NBA

Τα 10 πράγματα που μας έμειναν από την βραδιά του NBA: Ξύπνησαν μνήμες στο Ντιτρόιτ

Ο Αϊζάια Στιούαρτ των Πίστονς
Ο Αϊζάια Στιούαρτ των Πίστονς Ⓒ 2021 CARLOS OSORIO/ASSOCIATED PRESS

Ο Αϊζάια Στιούαρτ που θέλησε να γίνει.. Μπεν Γουάλας με λάθος τρόπο στο Ντιτρόιτ, η έκρηξη του Άντριου Γουίγκινς, ο Ρέτζι Τζάκσον και το κενό του Ντόντσιτς. Το SPORT24 παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA τα χαράματα.

Οι Λέικερς έβγαλαν χαρακτήρα ίσως για πρώτη φορά φέτος, ο Αϊζάια Στιούαρτ εκνευρίστηκε περισσότερο από ότι έπρεπε και ο Άντριου Γουίγκινς γίνεται ο παίκτης που περίμεναν κάποιοι.

Το SPORT24 σας παρουσιάζει τα 10 πράγματα που ξεχώρισαν στο NBA σε μία βραδιά με πέντε αγώνες

Το ματς της βραδιάς

Σε έναν αγώνα που τα είχε όλα (ξύλο, ανατροπές, αποβολές) οι Λέικερς έδειξαν ίσως για πρώτη φορά φέτος χαρακτήρα. Έστω και κόντρα στους μετριότατους Πίστονς. Νίκησαν λοιπόν με 121-116, ανατρέποντας διαφορά 17 πόντων στο δεύτερο ημίχρονο.

Στο παιχνίδι που όλοι θα θυμούνται επειδή ο Αϊζάια Στιούαρτ θέλησε να τα βάλει με όλους τους Λέικερς λόγω αγκωνιάς που δέχθηκε από τον ΛεΜπρόν Τζέιμς (περισσότερα για το θέμα σε λίγο) οι “Λιμνάνθρωποι” είδαν τους Άντονι Ντέιβις (30 πόντοι, 10 ριμπάουντ) και Ράσελ Γουέστμπρουκ (26 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 10 ασίστ) να βγαίνουν μπροστά στην τέταρτη περίοδο και να τους οδηγούν στην νίκη. Να είναι αυτή η αρχή της αντεπίθεσής τους;

Η εμφάνιση της βραδιάς

Ο Άντονι Ντέιβις ήταν τόσο κακός πέρυσι (για τα δικά του δεδομένα), που ο κόσμος κόντευε να ξεχάσει πόσο καλός είναι όταν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Και είναι πολύ καλός, κάτι που έδειξε και κόντρα στους Πίστονς, όπου είχε 30 πόντους με 11/19 σουτ, 8/10 βολές, 10 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 4 κλεψίματα και 5 κοψίματα σε 40 λεπτά συμμετοχής, σε μία από τις πιο γεμάτες βραδιές του.

Ο Ντέιβις είναι εμφανώς ανεβασμένος φέτος, έχοντας 24.6 πόντους, 10.5 ριμπάουντ, 3.1 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και 2.3 κοψίματαμέσοόρο σε 35 λεπτά συμμετοχής, με όλους τους αριθμούς του να είναι (πολύ) καλύτεροι από ότι πέρυσι. Οι Λέικερς περνάνε κρίση. Ο Ντέιβις όμως είναι σε εξαιρετική κατάσταση και αυτό μόνο καλό νέο μπορεί να είναι.

Ο Στιούαρτ ντρόπιασε τον εαυτό του στο Ντιτρόιτ

Λίγες ημέρες μετά την επέτειο των 17 χρόνων από την πιο ντροπιαστική στιγμή στην σύγχρονη ιστορία του NBA, το “Malice at the Palace” και τον τσακωμό των Πίστονς με τους Πέισερς που άλλαξε το NBA, ο Αϊζάια Στιούαρτ προσπάθησε να αναβιώσει αυτή τη στιγμή. Και κατάφερε να ντροπιαστεί.

Στον αγώνα των Πίστονς με τους Λέικερς ο νεαρός σέντερ εκνευρίστηκε όταν ο ΛεΜπρόν Τζέιμς του έριξε αγκωνιά και μάτωσε το φρύδι του. Ήταν μία περίεργη φάση που αρχικά χρεώθηκε με φάουλ ο Στιούαρτ επειδή κρατούσε το χέρι του σταρ των Λέικερς, με τον “Βασιλιά” να προσπαθεί να ελευθερωθεί και να τινάζει το χέρι του και να τον χτυπάει, ζητώντας άμεσα συγγνώμη και τους διαιτητές να αποφασίζουν να αποβάλλουν τον ΛεΜπρόν. Και μετά ακολούθησε χάος.

Η “συγγνώμη” του ΛεΜπρόν δεν ήταν αρκετή για τον Στιούαρτ, ο οποίος όρμησε στον ΛεΜπρόν. Μόλις τον συγκράτησαν εξερράγη ξανά, έριξε στο παρκέ έναν βοηθό των Πίστονς και κυνήγησε κάποιον άλλο παίκτη των Λείκερς. Και μόλις τον συγκράτησαν ξανά, όρμησε ξανά σαν ταύρος και έσπρωχνε τους πάντες για να τα βάλει με τους παίκτες των Λέικερς, σε ένα εφιαλτικό σκηνικό.

Λίγο πριν την έναρξη της σεζόν ο Στιούαρτ δήλωσε ότι το καλοκαίρι προσέγγισε τον θρύλο των Πίστονς, Μπεν Γουάλας (που είχε πρωταγωνιστήσει στον προ 17ετίας τσακωμό) για συμβουλές. Είναι δεδομένο πάντως ότι σε κανένα σημείο ο Γουάλας δεν θα είπε στον 20χρονο σέντερ να αντιδράσει έτσι όταν βρεθεί σε δύσκολη θέση. Ο Στιούαρτ βρίσκεται στην δεύτερη σεζόν του και δεν έχει την εξέλιξη που περίμεναν οι Πίστονς, αριθμώντας 7.3 πόντους, 7.1 ριμπάουντ και 1.2 κοψίματα μέσο όρο σε 23 λεπτά συμμετοχής. Πιθανόν αυτό να τον έχει εκνευρίσει. Τίποτα δεν δικαιολογεί όμως αυτή την αντίδραση.

Ο Ρέτζι Τζάκσον βοηθάει όσο μπορεί τον Τζορτζ

Ο Ρέτζι Τζάκσον έχει ξεπεράσει φέτος 7 φορές τους 20 πόντους σε έναν αγώνα. Το ρεκόρ των Κλίπερς όταν συμβαίνει αυτό είναι 7-0, με την τελευταία νίκη τους να έρχεται κόντρα στους Μάβερικς (97-91), σε μία βραδιά που ο έμπειρος γκαρντ είχε 23 πόντους με 8/14 σουτ.

Ο Τζάκσον αναγεννήθηκε στους Κλίπερς, με αποκορύφωμα τα περσινά playoffs, έχοντας φέτος 17.5 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 4 ασίστ μέσο όρο σε 34 λεπτά συμμετοχής, σε μία από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του βάσει παραγωγικότητας.

Ο Τζάκσον δεν είναι “καθαρός” πόιντ γκαρντ. Σουτάρει άσχημα (39.3% στα σουτ - 2η χειρότερη επίδοση της καριέρας του), παίρνει τραβηγμένες προσπάθειες. Σε αυτούς τους Κλίπερς ωστόσο είναι ο πιο αξιόπιστος συμπαίκτης του Πολ Τζορτζ, βοηθώντας όσο μπορεί.

Η έκρηξη του Γουίγκινς

Ο Άντριου Γουίγκινς έχει όλα τα στοιχεία για να γίνει σούπερ σταρ, αλλά δεν θα γίνει ποτέ κάτι τέτοιο, παρά τις προσδοκίες που δημιούργησε ως έφηβος με αποτέλεσμα να επιλεγεί στο Νο1 του NBA Draft 2014. Φέτος ωστόσο παίζει το πιο ώριμο μπάσκετ της καριέρας του, με τελευταία απόδειξη την 32αρα που σημείωσε στην νίκη των Γουόριορς επί των Ράπτορς με 119-104.

Έχοντας αφήσει πίσω του το σκηνικό με την άρνησή του να εμβολιαστεί - μέχρι που τελικά υποχρεώθηκε να το κάνει - ο Καναδός φόργουορντ έχει φέτος 19.1 πόντους, 4.3 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ μέσο όρο με 36.4% στα τρίποντα σε 29 λεπτά συμμετοχής. Σε ένα Γκόλντεν Στέιτ που τα φώτα πέφτουν στους Στεφ Κάρι και Ντρέιμοντ Γκριν - και από τα Χριστούγεννα στον Κλέι Τόμπσον - ο Γουίγκινς νιώθει άνετα στις “σκιές”, αφού έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι δεν του αρέσει να είναι μπροστά στα φώτα.

Δεν είναι όλοι γεννημένοι να γίνουν σταρ, ακόμα και αν έχουν το ταλέντο να τα καταφέρουν. Ο Γουίγκινς το αποδέχθηκε αυτό νωρίτερα από αυτούς που έβαλαν τον πήχη πιο ψηλά από ότι άντεχε ο ίδιος.Όντας πλέον ένα βήμα πίσω από τους υπόλοιπους έχει αρχίσει να ανθίζει και να μετατρέπεται σε έναν εξαιρετικό two-way παίκτη. Αυτό δηλαδή που θέλουν οι Γουόριορς.

Ο Κόμπι Γουάιτ επανήλθε

Ο Κόμπι Γουάιτ ξεκίνησε την σεζόν φορώντας πολιτικά ρούχα, αφού μία επέμβαση που είχε υποβληθεί είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την προετοιμασία των Μπουλς. Στο μεταξύ το Σικάγο βρήκε ρυθμό χωρίς αυτόν και με την τετράδα των ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, Ζακ ΛαΒίν, Λόνζο Μπολ και Άλεξ Καρούσο στην περιφέρεια ξεκίνησε εξαιρετικά. Αυτό έκανε πολύ κόσμο να πιστεύει ότι ο Γουάιτ θα… περίσσευε όταν επέστρεφε. Μόνο που κάτι τέτοιο απλώς δεν γίνεται να ισχύει.

Ο εκρηκτικός γκαρντ έχει επιστρέψει στην δράση εδώ και μερικές ημέρες, σημειώνοντας μόλις 2 πόντους (συνολικά, όχι μέσο όρο) στα τρία πρώτα παιχνίδια του, έχοντας “ταβάνι” τα 11 λεπτά συμμετοχής. Στον 4ο αγώνα του όμως, κόντρα στους Νικς, είχε 14 πόντους με 5/11 σουτ (3/6 τρίποντα) και 2 ασίστ στην νίκη του Σικάγο με 109-103, δείχνοντας να βρίσκει ρυθμό.

Σε ένα Σικάγο με πολύ μικρό ροτέισον (που έγινε ακόμα μικρότερο μετά τον τραυματισμό του Πάτρικ Γουίλιαμ), δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μένει εκτός ο Γουάιτ. Κόντρα στους Νικς ήταν μία καλή υπενθύμιση αυτό για πολλούς. Ο Γουάιτ έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε παίκτη-κλειδί για τους Μπουλς.

No Luka, No party

Τρίτη συνεχόμενη απουσία για τον Λούκα Ντόντσιτς, τρίτη σερί ήττα για τους Μάβερικς, που πάλεψαν αλλά ηττήθηκαν και από τους Κλίπερς (91-97), δείχνοντας ότι έχουν ανάγκη από τον σταρ τους.

Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα - και δικαίως - για το μέτριο ξεκίνημα του Σλοβένου, το γεγονός ότι έχει το χειρότερο πρόσημο στον δείκτη +/- στην ομάδα (-6.6) και ότι το Ντάλας έπαιζε καλύτερα όταν περνούσε στον πάγκο. Ο Ντόντσιτς όμως είναι ο σταρ της ομάδας και αυτός που ορίζει τις ισορροπίες με το παιχνίδι του. Η απουσία του είναι μία καλή υπενθύμιση.

Το Φοίνιξ έχει ανάγκη (και) τον Τζόνσον

Οι Φοίνιξ μετράνε πλέον 12 σερί νίκες μετά την νίκη τους επί των - χωρίς Γιόκιτς, Μάρεϊ και Πόρτερ - Νάγκετς (126-97) σε ένα παιχνίδι που είχε κριθεί από την πρώτη περίοδο (48-28). Το γεγονός αυτό έδωσε την ευκαιρία στους βασικούς να ξεκουραστούν. Και στον Κάμερον Τζόνσον να λάμψει, αφού ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 22 πόντους (ρεκόρ καριέρας) με 4/10 τρίποντα.

Ο Τζόνσον έχει την “ατυχία” να παίζει στην ίδια θέση με έναν από τους σημαντικότερους παίκτες των Σανς, τον Μίκαλ Μπρίτζες. Πέρυσι είχε βρει τον ρόλο του, αλλά φέτος φάνηκε να ψάχνεται, με αποτέλεσμα να έχει μέχρι στιγμής στην τρίτη σεζόν του 8.4 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ μέσο όρο, με όλους τους αριθμούς να αποτελούν career lows. Το Φοίνιξ όμως έχει ανάγκη και από αυτόν για να επαναλάβει μία πορεία ανάλογη με την περσινή, αφού έχει το προφίλ που ψάχνουν όλες οι ομάδες, ειδικά στα playoffs, όντας ένας 3-and-D παίκτης με καλό μέγεθος (2.03 μέτρα) που μπορεί να μαρκάρει όλες τις θέσεις. Ίσως αυτή η εμφάνιση να είναι η αρχή για όσα ακολουθήσουν.

Πονάει ο Πόρτερ πονάνε και οι Νάγκετς

Η είδηση ότι ο Μάικλ Πόρτερ ενδεχομένως να χάσει όλη την σεζόν λόγω ενοχλήσεων στην μέση έχει ταράξει τους Νάγκετς, που το καλοκαίρι επένδυσαν 145 εκατ. δολάρια στον εκκολαπτόμενο σταρ. Την ίδια στιγμή όμως - δυστυχώς - τα συγκεκριμένα νέα δεν προκάλεσαν ακριβώς εντύπωση σε όσους παρακολουθούν τον νεαρό φόργουορντ τα τελευταία χρόνια.

Ο Πόρτερ είχε την ταμπέλα του επόμενου μεγάλου σταρ στις ΗΠΑ από την εποχή που ακόμα αγωνιζόταν στο Γυμνάσιο. Ένα χειρουργείο στην μέση όμως στην μοναδική σεζόν του στο NCAA με το Μιζούρι είχε ως αποτέλεσμα να κατρακυλήσει στο Νο14 του NBA Draft 2018, με τις ομάδες να φοβούνται να τον επιλέξουν. Οι Νάγκετς τον επέλεξαν όμως τότε και τον έβαλαν ξανά στο χειρουργείο για δεύτερη επέμβαση, αφήνοντάς τον έξω στην ρούκι χρονιά του. Την διετία 2019-2021 το Ντένβερ φαινόταν να έχει πιάσει τον πρώτο λαχνό του λαχείου, θεωρώντας ότι βρήκε τον τρίτο σταρ της ομάδας πίσω από τους Νίκολα Γιόκιτς και Τζαμάλ Μάρεϊ. Η είδηση ωστόσο ότι ο Πόρτερ πονάει στην μέση τους πάγωσε όλους.

Σε περίπτωση που ο Πόρτερ περάσει τελικά την πόρτα του χειρουργείου για να κάνει επέμβαση στην μέση του για τρίτη φορά στην καριέρα του και χάσει την σεζόν, τότε τα ερωτηματικά θα αυξηθούν. Το Ντένβερ παίζει ήδη χωρίς τον Μάρεϊ (υπάρχουν ελπίδες ότι θα επιστρέψει την άνοιξη), ενώ έχει τραυματία και τον Γιόκιτς (πρόβλημα στον καρπό). Οι Νάγκετς ήλπιζαν ότι φέτος θα διεκδικούσαν τον τίτλο. Με την υπάρχουσα σύσταση του ρόστερ είναι αμφίβολο αν θα μπουν στα playoffs.

Ο Ντέιβις πήγε τον Κάνινγκχαμ στο σχολείο

Ο Κέιντ Κάνινγκχαμ περνάει όλα τα (αναμενόμενα) στάδια ενός ρούκι γκαρντ στο NBA, ακόμα και αν ήταν το Νο1 του NBA Draft 2021: Μερικά καλά παιχνίδια, πολλά λάθη, χαμηλά ποσοστά στα σουτ, στιγμές που δείχνει τι μπορεί να κάνει και μαθήματα. Πολλά μαθήματα.

Το τελευταίο - μέχρι το επόμενο - μάθημα στον Κάνινγκχαμ το έδωσε ένας άλλος παίκτης που κάποτε επιλέχθηκε στο Νο1 του NBA Draft: Ο Άντονι Ντέιβις, ο οποίος τον φιλοδώρησε με δύο τάπες στην ίδια φάση στο φινάλε του αγώνα των Λέικερς με τους Πίστονς, δείχνοντάς του ότι έχει πολλά να μάθει ακόμα.

Ο Κάνιννγκχαμ έχει καλά στοιχεία. Την φετινή σεζόν - έχοντας πλήρη ελευθερία κινήσεων - έχει 14.1 πόντους, 6.4 ριμπάουντ, 4.6 ασίστ, 1.4 κλεψίματα και 3.2 λάθη μέσο όρο με 35% στα σουτ σε 31 λεπτά συμμετοχής. Κόντρα στους Λέικερς έχεινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία των Πίστονς που έκανε triple-double, έχοντας 13 πόντους (με 6/21 σουτ, 1/9 τρίποντα), 12 ριμπάουντ και 10 ασίστ. Παραμένει όμως ρούκι. Και ο Ντέιβις φρόντισε να του το θυμίσει αυτό.

S24 Bet - Το Στοίχημα επιστρέφει στο SPORT24

Το SPORT24 απέκτησε νέα ενότητα με έγκυρο και μοναδικό περιεχόμενο για το Στοίχημα! Προγνωστικά στοιχήματος, προτάσεις και αναλύσεις με την υπογραφή του SPORT24 και της έμπειρης ομάδας δημοσιογράφων του. Καθημερινό περιεχόμενο με προτάσεις για το στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο S24 BET.

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ