ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Σπανούλης: "Θα μιλήσω ως πρωταθλητής"

"Θα μιλήσω με τη διοίκηση ως πρωταθλητής" είπε ο Βασίλης Σπανούλης που μίλησε για ΠΑΟ, Εθνική

Αναλυτικά η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του 28χρονου γκαρντ του "τριφυλλιού" στον Νίκο Μπουρλάκη.
- Είναι κάπως περίεργη αυτή η περίοδος Βασίλη… Άλλωστε στις αρχές της σεζόν δεν φανταζόσασταν ότι στο διάστημα αυτό θα κάνατε μίνι προετοιμασία για τα πλέι οφ και θα είχατε ένα ματς την εβδομάδα…


"Όταν βρίσκεσαι σε υψηλό επίπεδο κι αγωνίζεσαι για να κατακτάς τίτλους, δεν έχεις μόνο καλές αλλά και κακές στιγμές. Όλα αυτά βρίσκονται στο πρόγραμμα όταν μιλάμε για μια μεγάλη ομάδα. Οπωσδήποτε θα υπάρξουν κι αναποδιές αλλά το ζητούμενο είναι μέσα απ’ αυτές να βγαίνεις πιο δυνατός και να προχωράς για να κατακτάς ό,τι έχει απομείνει. Είναι, λοιπόν, σημαντικός ο χαρακτήρας που θα δείξουμε ατομικά αλλά και σαν ομάδα ώστε να φθάσουμε στο μεγάλο μας στόχο που είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Προσωπικά εκτιμώ πως ο χαρακτήρας και η νοοτροπία μιάς ομάδας είναι στοιχεία πολύ πιο ισχυρά από τους τίτλους. Βλέπεις τι έγινε στο παρελθόν, παραδέχεσαι όλα όσα συνέβησαν και προχωράς πιο δυνατός, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Και μην ξεχνάμε πως πάντα, μετά από ένα triple crown η χρονιά που ακολουθεί είναι δύσκολη…"




- Το περιβόητο «άδειασμα»… Μπορείς εσύ, ως αθλητής, που το βιώνεις, να το εξηγήσεις και στον κόσμο όσο το δυνατό καλύτερα για να το καταλάβει;



"Ναι, άδειασμα… Αλλά δεν είναι σκόπιμο… Δεν γίνεται συνειδητά, δεν επαναπαύεσαι, δεν σκέφτεσαι ότι… φτάνει πιά! Έχεις τη δίψα να κατακτήσεις ξανά όλους τους τίτλους, αλλά μην ξεχνάμε ότι είμαστε άνθρωποι και είναι λογικό να συμβαίνει αυτή η κατάσταση του «αδειάσματος». Δεν θα πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι είχαμε πάρα πολλά προβλήματα μέσα στη σεζόν, με τους τραυματισμούς. Προπόνηση στην οποία βρεθήκαμε όλοι μαζί ήταν σπάνιο φαινόμενο. Αυτό μας έκανε να βγούμε εκτός ρυθμού.

Υπάρχει καταπόνηση, εξάλλου… Αυτά, αν τα βάλεις ώστε να σχηματιστεί ένα παζλ αντιλαμβάνεσαι τι μπορεί να συμβεί… Μείναμε εκτός Ευρωλίγκα, χάσαμε και το κύπελλο… Δεν είναι δικαιολογίες αυτά που αναφέρω, είναι η αλήθεια… Πρέπει όμως να είμαστε σωστοί με τη συνείδησή μας, να δουλέψουμε σκληρά στο χρόνο που απομένει, πρώτ’ απ’ όλα να είμαστε υγιείς, ώστε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα".





- Χάθηκε και το κύπελλο σε μια διαδικασία όπου είχατε συνηθίσει να είστε νικητές… Σε ποιο βαθμό επηρέασε τον ψυχισμό σας η απώλεια του κυπέλλου από τον Ολυμπιακό, τον οποίο είχατε συνηθίσει να κερδίζετε;


"Αυτό, το ότι είχαμε συνηθίσει να νικάμε δηλαδή, μας έκανε να μην παίξουμε και τόσο καλά, προφανώς… Όταν χάνεις κάτι επί σειρά ετών, έχεις διαφορετική ενέργεια. Όταν νικάς συνέχεια, είναι ο νόμος της ζωής να έχεις λιγότερη… Δεν είμαστε ρομπότ.

Προσπαθείς να κερδίσεις και το θέλεις αλλά η κατάσταση είναι διαφορετική. Ίσως να το χάναμε από τον Ολυμπιακό ακόμα κι αν δεν ήταν τόσο δυνατός… Ίσως να το χάναμε κι από τον Άρη, δεν ξέρεις ποτέ τι γίνεται. Προσπαθείς να κατακτήσεις τους τίτλους όμως δε γίνεται κάθε χρόνο να τα κερδίζεις κι όλα… Κι επαναλαμβάνω, βιώσαμε και πολλές ατυχίες".





- Εσύ προέρχεσαι από μια μεγάλη χρονιά, από κάθε άποψη, γεμάτη ομαδικές κι ατομικές διακρίσεις, τόσο με τον Παναθηναϊκό όσο και με την Εθνική ομάδα. Μέσα σε όλα έγινες και πατέρας, γενικά ήταν μια περίοδος- εκείνη που προηγήθηκε- γεμάτη χαρές… Και ξαφνικά, έρχονται οι «απανωτοί» τραυματισμοί. Πως αντιμετώπισες αυτή την αλλαγή σκηνικού;


"Είναι πολύ δύσκολο… Είχα μια μεγάλη σεζόν και στη συνέχεια προέκυψαν προβλήματα στην ομάδα καθώς ήταν τραυματίες ο Δημήτρης και ο Σάρας. Προσωπικά, προσέχω ώστε να κρατάω τις απαραίτητες ισορροπίες. Ούτε στα πολύ καλά να ενθουσιάζομαι ούτε στα άσχημα να απογοητεύομαι. Όσο για τους τραυματισμούς που προέκυψαν, ειδικά αυτός στο γόνατο ήταν θέμα κούρασης, καθαρά… Ήταν σα να χτύπησε καμπανάκι. Οι συνθήκες που παίζουμε υπερβαίνουν τους ανθρώπινους νόμους".



- Είναι κάπως απάνθρωπο για τους αθλητές υψηλού επιπέδου να μην έχουν δικαίωμα στην… ανάσα για πολλά χρόνια;


"Δεν είναι σωστό για μια ομάδα που έχει επενδύσει τόσα πολλά χρήματα σε έναν παίκτη, να τον έχει καταπονημένο. Δεν ξέρω τι θα γίνεται στο μέλλον, αλλά πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα για ν’ αλλάξει αυτό το πράγμα".



- Έτσι όπως σε ακούω, θα σε ρωτήσω ευθέως: Θέτεις θέμα παρουσίας σου στην Εθνική το καλοκαίρι; Σκέφτεσαι να ζητήσεις άδεια λόγω κούρασης;


"Αυτή τη στιγμή, όχι… Δεν μπορείς όμως να πεις τίποτε αν δεν γνωρίζεις την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται το κορμί σου. Αγαπώ την Εθνική, μου έχει προσφέρει πολλές χαρές. Είναι τιμή μου κι ευχαρίστησή μου να αποτελώ μέλος της Εθνικής ομάδας. Σίγουρα κάποια στιγμή θα χρειαστώ ξεκούραση…

Ίσως να χρειαστώ κι εγώ ένα καλοκαίρι για να ξεκουραστώ. Όπως είπα όμως στην αρχή, αυτή τη στιγμή δεν σκέφτομαι να ζητήσω άδεια.




- Επιστρέφουμε στον Παναθηναϊκό: Τι παραπάνω πρέπει να έχει η ομάδα σου, συγκριτικά με το κύπελλο και την Ευρωλίγκα, ώστε να μπορέσει να κατακτήσει το πρωτάθλημα;"



"Κατ’ αρχήν, καλή ψυχολογία. Πρέπει να είμαστε… ανεβασμένοι. Έχει πληγωθεί ο εγωισμός μας. Δεύτερον, να είμαστε υγιείς. Αυτό χρειάζεται για όλα τα παιδιά. Να βρεθούμε σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση. Να είμαστε σε θέση να πάρουμε αυτό που τόσο πολύ θέλουμε. Το κίνητρο είναι μεγάλο…"


- Αισθάνεστε φέτος μεγαλύτερη απειλή από τον Ολυμπιακό;


"Πάντα μας απειλούσε ο Ολυμπιακός και το ξέραμε… Αν δεν παίζαμε καλά πέρυσι, θα έπαιρνε το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός… Στον ημιτελικό της Ευρωλίγκα, στο Βερολίνο, ο αγώνας ήταν κλειστός και κερδίσαμε στο καλάθι. Όμως δεν πρέπει να εξετάζουμε τι κάνει ο αντίπαλος, αλλά να κοιτάξουμε το πώς θα είμαστε εμείς καλά".

- Ο κόσμος πάντως αυθόρμητα ήρθε κοντά σας μετά τα άσχημα αποτελέσματα… Αναφέρομαι σ’ εκείνη τη «μάζωξη» στο ΟΑΚΑ.


"Ήταν κάτι πρωτόγνωρο όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό, αλλά και για τον ελληνικό αθλητισμό. Η κίνησή τους αυτή έδειξε την εκτίμηση και το σεβασμό τους για την ομάδα. Δείχνει ταυτόχρονα τη νοοτροπία και το χαρακτήρα που έχει όλο το οικοδόμημα, από τη διοίκηση και τους προπονητές, μέχρι τους παίκτες, τα στελέχη και τον κόσμο της ομάδας. Κατάλαβαν οι φίλαθλοι ότι είμαστε άνθρωποι και όχι ρομπότ.

Είναι σημαντικό αυτό που έκαναν και μας ανεβάζει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση. Σε μια χρονιά δύσκολη, με τη συμπεριφορά τους μας έδωσαν ώθηση και κίνητρο να συνεχίσουμε. Αυτό βέβαια το αντιλαμβανόμαστε και στην καθημερινότητά μας, απ’ όσα συζητάμε με τον κόσμο που συναντάμε στο δρόμο…"




- Πολύ δε περισσότερο, εκτιμώ, οι ίδιοι «ξεκαθάρισαν» με τη στάση τους ότι δεν κρίνεστε από τη φετινή χρονιά…


"Ο κόσμος έχει ζήσει πολύ μεγάλες στιγμές από τον Παναθηναϊκό και θα ζήσει κι άλλες στο μέλλον. Σαν ομάδα, ο Παναθηναϊκός δεν στηρίζεται σε καταστάσεις και πρόσωπα και θα συνεχίσει πάντα να είναι μεγάλος. Επαναλαμβάνω, αυτό που έκαναν οι παίκτες μας έδωσε κίνητρο για το μέλλον".

- Τι εχέγγυα διαθέτει ο Παναθηναϊκός ώστε το μέλλον να είναι το ίδιο λαμπρό με το παρελθόν και το παρόν;



"Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ μεγάλη ομάδα. Ανήκει στο κλαμπ των σπουδαίων ευρωπαϊκών ομάδων και πάντα θα διεκδικεί όλους τους τίτλους. Έχει σταθερή και σπουδαία διοίκηση, έχει μεγάλο προπονητικό τιμ και πολύ κόσμο να είναι πιστός. Ό,τι κι αν γίνει ο Παναθηναϊκός θα βρίσκεται πάντα ψηλά".



- Βασίλη, το συμβόλαιό σου με τον Παναθηναϊκό τελειώνει σε λίγους μήνες και βέβαια απασχολεί τον κόσμο τι θα συμβεί το καλοκαίρι…


"Σίγουρα υπάρχουν πολλά συμβόλαια προς ανανέωση στην ομάδα. Πρώτ’ απ’ όλα αυτό του προπονητή, ο οποίος αποφασίζει κιόλας για τους παίκτες που θα έχει στην ομάδα. Όμως αυτή τη στιγμή όλοι έχουμε στο μυαλό μας το πρωτάθλημα. Ο καθένας θα συζητήσει αυτό που πρέπει, όταν πρέπει. Είμαστε συγκεντρωμένοι στο μπάσκετ".

- Αισθάνεστε ένα είδος ανασφάλειας επειδή ακόμα δεν έχει γίνει κάποια ανανέωση;



"Δεν υπάρχει ανασφάλεια… Από την πλευρά μου τουλάχιστον, διότι δεν επιθυμώ να μιλάω εξ ονόματος όλων. Σκέφτομαι πως όταν έρθει η ώρα θα μιλήσω, αλλά πρώτα θέλω να είμαι πρωταθλητής. Να κάνω ό,τι μου πει ο προπονητής μου και να είμαι χρήσιμος στους συμπαίκτες μου. Θέλω να τελειώσουμε τη χρονιά επιτυχημένα. Αυτή είναι η μόνη σκέψη που έχω στο μυαλό".



















TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ