ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Πού βρίσκονται σήμερα οι πρωταγωνιστές του Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός του 2014

Πού βρίσκονται σήμερα οι πρωταγωνιστές του Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός του 2014

Σαν σήμερα, πριν από 6 χρόνια, ο Ολυμπιακός έχανε στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό με κάρφωμα του Εστεμπάν Μπατίστα στην εκπνοή. Που βρίσκονται σήμερα οι πρωταγωνιστές εκείνου του προημιτελικού για το κύπελλο Ελλάδας; Το Sport24.gr έχει τις απαντήσεις.

Ήταν 9 Οκτωβρίου του 2014, σαν σήμερα δηλαδή πριν από έξι χρόνια, όταν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μπήκαν στο ΟΑΚΑ για τον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι πράσινοι με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς στην άκρη του πάγκου τους, με τον Δημήτρη Διαμαντίδη στην προτελευταία σεζόν της καριέρας του, με τους ΝτεΜάρκους Νέλσον, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Τζέιμς Γκιστ και Λουκά Μαυροκεφαλίδη εκτός αγώνα και οι ερυθρόλευκοι με πλήρες ρόστερ και με μοιραίο παίκτη τον ηγέτη τους εδώ και μερικούς μήνες Κώστα Σλούκα. Το τελικό 77-76 οδήγησε σε ακραία λαϊκά δικαστήρια στο πάρκινγκ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και στην παραίτηση του Γιώργου Μπαρτζώκα το επόμενο πρωί.

Ο Ολυμπιακός μπήκε άσχημα στο ματς, είχε 0/6 τρίποντα έως το έβδομο λεπτό και βρέθηκε να χάνει με δέκα πόντους (14-4). Σταδιακά ισορρόπησε το ματς, πέρασε μπροστά (25-28) στο 17' και είδε το ημίχρονο να κλείνει στο 33-32. Άλλο ματς στο β' μέρος, με την άμυνα των Πειραιωτών να πνίγει τον Μπατίστα και ένα σερί 0-13 να γράφει το 33-45. Η διαφορά κρατήθηκε σε αυτά τα επίπεδα έως τα μέσα της τέταρτης περιόδου, όταν Λαφαγιέτ και Λοτζέσκι έγραψαν το 58-68, όμως Σλότερ και Διαμαντίδης έκαναν την ανατροπή, είδαν τον Σλούκα να χάνει μια βολή. Ο 3D πήρε τη μπάλα, τράβηξε την άμυνα επάνω του, πάσαρε στον Μπατίστα και εκείνος κάρφωσε στα 0.4" για να γράψει το τελικό 77-76 υπέρ των γηπεδούχων.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 17-14, 33-32, 49-60, 77-76

Που βρίσκονται σήμερα οι πρωταγωνιστές εκείνου του αγώνα; Κάποιοι έχουν αποσυρθεί, κάποιοι συνεχίζουν να μεγαλουργούν και να πανηγυρίζουν τίτλους, κάποιοι δεν έκαναν την καριέρα που όλοι περίμεναν και κάποιοι στάθηκαν άτυχοι.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ


Πού βρίσκονται σήμερα οι πρωταγωνιστές του Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός του 2014


Ντούσκο Ιβάνοβιτς: Αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό πριν κλείσει χρόνο στην Αθήνα, συνέχισε στη Χίμκι και τη Μπεσίκτας και από τον Δεκέμβριο του 2019 προπονεί τη Μπασκόνια. Με τους Βάσκους αναδείχθηκε πρωταθλητής Ισπανίας το καλοκαίρι που πέρασε, έστω και αν νίκησε σε μονά ματς τη Βαλένθια (στον ημιτελικό) και τη Μπαρτσελόνα (στον τελικό). Στα 63 του παραμένει ένας αξιόλογος προπονητής και ένας από τους παρεξηγημένους που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα.

Γιώργος Διαμαντάκος: Δεν είχε παίξει πολύ σε εκείνο το ματς, θεωρήθηκε σημαντικό prospect για τον Παναθηναϊκό, κάνει όμως συνεχώς βήματα προς τα πίσω και στα 25 του βρίσκεται στην Α2 με τον Απόλλωνα Πάτρας. Αποχώρησε από τους πράσινους το καλοκαίρι του 2015, συνέχισε σε Νταρουσάφακα, Νέα Κηφισιά, Σπάρτακ Πλέβεν, Σίμπενικ, Απόλλωνα Πάτρας, Λάρισα και Ήφαιστο Λήμνου αλλά δεν βρήκε ποτέ τρόπο να διαχειριστεί τα 216 εκατοστά του για να καθιερωθεί σε υψηλό επίπεδο.

Έι Τζέι Σλότερ: Καλός Αμερικανός σκόρερ, απλώς όχι για επίπεδο οκτάδας στη EuroLeague. Σε εκείνο το ματς είχε σκοράρει 7 πόντους, όμως στον Παναθηναϊκό έμεινε μόλις μία σεζόν. Συνέχισε στη Μπάνβιτ, έπαιξε στη Στρασμπούρ, τη Βιλερμπάν και τη Μπέτις, υπέγραψε τον Ιούλιο στη Γκραν Κανάρια αλλά δεν ενσωματώθηκε ποτέ στην ομάδα, βρέθηκε κοντά σε συμφωνία με την πολωνική Λούμπλιν, ούτε εκεί πήγε όμως. Στα 33 του πια, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής Πολωνίας με την οποία έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 στην Κίνα, είναι ένας αξιόλογος Αμερικανός σκόρερ και τίποτα περισσότερο από αυτό.

Λευτέρης Μποχωρίδης: Γύρισε στα 26 του στον Παναθηναϊκό, μετά από μια τριετία στον Άρη, για να δείξει ότι αξίζει να βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο. Ποιοτικός γκαρντ, είχε 5(1) σε εκείνον τον προημιτελικό και πλέον στα χέρια του βρίσκεται μια σπουδαία ευκαιρία για να μείνει στην ομάδα που επένδυσε σε εκείνον το καλοκαίρι του 2014.

Βλάντο Γιάνκοβιτς: Στα 30 του πλέον, δεν έκανε την καριέρα που όλοι περίμεναν, σίγουρα όμως έπαιξε σε ένα καλό επίπεδο και παραμένει σε αυτό ως μέλος της ΑΕΚ. Είχε 11 πόντους στο ματς του 2014, έναν χρόνο μετά αποχώρησε όμως από τον Παναθηναϊκό και στη συνέχεια η καριέρα του δεν ήταν ανάλογη των δυνατοτήτων του καθώς πέρασε από τον Άρη, την Ανδόρα και τον Χολαργό πριν φορέσει τα κιτρινόμαυρα. Πλέον θεωρείται ως ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθάει με την εμπειρία, με την ενέργειά του σε κάθε κομμάτι του παιχνιδιού, χωρίς να είναι ο καλύτερος σκόρερ, ο καλύτερος αμυντικός, αλλά ένας χρήσιμος παίκτης. Κι αυτό μοιάζει περισσότερο με παράσημο, παρά με κακή εξέλιξη στην πορεία του στα παρκέ.

Αντώνης Φώτσης: Υπήρξε ένας από τους κορυφαίος stretch-four της σύγχρονης ιστορίας της EuroLeague και στο ματς του 2014 πέτυχε 7 πόντους. Αποχώρησε το 2017 από τον Παναθηναϊκό και στα 39 του πλέον συνεχίζει να απολαμβάνει το μπάσκετ με τη φανέλα του Ηλυσιακού. Έπαιξε μαζί του στην Α' ΕΣΚΑ, έπαιξε μαζί του στη Γ' Εθνική, θα παίξει μαζί του και στη Β' Εθνική. 12 σεζόν έμεινε στους πράσινους, δεν έφυγε όπως θα ήθελε και με τον τρόπο που ονειρευόταν, παραμένει όμως ένας από τους κορυφαίους παίκτες που φόρεσαν το τριφύλλι τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Νίκος Παππάς: Ο κορυφαίος εκείνου του ματς με 19 πόντους. Ένας εξωπραγματικός σκόρερ στα παιδικά, τα εφηβικά και τα νεανικά του χρόνια, που αδίκησε υπερβολικά τον εαυτό του. Έμεινε στον Παναθηναϊκό μια επταετία (2013-2020), η οποία είχε πολλές δύσκολες στιγμές, έντονα συναισθήματα, σοβαρούς τραυματισμούς, κόντρες με προπονητές, όχι πολλές μεγάλες εμφανίσεις, γενικότερα ήταν μια επταετία που κι εκείνος θα την ονειρευόταν πολύ διαφορετικά απ' ότι εξελίχθηκε. Έπαιξε ένα ματς με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ στο Final Eight του Basketball Champions League 2019/20 και είναι και πάλι free agent στα 30 του χρόνια.

Γιάνις Μπλουμς: Τρομερός σουτέρ (είχε 8(2) στο ματς του 2014), ο Λετονός συνεχίζει στα 38 του σε ένα σχετικά καλό επίπεδο καθώς αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία του ιταλικού μπάσκετ με τη φανέλα της Παλακανέστρο Ρετζάνα. Στον Παναθηναϊκό έμεινε για μία σεζόν και στη συνέχεια αγωνίστηκε κατά σειρά στις Αβελίνο, Ρίγα, Σαραγόσα, Πάρμα, Ρίγα πριν μετακομίσει φέτος στην Ιταλία για την τρίτη του θητεία στη χώρα.

Δημήτρης Διαμαντίδης: Στα 40 του πλέον, έχει αποχωρήσει από τη δράση από το καλοκαίρι του 2016. Ανέλαβε πριν από μερικούς μήνες τη διοίκηση του αγωνιστικού τμήματος του Παναθηναϊκού μαζί με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, μετά από την ενασχόλησή του με μπασκετική ακαδημία από την οποία αποχώρησε για να γυρίσει στην πράσινη ΚΑΕ. Σε εκείνο το ματς είχε οκτώ πόντους.

Εστεμπάν Μπατίστα: Πραγματικός γυρολόγος, στην παραγωγική περίοδο της καριέρας του ήταν οδοστρωτήρας, στην Αθήνα όμως έμεινε μόλις μία σεζόν καθώς προτίμησε καλύτερα συμβόλαια σε λιγότερο ποιοτικές ομάδες. Στα 37 του συνεχίζει να παίζει μπάσκετ, το 2019 το μοίρασε στην Ινστιτούτο Ατλέτικο Σεντράλ Κόρδοβα και την Σαν Λορένζο ντε Αλμάγρο, ενώ αμέσως μετά από την αποχώρησή του από την Ελλάδα έπαιξε στους Μπεϊκόνγκ Φλάι Ντράγκονς, τη Μιλάνο, τη Βενέτσια, την Κλουμπ Ατλέτικο Γουέλκομ και την Κλουμπ Νασιονάλ ντε Φουτμπόλ, ομάδες της Ουρουγουάης. Σε μια εικοσαετή καριέρα και +20 σταθμούς, έχει δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο Ιταλίας, ένα κύπελλο Ελλάδας και ένα κύπελλο Τουρκίας. Στον προημιτελικό του 2014 είχε 12 πόντους και το νικητήριο κάρφωμα για το τελικό 77-76.

Οι νεαροί Αντώνης Κόνιαρης (νυν παίκτης του Ολυμπιακού), Μιχάλης Λούντζης (νυν παίκτης του Προμηθέα), Γιώργος Παπαγιάννης (νυν βασικός σέντερ του Παναθηναϊκού) δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ενώ οι Τζέιμς Γκιστ (free agent), Λουκάς Μαυροκεφαλίδης (νυν παίκτης του Περιστερίου), Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (νυν παίκτης του Ολυμπιακού), ΝτεΜάρκους Νέλσον (νυν παίκτης της Λιμόζ) ήταν τραυματίες.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ


Πού βρίσκονται σήμερα οι πρωταγωνιστές του Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός του 2014

Γιώργος Μπαρτζώκας: Πήγε στον Ολυμπιακό το 2012 και τον οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης το 2013, έφυγε μία μέρα μετά από τον προημιτελικό του 2014 και συνέχισε στις Λοκομοτίβ Κουμπάν (πήγε μαζί της στο Final Four του 2016), Μπαρτσελόνα, Χίμκι πριν γυρίσει τον χειμώνα του 2020 στην Ελλάδα για την αγαπημένη του ομάδα. Αποχώρησε άσχημα, ο χρόνος όμως γιάτρεψε τις "πληγές" και πλέον είναι ο άνθρωπος από τον οποίο όλα ξεκινούν και εκείνος στον οποίο όλα τελειώνουν στον Ολυμπιακό.

Μπρεντ Πέτγουεϊ: Έξι πόντους είχε πετύχει σε εκείνο το ματς του 2014, αν και είχε ταλαιπωρηθεί από νωρίς με τα φάουλ. Ο Αμερικανός έφυγε από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2015, συνέχισε στις Σάσαρι, Καρσίγιακα, φόρεσε τη φανέλα του Άρη και της τσεχικής Τούρι Σβίταβι και πλέον είναι μέλος της ομάδας eSports του Παναθηναϊκού καθώς αποχώρησε από τα παρκέ το 2018.

Οθέλο Χάντερ: Έξι πόντους είχε σκοράρει και εκείνος, σε μία από τις πρώτες του εμφανίσεις με την ερυθρόλευκη φανέλα. Τον γνωρίσαμε στον Ηλυσιακό το 2010, πήγε στον Ολυμπιακό το 2014, έφυγε το 2016 και συνέχισε στη Ρεάλ Μαδρίτης, στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας με την οποία αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2019 και εδώ και έναν χρόνο είναι μέλος της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στα 34 του παραμένει ένας αξιόλογος σέντερ που δεν θα ενθουσιάσει, αλλά θα είναι πάντα συνεπής, σοβαρός και οικονομικός.

Μπράιαντ Ντάνστον: Στα 34 του και αυτός, μετρούσε ήδη μία σεζόν στο λιμάνι όταν έχασε στο ΟΑΚΑ έχοντας σκοράρει 10 πόντους. Αποχώρησε το καλοκαίρι του 2015 και από τότε είναι μέλος της Αναντολού Εφές με την οποία έχει υπογράψει εξαιρετικές συμφωνίες. Απολαμβάνει την Κωνσταντινούπολη με τη σύζυγό του, Άννα Καβάσιλα και δεν φαίνεται να έχει στο μυαλό του το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την Τουρκία.

Βασίλης Σπανούλης: Δώδεκα πόντους είχε σκοράρει στον προημιτελικό του 2014. Είναι ο απόλυτος θρύλος της EuroLeague και ο κορυφαίος αθλητής στην ιστορία του Συνδέσμου, ο αρχηγός, ο ηγέτης, το παράδειγμα, ο άνθρωπος που και μόνο με την ύπαρξή του σπρώχνει τους πάντες να κάνουν βήματα προς τα εμπρός. Στα 38 του προέρχεται από ακόμη έναν σοβαρό τραυματισμό, δεν σκέφτεται όμως το τέλος, δεν έχει την απόσυρση στο μυαλό του, θέλει να μπει στη σεζόν για να πρωταγωνιστήσει έχοντας προηγουμένως δώσει τη σκυτάλη στον Κώστα Σλούκα.

Βαγγέλης Μάντζαρης: Δεν είχε βοηθήσει σε εκείνο το ματς, μόλις τρεις πόντους είχε σκοράρει. Έμεινε στον Ολυμπιακό μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και αποχώρησε μετά από οκτώ πολύ γεμάτα χρόνια στον Πειραιά, με σημαντικές διακρίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνέχισε στην Ούνικς Καζάν, έπαιξε πέρυσι στον Προμηθέα και εκεί θα γυρίσει παρά το γεγονός ότι δέχθηκε καλές προτάσεις από τη Μπάμπεργκ και την Τουρκ Τέλεκομ για να ξενιτευθεί για δεύτερη φορά στην καριέρα του.

Κώστας Σλούκας: Ήταν ο μοιραίος εκείνης της βραδιάς, καθώς είχε αστοχήσει σε βολή που θα έστελνε τη διαφορά στους δύο πόντους υπέρ του Ολυμπιακού. Συνολικά σκόραρε μόλις τρεις πόντους και να σκεφτεί κανείς πως έχει 89.1% στην καριέρα του στις βολές. Γύρισε φέτος στην Ελλάδα μετά από μια πενταετία στην Φενέρμπαχτσε, πήρε τη σκυτάλη από τον Σπανούλη και είναι πανέτοιμος, υγιής και αποφασισμένος να δείξει ότι μπορεί να αντέξει τον ρόλο του ηγέτη σε αυτό το επίπεδο.

Όλιβερ Λαφαγέτ: Στα 36 του πια, ο Αμερικανός γκαρντ έχει χαθεί από το προσκήνιο. Έπαιξε την προπέρσινη σεζόν (2018/19) στην Βοσνία με τη φανέλα της Ιγκοκέα και έκτοτε δεν βρήκε ομάδα. Στον Ολυμπιακό έμεινε μία σεζόν, στον προημιτελικό του 2014 σκόραρε επτά πόντους, υπήρξε ένας ποιοτικός συμπληρωματικός πόιντ γκαρντ. Κατέκτησε το EuroCup το 2014 με τη Βαλένθια και το 2015 με τη Μάλαγα, ενώ στην Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλητής υπό τις οδηγίες του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Ματ Λοτζέσκι: Δεν είναι πολύ μεγάλος, μόλις 35 ετών, είναι όμως πολύ ταλαιπωρημένος από σοβαρούς τραυματισμούς. Ο Αμερικανός έπαιξε από το 2013 έως το 2017 στον Ολυμπιακό και υπήρξε ένας από τους κορυφαίους σουτέρ τριών πόντων στην ιστορία του τμήματος, συνέχισε στον Παναθηναϊκό από το 2017 έως το 2019, έπαιξε πέρυσι στην Τόφας και ήρθε φέτος στην ΑΕΚ για να αντιμετωπίσει από πολύ νωρίς στη σεζόν προβλήματα με το εύθραυστο κορμί του. Ήταν ο κορυφαίος των ερυθρόλευκων στον προημιτελικό του 2014 με 16 πόντους και τέσσερα τρίποντα.

Γιώργος Πρίντεζης: Συνεχίζει στην ομάδα της καρδιάς του, ίσως για την τελευταία σεζόν μιας σπουδαίας καριέρας. Σε εκείνο το ματς είχε 13 πόντους, σίγουρα όμως θα θέλει να το ξεχάσει καθώς με την επιστροφή του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν ακραίες ακόμη και προς το πρόσωπό του. Το alter ego του Σπανούλη, ο άνθρωπος που με τη signature move του χάρισε στους Πειραιώτες το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία τους, το 2012 στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Τρεμέλ Ντάρντεν (έχει αποσυρθεί), Ανδρέας Χριστοδούλου (νυν παίκτης του Προμηθέα), Βασίλης Μουράτος (νυν παίκτης του Λαυρίου), Βασίλης Καββαδάς (νυν παίκτης του Ηρακλή), Δημήτρης Αγραβάνης (νυν παίκτης του Προμηθέα), Δημήτρης Κατσίβελης (νυν παίκτης της ΑΕΚ) δεν είχαν παίξει.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ