ΑΠΟΣΤΟΛΗ EUROBASKET

Στο Βελιγράδι, σ' έναν τόπο μαγικό κι ονειρεμένο, η Εθνική θέλει να γίνει Παγκόσμια

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η αποστολή του SPORT24 ταξιδεύει μαζί με τη Stoiximan από τη Θεσσαλονίκη στο Βελιγράδι, για το πολύ σπουδαίο ντέρμπι που θα γίνει απόψε ανάμεσα στη Σερβία και στην Ελλάδα (25/08, 21:00, NOVA Sports Prime και Live SPORT24) στη Σταρκ Αρένα.

Το van του SPORT24, παρέα με τη Stoiximan, ξεκίνησε το ταξίδι του το πρωί της Τετάρτης (24/8) από την Αθήνα. Η αποστολή διανυκτεύρευσε στη Θεσσαλονίκη και σήμερα (25/8) βρίσκεται στο δρόμο για το Βελιγράδι και την Σταρκ Αρένα, εκεί που η Εθνική θα αντιμετωπίσει τη Σερβία σε έναν πολύ κρίσιμο, για τους γηπεδούχους κυρίως, αγώνα της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023.

Αφήσαμε τη Θεσσαλονίκη τα... άγρια χαράματα, για να ταξιδέψουμε safe μέσα από τη Βόρεια Μακεδονία και να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Προηγουμένως Χάρης Σταύρου και Αλέξανδρος Τρίγκας ανέλυσαν στη σελίδα του SPORT24 στο Facebook τι περιμένουν απόψε, τι εκτιμούν για τις δύο ομάδες, εξήγησαν όλο το project που έκανε την πρώτη στάση στο Onoma Hotel και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν με νίκη ένα εγχείρημα που θα σας βάλει στην καρδιά των γεγονότων.

Ο αρχηγός της αποστολής Σπύρος Καβαλιεράτος, ο οδηγός Χάρης Σταύρου, ο υπεύθυνος προγράμματος Αλέξανδρος Τρίγκας κι ο άνθρωπος για την εικόνα και τον ήχο, Χρήστος Πανάγος, ταξιδεύουν αυτές τις ώρες με προορισμό την καρδιά της Σερβίας. Γυρίζουν στον τόπο που έζησαν το Final Four της EuroLeague πριν από μερικές εβδομάδες, κυρίως όμως, γυρίζουν εκεί που η Εθνική Ελλάδας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης πριν από 17 χρόνια. Πως περνάει ο καιρός...

Εκεί, λοιπόν, στη Σταρκ Αρένα, η Σερβία (25/08, 21:00, NOVA Sports Prime και Live SPORT24) του Σβέτισλαβ Πέσιτς και του Νίκολα Γιόκιτς θέλει απόψε να πάρει μία τεράστιας αξίας νίκη ώστε να βελτιώσει το ρεκόρ της στο 2-3 πριν συνεχίσει στην Τουρκία για ακόμη ένα πάρα πολύ δύσκολο ματς.

Η Ελλάδα, από την άλλη, κάθεται στο 3-1 και στη συνέχεια θα υποδεχθεί στο κατάμεστο, όπως όλα δείχνουν, ΟΑΚΑ το πολύ πιο αδύναμο Βέλγιο, οπότε είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος τι διακυβεύεται απόψε στις 21:00 στην καρδιά του Βελιγραδίου.

Σε αυτο το γήπεδο, 17 χρόνια (παρά έναν μήνα) πριν, η Ελλάδα επικράτησε με 78-62 της Γερμανίας του Ντιρκ Νοβίτσκι και των Μιτχάτ Ντεμιρέλ, Ρόμπερτ Γκάρετ, Ντέμοντ Γκριν, Ντένις Βούχερερ, Πασκάλ Ρόλερ, Μισάν Νικαγκμπάτσε, Σβεν Σούλτσε, Στέφεν Αριγκμπάμπου, Πάτρικ Φέμερλινγκ, Ρόμπερτ Μάρας. Η Εθνική πήρε με 19-12 το πρώτο δεκάλεπτο και με 25-16 το τρίτο, ενώ το δεύτερο (20-20) και το τέταρτο (14-14) απλώς δεν τα έχασε.

Σε εκείνο το ματς που διαιτήτευσαν οι Λαμόνικα, Μούχβιτς, Τσάβες μπροστά σε 18900 θεατές, από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία ήταν φυσικά Έλληνες, ο Θοδωρής Παπαλουκάς κι ο Νίκος Ζήσης έπαιξαν από 34 λεπτά, ο Δημήτρης Διαμαντίδης 27 και οι Κακιούζης - Χατζηβρέττας από 23. Ο Σπανούλης είχε πάρει εννέα λεπτά, ο Φώτσης τρία, ο Μπουρούσης δύο κι ο Βασιλόπουλος ένα. Στο τέλος, η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Το φύλλο αγώνα του ιστορικού τελικού

Ελλάδα - Γερμανία 78-62

Τα δεκάλεπτα: 19-12, 39-32, 64-48, 78-62

ΕΛΛΑΔΑ (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 22 (6/10 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 1/2 βολές, 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 3 κλεψίματα, 1 λάθος), Σπανούλης 1, Ζήσης 13 (3/6 δίποντα, 0/6 τρίποντα, 7/8 βολές), Μπουρούσης 4, Βασιλόπουλος, Φώτσης, Χατζηβρέττας 8 (2), Ντικούδης 8 (2/4 δίποντα, 4/4 βολές), Τσαρτσαρής 9 (4/5 δίποντα), Διαμαντίδης 2 (1/1 δίποντο, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κλεψίματα, Παπαδόπουλος, Κακιούζης 11 (2)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Μπάουερμαν): Ντεμιρέλ 3, Γκάρετ 2, Γκριν 2, Πέσιτς 2, Βούχερερ 6 (1), Ρόλερ 4, Νικαγκμπάτσε 2, Σούλτσε 5 (1), Αριγκμπάμπου, Φέμερλινγκ 11 (4/4 δίποντα, 3/3 βολές), Νοβίτσκι 23 (5/9 δίποντα, 1/8 τρίποντα, 10/10 βολές, 9 ριμπάουντ), Μάρας 2

Σε αυτό το γήπεδο, λοιπόν, θα φτάσει το van με την αποστολή του SPORT24, παρέα με τη Stoiximan, λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ του αποψινού αγώνα. Κι αν η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη πάρει το αποτέλεσμα που θέλει, τότε ο αγώνας με το Βέλγιο θα είναι κάτι σαν φιέστα για ακόμα μία πολύ σημαντική επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ, σε μία περίοδο στην οποία έχουμε ανάγκη από χαμόγελα και τέτοιες ευχάριστες στιγμές.

Το ματς με τους Σέρβους θα είναι, φυσικά, δύσκολο. Ο Νίκολα Γιόκιτς κι ο Νίκολα Μιλουτίνοβ στη ρακέτα, ο Νίκολα Κάλινιτς, ο Όγκνιεν Ντόμπριτς, ο Μάρκο Γκούντουριτς στα πλευρά, ο Βασίλιε Μίτσιτς, ο Νέμανια Νέντοβιτς στα γκαρντ, συνθέτουν μία πάρα πολύ αξιόλογη, ταλαντούχα, ισορροπημένη, έμπειρο και πεινασμένη ομάδα, που όμως πρέπει να μάθει να λειτουργεί υπό τις οδηγίες ενός old school προπονητή, του Σβέτισλαβ Πέσιτς. Και συνήθως όταν φοριέται η ταμπέλα του old school σε κάποιον στις ημέρες μας, δεν είναι για καλό.

Κάποιοι θεωρούν ότι το αποψινό ματς είναι για την Ελλάδα ένα καλό τεστ. Για τον Δημήτρη Ιτούδη είναι, πράγματι, ένα καλό τεστ αλλά και ένα σημαντικό ματς από βαθμολογικής άποψης, καθώς σε περίπτωση ήττας το 3-2 και το 2-3 θα απέχουν ελάχιστα, ειδικά αν οι Σέρβοι περάσουν στη συνέχεια από την Τουρκία.

Η Εθνική θα ήθελε να ταξιδέψει πλήρης στο Βελιγράδι και να μην έχουν ταλαιπωρηθεί σημαντικά στελέχη της (Σλούκας, Παπαπέτρου, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννης), όμως δεν μπορεί παρά να ζήσει με τις δυσκολίες καθώς τέτοιες αντιμετωπίζουν φέτος οι περισσότερες ομάδες που θα συμμετάσχουν στο EuroBasket. Από τη Γαλλία μέχρι την Ολλανδία και από την Τσεχία μέχρι την... Ελλάδα.

Sold out για τη μάχη των MVP

Η Σταρκ Αρένα θα είναι απόψε κατάμεστη. Το sold out έχει γίνει εδώ και πολλές ημέρες, με τα φθηνά εισιτήρια (3.4 ευρώ) να είναι τα τελευταία που διατέθηκαν. Στο γήπεδο θα βρίσκονται άνθρωποι από πολλά σημεία της Ευρώπης, ακόμη και από τις ΗΠΑ θα ταξιδέψουν κάποιοι, όπως ο Ολαβάλε Ακινσενχίνβα που θα μπει στο αεροπλάνο στην Ουάσινγκτον για να δει από κοντά για πρώτη φορά μία μάχη του Νίκολα Γιόκιτς με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Γενικώς, αυτή την παραδοσιακή ευρωπαϊκή μονομαχία θα την παρακολουθήσουν άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο εν ενεργεία MVP, απέναντι σε αυτόν που κατέκτησε το βραβείο τα προηγούμενα δύο χρόνια. Δύο από τους πέντε κορυφαίους παίκτες του κόσμου, σε έναν επίσημο αγώνα εθνικών ομάδων που μας προσφέρουν τα παράθυρα της FIBA, αυτά τα παράθυρα που τόσο έχουν κατακριθεί, αλλά πάντα προσελκύουν τα βλέμματα και με το παραπάνω.

Το Βελιγράδι, λοιπόν, θα είναι απόψε ο δεύτερος σταθμός της αποστολής του SPORT24 που θα ολοκληρωθεί στις 22 Σεπτεμβρίου, ελπίζουμε κι ευχόμαστε με μια μεγάλη διάκριση, με ένα μετάλλιο και γιατί όχι με τον απόλυτο θρίαμβο. Μείνετε μαζί μας για να ζήσουμε παρέα αυτό το ξεχωριστό ταξίδι.

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ EUROBASKET ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΕΡΒΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑ ΓΙΟΚΙΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ