BASKETBALL ANALYSIS

Ο Ντόντσιτς είναι βάσει του δείκτη “+/-” ο χειρότερος παίκτης των Μάβερικς

Ο Λούκα Ντόντσιτς με την φανέλα των Μάβερικς
Ο Λούκα Ντόντσιτς με την φανέλα των Μάβερικς Ⓒ 2021 MICHAEL AINSWORTH/ ASSOCIATED PRESS

Ο Λούκα Ντόντσιτς έχει ξεκινήσει μέτρια την σεζόν για τα δικά του στάνταρ. Αυτό που τραβάει ωστόσο την προσοχή είναι πως – βάσει αριθμών – είναι ο χειρότερος παίκτης των Μάβερικς αυτή την στιγμή.

Οι Μάβερικς πήραν το θρίλερ στο Σαν Αντόνιο, επικρατώντας με 109-108 των Σπερς με τον Τζέιλεν Μπράνσον να έχει 31 πόντους. Ένα βήμα πιο πίσω, ο Λούκα Ντόντσιτς είχε 23 πόντους, 12 ριμπάουντ και 7 ασίστ, αλλά με 10/25 σουτ και -17 στο σύστημα “+/-”, το χειρότερο ανάμεσα στους συμπαίκτες του. Και δεν ήταν η πρώτη φορά φέτος.

Μοιάζει με σχήμα οξύμωρο δεδομένων όσων μπορεί να κάνει ο Σλοβένος στο παρκέ και του καλού ξεκινήματος των Μάβερικς – που με ρεκόρ 5-3 βρίσκονται, έστω και στην ισοβαθμία, στην 3η θέση της Δύσης μαζί με τους Λέικερς και τους Γκρίζλις - αλλά οι αριθμοί δεν λένε ψέματα: Αυτή τη στιγμή το Ντάλας μοιάζει περισσότερο να κουβαλάει τον Ντόντσιτς παρά το αντίθετο.

Ένα κακό ξεκίνημα και το αδιανόητο -84 στο “+/-”

Ο Λούκα Ντόντσιτς αριθμεί μέχρι στιγμής 23.9 πόντους, 8.3 ριμπάουντ, 7.1 ασίστ, 1 κλέψιμο και 4 λάθη σε 34.5 λεπτά συμμετοχής. Καλοί αριθμοί θα έλεγε κάποιος. Αν όμως τους κοιτάξει πιο προσεκτικά θα δει ότι μέχρι στιγμής σουτάρει μόλις με 42.2% στα σουτ (9.1/21.6 ανά αγώνα), 25.4% στα τρίποντα (2/7.9 ανά αγώνα) και 69% στις βολές (3.6/5.3 ανά αγώνα), με όλα αυτά τα ποσοστά να είναι τα χειρότερα της καριέρας του στο NBA. Το δε Shot Chart του είναι απογοητευτικό για τα δικά του δεδομένα, αφού φαίνεται πως όταν χρειάζεται να σουτάρει έξω από το "ζωγραφιστό" τα πράγματα... δυσκολεύουν:

Το Shot Chart του Λούκα Ντόντσιτς την σεζόν 2021/22
Το Shot Chart του Λούκα Ντόντσιτς την σεζόν 2021/22 INSTAT SCOUT


Αν το Shot Chart ή οι συγκεκριμένοι αριθμοί δεν δείχνουν αρκετά, υπάρχει ένας άλλος αριθμός που πιθανότατα λέει πολλά περισσότερα: Ο Ντόντσιτς έχει συνολικά -84 στο σύστημα “+/-”, το χειρότερο με διαφορά στο Ντάλας, με τον Ντόριαν Φίνεϊ-Σμιθ να ακολουθεί με -55. Σύμφωνα βασικά με τους μέσους όρους, ο Ντόντσιτς έχει -10.5 μέσο όρο στον δείκτη “+/-”, κάτι που σημαίνει ότι με αυτόν στο παρκέ οι Μάβερικς δέχονται 10.5 πόντους περισσότερους από ότι σημειώνουν. Αμέσως επόμενος; Ο Κρίσταπς Πορζίνγκις με -10 ανά αγώνα, αλλά σε 3 αγώνες. Κοινώς, το Ντάλας έχει ρεκόρ 5-3, με τους δύο καλύτερους παίκτες του να είναι βάσει αριθμών οι χειρότεροι παίκτες της ομάδας!

Πεσμένος σε όλες τις κατηγορίες

Ο Ντόντσιτς μοιάζει – και πιθανότατα είναι – “βαρύς”. Δίνει την εντύπωση ότι έχει βάλει κάποια κιλά, παίζει σε πιο αργό τέμπο από ότι συνήθως, δεν είναι τόσο αποδοτικός όσο πέρυσι. Αυτό δε μάλιστα φαίνεται ξεκάθαρα και στα αναλυτικά στατιστικά του InStat Scout, όπου ο Σλοβένος είναι πεσμένος στην παραγωγικότητά του σε όλες τις καταστάσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με το InStat Scout, σε καταστάσεις σετ παιχνιδιού ο Ντόντσιτς σκοράρει φέτος σε σχέση με πέρυσι με τους εξής τρόπους:

Πικ εν Ρολ ως χειριστής της μπάλας: 1 πόντο ανά κατοχή όταν πέρυσι σημείωνε 1.13

Isolation (ένας εναντίον ενός): 1 πόντο ανά κατοχή όταν πέρυσι σημείωνε 1.05

Post Ups (παίζοντας με πλάτη): 0.95 πόντοι ανά κατοχή όταν πέρυσι σημείωνε 1.02

Hand off (παίρνοντας την μπάλα χέρι με χέρι): 0.5 πόντοι ανά κατοχή όταν πέρυσι σημείωνε 1.23

Catch and Drive (Σουτ ή λέι-απ έπειτα από προσποίηση και άδειασμα του αντιπάλου: 0.83 πόντοι ανά κατοχή όταν πέρυσι σημείωνε 0.97

Κάποιες διαφορές ίσως μοιάζουν μικρές, αλλά έχουν τεράστια σημασία, ειδικά όταν η συζήτηση αφορά έναν παίκτη που κουβαλάει μία ολόκληρη επίθεση και επιχειρεί σχεδόν 22 σουτ ανά αγώνα (21.6 για την ακρίβεια).

Πιθανότατα οι δύο αριθμοί που λένε όλη την αλήθεια πάντως είναι οι εξής δύο: Ο Ντόντσιτς σημειώνει φέτος 9.8 πόντους ανά παιχνίδι σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ όταν πέρυσι σημείωνε 13.1 πόντους σε τέτοια κατάσταση, ενώ φέτος σκοράρει μόλις μισό πόντο (0.5) έπειτα από hand off όταν πέρυσι σημείωνε 1.8 πόντους σε τέτοια κατάσταση. Καθόλου τυχαία, οι δύο συγκεκριμένες καταστάσεις περιλαμβάνουν σκριν, όταν συχνά ο Ντόντσιτς έχει την αλλαγή που θέλει, αλλά δεν είναι ακόμα σε αρκετά καλή κατάσταση για να απειλήσει από την περιφέρεια, κάτι που έχει επίδραση στο παιχνίδι του.

Ψάχνει ακόμα πατήματα

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν παρατηρεί κάποιος τον Ντόντσιτς. Από το γεγονός ότι έχει μερικά κιλά, μέχρι ότι ξεκουράστηκε ελάχιστα – αφού συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Σλοβενία – και ότι πλέον έχει έναν νέο προπονητή – τον Τζέισον Κιντ – ο οποίος προσπαθεί να περάσει την δική του φιλοσοφία. Αυτά τα τρία δεδομένα, άλλο περισσότερο και άλλο λιγότερο, έχουν παίξει τον ρόλο τους στην εικόνα του μέχρι στιγμής.

Ο Σλοβένος εξακολουθεί να είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Ένας παίκτης που μπορεί να κουβαλήσει μία ομάδα και ενίοτε να νικήσει... μόνος του έναν αντίπαλο. Αυτή την περίοδο όμως είναι επιεικώς μέτριος για τα δικά του δεδομένα και το ύψος που έχει ανεβάσει τον πήχη. Και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Η λογική λέει ότι σε βάθος χρόνου, όσο βελτιώνει την φυσική του κατάσταση, ο Ντόντσιτς θα βρει τα πατήματά του και θα αρχίσει να θυμίζει πάλι τον παίκτη που θαύμαζαν όλοι. Μέχρι τότε είναι καλό για αυτόν να γνωρίζει ότι οι συμπαίκτες του τον τραβάνε προς τα πάνω. Κάποια στιγμή βέβαια θα πρέπει να γίνει το αντίθετο.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ NBA ΜΑΒΕΡΙΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ