EUROLEAGUE

Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός: 75-78

Είναι γεγονός: 10 χρόνια μετά το Μόναχο και 12 μετά τη Ρώμη, ο ΟΣΦΠ πάει Φάιναλ Φορ (75-78 τη Ρεάλ) (vid)

Δέκα χρονια μετά το Μόναχο και δώδεκα μετά τη Ρώμη, ο Ολυμπιακός επιστρέφει σε Φάιναλ Φορ, αφού κέρδισε τη Ρεάλ μέσα στη Μαδρίτη και έδειξε ότι μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε και οπουδήποτε, όπως είναι και το μότο της ομάδας. Οι ερυθρολευκοι άντεξαν το ξύλο των Ισπανών, την πίεση και το άγχος του πέμπτου ματς, ακόμη και στο γήπεδο τους, άντεξαν ακόμη και την απουσία του Νίκολα Βούιτσιτς, αφού είχαν τον Γιάννη Μπουρούση να κάνει τα πάντα!
Είχαν και τον Ζόραν Έρτσεγκ να μιλήσει στο τέλος και να στείλει τον Ολυμπιακό στο Βερολινο και τους αδελφούς Αγγελόπουλους σε κατάσταση μέθης! Οι δύο ισχυροί άνδρες της ΚΑΕ, μπήκαν στο παρκέ και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος τους έδωσε την μπάλα του αγώνα (μόλις την είχε κλέψει από τον Μπούλοκ στην τελευταία φάση), αλλά κάποιοι Ισπανοί τους την έκλεψαν! Ήταν το μόνο που μπορούσαν να πάρουν, αφού το εισιτήριο για το Φάιναλ Φορ έγραφε πάνω "Ολυμπιακός".

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς πανηγύριζε σαν τρελος και είχε ανοίξει... κουβέντα με τους Ισπανούς οπαδούς, την ώρα που στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού το πάρτι είχε ξεκινήσει με τους παίκτες και το προπονητικό τιμ, να νιώθουν δικαιώμενοι για την πίστη που είχαν στις δυνατότητες της ομάδας. Η συνέχεια των πανηγυρισμών δόθηκε στο αεροπλάνο της επιστροφής. Το οποίο, λογικά, πέρασε πάνω από το Βερολίνο, για να πάρουν μια πρώτη γεύση μέχρι την 1η Μαϊου και τον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό.

Ο αγώνας

Αν εξαιρέσουμε τις τρεις συνεχόμενες (η μία άκυρη) χαμένες βολές του Γιάννη Μπουρούση και ορισμένα επιθετικά ριμπάουντ της Ρεάλ Μαδρίτης, στο πρώτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός έδειξε καλά δείγματα γραφής και σίγουρα πολύ καλύτερα από αυτά του πρώτου ματς επί ισπανικού εδάφους. Με τον Μίλος Τεόντοσιτς βασικό (κέρδισε με το σπαθί του τη θέση στο ματς της Τρίτης), τον Γιοτάμ Χαλπερίν να παίρνει καίριες και επιτυχημένες πρωτοβουλίες στην επίθεση και τον Τζος Τσίλντρες… αγριεμένο σε επίθεση και ριμπάουντ, η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη κατάφερε να προγηθεί με 10-14 και 11-16, προκαλώντας ανησυχία στον Χοάν Πλάθα και τους παίκτες του, που είχαν (και φαινόταν) πολύ καλή ψυχολογία και αυτοπεποίθηση στις κινήσεις τους.

Τα μείον της πρώτης περιόδου; Τα μαζεμένα φάουλ από τους περιφερειακούς (Χαλπερίν και Τεόντοσιτς είχαν δύο από νωρίς) και κάποια «κολλήματα» σε αμυντικές φάσεις, αλλά και στον έλεγχο των ριμπάουντ (ο όρος μπλοκ άουτ ήταν κάτι που δεν χρησιμοποιούσαν με συνέπεια οι ερυθρόλευκοι). Ωστόσο, με σκορ δεκαλέπτου 16-20, η ελληνική ομάδα μόνο ικανοποιημένη θα μπορούσε να ήταν. Η μεγάλη εμφάνιση του Τσίλντρες συνεχίστηκε και στη δεύτερη περίοδο (σε 13’ είχε 7 πόντους, 5 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 1 ασίστ), αλλά όχι και η καλή απόδοση του Ολυμπιακού.

Πέντε συνχόμενες κακές επιθέσεις και οι ισάριθμες κάκιστες αμυντικές επιστροφές, έδωσαν στη Ρεάλ το δικαίωμα να τρέξει ένα επιμέρους σκορ 11-2 και να προηγηθεί με 33-24. Ο Λούις Μπούλοκ διασπούσε με ευκολία την άμυνα του Ολυμπιακού (σε αντίθεση με τον Τζανίρο Πάργκο και παρά τις προσπάθειες του εξαιρετικού Γιάννη Μπουρούση και του Χαλπερίν η διαφορά δεν έπεσε, για να λήξει τελικά το ημίχρονο με 41-33.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός μπήκε καλύτερα στο γήπεδο. Με καλύτερη άμυνα, τον Μπουρούση να τα δίνει όλα και στις δύο πλευρές του παρκέ και την επίθεση να λειτουργεί καλύτερα οι ερυθρόλευκοι μείωσαν αρχικά στους τέσσερις πόντους και εν συνεχεία στον έναν με καλάθι του Πρίντεζη (49-48). Ωστόσο, οι ελάχιστες επιλογές μέσα στη ρακέτα (ο Μπουρούσης έκανε τα πάντα, αλλά ο Νίκολα Βούιτσιτς ήταν φανερά απών) και ορισμένες λάθος επιλογές στην επίθεση, ήταν αυτό που ήθελε ο Πλάθα για να τρέξουν οι παίκτες του στο ανοιχτό γήπεδο και να κλείσουν το δεκάλεπτο προηγούμενοι με 58-54.

Ωστόσο, η εικόνα του Ολυμπιακού στην τρίτη περίοδο άφησε υποσχέσεις για την τελευταία. Με το σκορ 59-54, ο Ερβέλ έφυγε στον αιφνιδιασμό, αλλά ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος ήρθε από το… πουθενά για να τον κόψει εντυπωσιακά και στην αμέσως επόμενη επίθεση ο Γιάννης Μπορούσης σκόραρε, κερδίζοντας παράλληλα και φάουλ. Ο Έλληνας σέντερ έριξε κι αυτός με τη σειρά του τάπα στην επόμενη άμυνα του Ολυμπιακού, ο Λιν Γκριρ έτρεξε με την μπάλα στα χέρια και πριν προλάβει να οργανωθεί η άμυνα της Ρεάλ ευστόχησε σε τρίποντο και έβαλε τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ (59-60) για πρώτη φορά μετά το πρώτο δεκάλεπτο.

Ένα αχρείαστο φάουλ του Βασιλόπουλου στον Μπούλοκ, έστειλε τον Αμερικανό στη γραμμή για τρεις βολές, όπου (ως συνήθως) ήταν εύστοχος, δίνοντας γρήγορο τέλος στο προσπέρασμα του Ολυμπιακού. Ένα λάθος του Χαλπερίν στην επίθεση και ένα –ανόητα- χαμένο αμυντικό ριμπάουντ έφεραν την μπάλα και πάλι στα χέρια του Μπούλοκ, ο οποίος με τρίποντο έκανε το σκορ 65-60. Τα πράγματα ήταν και πάλι δύσκολα για την ομάδα του Γιαννάκη.

Ωστόσο, ένα καλάθι του Τσίλντρες κι άλλο ένα από τον Γκριρ έφεραν τον Ολυμπιακό στον πόντο και τον Ζόραν Έρτσεγκ… στο προσκήνιο! Ο Σέρβος παίκτης του Ολυμπιακού στις επόμενες επιθέσεις και άμυνες ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Μάζεψε ριμπάουντ, έκλεισε στις βοήθειες σωστά και ήταν απόλυτα ψύχραιμος στις τέσσερις βολές που εκτέλεσε, κάνοντας το σκορ 70-70, 1 λεπτό και 11 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Και δεν ήταν μόνο οι βολές και τα ριμπάουντ…

Στην επόμενη άμυνα, ο Μπουρούσης έπαιξε σωστά (ο οποίος νωρίτερα είχε πάρει και το πέμπτο φάουλ του Ρέγες), πήρε και το αμυντικό ριμπάουντ, για να φτάσουμε στα 38’’ και το ψυχωμένο τρίποντο του Έρτσεγκ. Ο Σέρβος ήταν εύστοχος (70-73) και πλέον η Ρεάλ είχε την πλάτη για τα καλά κολλημένη στον τοίχο. Η επιλογή του Μπούλοκ ήταν τραγική (τραβηγμένο τρίποντο), για να ακολουθήσει φάουλ πάνω στον Γκριρ, ο οποίος ήταν εύστοχος (70-75).

Ο Λουλ τον μιμήθηκε (72-75), ενώ το ίδιο έκανε και ο Μπουρούσης (72-77) 18’’ πριν τη λήξη και με το Βισταλέγκρε στο πόδι! Το καλάθι και φάουλ που ακολούθησε από τον Βαν ντε Σπίγκελ έφερε τη Ρεάλ στους δύο πόντους. Ο Γκριρ πήρε την μπάλα, κέρδισε φάουλ και ήταν εύστοχος στη μία βολή (75-78). Οι φόβοι για παράταση ήταν ορατοί, αφού στα 6.6 δευτερόλεπτα η Ρεάλ προλάβαινε να κάνει επίθεση. Ο Μπούλοκ κατέβασε την μπάλα, προσπάθησε να περάσει τον Βασιλόπουλο, αλλά ο υπαρχηγός του Ολυμπιακού την έκλεψε (!) και έστειλε τους συμπαίκτες του για check in. Το Βερολίνο ήταν γεγονός…

Τα δεκάλεπτα: 16-20, 41-33, 58-54, 75-78

Ρεάλ Μαδρίτης (Χοάν Πλάθα): Ουίνστον 9, Ρέγες 12, Βαν ντε Σπίγκελ 9, Μουμπρού 3 (1), Ερβέλ 5, Μάσεϊ 8, Μπούλοκ 19 (3), Λουλ 3 (1), Λόπεζ 4, Τόμας 3.

Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 8, Τσίλντρες 7, Μπουρούσης 25, Χαλπερίν 10 (2), Γκριρ 12 (1), Βασιλόπουλος, Βουγιούκας, Πρίντεζης 9, Έρτσεγκ 7 (1), Τεόντοσιτς, Πάργκο.

Για τα αναλυτικά στατιστικά του Ολυμπιακού πατήστε εδώ . Για τα αναλυτικά στατιστικά της Ρεάλ πατήστε εδώ .

Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός








































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ