ότι έχει πρόβλημα με το βάρος του, ο ΛεΜπρόν που ανεβάζει στροφές και ο Αρ Τζέι Μπάρετ. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο ΝΒΑ τα χάραματα. 

Η παραδοχή του Λούκα Ντόντσιτς για το βάρος του, η άνοδος του ΛεΜπρόν Τζέιμς και ο Άντονι Ντέιβις που ψάχνεται.

Το SPORT24 σας παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με 3 αγώνες.

Το ματς της βραδιάς

Οι Νετς δεν έχουν γνωρίσει φέτος ποτέ δύο σερί ήττες. Κόντρα στους Μάβερικς στο Ντάλας έφτασαν πιο κοντά από ποτέ στο να συμβεί αυτό, αφού στην τρίτη περίοδο βρέθηκαν ακόμα και στο -17. Τελικά όμως έφεραν τούμπα το ματς και επικράτησαν με 102-99, παραμένοντας στην κορυφή της Ανατολής με ρεκόρ 17-7.

Ο Κέβιν Ντουράντ με 24 πόντους και ο Τζέιμς Χάρντεν με 23 πόντους, 9 ριμπάουντ και 12 ασίστ ήταν οι κορυφαίοι των νικητών, ενώ για τους Μάβερικς ο Λούκα Ντόντσιτς είχε 28 πόντους και 9 ασίστ.

Η εμφάνιση της βραδιάς

Ο Αρ Τζέι Μπάρετ ήταν ο άνθρωπος που καθόρισε τις ισορροπίες στην νίκη των Νικς με 109-121 μέσα στο Σαν Αντόνιο επί των Σπερς. Την πρώτη εκτός έδρας νίκη των Νεοϋορκέζων στην έδρα των Σπερς έπειτα από 7 χρόνια για την ακρίβεια.

Ο Καναδός γκαρντ/φόργουορντ ήταν ασταμάτητος, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 32 πόντους με 4/12 δίποντα, 7/8 τρίποντα, 3/4 βολές, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα και 2 λάθη σε 39 λεπτά συμμετοχής, στην καλύτερη φετινή του εμφάνιση.

Ο Μπάρετ είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση παίκτη. Μετά την παραδοχή όλων ότι ο Άντριου Γουίγκινς δεν θα γινόταν ποτέ σούπερ σταρ, οι ελπίδες όλου του Καναδά έπεσαν σε αυτόν, χάρη και στα… όργια που έκανε στα τουρνουά της FIBA όταν ήταν έφηβος. Αυτό φάνηκε ότι τον βάρυνε, αφού με βάση αυτά που έχει δείξει μέχρι τώρα δεν φαίνεται να είναι σταρ.

Την φετινή σεζόν έχει 14.8 πόντους, 5.8 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ μέσο όρο με 40.7% στα σουτ και 34.7%% στα τρίποντα, όταν πέρυσι είχε 17.6 πόντους, 5.8 ριμπάουντ και 3 ασίστ μέσο όρο με 44.1% στα σουτ και 40.1% στα τρίποντα. Αντί να κάνει ένα βήμα μπροστά, έκανε ένα βήμα πίσω. Ο ίδιος θεωρεί ότι σταδιακά θα βρει πατήματα, αφού ταλαιπωρήθηκε για δύο εβδομάδες με ένα πρόβλημα στο στομάχι. Θα γίνει σταρ; Δεν είναι σίγουρο,. Δεδομένου ότι είναι μόλις 21 ετών πάντως, όλα είναι ανοιχτά.

Ο Ντόντσιτς μίλησε την γλώσσα της αλήθειας

Από το ξεκίνημα της σεζόν ο Λούκα Ντόντσιτς έχει βρεθεί στο στόχαστρο όλων επειδή εμφανίστηκε με μερικά παραπανίσια κιλά στην προετοιμασία, κάτι που έχει επίδραση στο παιχνίδι του. Μετά τον αγώνα με τους Νετς, ο Ντόντσιτς μίλησε για πρώτη φορά ανοιχτά για το θέμα, παραδεχόμενος ότι “το καλοκαίρι χαλάρωσα λίγο. Ίσως περισσότερο από ότι έπρεπε”.

Σύμφωνα με το ESPN ο Σλοβένος ήταν κοντά στα 120 κιλά (!) την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας των Μάβερικς, κάτι πάντως που είχε συμβεί και πέρυσι. Σταδιακά πάντως δείχνει να χάνει βάρος, ωστόσο απέχει ακόμα πολύ από το ιδανικό (αθλητικό) βάρος του.

Την φετινή σεζόν ο Ντόντσιτς έχει 25.5 πόντους, 7.9 ριμπάουντ, 8.5 ασίστ και 4.4 λάθη μέσο όρο με 44.4% στα σουτ, 32.5% στα τρίποντα και 69.1% στις βολές σε 35 λεπτά συμμετοχής. Οι αριθμοί του είναι καλοί σχεδόν για οποιοδήποτε άλλο παίκτη. Ο Ντόντσιτς όμως δεν είναι οποιοσδήποτε παίκτης, αλλά κάποιος που πέρυσι είχε μπει στην συζήτηση για τους 5 καλύτερους του NBA, μία συζήτηση στην οποία δεν ανήκει μέχρι στιγμής φέτος.

Το μπασκετικό I.Q και η κλάση του Ντόντσιτς έχουν αποδειχθεί αρκετά για να μπορεί να είναι παραγωγικός ακόμα και στην κατάσταση που βρίσκεται. Δεν είναι όμως αρκετά για να μπορέσουν οι Μάβερικς να είναι διεκδικητές του τίτλου. Μένει να φανεί αν θα συνέλθει.

Ο ΛεΜπρόν ανεβάζει στροφές

Τραυματισμοί, ο τσακωμός με τον Αϊζάια Στιούαρτ και η τιμωρία του, ξεκούραση, ηλικία. Όλα αυτά έχουν παίξει ρόλο στο ασταθές ξεκίνημα του ΛεΜπρόν Τζέιμς στην σεζόν. Κόντρα στους Σέλτικς ωστόσο έδειξε ότι σιγά-σιγά το… τρένο μπαίνει στις γραμμές του, έχοντας 30 πόντους με 13/19 σουτ (2/5 τρίποντα) και 2/2 βολές στην νίκη των Λέικερς με 117-102.

Ο ΛεΜπρόν χρειάστηκε χρόνο για να βρει πατήματα. Ακόμα δεν είναι στο 100%. Είναι όμως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και πάντα θα βρίσκει έναν τρόπο να βρει ρυθμό, αρκεί να παίξει μερικά συνεχόμενα παιχνίδια. Κόντρα στους Σέλτικς έδειξε ότι σιγά-σιγά ανεβάζει στροφές.

Ντουράντ και Χάρντεν απλώς θέλουν να παίζουν

Οι Νετς καταφέρνουν παρά την μέτρια εικόνα τους να βρίσκονται στην κορυφή της Ανατολής. Δεδομένου ότι βρίσκεται λοιπόν το Μπρούκλιν εκεί, έχει ανοίξει μία άλλη κουβέντα: Μήπως ζορίζονται περισσότερο από ότι χρειάζεται οι Κέβιν Ντουράντ και Τζέιμς Χάρντεν που παίζουν από 36 λεπτά ανά αγώνα; Αμφότεροι ωστόσο διαφωνούν.

Ξέρω ότι ο κόσμος ανησυχεί για τα λεπτά συμμετοχής μου επειδή στο παρελθόν έχω τραυματιστεί και όλα αυτά τα σκ..α, αλλά θα δούμε τι θα κάνουμε όταν νιώσω κουρασμένος. Αυτή τη στιγμή απλώς θέλω να παίζω μπάσκετ” δήλωσε ο Ντουράντ όταν ρωτήθηκε μετά την νίκη επί των Μάβερικς, με τον Χάρντεν να απαντάει στο ίδιο ύφος στην ίδια ερώτηση: “Ένα πράγμα που ισχύει για εμένα και τον Ντουράντ είναι ότι λατρεύουμε να παίζουμε μπάσκετ. Δεν έχει σημασία λοιπόν πόσο παίζουμε. Θα παίζαμε και 48 λεπτά αν γινόταν, ακόμα και όταν είμαστε εξαντλημένοι. Θέλουμε να παίξουμε”. Μήνυμα ελήφθη.

Ο Ντέιβις πρέπει να γίνει Ντέιβις

Ο Άντονι Ντέιβις έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη στην καριέρα του. Πόσο ψηλά; Τόσο που ενώ φέτος είναι εμφανώς καλύτερος σε σχέση με πέρυσι, εντούτοις πάλι του ασκείται κριτική. Και - σε έναν βαθμό - αυτή η κριτική μοιάζει λογική.

Την φετινή σεζόν ο Ντέιβις έχει 24.1 πόντους, 10.3 ριμπάουντ, 3.1 ασίστ, 1.3 κλεψίματα και 2.2 κοψίματα μέσο όρο με 52.4% στα σουτ σε 36 λεπτά συμμετοχής. Παρόλα αυτά, αρκετός κόσμος - με πρώτους τους Σακίλ Ο’Νιλ και Τσαρλς Μπάρκλεϊ που του άσκησαν κριτική δημόσια - θεωρούν ότι έχει κι άλλα πράγματα να δώσει.

Ίσως πιο σωστά από όλους του έθεσε ο Μπάρκλεϊ, λέγοντας τα εξής: “Από τον πρώτο μήνα της σεζόν όλο κατηγορούν τον Γουέστμπρουκ για τα προβλήματα των Λείκερς και μετά τον Φρανκ Βόγκελ. Κοίτα, Άντονι Ντέιβις πρέπει να παίξεις καλύτερα. Για να είναι καλοί οι Λέικερς πρέπει εσύ να να παίξεις καλά, δεν έχει σχέση με τον Γουέστμπρουκ και τον ΛεΜπρόν. Άντονι σε συμπαθώ, αλλά δεν κάνεις αυτό που πρέπει. Είσαι 27 χρονών, υποτίθεται ότι είσαι στα ντουζένια σου, ένας από τους καλύτερους 5 παίκτες στον κόσμο μαζί με τον Γιάννη και τον Ντουράντ. Δεν κρατάς το δικό σου μέρος της συμφωνίας όμως φίλε”. Έχει δίκιο ο “Sir Charles”; Πιθανότατα.

Ο Τέιτουμ χρειάζεται βοήθεια

Οι Σέλτικς είναι… μία πάνω, μία κάτω εδώ και καιρό. Κόντρα στους Λέικερς ήταν στα κάτω τους και ηττήθηκαν μάλλον εύκολα με 117-102, με αποτέλεσμα να πάει στράφι η 34αρα του Τζέισον Τέιτουμ. Και δεν ήταν η πρώτη 30αρα του που πήγε στράφι τον τελευταίο καιρό.

Στους τελευταίους 10 αγώνες των Σέλτικς ο Ντέιβις έχει 27.5 πόντους, 9.2 ριμπάουντ και 3.9 ασίστ μέσο όρο με 44% στα σουτ και 34.9% στα τρίποντα σε 35 λεπτά συμμετοχής. Συχνά όμως παλεύει μόνος του. Τα μέσα-έξω των Τζέιλεν Μπράουν και Ρόμπερτ Γουίλιαμς στην ομάδα λόγω τραυματισμών, η αστάθεια του Ντένις Σρούντερ και του Μάρκους Σμαρτ και ο “ρηχός” πάγκος δεν βοηθάνε την κατάσταση. Ο Τέιτουμ όμως χρειάζεται βοήθεια. Και την χρειάζεται επειγόντως.

Οι Πέισερς (φάινεται ότι) το πήραν απόφαση

Οι Πέισερς είναι πολύ κατώτεροι των προσδοκιών μέχρι στιγμής, έχοντας ρεκόρ 10-16. Η έλευση του Ρικ Καρλάιλ στον πάγκο δεν άλλαξε την εικόνα της ομάδας, το δίδυμο των Ντομάντας Σαμπόνις και Μάιλς Τέρνερ εξακολουθεί να μην βρίσκει χημεία, ο Καρίς ΛεΒέρτ είναι ασταθής. Πολλοί ανέφεραν ότι ήρθε η ώρα για αλλαγές. Σύμφωνα με το “Athletic”, αυτό φαίνεται ότι αποφάσισαν πλέον και οι Πέισερς, που έχουν βγάλει στο “σφυρί” τους Σαμπόνις, Τέρνερ και ΛεΒέρτ.

Παίζοντας σε μία από τις μικρότερες αγορές στο NBA, οι Πέισερς δεν έχουν την πολυτέλεια του rebuilding, κυρίως επειδή αν το κάνουν αυτό τότε το γήπεδό τους θα… αδειάσει. Αυτό όμως ίσχυε όταν ήταν έστω μέτριοι και βρίσκονταν σε τροχιά playoffs. Αυτή τη στιγμή οι Πέισερς είναι 13οι στην Ανατολή και 29οι στο ΝΒΑ σε προσέλευση κόσμου. Η ώρα για το restart φαίνεται ότι έφτασε.

Ακόμα ένα άσχημο νέο για τους Μπλέιζερς

Οι Μπλέιζερς είδαν μία κακή σεζόν να ετοιμάζετα ακόμα χειρότερη. Η είδηση ότι ο Σι Τζέι ΜακΚόλουμ θα μείνει εκτός επ’ αόριστον λόγω πνευμονοθώρακα στον δεξιό πνεύμονα σόκαρε το Πόρτλαντ, που είδε και τον δεύτερο σταρ του να τραυματίζεται μετά τον Ντέμιεν Λίλαρντ (κοιλιακοί, θα επανεξεταστεί η κατάστασή του σε μερικές ημέρες).

Οι Μπλέιζερς είναι αυτή τη στιγμή 10η στην Δύση με ρεκόρ 11-14, αλλά τα πράγματα δεν δείχνουν καλά. Ο Λίλαρντ φέρεται να έχει ζητήσει από την διοίκηση να φέρει τον Μπεν Σίμονς από τους Σίξερς, κάτι που αν ισχύει σημαίνει ότι τον αντίθετο δρόμο θα πάρει ο - κολλητός του - ΜακΚόλουμ. Όπως και να έχει, οι Μπλέιζερς πρέπει να κάνουν κάτι σύντομα.

Ο Μαλίκ Μονκ πετάει

Ο Μαλίκ Μονκ είναι κυρίως γνωστός για την ικανότητά του στο σουτ. Κόντρα στους Σέλτικς ωστόσο πρόσφερε ένα κάρφωμα-ανεμόμυλο, δείχνοντας ότι μπορεί να κάνει κι άλλα πράγματα στο παρκέ. Απολαύστε τον:

S24 Bet - Το Στοίχημα επιστρέφει στο SPORT24

Το SPORT24 απέκτησε νέα ενότητα με έγκυρο και μοναδικό περιεχόμενο για το Στοίχημα! Προγνωστικά στοιχήματος, προτάσεις και αναλύσεις με την υπογραφή του SPORT24 και της έμπειρης ομάδας δημοσιογράφων του. Καθημερινό περιεχόμενο με προτάσεις για το στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο S24 BET.

TAGS NBA ΗΠΑ ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ ΛΕΜΠΡΟΝ ΤΖΕΙΜΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ